AnimaleRasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire

Rasa de câine Barbet – origini, caracteristici și îngrijire

Rasa de câine Barbet este o rasă veche de câini cu origini în Franța. Acești câini au o blană deasă ondulată sau creață și sunt cunoscuți pentru inteligența, temperamentul prietenos și capacitatea lor de a înota și a fi câini de vânătoare.

Cu toate că barbeții au o istorie îndelungată, rasa a trecut printr-o perioadă de declin sever în secolul XX. Din fericire, în ultimele decenii, crescătorii dedicați au reușit să revigoreze rasa și să crească popularitatea barbeților ca animale de companie inteligente și loiale.

În acest articol, vom explora în detaliu originea și istoricul rasei barbet, vom descrie caracteristicile fizice distinctive ale acestei rase, vom discuta personalitatea și comportamentul barbeților, și vom oferi sfaturi despre îngrijirea și dresajul acestor câini inteligenți.

Originea rasei de câine barbet barbet

Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire
Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire 3

Rasa de câine Barbet sunt considerați una dintre cele mai vechi rase existente de câini. Se crede că strămoșii barbeților datează din Epoca de Piatră. Acești câini primitivi cu blănuri deasă serveau probabil ca ajutoare de vânătoare și câini de pază.

Primele reprezentări cunoscute ale unor câini care seamănă izbitor cu barbeții moderni datează din secolul al XVI-lea în Franța. De-a lungul secolelor care au urmat, câinii barbet au servit o varietate de scopuri, inclusiv ca câini de apă pentru vânătorii de rațe, ca mânători de turme, și ca câini de salvare în porturi.

Citește si...
De ce unii oameni abandonează fără milă câinii de companie?

Denumirea de „barbet” provine de la barba caracteristică a acestor câini, formată din păr lung și ondulat pe bot și maxilare. Termenul „barbet” a devenit pentru prima dată popular în secolul al XIX-lea în limba franceză pentru a descrie această rasă.

În 1930, Clubul Francez Barbet a fost înființat pentru a menține puritatea rasei și standarde înalte în creșterea barbeților. Din nefericire, în timpul celor două războaie mondiale, populația de barbeți a scăzut dramatic. Până în anii 1980, rasa era pe cale de dispariție.

Începând din 1980 însă un grup dedicat de crescători francezi și americani au început să lucreze pentru revitalizarea rasei barbet. Eforturile lor au dat roade, populația a început să crească constant, iar barbeții au câștigat popularitate ca animale de companie datorită blănii lor unice, a temperamentului prietenos și versatilității.

Caracteristici fizice ale rasei Barbet

Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire
Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire 4

Barbeții sunt câini de talie medie spre mare, cu o înălțime între 49-59 cm și o greutate între 16-20 kg pentru masculi. Femelele sunt de obicei ceva mai mici și subțiri.

Rasa de caine Barbet au un corp bine proporționat, puternic și atletic. Pieptul este adânc și lat, iar membrele sunt drepte și musculoase. Labele sunt mari și rotunde cu membrane între degete. Aceste membrane ajută barbeții să înoate eficient.

Capul unui barbet este destul de mic în comparație cu restul corpului. Are un craniu lat și rotund cu un bot pătrat. Nasul e mare și negru. Ochii sunt rotunzi, de culoare maro închis, iar urechile sunt late, prinse jos și acoperite cu păr bogat creț.

Blana unui barbet este formată dintr-un păr lung, moale, ondulat sau creț, foarte dens și impermeabil. Culorile pot fi neagră, maro, albă, gri, sau o combinație a acestora. Pe cap, barbeții au un păr mai lung formând o mustață și o barbă caracteristice.

Citește si...
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Coada este de lungime medie, acoperită cu un păr creț și având un ușor cârlig la vârf.

Personalitate veselă și trainică

Barbeții sunt cunoscuți pentru fiind câini inteligenți, curajoși și devotați stăpânilor lor. Au un comportament prietenos și potrivit atât pentru familii cu copii cât și pentru persoane în vârstă.

Sunt jucăuși și energici și se înțeleg bine cu alți câini și animale. Le place compania oamenilor și nu sunt câini de pază agresivi, deși vor anunța sosirea străinilor prin lătrat.

