AnimaleRasa de caine Australian Terrier - 5 lucruri importante de stiut

Rasa de caine Australian Terrier – 5 lucruri importante de stiut

Rasa de caine Australian Terrier este o rasă autohtonă din Australia, rezultată din încrucișarea unor terrieri aduși din Marea Britanie de primii coloniști în secolul 19. Astăzi este un câine de companie popular datorită taliei mici și temperamentului său prietenos, energic.

Australian Terrier sau „Aussie” este o rasă care și-a câștigat repede popularitatea datorită loialității și devotamentului față de proprietar. Este jucăuș, curajos și mereu pregătit de aventură alături de familia sa.

A fost inițial folosit pentru vânătoarea de rozătoare dăunătoare și reptile veninoase, dar în prezent este crescut mai ales ca animal de companie. Se adaptează cu ușurință la viața de apartament.

În rândurile de mai jos vom discuta despre originea și istoria acestei rase interesante, vom explora calitățile sale fizice și de caracter, precum și îngrijirea și cerințele specifice ale unui Australian Terrier.

Originile rasei Australian Terrier

Istoria acestei rase este strâns legată de primii coloniști britanici care au adus cu ei diferite tipuri de terrieri atunci când s-au stabilit în Australia la sfârșitul secolului 19. Aceștia au fost folosiți pentru vânătoarea dăunătorilor precum șobolanii sau șerpii.

Citește si...
Rasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african

Prin încrucișarea raselor Skye Terrier, Cairn Terrier sau Dandie Dinmont s-a ajuns treptat la stabilirea trăsăturilor actuale ale rasei Australian Terrier, adaptate mediului local.

Denumirea oficială datează din 1897, iar popularitatea acesteia a crescut constant în prima jumătate a secolului 20, fiind importată treptat și în Europa sau America. Astăzi rămâne unul dintre companionii preferați ai familiilor australiene.

Aspect exterior pentru rasa de caine Australian Terrier

Rasa de caine Australian Terrier are o talie mică, cuprinsă între 23-26 cm și o greutate de aproximativ 6 kg. Este un câine compact, proporționat, cu pieptul adânc și membrele drepte, musculoase. Capul este turtit între urechi, cu botul subțire și ochii migdalați, de culoare închisă.

Urechile sunt mici, în formă de V, purtate în lateral. Coada este tăiată la 2/3 din lungime. Blana este un alt element definitoriu – deși scurtă, este deasă, dreaptă, lucioasă, în nuanțe alb-argintii sau gri-albăstrui. Prezintă păr mai aspru și mai lung pe piept.

Rasa de caine Australian Terrier - 5 lucruri importante de stiut
Rasa de caine Australian Terrier - 5 lucruri importante de stiut 2

Temperament optimist și încăpățânat

Rasa de caine Australian Terrier are un temperament vesel, curios și prietenos. Adoră interacțiunea cu oamenii, este mereu dornic de distracție și joacă. Participă cu entuziasm la activitățile proprietarilor, fie plimbarea prin parc, alergarea, fie jocurile acasă cu familia și copiii.

Este sociabil și cu alte animale de companie, deși conservă instinctul de a alerga după rozătoare. Are o fire curajoasă, nu se dă înapoi de la provocări. Inițial era folosit și pentru vânătoarea de șerpi, deci este un câine temerar.

Poate fi însă și încăpățânat, ignorând uneori comenzile. Antrenamentul ferm, consecvent începând de mic este esențial pentru formarea unui adult echilibrat.

Citește si...
Pisica abisiniană - istorie, caracteristici rasă, personalitate, îngrijire și sănătate

Îngrijiri zilnice pentru un Australian

Dată fiind blana scurtă și aspră, terrierul australian nu necesită o toaletare elaborată – doar periat și pieptănat ocazional. Blana se udă greu și nu emană mirosuri neplăcute.

Însă, ca orice terrier energic, are nevoie zilnic de minimum 30 minute activitate fizică și mentală pentru a-și consuma surplusul de energie. Alergările, plimbările, jocurile cu mingea de tenis sau antrenamentele canine de agilitate sunt ideale pentru acești câini.

Hrana trebuie pentru rasa de caine Australian Terrier să fie una de calitate superioară, cu ingrediente naturale și un aport ridicat de proteine animale pentru a susține nivelul crescut de activitate.

Câteva probleme de sănătate întâlnite

Este o rasă relativ robustă, fără predispoziții majore către anumite boli. Totuși, pot dezvolta ocazional probleme precum luxatii de rotulă, displazie de șold, anomalii cardiace sau tulburări imunologice.

Este recomandat ca reproducerea să se efectueze doar după testarea genetică amănunțită a părinților pentru diminuarea riscurilor de transmitere a bolilor ereditare la pui.

Concluzie

Rasa de caine Australian Terrier este o rasă autohtonă care combină durabilitatea, curajul și rezistența cu un temperament vesel, sociabil, specific companionilor. Este un prieten activ și jucăuș pentru întreaga familie, mereu dornic să descopere noi provocări sau să alerge pentru a vă ține pasul.

Robust, ieftin de întreținut și ușor de crescut, acest câine de talie mică merită luat în considerare atunci când vă doriți un nou membru optimist și loial în familie!

Aveți și alte întrebări despre Aussie? Consultați secțiunea de mai jos sau contactați-ne!

Întrebări frecvente

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate la această rasă?

Printre afecțiunile ce pot apărea ocazional la Australian Terrier se numără displazia de șold, luxatiile de rotulă, anomalii cardiace, boli oculare, alergii, afecțiuni dermatologice sau imunologice. Testarea genetică riguroasă și calcularea coeficientului de consangvinizare înainte de reproducere sunt esențiale.

Citește si...
Rasa de caine Ciobănesc Belgian Groenendael -temperament și îngrijire

Ce temperatură suportă Australian Terrier în aer liber?

Australian Terrier este o rasă foarte rezistentă la temperaturi scăzute, datorită originii sale din Australia și a blănii deasă ce oferă izolare termică. Poate rezista în aer liber până la -5/-8 grade C fără probleme medicale, desigur, pentru perioade scurte.

La ce vârstă este recomandată castrarea la Australian Terrier?

Specialiștii recomandă ca castrarea să se efectueze după vârsta de 12-18 luni, atunci când dezvoltarea fizică și mentală a câinelui este completă. Intervenția prea devreme poate crește riscul unor probleme comportamentale sau de sănătate.u003cbru003e

Unde găsesc un crescător verificat de Australian Terrier în România?

Pentru un pui din linii verificate, cu istoric genetic documentat, vă recomandăm să contactați Asociația Chinologică Română. Aveți la dispoziție o listă actualizată a crescătorilor care înregistrează nașteri la rasa Australian Terrier și respectă standardele de reproducere responsabilă.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...