AnimaleRasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Rasa de caine Basenji este o rasa primitiva de caini originara din Africa Centrala. Sunt cunoscuti pentru eleganta lor felina, talia mica si pentru faptul ca nu latra, in schimb scotand sunete asemanatoare cu un iodat. Descopera mai multe despre caracteristicile unice ale acestei rase antice, despre originea ei fascinanta si despre nevoile specifice de ingrijire.

Introducere

Adesea numit „cainele care nu latra”, basenji are trasaturi care il fac cu adevarat unic in lumea canina. Originea sa se pierde in negura istoriei, fiind o rasa proaspat „descoperita” in secolul al XX-lea, cand primii indivizi au fost adusi in Europa si America din centrul Africii.

Desi au o infatisare delicata, asemanatoare gazelelor, basenjii sunt vanatori innascuti, rapizi si energici. Alergatori infatigabili in ciuda taliei mici, acesti caini sunt extrem de curajosi.

Sunt insa si foarte independenti si pot avea un comportament provocator fata de alti caini sau animale domestice, deci necesita socializare din frageda pruncie.

In cele ce urmeaza, vom explora istoria fascinanta a originilor rasei basenji in Africa, trasaturile ei unice fizice si temperemantale, dar si cerintele speciale de ingrijire pentru un astfel de caine primitiv.

Istoria rasei basenji in Africa

Se presupune ca acest caine este o rasa foarte veche care a co-evoluat alaturi de triburile africane, fiind un insotitor respectat pentru abilitatile sale de vanatoare.

Desi pentru mult timp s-a crezut ca basenjii provin din zona Nilului din Egiptul Antic, ipoteza aceasta a fost infirmata. Picturile cu caini asemanatori de pe peretii templelor egiptene fac referire la rase diferite, probabil la stramosi ai cainelui de iepure.

Citește si...
Rasa de câine Ogar Afgan - îngrijire, sănătate și temperament.

Primele dovezi sigure ale rasei basenji provin din secolul al XVII-lea din regiunea Congo. Cateva triburi primitive care locuiau padurile Africii Centrale ii cresc si folosesc si astazi pe basenji atat ca vanatori cat si companioni.

Cele doua razboaie mondiale au intrerupt explorarea continetului negru, astfel ca abia in anii 1930 triburile Pygmee si Bambuti sunt redescoperite, iar impreuna cu ele si ciudatii caini „care canta” in loc sa latre.

Cateva exemplare au fost trimise in Anglia, Statelor Unite si alte tari europene pentru reproducere. Astfel, in 1939 basenjii ca rasa cinofila este oficial recunoscuta si inregistrata. Numarul cainilor a crescut, populandu-se noi continente prin exporturi de pui basenji din Africa.

Astazi, este o rasa indragita pentru temperamentul ei unic si aspectul elegant, desi prefera in continuare compania oamenilor fata de cea a altor caini.

Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Aspectul fizic rasa de caine Basenji

Un basenji este un caine elegant, grifon, de talie mica spre medie. Masculii cantaresc in jur de 10 kg, iar femelele aproximativ 9 kg.

Au un corp armonios, musculos, cu pieptul adanc si bine dezvoltat, umeri puternici si membre drepte. Coada este purtata indoita peste spate.

Capul basenjilor este in forma de pana, cu stopul bine evidentiat si botul drept. Are o expresie atenta, curiosa. Ochii sunt migdalati, de marime medie.

Urechile sunt mari, drepte, rotunjite la varf. Blana basenjilor este scurta, fina, cu textura de catifea. Poate avea diferite nuante de roscat, patat sau uniform.

Firea unui basenji

Temperamentul basenjilor este unic si provocator. Este un caine extrem de inteligent si curios, care se plictiseste usor.

Citește si...
Bichon Frise: Particularități rasă și Îngrijire Detaliată

Sunt foarte energici si au nevoie de activitati zilnice, inclusiv exercitii mentale. Le place sa alerge, sa caute si sa urmareasca mirosuri interesante. Se descurca excelent la probe de agilitate.

Rasa de caine Basenji sunt foarte curati cu sine, ca si pisicile. Nu au miros specific de caine si nu necesita imbaiere frecventa.

Sunt independenti si fideli proprietarului. Pot fi sceptici si neprietenosi cu strainii. Necesita socializare timpurie cu alti caini, pisici si oameni pentru a-si controla comportamentul rezervat.

