AnimaleRasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Alaskan Malamute este o rasă puternică și robustă de câini de sanie, originară din regiunea Arctică a statului Alaska. Datorită blănii sale groase și pentru că este foarte rezistentă la frig, această rasă a fost folosită timp de secole de către eschimoși pentru a tracta săniile și pentru vânătoare.

Alaskan Malamute este o rasă veche care și-a păstrat în mare parte caracteristicile native. Este un câine impunător, masiv, puternic și rezistent. Deși are un aspect „lupesc”, Alaskan Malamute este un companion loial și iubitor. În acest ghid vei găsi tot ce trebuie să știi despre istoria, caracteristicile fizice, temperamentul, îngrijirea și sănătatea acestei rase magnifice de câini.

Istoricul rasei Alaskan Malamute

Alaskan Malamute are o istorie îndelungată și fascinantă. Conform majorității experților, strămoșii acestei rase au ajuns în Alaska cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, odată cu migrația populațiilor din Siberia prin Strâmtoarea Bering. Acești câini erau folosiți de triburile Mahlemut pentru vânătoare și pentru a tracta greutăți mari pe distanțe lungi cu ajutorul săniilor. Numele Malamute provine de la numele tribului Mahlemut.

Câinii Mahlemut erau extrem de importanți pentru supraviețuirea acestor triburi din regiunile înghețate ale Alaskăi. Datorită rezistenței la frig și a forței, câinii Mahlemut puteau tracta provizii și alte bunuri de prima necesitate pe distanțe foarte lungi, permițând triburilor să supraviețuiască iernilor grele și să se deplaseze după resurse.

Primul standard pentru rasa Alaskan Malamute a fost elaborat în anul 1935. Însă istoria modernă a rasei a început odată cu Goajira de Anadyr, un exemplar remarcabil care a trăit între anii 1924 și 1936. Goajira a contribuit semnificativ la stabilizarea caracteristicilor rasei. Alți câini importanți pentru istoria Alaskan Malamute au fost M’Loot, primul campion al rasei și Kotzebue, un exemplar foarte performant la probele de anduranță pentru câinii de sanie.

Citește si...
Rasa de câini Akita Inu - Tot ce trebuie să știi despre această rasă unică

În prezent, Alaskan Malamute este recunoscut oficial ca rasă de către toate asociațiile cinologice importante și rămâne un simbol al regiunilor înghețate din nordul îndepărtat. De-a lungul timpului, caracterul iubitor al acestei rase a atras din ce în ce mai mulți iubitori de animale, astfel că astăzi Alaskan Malamute este întâlnit peste tot în lume, nu doar în zona de origine.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica 4

Caracteristici fizice și aspect general

Alaskan Malamute este un câine puternic, masiv, bine proporționat și musculos. Are un corp compact dar nu și greoi. Blana este foarte deasă, cu un strat gros de subpăr care izolează perfect împotriva frigului. Aspectul general al Alaskan Malamute este acela al unui atlet robust, rezistent și viguros, care emană forță și energie.

Înălțime și greutate

Înălțimea la greabăn pentru un Alaskan Malamute mascul este de aproximativ 64 de cm, iar pentru femelă este de 58 de cm. Greutatea variază între 39 și 45 de kg la masculi și între 32 și 38 de kg la femele. Există și exemplare mai mari, însă mărimea standard este cea optimă pentru performanță și sănătate. Un Alaskan Malamute prea mare poate dezvolta probleme la șolduri sau la articulații.

Capul

Capul unui Alaskan Malamute este lat, puternic și masiv, fără să pară însă disproporționat față de corp. Are o formă ușor conică, cu botul doar puțin mai îngust decât craniul. Stopul (depresiunea dintre frunte și bot) este foarte ușor, abia sesizabil.

Nasul este de obicei de culoare neagră, cu excepția exemplarelor roșii sau albe, la care poate fi maroniu. Ochii sunt migdalați, de mărime medie spre mare și de culoare maro închis. Sunt așezați ușor oblic. Urechile sunt triunghiulare, de dimensiuni medii în raport cu mărimea capului, purtate ridicați atunci când câinele este atent, respectiv pleoștite atunci când se odihnește.

Citește si...
Rasa de caine Beagle - tot ce trebuie sa stii despre el

Trupul și membrele

Trupul unui Alaskan Malamute este puternic, compact și bine proporționat. Linia superioară este dreaptă, coborând ușor de la greabăn spre crupă. Pieptul este adânc și lat, iar coastele sunt bine arcuite. Spinarea este dreaptă, fără a fi orizontală.

Membrele anterioare sunt musculoase, cu umerii bine înclinați și antebrațele drepte. Membrele posterioare sunt și ele foarte musculoase, cu pulpe late. Unghiurile articulațiilor sunt moderate. Labele sunt mari, bine arcuite, cu pernițe groase.

Coada este purtată în spirală pe spate atunci când câinele este în alertă. În repaus, coada atârnă drept în jos. Este bine acoperită cu blană lungă.

