Rasa de caine Australian Terrier este o rasa autohtona din Australia, rezultata din incrucisarea unor terrieri adusi din Marea Britanie de primii colonisti in secolul 19. Astazi este un caine de companie popular datorita taliei mici si temperamentului sau prietenos, energic.
Australian Terrier sau „Aussie” este o rasa care si-a castigat repede popularitatea datorita loialitatii si devotamentului fata de proprietar. Este jucaus, curajos si mereu pregatit de aventura alaturi de familia sa.
A fost initial folosit pentru vanatoarea de rozatoare daunatoare si reptile veninoase, dar in prezent este crescut mai ales ca animal de companie. Se adapteaza cu usurinta la viata de apartament.
In randurile de mai jos vom discuta despre originea si istoria acestei rase interesante, vom explora calitatile sale fizice si de caracter, precum si ingrijirea si cerintele specifice ale unui Australian Terrier.
Originile rasei Australian Terrier
Istoria acestei rase este strans legata de primii colonisti britanici care au adus cu ei diferite tipuri de terrieri atunci cand s-au stabilit in Australia la sfarsitul secolului 19. Acestia au fost folositi pentru vanatoarea daunatorilor precum sobolanii sau serpii.
Prin incrucisarea raselor Skye Terrier, Cairn Terrier sau Dandie Dinmont s-a ajuns treptat la stabilirea trasaturilor actuale ale rasei Australian Terrier, adaptate mediului local.
Denumirea oficiala dateaza din 1897, iar popularitatea acesteia a crescut constant in prima jumatate a secolului 20, fiind importata treptat si in Europa sau America. Astazi ramane unul dintre companionii preferati ai familiilor australiene.
Aspect exterior pentru rasa de caine Australian Terrier
Rasa de caine Australian Terrier are o talie mica, cuprinsa intre 23-26 cm si o greutate de aproximativ 6 kg. Este un caine compact, proportionat, cu pieptul adanc si membrele drepte, musculoase. Capul este turtit intre urechi, cu botul subtire si ochii migdalati, de culoare inchisa.
Urechile sunt mici, in forma de V, purtate in lateral. Coada este taiata la 2/3 din lungime. Blana este un alt element definitoriu – desi scurta, este deasa, dreapta, lucioasa, in nuante alb-argintii sau gri-albastrui. Prezinta par mai aspru si mai lung pe piept.
Temperament optimist si incapatanat
Rasa de caine Australian Terrier are un temperament vesel, curios si prietenos. Adora interactiunea cu oamenii, este mereu dornic de distractie si joaca. Participa cu entuziasm la activitatile proprietarilor, fie plimbarea prin parc, alergarea, fie jocurile acasa cu familia si copiii.
Este sociabil si cu alte animale de companie, desi conserva instinctul de a alerga dupa rozatoare. Are o fire curajoasa, nu se da inapoi de la provocari. Initial era folosit si pentru vanatoarea de serpi, deci este un caine temerar.
Poate fi insa si incapatanat, ignorand uneori comenzile. Antrenamentul ferm, consecvent incepand de mic este esential pentru formarea unui adult echilibrat.
Ingrijiri zilnice pentru un Australian
Data fiind blana scurta si aspra, terrierul australian nu necesita o toaletare elaborata – doar periat si pieptanat ocazional. Blana se uda greu si nu emana mirosuri neplacute.
Insa, ca orice terrier energic, are nevoie zilnic de minimum 30 minute activitate fizica si mentala pentru a-si consuma surplusul de energie. Alergarile, plimbarile, jocurile cu mingea de tenis sau antrenamentele canine de agilitate sunt ideale pentru acesti caini.
Hrana trebuie pentru rasa de caine Australian Terrier sa fie una de calitate superioara, cu ingrediente naturale si un aport ridicat de proteine animale pentru a sustine nivelul crescut de activitate.
Cateva probleme de sanatate intalnite
Este o rasa relativ robusta, fara predispozitii majore catre anumite boli. Totusi, pot dezvolta ocazional probleme precum luxatii de rotula, displazie de sold, anomalii cardiace sau tulburari imunologice.
Este recomandat ca reproducerea sa se efectueze doar dupa testarea genetica amanuntita a parintilor pentru diminuarea riscurilor de transmitere a bolilor ereditare la pui.
Concluzie
Rasa de caine Australian Terrier este o rasa autohtona care combina durabilitatea, curajul si rezistenta cu un temperament vesel, sociabil, specific companionilor. Este un prieten activ si jucaus pentru intreaga familie, mereu dornic sa descopere noi provocari sau sa alerge pentru a va tine pasul.
Robust, ieftin de intretinut si usor de crescut, acest caine de talie mica merita luat in considerare atunci cand va doriti un nou membru optimist si loial in familie!
Aveti si alte intrebari despre Aussie? Consultati sectiunea de mai jos sau contactati-ne!
Intrebari frecvente
Care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate la aceasta rasa?
Printre afectiunile ce pot aparea ocazional la Australian Terrier se numara displazia de sold, luxatiile de rotula, anomalii cardiace, boli oculare, alergii, afectiuni dermatologice sau imunologice. Testarea genetica riguroasa si calcularea coeficientului de consangvinizare inainte de reproducere sunt esentiale.
Ce temperatura suporta Australian Terrier in aer liber?
Australian Terrier este o rasa foarte rezistenta la temperaturi scazute, datorita originii sale din Australia si a blanii deasa ce ofera izolare termica. Poate rezista in aer liber pana la -5/-8 grade C fara probleme medicale, desigur, pentru perioade scurte.
La ce varsta este recomandata castrarea la Australian Terrier?
Specialistii recomanda ca castrarea sa se efectueze dupa varsta de 12-18 luni, atunci cand dezvoltarea fizica si mentala a cainelui este completa. Interventia prea devreme poate creste riscul unor probleme comportamentale sau de sanatate.u003cbru003e
Unde gasesc un crescator verificat de Australian Terrier in Romania?
Pentru un pui din linii verificate, cu istoric genetic documentat, va recomandam sa contactati Asociatia Chinologica Romana. Aveti la dispozitie o lista actualizata a crescatorilor care inregistreaza nasteri la rasa Australian Terrier si respecta standardele de reproducere responsabila.
Referinte:
Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.