AnimaleRasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african

Rasa de caine Azawakh – grațiosul vânător african

Azawakh este o rasă primitivă de câini originară din Africa de Nord, folosită de triburile nomade Tuareg și Fula din deșertul Sahara. Se distinge prin corpul zvelt, picioarele lungi și prin viteza sa uluitoare în alergare. Iată care sunt particularitățile acestei rase unice.

Rasa de caine Azawakh provine din Valea Azawakh din bazinul Niger, o zonă aridă din vestul Africii unde acești câini au evoluat alături de triburile locale. Inițial erau folosiți la vânătoarea de antilope sau de gazele prin pustiul fierbinte.

Astăzi Azawakh este crescut mai ales ca animal de companie, fiind importat în America și Europa datorită temperamentului său sensibil. Este un câine afectuos, intens loial proprietarului.

Este însă o rasă delicată, ce are nevoie de atenție și o atitudine blândă, plină de răbdare. Datorită musculaturii sale puternice și rezistenței excelente, Azawakh continuă să fie folosit și pentru curse sau vânătoare sportivă.

În acest articol vom explora mai departe originea și evoluția acestei rase primitive, aspectul fizic unic, particularitățile sale comportamentale, precum și recomandările pentru îngrijire și sănătate.

Istoria originilor rasei Azawakh

Azawakh este o rasă veche de câini ciobănești din Africa, despre care se presupune că ar avea originea în Egiptul Antic, fiind înrudiți cu câinele Saluki. Picturi vechi de mii de ani înfățișează câini foarte asemănători cu Azawakh.

Citește si...
Rasa de caine Australian Terrier - 5 lucruri importante de stiut

Triburile nomade Tuareg, Fula sau Beduini i-au folosit ca parteneri de vânătoare în deșertul Africa de Nord pentru gazele, iepuri sau antilope.

O dată cu răspândirea armelor de foc, Azawakh a redevenit un câine însoțitor, păstrător al taberelor. A continuat însă să fie apreciat pentru viteza uluitoare și rezistența la căldură.

Primele exemplare Azawakh au fost aduse în Europa în anii 1970 de către exploratori francezi. În prezent, rasa este recunoscută de majoritatea cluburilor chinologice internaționale.

Aspect fizic elegant, adaptat alergării

Azawakh este un câine molosoid de talie medie spre mare, cu greutatea cuprinsă între 15-25 kg și înălțime între 60 și 74 cm. Are un corp extrem de zvelt, musculos, cu oase fine. Pieptul este adânc, coastele ușor arcuite.

Capul este lung și uscat, cu stopul puțin evidențiat. Are botul drept, ochii migdalați și urechile mari, punitive.

Coada este lungă, subțire, purtată îndoit. Membrele laterale sunt mai lungi decât trunchiului, cu oase puternice ce îi conferă elasticitate. Labele sunt ovale.

Blana Azawakh este scurtă, fină, cu textură mătăsoasă și culori variind de la nisipiu, fulv sau alb la tigrat sau pătat.

Temperament sensibil și intens afectuos

În ciuda aparențelor sale impunătoare, Azawakh are un temperament afectuos, calm în preajma oamenilor. Este devotat proprietarului, devenind rapid foarte atașat. Nu este agresiv, dar este rezervat și prudent cu străinii.

În prezența altor animale este vigilent și poate deveni posesiv cu jucăriile, teritoriul sau cu mâncarea. Necesită socializare precoce pentru acceptarea pisicilor sau a altor câini din gospodărie.

Are un instinct puternic de vânător solitar. Alergă cu o viteză incredibilă, greu de urmărit ochiului liber. Stăpânul trebuie să țină cont de această trăsătură pentru evitarea accidentelor datorate fugilor neașteptate după rozătoare sau animale mici.

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet
Rasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african
Rasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african 2

Exercițiu zilnic esențial pentru un Azawakh

Deși blana sa scurtă nu necesită multă îngrijire, Azawakh are nevoie de exerciții intense pentru consumarea energiei. Alergarea liberă într-un parc împrejmuit este ideală. Are nevoie de minimum 2 ore pe zi de activități.

Unele antrenamente de obediență pot fi folositoare, deși este o rasă independentă ce preferă să aleagă singură momentul ascultării. Sunt sensibili, deci nu răspund bine la metode brutale de dresaj.

Într-o casă liniștită și cu mult spațiu liber se va simți excelent. Pot trăi și într-un apartament mare, cu condiția să iasă zilnic pentru activitate vigoruasă.

Câteva probleme medicale specifice rasei

Azawakh este în general o rasă sănătoasă, fără probleme deosebite. Cel mai frecvent pot dezvolta alergii alimentare, dermatite sau probleme digestive. Uneori apar cazuri de epilepsie, displazie de șold sau boli autoimune.

Reproducerea selectivă cu teste genetice complete prealabile ajută la evitarea transmiterii unor afecțiuni congenitale la pui.

Concluzie

Azawakh este o rasă aparte, cu un corp elegant, adaptat vitezei, dar în contrast cu acesta, având un caracter blând și sensibil. Este un companion loial, care își va lega existența de cea a stăpânului.

Are nevoie să alerge mult și să-și consume energia prin activități intense. Nu este o rasă de agrement, ci una pentru cei dedicați dresajului și îngrijirii câinilor solitari, independenți.

Este un câine vechi de vânătoare, cu o istorie fascinantă în spate și cu o capacitate extraordinară de accelerare pe o distanță lungă. Toate acestea au fost trecute în revistă anterior – sperăm să vă fie de folos în luarea unei decizii privind această rasă!

Citește si...
Pododermatita la pisici: ghid complet pentru diagnosticare, tratament și prevenție

Întrebări frecvente

De ce Azawakh nu latră aproape deloc

Azawakh este o rasă care nu scoate sunete puternice precum lătratul, probabil din cauza evoluției sale ca vânător în pustiul african, unde trebuia să fie silențios pentru a-și pândi prada. Astăzi doar scheaună, mormăie sau scot sunete guturale rare atunci când vor să comunice ceva.

La ce temperaturi poate rezista un Azawakh afară?

Datorită originii din Africa de Nord, Azawakh are o rezistență excelentă la căldură și la frig. Poate rămâne afară la temperaturi cuprinse între -15 și 45 grade C fără a dezvolta probleme de sănătate. Blana scurtă și textura deșertică îl protejează.

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate specifice?

Azawakh este o rasă relativ sănătoasă, dar predispusă spre alergii alimentare, boli digestive, dermatite. Mai rar se întâlnesc cazuri de anxietate severă, epilepsie, displazie de șold, cardiomiopatii. Testarea ADN înainte de reproducere ajută la depistarea purtătorilor unor gene defecte.

Este Azawakh considerat hipoalergenic?

Nu, rasa Azawakh nu este hipoalergenică, ci produce cantități normale de alergeni și scuame care pot declanșa reacții alergice la persoane susceptibile. Testele cutanate și analizele medicale sunt indicate înainte de adoptarea unui astfel de câine de către persoane alergice sau cu sensibilități.

Unde este legal să dețin un Azawakh în România?

Azawakh nu face parte din categoria câinilor periculoși sau interziși, putând fi crescut în mod legal pe teritoriul României ca animal de companie, cu respectarea normelor legale de identificare, înregistrare, vaccinare, deparazitare și ieșiri în public în lesă și botniță.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Citește si...
Rasa de câini Akita Inu - Tot ce trebuie să știi despre această rasă unică
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...