AnimaleRasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Rasa de caine Basenji este o rasă primitivă de câini originară din Africa Centrală. Sunt cunoscuți pentru eleganța lor felină, talia mică și pentru faptul că nu latră, în schimb scoțând sunete asemănătoare cu un iodat. Descoperă mai multe despre caracteristicile unice ale acestei rase antice, despre originea ei fascinantă și despre nevoile specifice de îngrijire.

Introducere

Adesea numit „câinele care nu latră”, basenji are trăsături care îl fac cu adevărat unic în lumea canină. Originea sa se pierde în negura istoriei, fiind o rasă proaspăt „descoperită” în secolul al XX-lea, când primii indivizi au fost aduși în Europa și America din centrul Africii.

Deși au o înfățișare delicată, asemănătoare gazelelor, basenjii sunt vânători înnăscuți, rapizi și energici. Alergători infatigabili în ciuda taliei mici, acești câini sunt extrem de curajoși.

Sunt însă și foarte independenți și pot avea un comportament provocator față de alți câini sau animale domestice, deci necesită socializare din fragedă pruncie.

În cele ce urmează, vom explora istoria fascinantă a originilor rasei basenji în Africa, trăsăturile ei unice fizice și temperemantale, dar și cerințele speciale de îngrijire pentru un astfel de câine primitiv.

Citește si...
Abcesele la pisici: cauze, simptome, tratament și prevenire

Istoria rasei basenji în Africa

Se presupune că acest câine este o rasă foarte veche care a co-evoluat alături de triburile africane, fiind un însoțitor respectat pentru abilitățile sale de vânătoare.

Deși pentru mult timp s-a crezut că basenjii provin din zona Nilului din Egiptul Antic, ipoteza aceasta a fost infirmată. Picturile cu câini asemănători de pe pereții templelor egiptene fac referire la rase diferite, probabil la strămoși ai câinelui de iepure.

Primele dovezi sigure ale rasei basenji provin din secolul al XVII-lea din regiunea Congo. Câteva triburi primitive care locuiau pădurile Africii Centrale îi cresc și folosesc și astăzi pe basenji atât ca vânători cât și companioni.

Cele două războaie mondiale au întrerupt explorarea continetului negru, astfel că abia în anii 1930 triburile Pygmee și Bambuti sunt redescoperite, iar împreună cu ele și ciudații câini „care cântă” în loc să latre.

Câteva exemplare au fost trimise în Anglia, Statelor Unite și alte țări europene pentru reproducere. Astfel, în 1939 basenjii ca rasă cinofilă este oficial recunoscută și înregistrată. Numărul câinilor a crescut, populându-se noi continente prin exporturi de pui basenji din Africa.

Astăzi, este o rasă îndrăgită pentru temperamentul ei unic și aspectul elegant, deși preferă în continuare compania oamenilor față de cea a altor câini.

Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra
Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra 2

Aspectul fizic rasa de caine Basenji

Un basenji este un câine elegant, grifon, de talie mică spre medie. Masculii cântăresc în jur de 10 kg, iar femelele aproximativ 9 kg.

Au un corp armonios, musculos, cu pieptul adânc și bine dezvoltat, umeri puternici și membre drepte. Coada este purtată îndoită peste spate.

Citește si...
Rasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african

Capul basenjilor este în formă de pană, cu stopul bine evidențiat și botul drept. Are o expresie atentă, curiosă. Ochii sunt migdalați, de mărime medie.

Urechile sunt mari, drepte, rotunjite la vârf. Blana basenjilor este scurtă, fină, cu textura de catifea. Poate avea diferite nuanțe de roșcat, pătat sau uniform.

Firea unui basenji

Temperamentul basenjilor este unic și provocator. Este un câine extrem de inteligent și curios, care se plictisește ușor.

Sunt foarte energici și au nevoie de activități zilnice, inclusiv exerciții mentale. Le place să alerge, să caute și să urmărească mirosuri interesante. Se descurcă excelent la probe de agilitate.

Rasa de caine Basenji sunt foarte curați cu sine, ca și pisicile. Nu au miros specific de câine și nu necesită îmbăiere frecventă.

Sunt independenți și fideli proprietarului. Pot fi sceptici și neprietenoși cu străinii. Necesită socializare timpurie cu alți câini, pisici și oameni pentru a-și controla comportamentul rezervat.

Cerințe de îngrijire

Blana scurtă și fină a rasei basenji este ușor de îngrijit. Perierea periodică este suficientă pentru eliminarea firelor moarte.