Blana și culorile

Blana unui Alaskan Malamute adult are două straturi: un strat exterior format din păr de acoperire, destul de aspru și un strat interior format din subpăr, foarte des și de lungime mediu. Această „dublură” asigură izolarea termică perfectă. Părul de acoperire are o lungime medie, mai lung pe gât, umeri și coadă.

Culorile acceptate la Alaskan Malamute sunt griul (în nuanțe diferite), negru, roșcat, maro și alb. Deseori apar combinații între alb și nuanțe de gri, negru sau maro. Petele albe sunt întâlnite pe bot, piept, picioare și coadă. Sunt acceptate și exemplarele cu blană unică, fără pete albe.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica 5

Personalitate și temperament

Deși are un aspect impunător, în realitate Alaskan Malamute este un câine blând, sociabil și foarte afectuos. Adoră compania oamenilor și este foarte loial cu familia. Se înțelege excelent cu copiii, fiind răbdător și blând. Îi place să participe la activitățile familiei și să fie implicat în tot ceea ce se întâmplă în jur.

Citește si...
Rasa de caine Basset Griffon Vendéen - tenacele companion cu picioare scurte

Este un câine inteligent, curios și vesel. Adoră să exploreze, să alerge liber și să se joace. Are un temperament echilibrat și se adaptează relativ ușor la noi situații. Nu este agresiv, dar poate deveni posesiv și protectiv atunci când simte că „familia” lui este amenințată.

Alaskan Malamute se înțelege bine și cu alți câini, mai ales dacă a fost socializat corect de la o vârstă fragedă. Tinde să fie dominant în relația cu alți câini, dar nu este agresiv fără motiv. Are un instinct puternic de „haite” moștenit de la strămoșii săi.

Îngrijire și hrană

Blana

Blana unui Alaskan Malamute necesită periaj săptămânal pentru îndepărtarea firelor moarte. Periajul stimulează circulația sângelui la nivelul pielii și distribuie uleiurile naturale ce mențin blana lucioasă și sănătoasă. În perioadele de năpârlire intensă, periajul zilnic este recomandat. Nu are nevoie de baie decât ocazional.

Mișcare și activitate

Alaskan Malamute are nevoie zilnic de multă mișcare și activitate fizică. Plinește rolul unui câine de lucru, fiind creat pentru efort susținut. Are nevoie de plimbări zilnice lungi, alergare liberă într-un spațiu sigur și exerciții care să-i stimuleze corpul și mintea.

Dacă nu face suficientă mișcare, Alaskan Malamute poate deveni distructiv sau pot apărea probleme de comportament. Antrenamentul pentru tractarea săniilor este ideal pentru el.

Dresaj și socializare

Deși inteligent, Alaskan Malamute poate fi dificil de dresat datorită temperamentului independent. Are nevoie de un stăpân ferm, consecvent și răbdător. Dresajul trebuie început de timpuriu și trebuie să se bazeze pe recompense pozitive. Socializarea este esențială pentru un comportament adecvat în societate.

Citește si...
Resorbția dentară la pisici - cauze, simptome și tratament

Hrană

Hrana trebuie să fie de calitate superioară, bogată în proteine animale. 2-3 mese pe zi sunt ideale pentru un Alaskan Malamute adult, cu porții ajustate în funcție de nivelul de activitate. Este important să nu se supra-hrănească acest câine, pentru a preveni obezitatea. Accesul liber la apă proaspătă este obligatoriu.

Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica 6

Probleme medicale și speranța de viață

Speranța de viață a unui Alaskan Malamute este de aproximativ 10-14 ani. Printre problemele medicale întâlnite la această rasă se numără: displazia de șold, problemele oculare, afecțiunile tiroidiene, dilatația și torsionarea stomacului. Screening-ul genetic și controalele veterinare regulate sunt foarte importante.

Obezitatea poate scurta viața Alaskan Malamute și provoca probleme articulate. Trebuie evitată supra-alimentarea și încurajată activitatea fizică zilnică.

Cu îngrijire adecvată, Alaskan Malamute rămâne un companion sănătos și fericit pentru întreaga familie. Este un prieten devotat, protector și extrem de loial, care va răsplăti din plin dragostea și atenția oferite.

Concluzie

Alaskan Malamute este o rasă unică, cu o istorie fascinantă și un caracter minunat. Deși are un aspect impunător, este un câine blând, sociabil și foarte afectuos. Are nevoie de multă activitate fizică și dresaj adecvat, dar răsplătește eforturile cu loialitate și devotament. Dacă îi oferi o viață activă și îngrijire responsabilă, te vei putea bucura de compania unui prieten pe viață.

Sper că acest ghid complet te-a ajutat să înțelegi mai bine această rasă magnifică. Dacă ai întrebări sau experiențe cu Alaskan Malamute, nu ezita să le împărtășești în comentarii! Distribuie acest articol pentru a ajuta și alți iubitori de animale să afle mai multe despre minunatul Alaskan Malamute.

Referințe:
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...