AnimaleBichon Frise: Particularități rasă și Îngrijire Detaliată

Bichon Frise: Particularitati rasa si Ingrijire Detaliata

Bichonul frise este un caine toy de talie mica, cu blana alba matasoasa si bucle crete caracteristice. Originar din zona Mediteranei, a castigat faima in curtile regale si casele nobilimii europene. Astazi este un partener vesel si jucaus pentru intreaga familie.

Istoricul rasei bichon frise

Familia bichonilor, grup de rase predominat albe, dateaza inca din antichitate. Se presupune ca stramosii bichonului frise au ajuns in Europa din insulele canare Tenerife si Mallorca.

Initial, acesti caini ornamentali insoteau navigatorii fenicieni si erau prezenti pe vasele comerciale in lungul coastei mediterane. Popularitatea lor a crescut in secolul al XIV-lea in randul aristocratilor si membrilor caselor regale.

Bichonul frise era adesea purtat in cosuri ornamentale extravagante si rasfatat ca un animal de companie scump. Datorita temperamentului vesel si prietenos, precum si a aspectului unic, rasa a devenit preferata curtilor regale franceze si italiene.

Primele incercari de standardizare a bichonului frise dateaza din secolul al XIX-lea. Rasa a fost recunoscuta oficial in Franta in 1934, iar in 1973, standardul FCI a fost publicat.

Descriere fizica a bichonului frise

Bichonul frise este un caine toy robust, cu o silueta patrata datorita blanii voluminoase. Are un corp compact, oase solide, musculatura bine definita. Capul rotunjit poarta o expresie vesela, inteligenta.

  • Talia este de 23-30 cm si greutatea de 3-5 kilograme  
  • Capul este mare si rotunjit, cu botul scurt si trunchiat  
  • Ochii rotunzi sunt negri sau cafenii inchis, privirea este vie si expresiva  
  • Urechile sunt dreptunghiulare, acoperite de bucle, purtate ridicate  
  • Blana alba, formata din bucle crete „de tirbuson” este semnul distinctiv al rasei  
Citește si...
Rasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate

Toata structura fizica a bichonului frise reflecta veselia, gratia si farmecul sau innascut. Este o adevarata „jucarie vivanta”, mereu pregatita pentru distractie.

Caracteristici fizice distinctive ale bichonului

Standard oficial al rasei bichon frise

  • Talie mica, corp patrat compact
  • Cap expresiv, rotunjit, bot scurt  
  • Priviri vii, inteligente  
  • Blana alba, creata, matasoasa, unica

Rasa bichon frise este oficial recunoscuta de catre Federatia Chinologica Internationala (FCI) in standardul nr. 215 din 11.04.1977 si incadrata in grupa 9 – companioni si caini ornamentali, sectiunea 1.1 – Bichon si rase inrudite.

Principalele puncte de reper din standard sunt:

  • Aspect general de caine robust si rezistent, desi de talie mica  
  • Parul alb ca zapada, cret, matasos, acopera tot corpul  
  • Capul rotunjit, bot scurt si trunchiat, ochi rotunzi si negri  
  • Urechile acoperite de buclele albe, purtate drepte, ridicate  
  • Coada purtata vesel ridicata, acoperita cu bucle lungi  
  • Miscarile energice, vivace, mereu in alerta si gata de joaca  

Standardul descrie bichonul frise ca un ”caine jucaus si sensibil”. Veselia si temperamentul optimist sunt trasaturi comportamentale esentiale ale rasei.

Personalitate si psihicul bichonului frise

Inteligenta, curiozitatea si adaptabilitatea fac din bichon frise un partener irezistibil pentru intreaga familie. Isi asuma cu usurinta rolul de competitor pentru cei mici, mangaietor pentru cei tristi si insotitor credincios pentru varstnici.

Au o dispozitie prietenoasa si toleranta cu toata lumea, inclusiv cu alti caini sau animale de companie din casa. Rar devin agresivi sau teritoriali. Tind sa fie veseli, independenti si putin incapatanati uneori.

Desi sunt caini energici si jucausi, bichonii frise se multumesc si cu plimbari zilnice moderate pentru a-si consuma surplusul de vitalitate. Prefera sa stea lipiti de stapanul iubit decat sa alerge nestingherit in parc.

