AnimaleAsemănările fascinante dintre pisicile domestice și felinele mari sălbatice

Asemanarile fascinante dintre pisicile domestice si felinele mari salbatice

Pisicile domestice par atat de diferite de verii lor salbatici precum leii, tigrii sau leopardul. Ele stau toata ziua pe canapea, cer mancare si se joaca lenes cu jucariile. Dar in spatele blanitei lor mangaietoare se ascund trasaturi surprinzator de asemanatoare cu ale marilor feline.

De ce pisicile domestice seamana atat de mult cu felinele salbatice

De-a lungul mileniilor de domesticire, anumite instincte s-au estompat la pisicile de casa. Dar multe dintre comportamentele si nevoile de baza au ramas neschimbate. Iata principalele asemanari izbitoare dintre cele doua grupuri de feline:

Sunt carnivore obligatorii

Atat pisicile domestice, cat si felinele salbatice au un intestin scurt, adaptat pentru a digera eficient carnea si grasimile. Spre deosebire de noi, ele nu pot supravietui cu o alimentatie bazata pe plante. Au nevoie de o dieta bogata in proteine animale.

Mancarea uscata pe care o primesc pisicile noastre este fabricata in mare parte din carne. Chiar daca arata diferit de prada proaspata, hrana lor trebuie sa contina aceleasi nutrienti esentiali pe care ii gasesc felinele salbatice in natura.

Isi marcheaza teritoriul frecandu-se de obiecte

O pisica nu se va mangaia niciodata de piciorul unui om in salbaticie. Insa marile feline isi lasa mirosul pe copaci, pietre si alte elemente din habitatul lor. Exact ca si cum pisica ta de casa se freaca de mobila din sufragerie.

Astfel isi marcheaza granitele zonei lor si transmit un mesaj clar animalelor din zona. Mirosul este un mijloc important de comunicare la feline.

Asemanarile fascinante dintre pisicile domestice si felinele mari salbatice

Au un simt al mirosului foarte dezvoltat

De ce este atat de important mirosul pentru pisici? Pentru ca mirosul lor este de pana la 14 ori mai bun decat al oamenilor. Au milioane de receptori olfactivi in plus.

Citește si...
Rasa de caine Basset Hound - 5 informatii esentiale

Prin urmare, pot detecta cu usurinta substantele chimice volatile pe care le elibereaza corpurile vii. Le folosesc pentru a-si gasi parteneri, a-si apara teritoriul si a vana.

Au gheare retractile si labe sensibile

Toate speciile de feline, de la tigru la cea mai mica pisicuta, au gheare ascutite, retractile. Le pot scoate afara sau le pot retrage dupa nevoie. Acest lucru le ajuta sa se catare, sa alerge si sa prinda prada.

Talpa labei este acoperita cu o multime de terminatii nervoase. Acestea transmit informatii despre texturi, temperatura, vibratii. Felinele „simt” mediul inconjurator cu ajutorul lor.

Dorm o mare parte din zi, dar sunt active in zori si la apus

Atat felinele domestice, cat si cele salbatice petrec cea mai mare parte a zilei dormind. Ele devin insa foarte active dimineata devreme si seara tarziu. Aceste momente de lumina estompata le avantajeaza atunci cand vaneaza.

Pisicile noastre alearga si se joaca cu jucariile in aceleasi intervale orare in care leii si tigrii pleaca in cautarea prazii. Este vorba despre acelasi ritm circadian.

Au instincte puternice de supravietuire

Chiar daca este alintata si hranita zilnic, pisica ta de casa pastreaza instincte adanc inradacinate de autoconservare. De pilda, sperietura si tentativa de a prinde obiecte miscatoare cu labele.

La fel se intampla si cu marile pisici salbatice. Ele nu au invatat cum sa vaneze participand la cursuri speciale. Totul este dictat de instinctele mostenite genetic de-a lungul evolutiei speciei.

Le place sa se joace

Nu doar puii se joaca. Chiar si felinele mature gasesc prilejul pentru a se destinde si conecta prin intermediul jocului. Se harjonesc, se urmaresc, fac exercitii de lupta in joaca.

Citește si...
Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire

Este modul in care invata de mici abilitatile de vanatoare, dar si de socializare in cadrul grupului. Jocul are un rol important pentru toate speciile de feline.

