AnimaleRasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire

Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire

Airedale Terrier este o rasă de câine inteligentă, veselă și plină de energie. Originara din Anglia, unde a fost crescută pentru vânătoare, Airedale Terrier este cunoscută drept „Regele Terrierilor” datorită taliei sale mari în comparație cu alte rase terrier. Cu toate acestea, în spatele aparenței sale impunătoare, se ascunde un companion extrem de loial și iubitor.

În acest ghid complet despre rasa Airedale Terrier, vom acoperi tot ce trebuie să știi dacă te gândești să achiziționezi un pui din această rasă minunată. Vom discuta despre:

Originea și istoria rasei Airedale Terrier

Airedale Terrier își are originile în valea râului Aire din Yorkshire, Anglia. Acolo, crescătorii au încrucișat rase locale de câini de vânătoare cu Terrier-ul Otterhound pentru a crea un câine de talie mare, puternic și inteligent care să vâneze șobolani de apă și alte animale mici.

Primele menționări despre rasa Airedale Terrier datează de la mijlocul anilor 1800. Oficial, rasa a fost recunoscută în anul 1879 de către The Kennel Club din Anglia.

Inițial, Airedale Terrier era folosit pentru vânătoare și pază. Calitățile sale de câine de vânătoare polivalent l-au făcut popular în rândul vânătorilor. De asemenea, datorită taliei sale mari și vigilenței, era utilizat pentru pază în zonele rurale.

În timpul Primului Război Mondial, câinii din rasa Airedale Terrier au fost folosiți pe post de curieri, pentru a găsi soldați răniți și chiar pentru a trage care de muniție pe câmpul de luptă. Devotamentul și curajul dovedit i-au adus reputația de „câine de război”.

Citește si...
Rasa de câine Bedlington Terrier - tot ce trebuie sa stii despre îngrijire și sănătate

Astăzi, Airedale Terrier este în primul rând un companion iubit de familie. Abilitățile sale de vânătoare înnăscute sunt încă prezente, iar energia sa trebuie canalizată prin activități și joc. Este o rasă inteligentă, ușor de dresat, motiv pentru care unii proprietari o folosesc la concursurile de agilitate sau ca și câini de serviciu.

Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire 4

Caracteristici fizice ale rasei Airedale Terrier

Airedale Terrier este cea mai înaltă dintre toate rasele terrier, având în jur de 58-61 cm înălțime la masculi și 56-59 cm la femele. Greutatea este cuprinsă între 20-30 kg.

Are un corp puternic, musculos, ușor pătrat, cu pieptul adânc și spatele drept. Capul este alungit, cu botul pătrat. Urechile sunt mici, în formă de V, purtate drept în sus. Coada este purtată vesel ridicată.

Blana este formată din două straturi. Stratul exterior este aspru, gros, nearanjat. Culoarea de bază este gri cu negru, cu pete ruginii (tan). Capul și partea de sus a corpului sunt de obicei negre sau gri închis, în timp ce picioarele și pieptul sunt ruginii.

Airedale Terrier are o constituție solidă și robustă. Este un câine musculos, puternic și rezistent. Se mișcă liber și cu pași mari. Blana sa cerne apa, astfel încât poate fi folosit la vânătoarea de rațe.

Temperamentul rasei Airedale Terrier

Deși este cea mai mare dintre rasele terrier, Airedale nu este agresiv. Dimpotrivă, este prietenos, curios și dornic să cunoască oameni noi. Cu toate acestea, poate fi rezervat sau vigilent cu străinii până când îi cunoaște.

Este inteligent, vioi și energic. Adoră compania stăpânului și este extrem de loial cu familia. Se va atașa foarte mult de proprietar și va dori să fie implicat în toate activitățile.

Citește si...
Tot ce trebuie să știi despre creșterea și îngrijirea câinelui australian de bovine.

Datorită originilor sale de vânător, Airedale Terrier păstrează instinctul puternic de pradă. Are nevoie de socializare și dresaj adecvat din fragedă vârstă pentru a învăța cum să se poarte cu alți câini sau animale.

Este un câine vigilent care latră pentru a anunța sosirea străinilor. Face un bun câine de pază dacă este bine dresat. Trebuie învățat să facă diferența între amenințări reale și vizitatori inofensivi.