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet
Bichon Frise: Particularitati rasa si Ingrijire Detaliata

Principalele particularitati comportamentale:  

Inteligenti, curiosi si mereu dornici sa invete lucruri noi  
Personalitate prietenoasa, toleranta si sociabila

Energici si intotdeauna pregatiti de joaca  
Atat de independenti pe cat sunt de afectuosi cu familia

Talentul nativ pentru spectacol si mimica ii recomanda pentru activitati precum agilitate, arte performative etc.

Probleme medicale frecvente la bichonii frise

Bichonul frise este o rasa robusta, nu prezinta probleme de sanatate specifice sau mostenite genetic. Totusi, longevitatea crescuta (12-15 ani) aduce anumite afectiuni legate de imbatranire:

  • Probleme dentare – parodontita, afte sau pierderea dintilor  
  • Dificultati de vedere si auz  
  • Afectiuni ale inimii sau rinichilor  
  • Diabet zaharat sau boli tiroidiene  
  • Probleme dermatologice – alergii, mancarimi, infectii  

Pentru preventie se recomanda un regim alimentar corect, periaj si ingrijire regulata, vaccinari, vizite periodice la medicul veterinar, screening oftalmologic etc.

Selectarea unui pui bichon frise

Cumparatorii unui pui bichon ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

  • originea certificata a parintilor – pedigree  
  • starea clinica a cainilor reproducatori  
  • eventuale analize genetice sau de sanatate  
  • conditiile din crescatorie – socializare, ingrijire etc  
  • inregistrare la asociatiile chinologice internationale  
  • vaccinari, deparazitari interne/externe, microcipare etc  

Un pui crescut intr-un mediu stimulant, de catre parinti sanatosi, are sanse mai mari sa devina un adult echilibrat din punct de vedere fizic si psihic.

Concluzie

Datorita blanii albe imaculate, charismei si privirii expresive, bichonul frise pare desprins din povesti. Este un partener vesel, curios si intotdeauna pregatit de joaca si aventuri alaturi de familia sa.

Desi originile sale sunt inconjurate de farmec si mister, cert este ca aceasta rasa de companie este astazi una dintre preferatele iubitorilor de caini din intreaga lume.

Citește si...
Rasa de câini Affenpinscher. Trăsături Caracter și Îngrijire

Intrebari frecvente

De ce blana bichonului frise necesita ingrijire zilnica?

Datorita texturii fine si buclelor crete, blana alba a bichonului frise se incurca si noduroseste usor. De aceea are nevoie de pieptanare si periaj regulat, ideal zilnic, pentru a preveni formarea de cocoloase. Totodata, urechile trebuie verificate si curatate des deoarece umezeala si firele de blana pot cauza infectii.

Care sunt originea si istoricul rasei bichon frise?

Bichonul frise isi are originile in zona Mediteranei, fiind initial un caine ornamental care insotea negustorii fenicieni. Popularitatea sa a crescut in secolele XIV-XV in randul caselor regale si nobilimii europene. Era transportat in cosuri extravagante si tratat ca un animal de companie scump si rar.

De ce bichonul frise este o rasa longeviva?

Bichonii au o speranta de viata mare, intre 12-15 ani, datorita robustetii naturale si lipsei afectiunilor mostenite genetic. Totusi, longevitatea crescuta aduce probleme de sanatate asociate imbatranirii – cardiace, dentare, senzoriale etc.

Care sunt trasaturile definitorii de temperament ale unui bichon frise?

Inteligenta, curiozitatea nativa si adaptabilitatea sunt principalele caracteristici psihice ale bichonului. Tind sa fie foarte sociabili, prietenosi cu toata lumea, toleranti cu alti caini si animale de companie. Sunt mereu dornici sa invete lucruri noi si se implica cu usurinta in joc cu membrii familiei.

De ce trebuie tunsi bichonii inainte de expunerile cinologice?

Pentru competitii si expozitii de frumusete, bichonii sunt tunsi intr-un stil special pentru a evidentia forma compacta, patrata a corpului si textura creata a blanii. Blana de pe fata, picioare si coada este lasata mai lunga pentru a crea efectul pufos. Astfel, bichonul arata ca o jucarie.

Citește si...
Pododermatita la pisici: ghid complet pentru diagnosticare, tratament și prevenție

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...