Asemanarile fascinante dintre pisicile domestice si felinele mari salbatice

Asemanari anatomice si fiziologice

Dincolo de comportament, exista si numeroase trasaturi anatomice comune pisicilor domestice si celor salbatice:

Au acelasi tip de ochi

Toate felinele, fara exceptie, au ochi mari, rotunzi si apropiati. Aceasta forma le confera un camp vizual larg. In plus, ochii lor au tesuturi speciale care sporesc sensibilitatea la lumina.

Datorita acestui design, vad foarte bine pe intuneric. Este un avantaj urias pentru vanatoare. Pisica ta isi foloseste super-vederea nocturna mai ales pentru a sari pe dulapuri noaptea.

Dentitia este similara

Caninii ascutiti sunt un element cheie al dentitiei oricarei specii de felina. Acestia strapung pielea prada si provoaca rani mortale prin sangerare.

Molarii pisicilor domestice sunt ascutiti si crestati, bine adaptati pentru a rupe carnea si oasele. Este aceeasi structura ca la felinele salbatice.

Au schelet flexibil

Coloana vertebrala a pisicilor are o flexibilitate uimitoare datorita vertebrelor aditionale pe care le detin. In plus, umerii lor se pot roti mai mult decat la alte animale.

Aceste caracteristici anatomice le permit sa faca salturi acrobatice, sa se catare in copaci sau sa se strecoare prin spatii inguste cu lejeritate. Nu conteaza daca este un tigru sau o pisicuta.

Blana si sistemul de auto-ingrijire sunt similare

Blana unei pisici domestice nu arata ca a unui leopard, dar are aceeasi structura de baza. Parul exterior este gros si impermeabil, in timp ce cel interior izoleaza si mentine temperatura constanta.

Citește si...
Rasa de câini Akita Inu - Tot ce trebuie să știi despre această rasă unică

Toate felinele isi ingrijesc blana in acelasi mod: se spala cu limba, isi freca fata cu labele, se scarpina pe copaci. Și folosesc aceleasi miscari caracteristice.

Asemanarile fascinante dintre pisicile domestice si felinele mari salbatice

De ce pisicile domestice au pastrat atatea asemanari

Desi au trecut prin procesul de domesticire, anumite lucruri nu s-au schimbat la pisici in ultimii 10.000 de ani. Iata de ce:

  • Majoritatea trasaturilor sunt dictare de genetica, nu de mediu. De exemplu instinctele, anumite comportamente si caracteristicile anatomice.
  • Unele obiceiuri le sunt indispensabile pentru supravietuire, asa ca nu au putut fi eliminate. De pilda, vanatoarea sau auto-ingrijirea.
  • Pisicile nu au fost domesticite la fel de intens ca alte animale. Interactiunea cu oamenii s-a bazat mai mult pe convietuire decat pe crestere controlata.
  • Oamenii au apreciat si incurajat anumite trasaturi salbatice ale pisicilor, cum ar fi vanatoarea soarecilor.

Asadar, desi traiul alaturi de noi le-a modelat personalitatea, pisicile noastre au pastrat in mare parte aceeasi fire si comportament ca stramosii lor din jungla.

Asemanarile fascinante dintre pisicile domestice si felinele mari salbatice

Concluzie: pisicile domestice – mai salbatice decat par

Este uimitor cat de multe asemanari exista intre blanda pisicuta care doarme toata ziua pe sofa si un impunator leu sau tigru. Chiar daca nu o vedem mereu, salbaticia felinelor este inca prezenta in fiecare pisica de casa.

Aceste creaturi fascinante ne amintesc ca in spatele aparentelor de animale de companie se ascund de fapt niste vanatori versatili, cu insticte puternice mostenite de mii de ani. Poate ca pisica ta nu va vana niciodata in salbaticie, dar pastreaza acea scanteie de neimblanzit care o leaga de stramosii ei.

Citește si...
Descoperă rasa de câine Basset Fauve: Companionul Perfect

Ai observat si tu asemanari izbitoare intre felinele domestice si cele salbatice? Spune-ne parerea ta in comentarii. Și nu uita sa impartasesti acest articol daca ti s-a parut interesant.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...