Barbeții se distrează interacționând cu familia și participând la activități în aer liber precum plimbări lungi, alergat, înotat și jucatul cu mingea. Se bucură să învețe comenzi și trucuri noi datorită inteligenței lor înnăscute.

Temperamentul lor vesel și dorința de companie înseamnă că barbeții nu sunt o rasă potrivită să fie lăsați singuri pentru perioade lungi. Solitudinea prelungită poate duce la anxietate sau chiar distrugeri în casă provocate de plictiseală.

Îngrijire și hrănire pentru rasa de câine Barbet

Deși blana unui barbet nu necesită tuns, are nevoie de periaj și pieptănare regulată pentru a preveni încâlceala și formarea de noduri. Periajul zilnic este recomandat, cu o pieptănare mai temeinică săptămânal.

Urechile trebuie verificate și curățate periodic pentru a preveni infecțiile. Ca majoritatea raselor de câini, barbeții trebuie tuns ghearele și spălați pe dinți cu regularitate.

Barbeții au nevoie de exercițiu zilnic pentru a-și consuma energia și a rămâne în formă. O plimbare mai lungă sau o sesiune intensă de joacă zilnic este ideală.

Fiind câini activi, barbeții au nevoie de o dietă echilibrată pentru a susține metabolismul lor ridicat și tonusul muscular. O dietă de calitate premium cu proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale este esențială.

Citește si...
Protejează-ți patrupedul în frig, ghidul esențial pentru iarnă

Dresarea rasei de câine Barbet, fericit și ascultător

Barbeții sunt extrem de inteligenți și dornici să mulțumească, făcându-i candidați ideali pentru dresaj. Ei învață rapid comenzi și trucuri datorită inteligenței lor naturale.

Antrenamentul trebuie să fie consecvent, pozitiv și bazat pe recompense gustoase. Barbeții răspund bine la laude verbale și mângâieri ca recompensă.

Deși pot avea momente de încăpățânare, barbeții nu sunt agresivi și răspund bine la corectare blândă din partea stăpânilor lor. Dresarea trebuie să inspire respect fără a descuraja câinele.

Dresajul de obediență și comenzi de bază precum „șezi”, „stai” și „vină” sunt esențiale. Totodată, barbeții se vor bucura să învețe tot felul de trucuri și comportamente haioase. Aceste sesiuni mentale îi vor ține barbeții fericiți și stimulați din punct de vedere mental.

Concluzie

Ca rasă veche de câini originară din Franța, barbeții sunt animale de companie ideale datorită inteligenței, temperamentului prietenos și versatilității lor. Acești câini unici cu blănuri crețe abundente sunt parteneri loiali și dornici de distracție pentru persoane active.

Sperăm că acest articol v-a oferit o imagine de ansamblu completă asupra originii, caracteristicilor și îngrijirii rasei barbet. Dacă sunteți în căutarea unui animal de companie inteligent, trainic și apt pentru activități variate în aer liber, barbeții merită luati în considerație.

Împărtășiți gândurile voastre despre barbeți în secțiunea de comentarii de mai jos!

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre de câine barbet și un briard sau un poodle?

Deși barbeții împărtășesc unele trăsături cu rase înrudite precum briardul sau poodle, există diferențe importante. Barbeții au o blană mai lungă și mai creață, densă și impermeabilă. Spre deosebire de poodle, barbeții nu au nevoie de tuns. Comparativ cu briardul, barbeții au un temperament mai potrivit pentru familii.

Citește si...
Pododermatita la pisici: ghid complet pentru diagnosticare, tratament și prevenție

Ce temperament are rasa de câine barbet?

Barbeții au un temperament inteligent, vesel și prietenos. Sunt câini energici și se înțeleg bine cu copiii, alți câini și animalele. Le place compania oamenilor și interacțiunea. Deși nu sunt agresivi, pot anunța sosirea străinilor prin lătrat.

Cat de des are nevoie un Barbet de exercițiu și activitate mentală?

Fiind o rasă activă și inteligentă, barbeții au nevoie de stimulare fizică și mentală zilnică. O plimbare mai lungă sau o sesiune intensă de joacă este recomandată. De asemenea, antrenamentul pentru dresaj, învățarea de comenzi și trucuri noi îi va ține occupied din punct de vedere mental.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...