AnimalePisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate

Pisica abisiniană – istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate

Pisica abisiniană este o rasă exotică, elegantă și atletică, cu o istorie bogată ce se întinde până în Egiptul Antic. Blana ei mătăsoasă, unică, cu pete distincte stimulate de ticăit, alături de ochii mari, expresivi, dau un aer de mister acestei pisici active, jucăușe și inteligente.

În acest ghid complet despre pisica abisiniană vei găsi informații detaliate despre:

 • Istoria fascinantă a originii rasei
 • Caracteristicile distinctive de rasă – blană, corp, cap, ochi, urechi, coadă
 • Temperamentul și personalitatea abisinienilor
 • Îngrijirea și hrănirea pisicii abisiniane
 • Exercițiile și jocurile recomandate
 • Starea de sănătate și eventuale afecțiuni
 • Și alte informații utile despre această rasă minunată

Hai să descoperim împreună tainele și farmecul pisicii abisiniane!

Istoria fascinantă a originii abisinienilor

Pisica abisiniană are o istorie extrem de veche, ce se întinde până în Egiptul Antic, unde semăna izbitor cu reprezentările statuilor de pisici din mormintele egiptene. Studiile genetice confirmă că abisinienii descind din pisicile venerabile ale egiptenilor.

Considerată una dintre cele mai vechi rase existente, abisinianul își are originea în Asia de Sud-Est, pe țărmurile Oceanului Indian. Păstrează semnele distinctive ale strămoșului său direct, pisica sălbatică africană (felis lybica), care a contribuit la ADN-ul tuturor pisicilor domestice de azi.

Citește si...
Cele mai frecvente probleme ale ochilor la pisici - Simptome, cauze și tratament

Inițial, abisinianul semăna mult cu strămoșii săi sălbatici, însă exemplarele moderne au suferit influențe ale unor rase precum siameza, birmana sau rusul albastru, pentru fondul de culoare al blănii.

Rasa a fost recunoscută oficial prima dată în Anglia în 1929, iar primul cuib din SUA s-a născut în 1935. În Europa, abisinienii au ajuns pentru prima dată prin Etiopia, denumită istoric Abisinia, de unde provine și numele rasei.

Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate
Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate 4

Caracteristicile distinctive ale pisicii abisiniane

Pisica abisiniană are un corp atletic, zvelt, musculos, cu o blană mătăsoasă, scurtă, presărată cu pete distincte numite „ticăituri”. Are capul în formă de pană, ochi mari, expresivi, urechi mari, coada lungă și subțire. Iată caracteristicile standard ale rasei:

Blana unică mătăsoasă cu ticăituri

Blana pisicii abisiniane este scurtă și mătăsoasă, presărată cu ticăituri distinctive. Fiecare fir de păr este mai deschis la bază și întunecat la vârf, formând dungi.

Culorile acceptate sunt: roșcat, albastru, căprui și scorțișoară. Pe bot, gât și nas apar mici pete albe. Vârfurile urechilor și cozii sunt întunecate.

Corp zvelt și musculos

Abisinienii au un corp tubular, zvelt, musculos, care emană echilibru și athletism. Masculii cântăresc între 7-10 kg, iar femelele între 6-8 kg. Sunt pisici de talie medie cu înălțimea de 25-30 cm.

Cap în formă de pană

Capul este în formă de pană, cu fruntea, obraji și botul rotunjite. Profilul este ușor concav. Adulții masculi intacți prezintă „guler”. Mușchii și bărbia sunt conturate.

Ochii mari, expresivi

Ochii abisinienilor sunt mari, expresivi, în formă de migdală, de culoare verde sau auriu. În jurul ochilor se află un inel întunecat ce îi conferă un aspect exostic.

Citește si...
Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog

Urechi mari, rotunjite

Urechile sunt de dimensiuni peste medie, rotunjite, deschise la bază, cu vârfurile întunecate și ușor punctate. Probabil această trăsătură vine de la strămoșii deșertici.

