AnimaleRasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent caine de sanie din Arctica

Alaskan Malamute este o rasa puternica si robusta de caini de sanie, originara din regiunea Arctica a statului Alaska. Datorita blanii sale groase si pentru ca este foarte rezistenta la frig, aceasta rasa a fost folosita timp de secole de catre eschimosi pentru a tracta saniile si pentru vanatoare.

Alaskan Malamute este o rasa veche care si-a pastrat in mare parte caracteristicile native. Este un caine impunator, masiv, puternic si rezistent. Desi are un aspect „lupesc”, Alaskan Malamute este un companion loial si iubitor. In acest ghid vei gasi tot ce trebuie sa stii despre istoria, caracteristicile fizice, temperamentul, ingrijirea si sanatatea acestei rase magnifice de caini.

Istoricul rasei Alaskan Malamute

Alaskan Malamute are o istorie indelungata si fascinanta. Conform majoritatii expertilor, stramosii acestei rase au ajuns in Alaska cu aproximativ 4.000 de ani in urma, odata cu migratia populatiilor din Siberia prin Stramtoarea Bering. Acesti caini erau folositi de triburile Mahlemut pentru vanatoare si pentru a tracta greutati mari pe distante lungi cu ajutorul saniilor. Numele Malamute provine de la numele tribului Mahlemut.

Cainii Mahlemut erau extrem de importanti pentru supravietuirea acestor triburi din regiunile inghetate ale Alaskai. Datorita rezistentei la frig si a fortei, cainii Mahlemut puteau tracta provizii si alte bunuri de prima necesitate pe distante foarte lungi, permitand triburilor sa supravietuiasca iernilor grele si sa se deplaseze dupa resurse.

Primul standard pentru rasa Alaskan Malamute a fost elaborat in anul 1935. Insa istoria moderna a rasei a inceput odata cu Goajira de Anadyr, un exemplar remarcabil care a trait intre anii 1924 si 1936. Goajira a contribuit semnificativ la stabilizarea caracteristicilor rasei. Alti caini importanti pentru istoria Alaskan Malamute au fost M’Loot, primul campion al rasei si Kotzebue, un exemplar foarte performant la probele de anduranta pentru cainii de sanie.

Citește si...
Rasa de câine Ogar Afgan - îngrijire, sănătate și temperament.

In prezent, Alaskan Malamute este recunoscut oficial ca rasa de catre toate asociatiile cinologice importante si ramane un simbol al regiunilor inghetate din nordul indepartat. De-a lungul timpului, caracterul iubitor al acestei rase a atras din ce in ce mai multi iubitori de animale, astfel ca astazi Alaskan Malamute este intalnit peste tot in lume, nu doar in zona de origine.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent caine de sanie din Arctica

Caracteristici fizice si aspect general

Alaskan Malamute este un caine puternic, masiv, bine proportionat si musculos. Are un corp compact dar nu si greoi. Blana este foarte deasa, cu un strat gros de subpar care izoleaza perfect impotriva frigului. Aspectul general al Alaskan Malamute este acela al unui atlet robust, rezistent si viguros, care emana forta si energie.

Inaltime si greutate

Inaltimea la greaban pentru un Alaskan Malamute mascul este de aproximativ 64 de cm, iar pentru femela este de 58 de cm. Greutatea variaza intre 39 si 45 de kg la masculi si intre 32 si 38 de kg la femele. Exista si exemplare mai mari, insa marimea standard este cea optima pentru performanta si sanatate. Un Alaskan Malamute prea mare poate dezvolta probleme la solduri sau la articulatii.

Capul

Capul unui Alaskan Malamute este lat, puternic si masiv, fara sa para insa disproportionat fata de corp. Are o forma usor conica, cu botul doar putin mai ingust decat craniul. Stopul (depresiunea dintre frunte si bot) este foarte usor, abia sesizabil.

Nasul este de obicei de culoare neagra, cu exceptia exemplarelor rosii sau albe, la care poate fi maroniu. Ochii sunt migdalati, de marime medie spre mare si de culoare maro inchis. Sunt asezati usor oblic. Urechile sunt triunghiulare, de dimensiuni medii in raport cu marimea capului, purtate ridicati atunci cand cainele este atent, respectiv pleostite atunci cand se odihneste.

Citește si...
Abcesele la pisici: cauze, simptome, tratament și prevenire

Trupul si membrele

Trupul unui Alaskan Malamute este puternic, compact si bine proportionat. Linia superioara este dreapta, coborand usor de la greaban spre crupa. Pieptul este adanc si lat, iar coastele sunt bine arcuite. Spinarea este dreapta, fara a fi orizontala.

Membrele anterioare sunt musculoase, cu umerii bine inclinati si antebratele drepte. Membrele posterioare sunt si ele foarte musculoase, cu pulpe late. Unghiurile articulatiilor sunt moderate. Labele sunt mari, bine arcuite, cu pernite groase.

Coada este purtata in spirala pe spate atunci cand cainele este in alerta. In repaus, coada atarna drept in jos. Este bine acoperita cu blana lunga.