Îngrijire și activitate zilnică

Blana densă a rasei Airedale Terrier necesită periaj săptămânal pentru a îndepărta firele moarte. Periajul zilnic este recomandat în perioadele de năpârlire intensă. Blana nu trebuie tunsă, pentru a-i păstra calitățile de protecție naturală.

Nevoile de exercitiu zilnice sunt destul de mari. Are nevoie de minimum o oră de activitate viguroasă în fiecare zi pentru a-și consuma energia. Plicurile, alergarea, mersul pe bicicletă sunt activități ideale. De asemenea, jocurile interactive de fetch sau cu mingea îl vor ține ocupat.

Datorită temperamentului vioi, Airedale Terrier se va plictisi și poate deveni distructiv dacă este lăsat singur pentru perioade lungi. Are nevoie de compania familiei și de activități zilnice de stimulare mintală.

Este un câine inteligent, ușor de dresat dacă antrenamentul se bazează pe recompense pozitive. Are nevoie de dresaj și socializare pentru a-l transforma într-un companion bine comportat.

Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire 5

Probleme de sănătate ale rasei Airedale Terrier

Airedale Terrier este o rasă relativ sănătoasă, cu o speranță de viață de 10-13 ani. Totuși, poate fi predispus la anumite afecțiuni:

 • Displazia de șold – probleme cu șoldurile care pot duce la artrită
 • Probleme cu ochii – cateractă, glaucom
 • Probleme de piele – dermatită, alergii
 • Cancer – mai ales tumori la piele, dar și alte forme
 • Boli autoimune – hipotiroidism, anemie hemolitică
Citește si...
Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire

Selectarea unui pui de la un crescător responsabil reduce riscul de boli genetice. Controalele veterinare regulate sunt esențiale pentru depistarea problemelor de sănătate.

Cum este Airedale Terrier cu copiii și alți animale?

Cu socializare și dresaj corespunzător, Airedale Terrier se va înțelege bine cu copiii. Energia sa mare înseamnă că ar putea juca prea brutal cu cei mici, astfel că interacțiunile trebuie supravegheate.

Poate trăi armonios cu alți câini dacă a fost crescut împreună cu ei. Masculii pot manifesta agresivitate față de alți masculi. Socializarea timpurie este cheia pentru a minimiza acest comportament.

Datorită originilor sale de vânător, nu este recomandat să fie lăsat nesupravegheat cu animale mici precum pisici, iepuri etc. Cu dresaj adecvat, se poate obișnui să conviețuiască pașnic cu ele.

Aspecte pozitive și negative ale rasei Airedale Terrier

Iată principalele avantaje și dezavantaje ale acestei rase:

Avantaje:

 • Energic și mereu vesel
 • Foarte inteligent și ușor de dresat
 • Se atașează profund de familie
 • Bun „câine de pază” dacă este bine dresat
 • Blana nu necesită tuns, doar periat

Dezavantaje:

 • Are nevoie de multă activitate zilnică
 • Poate fi agresiv cu alți masculi
 • Nu se recomandă pentru apartamente mici
 • Destul de vocal – poate lătra excesiv
 • Blana bogată cauzează alergii la unii oameni
 • Necesită dresaj consecvent
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire 6

Prețul unui pui Airedale Terrier

Un pui din rasa Airedale Terrier costă în medie între 700 și 1200 de euro. Prețul poate varia în funcție de pedigree, calitatea părinților sau crescătorie.

Este important să alegeți un crescător responsabil, care testează exemplarele pentru boli genetice și oferă garanție de sănătate. Evitați „fabricile de căței” sau site-uri precum OLX.

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet

Pe lângă prețul inițial de achiziție, trebuie să luați în calcul și costurile lunare pentru hrană, jucării, asigurare veterinară etc. De asemenea, un câine necesită investiții considerabile în dresaj și socializare.

Concluzie

Airedale Terrier este o rasă inteligentă, energică și loială, perfectă pentru familii active care îi pot oferi activitatea zilnică de care are nevoie. Este un companion minunat pentru copii mai mari și un câine de încredere pentru întreaga familie.

Dacă îi acorzi atenția, dresajul și socializarea necesare încă de la vârste fragede, vei obține un prieten pe viață care va aduce multă bucurie în casa ta. Asigură-te că îi poți satisface nevoile complexe înainte de a-l aduce acasă.

Aștept părerile voastre în comentarii despre acest ghid extins despre minunata rasă Airedale Terrier! Don’t forget to share!

Link-uri web care vorbesc despre Airedale Terrier:

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...