Coada lungă și subțire

Abisinienii au o coadă lungă, subțire, cu vârful ascuțit, ușor curbă spre capăt. Baza cozii este mai groasă. Coada ajută la menținerea echilibrului pisicii.

Picioarelungi și subțiri

Picioarele sunt lungi, zvelte, cu oase fine. Labele au formă ovală, sunt mici, dând impresia că pisica se ridică pe vârfuri. Acest lucru îi conferă grație și eleganță.

Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate
Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate 5

Temperamentul și personalitatea abisinienilor

Native din Egiptul fierbinte, pisicile abisiniane au un temperament activ, jucăus, prietenos și o inteligență ieșită din comun.

Sunt companioni ideali pentru familiile active, cu copii, dornice de interacțiune și joacă. Le place să fie în centrul atenției și să primească multă dragoste.

Abisinienii sunt pisici încrezătoare, curioase, vioaie, mereu dornice să exploreze și să învețe lucruri noi. Mențin spiritul jucăuș chiar și la maturitate.

Deși sociabile, pot fi și timizi cu străinii. Le place rutina și nu acceptă ușor schimbările. Arată lovialitate față de membrii familiiei.

Inteligența înnăscută îi face ușor de dresat. Se atașează tare de stăpân și nu acceptă să fie ignorați. necesită joc și atenție constantă.

Îngrijirea și hrănirea pisicii abisiniane

Deși robustă, pisica abisiniană necesită îngrijire atentă, o dietă echilibrată și multă afecțiune pentru a înflori. Iată câteva recomandări:

Hrana

Abisinienii au nevoie de o dietă echilibrată, bogată în proteine de calitate. Carnea crudă sau hrana umedă de calitate sunt ideale, combinate cu cereale.

Mesele trebuie să fie 2 pe zi pentru adulți, 3 pentru pui. Este important să aibă permanent apă proaspătă la dispoziție.

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet

Blana și igiena

Blana scurtă nu necesită periaj regulat, doar pentru eliminarea firelor moarte. Se pot folosi perii speciale cu dinți rari.

Igiena zilnică implică verificarea ochilor și urechilor pentru eventuale secreții. Litierele se vor curăța zilnic.

Socializarea

Fiind sociabili, abisinienii au nevoie de interacțiune umană susținută încă de la vârsta de 2 luni. Trebuie obișnuiți cu manipularea, expunerea la sunete și mirosuri noi.

Joaca și exercițiile

Jocul zilnic este esențial pentru stare de spirit și sănătate. Abisinienii adoră jucăriile interactive, tunelurile, obstacolele. Îi puteți învăța și trucuri simple. Pisicile au nevoie și de cat tree-uri pentru cățărat.

Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate
Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate 6

Starea de sănătate a abisinianului

În general, abisinienii se bucură de sănătate robustă, însă pot avea anumite afecțiuni:

 • Gingivita – inflamația gingiilor
 • Luxația patelară – dislocarea rotulei
 • Boala ereditară a retinei – afectează vederea
 • Amiloidoza renală – afectează rinichii
 • Infecții ale tractului urinar
 • Probleme dentare

De asemenea, sunt predispuși la stres în medii nefamiliare. Durata de viață este de 12-15 ani.

Concluzii despre minunata pisică abisiniană

Pisica abisiniană, cu originile sale adânc înrădăcinate în istoria Egiptului Antic și Asia de Sud-Est, este o mărturie vie a evoluției și diversității în lumea felinelor. Această rasă distinsă, cunoscută pentru blana sa unică mătăsoasă, cu ticăituri distinctive și pentru trupul său atletic și zvelt, se distinge printr-un echilibru impresionant între frumusețe și agilitate.

Personalitatea sa activă, jucăușă și inteligență înnăscută o fac companionul ideal pentru familiile active și iubitoare, oferindu-le acestora nu doar o prezență plină de afectiune, ci și oportunitatea de a interacționa cu un animal de o noblețe rară.

Referințe:

Citește si...
Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...