AnimalePisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie

Pisica American Wirehair – Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie

Pisica American Wirehair este o rasă relativ nouă, originară din Statele Unite, recunoscută pentru blana sa unică, sârmoasă. Este o pisică inteligentă, jucăușă și foarte prietenoasă. Dacă vrei să afli totul despre această minunată rasă de pisici, ai ajuns în locul potrivit!

Istoria și originea rasei American Wirehair

Rasa American Wirehair și-a făcut apariția în anii 1960 în statul New York, SUA. Se presupune că prima pisică cu această blană specială s-a născut pe o fermă din Verona, New York, deținută de Nathan Mosher. El avea un motan cu blană sârmoasă pe care l-a dăruit vecinei sale, Joan O’Shea.

Joan O’Shea l-a împerecheat cu o pisică obișnuită și surpriză – puii au moștenit și ei blana sârmoasă! O’Shea a trimis mostre de blană la laborator pentru analiză genetică și s-a descoperit că firele de blană erau răsucite și crețe. Astfel, blana pisicii American Wirehair s-a dovedit a fi unică și a devenit recunoscută ca rasă.

Primele pisici American Wirehair au fost înregistrate la CFA (Cat Fanciers Association) în 1967. Din 1978, rasa a primit statutul de rasă campioană. În 1979, rasa a fost acceptată și de TICA (The International Cat Association).

Caracteristicile fizice ale pisicii American Wirehair

Pisica American Wirehair are o înfățișare unică datorită blănii sale crețe, care amintește de sârmă. Blana caracteristică apare la toate exemplarele, indiferent de culoare.

Citește si...
Rasa de caine ciobanesc belgian malinois - tot ce trebuie sa stii despre el.

Pisicile din această rasă au un corp bine proporționat, musculos și robust. Capul este rotunjit, botul este mediu spre scurt, ochii mari. Mustățile și sprâncenele sunt frumos răsucite.

Blana scurtă are o textură moale, deși pare aspră. Nu trebuie confundată cu blana rasă Cornish Rex. Firele de păr sunt răsucite, rezultând în aspectul creț.

American Wirehair poate avea orice culoare de blană, cele mai frecvente fiind negru, roșcat, gri și tabby. Unele exemplare au pete albe.

Greutatea este între 3-6 kg la masculi și 2-4 kg la femele. Au o talie medie spre mare. Trăiesc între 13 și 15 ani.

Pisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie
Pisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie 3

Temperamentul pisicii American Wirehair

Pisicile American Wirehair au un temperament excelent. Sunt sociabile, prietenoase și foarte inteligente. Se înțeleg bine cu copiii, acceptă și alte animale de companie.

Sunt jucăușe și active. Le place să se cațăre, să alerge și să se joace. Pot fi învățate să aducă mingiuța și să facă mici trucuri.

American Wirehair adoră compania oamenilor. Caută afecțiunea și apropierea stăpânului. Multe exemplare sunt foarte vocal, „vorbesc” mult și răspund când sunt strigate pe nume.

Deși sunt sociabile, nu sunt „lipicioase”. Preferă să stea lângă stăpân decât în brațe. Sunt animale de companie ideale pentru cei care doresc o pisică inteligentă, jucăușă și prietenoasă.

Îngrijirea și hrănirea pisicii American Wirehair

Blana unică a pisicii American Wirehair necesită îngrijire specială:

 • Periaj săptămânal cu o periută din sârmă, pentru a îndepărta firele de blană moarte. Periajul stimulează și producția de sebum, menținând blana strălucitoare.
 • Pieptănarea delicată cu un pieptene dințat mare, de 2-3 ori pe săptămână. Pieptănarea contribuie la strălucirea blănii și îndepărtează nodurile.
 • Îmbăiere numai când este nevoie, cu un șampon blând, hypoalergenic. Prea multe băi pot deteriora textura unică a blănii.
 • Tunsul ghearelor o dată pe lună. Ghearele trebuie tăiate drept pentru a evita deformarea lor.
 • Curățarea urechilor și a ochilor săptămânal. Urechile pot acumula ceară, iar ochii pot prezenta secreții.
 • Periajul dinților cel puțin o dată pe săptămână. O dietă umedă contribuie la menținerea igienei dentare. Controale veterinare semestriale.
Citește si...
Rasa de caine Australian Terrier - 5 lucruri importante de stiut

American Wirehair trebuie hrănită cu un mix echilibrat umed/uscat de calitate superioară. Hrana uscată asigură igiene dentară, cea umedă aportul de apă.

