AnimaleRasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre...

Rasa de câine Bedlington Terrier – tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate

Rasa de câine Bedlington Terrier este o veche rasă de terrier de talie mică, originară din nordul Angliei. Este renumit pentru blana sa albicioasă, ondulată, de textură specială și pentru temperamentul activ, curajos. Istoria fascinantă și înfățișarea sa distinctă de „miel” au contribuit la popularitatea breedului ca animal de companie.

Dar Bedlington are nevoi specifice de îngrijire și se pot dezvolta anumite probleme de sănătate. În acest ghid vom discuta despre originea și standardele rasei, cum alegi un pui sănătos, îngrijire zilnică, nutriție, exerciții, precum și testările și bolile frecvente pe care trebuie să le iei în considerare.

Istoricul și originea rasei

Primele mențiuni ale unor câini asemănători cu Bedlington Terrier actual datează de la începutul secolului al XVIII-lea în zona minieră Bedlington din nord-estul Angliei. Erau folosiți pentru vânătoarea de vulpi, iepuri sau alte rozătoare dăunătoare.

În decursul secolelor următoare s-au făcut încrucișări cu Otterhound, Whippet sau Dandie Dinmont Terrier pentru a obține tipul agil de astăzi, cu picioare lungi, corp zvelt, cap îngust și blană caracteristică.

Bedlington a devenit popular în întreaga Britanie în secolul al XIX-lea, fiind apreciat și în prezent ca animal de companie datorită spiritului său jucăuș, curajos și loial.

Citește si...
Rasa de caine Basset Griffon Vendéen - tenacele companion cu picioare scurte

Standardul oficial al rasei

Potrivit standardului Kennel Club, Bedlington Terrier trebuie să aibă o constituție zveltă, elastică, puternică, acoperită cu o blană de culoare albastră, albă sau maro deschisă, de textură specială „crisp” sau răsucită.

Are un cap tăios, bot ascuțit, urechi mici prinse sus. Corpul este ușor arcuit cu piept adânc și coaste bine arcuite. Membrele trebuie să fie drepte, musculoase, cu labe rotunjite.

Orice deviație de la standardul descris mai sus va fi penalizată la concursurile de frumusețe.

Rasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate
Rasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate 2

Selectarea cu grijă a unui pui

La achiziționarea unui pui Bedlington cere informații despre istoricul medical al părinților și bunicilor, verifică dacă au efectuat testările pentru anomalii oculare sau pentru sensibilitatea la cupru.

Un pui sănătos va fi jucăuș, vesel, fără defecte vizibile, cu o blană abundentă, mătăsoasă, ochi limpezi. Evită exemplarele agresive, fricoase sau letargice.

Îngrijire și hrană

Datorită structurii speciale a blănii, Bedlington Terrier necesită periat cel puțin o dată pe săptămână cu o perie cu dinți ascuțiți pentru eliminarea firelor moarte.

Asigură o dietă zilnică pe bază de carne, cereale integrale, legume pentru un aport optim de proteine, vitamine, minerale. Adaugă suplimente cu ulei de pește și evită alimentele cu concentrații mari de cupru care pot fi toxice.

Oferă zilnic 30-60 minute de alergare liberă într-un spațiu sigur și jocuri interactive pentru stimularea fizică si cognitivă. Păstrează unghiile tăiate scurt pentru sănătatea labuțelor.

Probleme medicale frecvente

Deși este o rasă considerată robustă, Bedlington Terrier poate dezvolta unele afecțiuni precum:

  • Anomalii oculare – distichiaza, entropion
  • Probleme hepatice din cauza sensibilității la cupru
  • Boli de piele – dermatită
  • Displazie de șold sau cot
  • Probleme tiroidiene
Citește si...
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire

Pentru depistarea precoce, efectuează analize medicale regulate și teste specifice rasei.

Concluzie

Cu puțin efort pentru periajul frecvent și atenție la alimentație, Rasa Bedlington Terrier poate fi un companion excelent pentru familiile active. Inteligența, curajul și temperamentul său prietenos, jucăuș îl recomandă drept animal de companie.

Ia legătura cu un crescător autorizat care testează genetic părinții. Respectă recomandările veterinare pentru prevenția afecțiunilor și vei putea bucura de un Bedlington Terrier sănătos mulți ani!

Împărtășește în comentarii experiențele tale cu această rasă unică!

Întrebări frecvente

Care sunt problemele de sănătate cele mai frecvente la Bedlington Terrier?

Rasa Bedlington Terrier este în general robust, dar poate dezvolta unele afecțiuni precum anomalii oculare – distichiaze, entropion, probleme hepatice din cauza sensibilității la cupru, dermatită, displazie de șold/cot, boli tiroidiene. De aceea sunt importante analizele medicale regulate.

De câte ori pe săptămână are nevoie de periat un Bedlington?

Bedlington are un temperament prietenos, jucăuș, curajos și loial. Este inteligent, ușor de dresat și se înțelege bine cu copiii. Are nevoie zilnic de exerciții fizice și stimulare mentală suficiente pentru a-și consuma energia.

Cum se face corect selecția unui pui Bedlington Terrier?

Când cumperi un pui Bedlington Terrier verifică u0022pedigreeu0022-ul părinților, cere să vezi rezultatele testelor pentru displazie de șold, anomalii oculare. Alege un pui sănătos, vesel, fără defecte exterioare vizibile.

Bedlington Terrier se potrivește pentru viața la apartament?

Da, Bedlington Terrier este o rasă potrivită pentru apartament dacă i se asigură zilnic suficientă alergare și activități interactive, precum și periaj frecvent. Dimensiunile reduse și blana specială fac din el un companion ideal pentru locuințele moderne.

Citește si...
Protejează-ți patrupedul în frig, ghidul esențial pentru iarnă

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...