Rasa de caine Basenji necesită exercițiu zilnic intens pentru a-și consuma energia. Plineștile lungi, activitățile de tip nosework și antrenamentele de agilitate sunt ideale pentru ei.

Preferă să doarmă în casă cu proprietarul, dar mărimea mică le permite să trăiască lejer și într-un apartament. Trebuie supravegheați în curte, pentru că sunt excelenți săritori și pot fugi după mirosuri sau animalele mici.

Hrana lor trebuie să fie bogată în proteine animale de calitate. Carnea crudă sau oasele sunt excelente pentru menținerea sănătății dinților, întărirea musculaturii și dezvoltarea corectă.

Citește si...
Descoperă rasa de câine Basset Fauve: Companionul Perfect

Concluzie

Rasa de caine Basenji sunt câini unici, atât din punct de vedere istoric, cât și caracteristici fizice ori de temperament. Sunt rase primitive care provin din Africa Centrală, au o alură grațioasă și o eleganță rar întâlnită. De asemenea, sunt singurii câini care nu latră, în schimb „cântând”.

Sunt însoțitori energici și jucăuși care adoră compania oamenilor, însă pot fi provocatori pentru că sunt extrem de independenți. Au nevoie de socializare adecvată pentru a se înțelege bine cu alți câini.

Rasa de caine Basenji este o rasă ideală pentru alergători sau iubitorii de vânătoare, căci au un miros excelent și rezistență mare. Însă deținătorii lor trebuie să fie pasionați și dedicați hrănirii corespunzătoare și antrenării zilnice pentru a avea parte de un companion armonios.

Dacă căutați un prieten pe viață elegant și unic, într-un pachet compact, atunci basenji este cu siguranță o opțiune bună! Dacă doriți câini mai ușor de gestionat, însă, este indicat să căutați alte rase mai puțin provocatoare.

Întrebări frecvente despre rasa de caine Basenji

Cum se socializează cel mai bine un pui basenji?

Socializarea timpurie este esențială pentru basenji, începând din primele săptămâni de viață. Puii trebuie expuși la persoane diferite, zgomote variate, interacțiuni cu alți câini, pisici și orice alte animale cu care ar putea intra în contact. Este recomandată înscrierea la o școală de socializare canină. Treptat, pe măsură ce crește, expuneți basenji în diferite medii, situații și activități pentru dezvoltarea unui comportament calm.

De ce nu latră rasa de caine Basenji ?

Rasa de caine Basenji este singura rasă de câini care nu latră, ci scoate sunete similare unui scheunat, un iodat, un urlet sau chițăituri. Lipsesc anumite gene care produc lătratul tipic canin. Deci diferă din punct de vedere anatomic, neputând să latre așa cum o fac celelalte rase de câini. Coardele lor vocale sunt poziționate diferit.

Citește si...
Bichon Frise: Particularități rasă și Îngrijire Detaliată

Cât de dificil este să drenezi un basenji?

Fiind câini foarte inteligenți, curioși și energici, basenjii pot fi dificil de dresat dacă nu sunteți un antrenor experimentat. Este nevoie de multă răbdare și persistență. u003cbru003eu003cbru003eRecompensele cu mâncare funcționează cel mai bine pentru a-i motiva să învețe. Metodele trebuie să fie 100% pozitive, fără niciun fel de corecții dure. Cea mai eficientă este formarea unei relații strânse, bazate pe încredere și respect.

Care sunt semnele unei posibile îmbolnăviri la un basenji?

Printre semnele alarmante care indică afecțiuni de sănătate la un basenji se numără letargia neobișnuită, refuzul mâncării, vărsăturile și diareea, modificări bruște de comportament, dureri observabile ori probleme în mers.u003cbru003eu003cbru003eDacă observați astfel de simptome, este indicat să mergeți de urgență la medicul veterinar pentru un consult și posibilă investigație, în funcție de rezultate.

Se poate crește un basenji într-un apartament?

Rasa de caine Basenji de talie mică pot trăi foarte bine într-un apartament dacă li se oferă suficient exercițiu zilnic afară. Spațiile închise înguste însă nu le sunt potrivite pentru că sunt extrem de activi și energici. u003cbru003eu003cbru003eApartamentele mari cu curte sau acces la parcuri și zone de joacă sunt ideale. Dacă vor fi lăsați singuri în casă mai mult de 4-5 ore, pot deveni distructivi din plictiseală.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...