Se recomandă 3 mese pe zi pentru pisoi și 2 mese pentru adult. Acces liber la apă proaspătă. Suplimentele omega 3 și 6 susțin sănătatea blănii și a sistemului imunitar.

Probleme de sănătate la rasa American Wirehair

American Wirehair se bucură în general de sănătate robustă. Totuși, ca orice rasă, prezintă anumite predispoziții:

 • Probleme cardiace – endocardioză, cardiomiopatie. Controale cardiologice anuale recomandate.
 • Afecțiuni oculare – entropion, cataractă. Examinare veterinară oftalmologică necesară.
 • Piele sensibilă – posibile alergii cutanate, dermatită. Îmbăiere numai cu șampon blând recomandată.
 • Probleme digestive – sensibilitate la anumite alimente. Hrană de calitate indicată.
 • Obezitate – riscul crește odată cu vârsta și inactivitatea. Hrănire controlată și activitate fizică regulată.
 • Infecții ale urechii – curățare săptămânală a urechilor recomandată.

Cu îngrijire adecvată, majoritatea pisicilor American Wirehair trăiesc peste 15 ani fără probleme majore de sănătate. Vizitele veterinare regulate sunt esențiale pentru depistarea din timp a eventualelor afecțiuni.

Pisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie
Pisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie 4

American Wirehair – Pisica ideală pentru familie?

Datorită temperamentului său sociabil și prietenos, pisica American Wirehair reprezintă alegerea ideală pentru familii cu copii sau alte animale de companie. Se înțelege bine cu toată lumea și iubește jocurile și atenția.

Este inteligentă și ușor de dresat. Poate învăța comenzi și trucuri simple. Activează-ți pisica zilnic cu jocuri și jucării interactive pentru a o menține sănătoasă fizic și psihic.

American Wirehair vocalizează frecvent și caută compaia oamenilor. Nu este o pisică solitară, ci una ce iubește interacțiunea umană. Adoră mângâierile și joaca, deși nu este „lipicioasă”.

Citește si...
Tot ce trebuie să știi despre creșterea și îngrijirea câinelui australian de bovine.

Blana sa unică necesită anumite îngrijiri speciale săptămânal. Timpul investit în periaj și pieptănare va fi răsplătit de o blană frumoasă și strălucitoare.

Dacă îți dorești o pisică prietenoasă, inteligentă și unică, American Wirehair este alegerea potrivită. Este o companie minunată pentru toată familia.

Cum să alegi un pui American Wirehair

Dacă vrei să îți iei un pui American Wirehair, iată câteva sfaturi:

 • Caută un crescător autorizat, membru TICA sau CFA. Evită „fermele de animale” sau magazinele de animale.
 • Pisoii trebuie să aibă minim 12 săptămâni și să fie dezvățați complet de la mama pisică.
 • Verifică blana pisoilor – trebuie să fie creață, nu dreaptă ca la o pisică obișnuită.
 • Alege un pui vesel, jucăuș, curios și prietenos. Evită exemplarele fricoase, agresive sau letargice.
 • Pisoii trebuie să fie complet sănătoși, fără semne de boli. Verifică ochii, urechile, botul.
 • Cerere certificatele de sănătate și pedigree ale părinților pisicii.
 • Întreabă despre garanția oferită de crescător și asigură-te că există un contract de vânzare-cumpărare.

Odată ajuns acasă, programează o vizită la veterinar pentru examinare amănunțită, vaccinări și consultanță privind îngrijirea. Bucură-te de noul membru al familiei!

Concluzie

Pisica American Wirehair este o rasă relativ nouă, cu o înfățișare unică datorată blănii sale crețe. Are un temperament sociabil, prietenos și este foarte inteligentă. Este ușor de dresat și se înțelege bine cu copiii și alte animale.

Necesită o îngrijire specială a blănii, cu periaj și pieptănare săptămânală. Are nevoie de activitate fizică și joc zilnic. Cu o îngrijire adecvată, trăiește peste 15 ani.

Dacă îți dorești o pisică jucăușă, vocală și prietenoasă, American Wirehair merită luată în considerare. Este ideală pentru familii și garantat va aduce multă bucurie în casă!

Citește si...
Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate

Distribuie acest ghid prietenilor care se gândesc să își ia o pisică American Wirehair. Aștept părerile voastre în comentarii!

Referințe

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...