Blana si culorile

Blana unui Alaskan Malamute adult are doua straturi: un strat exterior format din par de acoperire, destul de aspru si un strat interior format din subpar, foarte des si de lungime mediu. Aceasta „dublura” asigura izolarea termica perfecta. Parul de acoperire are o lungime medie, mai lung pe gat, umeri si coada.

Culorile acceptate la Alaskan Malamute sunt griul (in nuante diferite), negru, roscat, maro si alb. Deseori apar combinatii intre alb si nuante de gri, negru sau maro. Petele albe sunt intalnite pe bot, piept, picioare si coada. Sunt acceptate si exemplarele cu blana unica, fara pete albe.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent caine de sanie din Arctica

Personalitate si temperament

Desi are un aspect impunator, in realitate Alaskan Malamute este un caine bland, sociabil si foarte afectuos. Adora compania oamenilor si este foarte loial cu familia. Se intelege excelent cu copiii, fiind rabdator si bland. Ii place sa participe la activitatile familiei si sa fie implicat in tot ceea ce se intampla in jur.

Citește si...
Rasa de caine ciobanesc belgian malinois - tot ce trebuie sa stii despre el.

Este un caine inteligent, curios si vesel. Adora sa exploreze, sa alerge liber si sa se joace. Are un temperament echilibrat si se adapteaza relativ usor la noi situatii. Nu este agresiv, dar poate deveni posesiv si protectiv atunci cand simte ca „familia” lui este amenintata.

Alaskan Malamute se intelege bine si cu alti caini, mai ales daca a fost socializat corect de la o varsta frageda. Tinde sa fie dominant in relatia cu alti caini, dar nu este agresiv fara motiv. Are un instinct puternic de „haite” mostenit de la stramosii sai.

Ingrijire si hrana

Blana

Blana unui Alaskan Malamute necesita periaj saptamanal pentru indepartarea firelor moarte. Periajul stimuleaza circulatia sangelui la nivelul pielii si distribuie uleiurile naturale ce mentin blana lucioasa si sanatoasa. In perioadele de naparlire intensa, periajul zilnic este recomandat. Nu are nevoie de baie decat ocazional.

Miscare si activitate

Alaskan Malamute are nevoie zilnic de multa miscare si activitate fizica. Plineste rolul unui caine de lucru, fiind creat pentru efort sustinut. Are nevoie de plimbari zilnice lungi, alergare libera intr-un spatiu sigur si exercitii care sa-i stimuleze corpul si mintea.

Daca nu face suficienta miscare, Alaskan Malamute poate deveni distructiv sau pot aparea probleme de comportament. Antrenamentul pentru tractarea saniilor este ideal pentru el.

Dresaj si socializare

Desi inteligent, Alaskan Malamute poate fi dificil de dresat datorita temperamentului independent. Are nevoie de un stapan ferm, consecvent si rabdator. Dresajul trebuie inceput de timpuriu si trebuie sa se bazeze pe recompense pozitive. Socializarea este esentiala pentru un comportament adecvat in societate.

Citește si...
Rasa de caine Beagle - tot ce trebuie sa stii despre el

Hrana

Hrana trebuie sa fie de calitate superioara, bogata in proteine animale. 2-3 mese pe zi sunt ideale pentru un Alaskan Malamute adult, cu portii ajustate in functie de nivelul de activitate. Este important sa nu se supra-hraneasca acest caine, pentru a preveni obezitatea. Accesul liber la apa proaspata este obligatoriu.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent caine de sanie din Arctica

Probleme medicale si speranta de viata

Speranta de viata a unui Alaskan Malamute este de aproximativ 10-14 ani. Printre problemele medicale intalnite la aceasta rasa se numara: displazia de sold, problemele oculare, afectiunile tiroidiene, dilatatia si torsionarea stomacului. Screening-ul genetic si controalele veterinare regulate sunt foarte importante.

Obezitatea poate scurta viata Alaskan Malamute si provoca probleme articulate. Trebuie evitata supra-alimentarea si incurajata activitatea fizica zilnica.

Cu ingrijire adecvata, Alaskan Malamute ramane un companion sanatos si fericit pentru intreaga familie. Este un prieten devotat, protector si extrem de loial, care va rasplati din plin dragostea si atentia oferite.

Concluzie

Alaskan Malamute este o rasa unica, cu o istorie fascinanta si un caracter minunat. Desi are un aspect impunator, este un caine bland, sociabil si foarte afectuos. Are nevoie de multa activitate fizica si dresaj adecvat, dar rasplateste eforturile cu loialitate si devotament. Daca ii oferi o viata activa si ingrijire responsabila, te vei putea bucura de compania unui prieten pe viata.

Sper ca acest ghid complet te-a ajutat sa intelegi mai bine aceasta rasa magnifica. Daca ai intrebari sau experiente cu Alaskan Malamute, nu ezita sa le impartasesti in comentarii! Distribuie acest articol pentru a ajuta si alti iubitori de animale sa afle mai multe despre minunatul Alaskan Malamute.

Referinte:
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...