AnimaleRasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și...

Rasa de câine Bearded Collie – ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate

Rasa de caine Bearded Collie sau Beardie este o rasă robustă de câini ciobănești originară din Scoția, cunoscută pentru blana sa lungă și ondulată. Datorită caracterului inteligent, blândeții și versatilității, Beardie a devenit popular ca animal de companie. Dar are nevoi speciale de îngrijire și antrenament.

În acest ghid vom discuta pe larg despre temperamentul specific al acestei rase, cum alegi un pui sănătos, ce presupune îngrijirea zilnică, nutriția adecvată, prevenirea problemelor de sănătate și dresajul pentru un Beardie fericit și echilibrat.

Istoricul rasei Bearded Collie

Primele mențiuni despre câini asemănători cu Bearded Collie de astăzi datează de acum 500 de ani în Scoția. Au fost folosiți în ferme ca ajutoare la păzitul oilor și vitelor. Datorită adaptabilității la mediul muntos și climatul rece, blănii protectoare, energiei și rezistenței, Beardie s-a dovedit partenerul ideal pentru ciobanii scoțieni.

Inițial existau mai multe varietăți, dar populația a scăzut dramatic în prima jumătate a secolului XX. Rasa a fost salvată de la dispariție de către crescătoarea Olive Willison care a pus bazele liniilor moderne prin exemplarele Jeannie și Bailey. În 1959, Bearded Collie a fost recunoscut oficial de către Kennel Club.

Citește si...
Rasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate

Caracteristici fizice standard

Conform standardului, Beardie are o constituție puternică, robustă, marginită de o blană abundentă, moale, ușor ondulată, de lungime medie, cu „barbă” caracteristică. Culoarea de bază este neagră, gri sau maro, cu alb sau crem. Botul este tăiat drept.

Înălțimea la greabăn este de 53-56 cm pentru masculi și 51-53 cm pentru femele. Greutatea variază între 18-27 kg. Orice abatere de la descrierea standardului este considerată defectuoasă.

Temperament și personalitate

Rasa Bearded Collie are un temperament prietenos, tolerant cu copiii, jucăuș și activ. Adoră compania umană, interacțiunile zilnice. Se înțelege bine și cu alți câini sau animale dacă este corect socializat.

Este inteligent, ușor de dresat cu metode pozitive. Are nevoie de activitate mentală și fizică zilnică pentru a-și consuma energia. Altfel poate dezvolta comportamente problematice precum roaderea sau săpatul excesiv.

Alegerea cu grijă a unui pui Beardie

Când intenționezi să cumperi un pui Bearded Collie, asigură-te că provine de la un crescător autorizat, membru al cluburilor de specialitate. Astfel vei avea certitudinea unui „pedigree” autentic și a faptului că părinții au efectuat testările pentru displazie de șold și afecțiuni oculare.

Cere să vezi rezultatele și verifică dacă coeficientul de consangvinizare este sub 6,25%. Un pui sănătos va fi vesel, jucăuș, cu o blană luxuriantă, fără defecte vizibile, ochi limpezi.

Îngrijire zilnică și exerciții pentru un Beardie echilibrat

Datorită blănii abundente, Rasa Bearded Collie necesită periaj frecvent, cel puțin o dată pe săptămână. Folosește o perie specială cu dinți ascuțiți pentru a ajunge la piele. Inspectează urechile, tunde ghearele la nevoie.

Oferă-i o dietă premium, bogată în proteine animale, vitamine, acizi grași omega 3. Hrănește adultul de 2 ori pe zi și asigură apă proaspătă permanent.

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet

Bearded Collie are nevoie zilnic de plimbări de 30-60 minute și jocuri interactive cu minge, frisbee pentru echilibrul fizic și psihic. Dacă nu-i satisfaci nevoia de activitate, Beardie-ul tău va deveni distructiv sau hiperactiv.

Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate
Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate 2

Sfaturi pentru dresarea unui pui Beardie

Fiind o rasă inteligentă, dornică să mulțumească, Bearded Collie răspunde foarte bine la dresajul bazat pe recompensă. Începe de timpuriu exercițiile de socializare, obediență cu comenzi simple precum „stai”, „vină”, „șezi”.

Folosește întotdeauna un ton pozitiv și răsplătește comportamentul dorit cu laude verbale sau gustări preferate. Ignoră greșelile pentru a nu-l învăța ce e permis. Prin antrenament consecvent și blând vei obține un câine ascultător.

Probleme medicale frecvente la Bearded Collie

Deși este o rasă considerată robustă în general, Beardie poate dezvolta unele afecțiuni de-a lungul vieții:

  • Displazie de șold sau cot
  • Probleme oculare – anomalii ale retina
  • Dermatită
  • Infecții ale urechilor
  • Probleme tiroidiene

Pentru a preveni sau depista din timp aceste boli, efectuează screening veterinar periodic cu analize medicale, teste specifice rasei.

Concluzie

Rasa Bearded Collie este o încântător pentru cei care-și doresc un câine afectuos, inteligent și prietenos. Dar are nevoi zilnice specifice privind periajul, exercițiile fizice și mentale.

Alege un pui de la un crescător autorizat care testează părinții pentru eventuale boli ereditare. Oferă-i o dietă corectă, îngrijire atentă și dresaj consecvent pozitiv. Cu puțin efort vei obține un companion loial pentru întreaga familie.

Împărtășește în comentarii experiența ta cu această rasă unică scoțiană!

Întrebări frecvente

La ce vârstă este recomandat să iei un pui Beardie?

Vârsta ideală pentru a aduce un pui Bearded Collie în noua sa familie este între 8 și 12 săptămâni. La această vârstă fragedă este esențial să înceapă socializarea și dresajul, astfel temperamentul său va fi modelat corespunzător. Puii mai mici de 8 săptămâni înca depind de mama și frățiori pentru echilibrul emoțional.

Citește si...
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Cum alegi un pui Bearded Collie sănătos?

Cere informații despre istoricul medical și u0022pedigreeu0022-ul părinților și bunicilor. Verifică dacă au efectuat testele pentru displazie de șold și probleme oculare, specifice rasei Bearded Collie. Un pui sănătos va fi jucăuș, vesel, cu blană deasă, uniformă, fără zone chelite sau iritate.

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate la Bearded Collie?

Această rasă poate dezvolta displazie de șold sau cot, anomalii oculare precum colobom, entropion, probleme dermatologice, infecții ale urechilor, afecțiuni tiroidiene, alergii alimentare. De aceea screeningul veterinar periodic este esențial pentru depistarea precoce.

De câte ori pe săptămână trebuie periat un Bearded Collie?

Datorită blănii sale lungi, mătăsoase, un Bearded Collie necesită periaj cel puțin o dată pe săptămână, ideal chiar de două ori, cu o perie specială cu dinți ascuțiți pentru a ajunge până la piele. Periajul frecvent previne formarea de noduri dureroase în blană.

Care sunt cele mai bune tehnici de dresaj pentru un pui Beardie?

Datorită inteligenței native și dorinței de a mulțumi proprietarul, un Bearded Collie răspunde foarte bine la antrenamentul pozitiv bazat pe recompensă. La fiecare comportament dorit oferă imediat o recompensă gustoasă. Socializează-l corespunzător și fii consecvent. Astfel vei obține un câine ascultător chiar de la vârste fragede.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Citește si...
Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...