Cerinte de ingrijire

Blana scurta si fina a rasei basenji este usor de ingrijit. Perierea periodica este suficienta pentru eliminarea firelor moarte.

Rasa de caine Basenji necesita exercitiu zilnic intens pentru a-si consuma energia. Plinestile lungi, activitatile de tip nosework si antrenamentele de agilitate sunt ideale pentru ei.

Prefera sa doarma in casa cu proprietarul, dar marimea mica le permite sa traiasca lejer si intr-un apartament. Trebuie supravegheati in curte, pentru ca sunt excelenti saritori si pot fugi dupa mirosuri sau animalele mici.

Hrana lor trebuie sa fie bogata in proteine animale de calitate. Carnea cruda sau oasele sunt excelente pentru mentinerea sanatatii dintilor, intarirea musculaturii si dezvoltarea corecta.

Concluzie

Rasa de caine Basenji sunt caini unici, atat din punct de vedere istoric, cat si caracteristici fizice ori de temperament. Sunt rase primitive care provin din Africa Centrala, au o alura gratioasa si o eleganta rar intalnita. De asemenea, sunt singurii caini care nu latra, in schimb „cantand”.

Sunt insotitori energici si jucausi care adora compania oamenilor, insa pot fi provocatori pentru ca sunt extrem de independenti. Au nevoie de socializare adecvata pentru a se intelege bine cu alti caini.

Citește si...
Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate

Rasa de caine Basenji este o rasa ideala pentru alergatori sau iubitorii de vanatoare, caci au un miros excelent si rezistenta mare. Insa detinatorii lor trebuie sa fie pasionati si dedicati hranirii corespunzatoare si antrenarii zilnice pentru a avea parte de un companion armonios.

Daca cautati un prieten pe viata elegant si unic, intr-un pachet compact, atunci basenji este cu siguranta o optiune buna! Daca doriti caini mai usor de gestionat, insa, este indicat sa cautati alte rase mai putin provocatoare.

Intrebari frecvente despre rasa de caine Basenji

Cum se socializeaza cel mai bine un pui basenji?

Socializarea timpurie este esentiala pentru basenji, incepand din primele saptamani de viata. Puii trebuie expusi la persoane diferite, zgomote variate, interactiuni cu alti caini, pisici si orice alte animale cu care ar putea intra in contact. Este recomandata inscrierea la o scoala de socializare canina. Treptat, pe masura ce creste, expuneti basenji in diferite medii, situatii si activitati pentru dezvoltarea unui comportament calm.

De ce nu latra rasa de caine Basenji ?

Rasa de caine Basenji este singura rasa de caini care nu latra, ci scoate sunete similare unui scheunat, un iodat, un urlet sau chitaituri. Lipsesc anumite gene care produc latratul tipic canin. Deci difera din punct de vedere anatomic, neputand sa latre asa cum o fac celelalte rase de caini. Coardele lor vocale sunt pozitionate diferit.

Cat de dificil este sa drenezi un basenji?

Fiind caini foarte inteligenti, curiosi si energici, basenjii pot fi dificil de dresat daca nu sunteti un antrenor experimentat. Este nevoie de multa rabdare si persistenta. u003cbru003eu003cbru003eRecompensele cu mancare functioneaza cel mai bine pentru a-i motiva sa invete. Metodele trebuie sa fie 100% pozitive, fara niciun fel de corectii dure. Cea mai eficienta este formarea unei relatii stranse, bazate pe incredere si respect.

Citește si...
Rasa de câine Barbet - origini, caracteristici și îngrijire

Care sunt semnele unei posibile imbolnaviri la un basenji?

Printre semnele alarmante care indica afectiuni de sanatate la un basenji se numara letargia neobisnuita, refuzul mancarii, varsaturile si diareea, modificari bruste de comportament, dureri observabile ori probleme in mers.u003cbru003eu003cbru003eDaca observati astfel de simptome, este indicat sa mergeti de urgenta la medicul veterinar pentru un consult si posibila investigatie, in functie de rezultate.

Se poate creste un basenji intr-un apartament?

Rasa de caine Basenji de talie mica pot trai foarte bine intr-un apartament daca li se ofera suficient exercitiu zilnic afara. Spatiile inchise inguste insa nu le sunt potrivite pentru ca sunt extrem de activi si energici. u003cbru003eu003cbru003eApartamentele mari cu curte sau acces la parcuri si zone de joaca sunt ideale. Daca vor fi lasati singuri in casa mai mult de 4-5 ore, pot deveni distructivi din plictiseala.

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...