AnimaleDescoperă rasa de câine Basset Fauve: Companionul Perfect

Descopera rasa de caine Basset Fauve: Companionul Perfect

Rasa de caine Basset Fauve de Bretagne este o rasa franceza de talie medie, cu origini vechi ce pot fi urmarite pana in Evul Mediu. Astazi este indragit atat pentru calitatile sale de vanator, cat si pentru temperamentul prietenos. Iata care sunt caracteristicile acestei rase si ce trebuie sa stiti daca doriti un astfel de companion.

Bassetul Fauve de Bretagne, cunoscut si sub denumirea de „Grand Basset Griffon Vendéen” este originar din regiunea Bretania, Franta. Este un descendent al vanatorilor medievali de mistreti, folositi pentru gonit prin paduri si mlastini.

Se distinge printr-o blana deasa, aurie similara cu a unui grifon si printr-o talie medie, dar cu picioare scurte specifice rasei „bassets”. Marimea il face potrivit pentru apartamente, insa energia debordanta necesita activitati zilnice intense.

Temperamentul sau prietenos si sociabil il face un companion minunat pentru familii. Este bland si afectuos, insa are nevoie de dresaj ferm pentru latura sa independenta si incapatanata.

Originile vechi ale rasei Basset Fauve de Bretagne

Se presupune ca stramosii rasei Basset Fauve au fost adusi in Bretania de catre triburile celte care migrau spre nord-vestul Frantei. Acestia foloseau caini pentru vanatoare, in special pentru urmarirea vanatului mare prin paduri dese.

Denumirea „Fauve” provine de la culoarea aurie, roscat inchis a blanii, care le asigura camuflajul ideal printre frunzele si tufisurile din regiunile impadurite unde vanau.

Pana aproape de sfarsitul secolului al XIX-lea, numarul acestor caini vanatori era intr-o continua scadere. Au fost salvati de la disparitie de catre contesele Marie Louise de Crevo si Marie Louise Pochet.

Citește si...
De ce unii oameni abandonează fără milă câinii de companie?

Sub indrumarea acestora, cinci masculi si sapte femele au fost inregistrate pentru reproducere. Standardul pentru rasa a fost stabilit impreuna cu contele Pierre de Byssamne, creand astfel baza pentru dezvoltarea rasei si asigurarea continuitatii liniilor de sange.

Aspect fizic rasa de caine Basset Fauve

Rasa de caine Basset Fauve de Bretagne are un corp lung si oase solide, adaptat vanatorii in teren accidentat. Talia este medie, intre 32-38 cm la masculi si 30-36 cm la femele. Greutatea este proportionata, intre 16 si 18 kg.

Are o constitutie viguroasa, cu pieptul lat si adanc. Picioarele scurte, musculoase ii confera un mers caracteristic de „basset”.

Capul este proportionat, bine conturat, cu stopul evidentiat. Botul este drept, ochii migdalati de dimensiune medie. Urechile sunt situate sus, de lungime medie, cu varfurile rotunjite.

Cea mai recognoscibila trasatura este insa blana – lunga, aspra, deasa. Are textura tare si culoarea specifica fauve – roscat-aurie cu nuante inchise. Poate prezenta pete albe pe piept sau varful cozii.

Descopera rasa de caine Basset Fauve: Companionul Perfect

Temperamentul sociabil si afectuos

Desi este descendent direct al vanatorilor, astazi rasa de caine basset fauve este crescut mai degraba pentru calitatile sale de companion. Are un temperament prietenos, sociabil, fiind foarte afectuos si atasat de proprietarii sai.

Se intelege bine cu copiii, este bland si rabdator in interactiunile cu membrii familiei. Insa din cauza taliei mici, jocul trebuie supravegheat pentru a nu accidenta accidental copiii.

Este prietenos si cu alti caini sau animale din gospodarie, daca este corect socializat. Are nevoie de dresaj ferm, consecvent pentru a-l invata limitele. Tinde sa fie incapatanat si sa ignore comenzile daca i se permite.

Citește si...
Cum să recunoști, să tratezi și să previi lipomul la pisici - Ghid complet și actualizat

Exercitii, drepturi si ingrijire

Datorita constituitiei puternice de vanator si a temperamentului energic, bassetul fauve necesita multa activitate zilnica. Minimum 2 ore de plimbari lungi, alergare, jocuri cu mingea sau activitati canine precum agility.

Desi blana este aspra si deasa, nu necesita decat o periata saptamanala. Uscarea dupa plimbarile prin noroi este suficienta pentru mentinerea igienei.

Hrana trebuie sa fie una de calitate superioara, pe baza de carne. Oase crude, carne tocata sau preparate traditionale „case made” sunt recomandate pentru sanatatea dintilor si dezvoltarea corecta.

Probleme medicale intalnite la rasa de caine Basset Fauve

Este o rasa destul de robusta, fara predispozitii majore pentru boli. Totusi, pot dezvolta ocazional probleme oftalmologice, boli cardiace, displazii de sold ori epilepsie.

Recomandam testarea genetica a exemplarelor inainte de reproducere si calcularea coeficientului de consangvinizare intre parteneri. Astfel, se pot evita sau diminua riscurile transmiterii unor boli ereditare la pui.

Concluzie

Bassetul fauve de Bretagne este un companion sociabil si afectuos, mereu dornic de atentia si apropierea umana. Temperamentul energic si curajos il face un partener ideal pentru activitati in aer liber alaturi de familia sa.

Este o rasa raspandita atat in randul familiilor, cat si al vanatorilor din Franta, pretuita pentru loialitatea absoluta si devotamentul fata de stapan. Daca sunteti in cautarea unui prieten pe viata cu o infatisare si un caracter special, bassetul fauve merita luat in considerare!

Intrebari frecvente

Care este diferenta intre rasa de caine basset fauve si basset hound?

Basset fauve de Bretagne si basset hound sunt rase diferite de “bassets” – caini cu picioare scurte. Bassetul fauve are origini mai vechi, din Franta, si o blana mai aspra, de culoare aurie roscata. Basset hound este de talie mai mare, cu urechi atarnate exagerat si este folosit mai ales pentru miros. Ambele rase au un caracter prietenos.

Citește si...
Mastita la pisici: cauze, simptome și tratament

Se intelege bine un basset fauve cu alte animale?

Da, daca este socializat corespunzator din frageda pruncie, un basset fauve de Bretagne se poate imprieteni cu majoritatea animalelor de companie. Este important sa ii fie prezentate treptat, sub supraveghere, pentru a invata sa le respecte. Din instinct, pot alerga dupa animale mici

Care sunt activitatile preferate ale unui basset fauve?

Aceasta rasa are un temperament foarte energic si curajos, asa ca ii plac in mod deosebit activitatile solicitante – alergarea, inotul, drumetiile dificile, parcurile de agilitate, jocurile de recuperare. Primele lor instincte sunt de vanatori, deci vor explora mirosurile cu mare placere.

Cum se dreseaza cel mai bine rasa de caine basset fauve?

Datorita personalitatii incapatanate, specifice cainilor de vanatoare independenti, dresajul unui basset fauve necesita consecventa. O abordare 100% pozitiva, cu recompense gustoase si laude, este cea mai eficienta. Orice pedepse dure pot duce la ignorare totala a comenzilor.

Unde gasesc un crescator verificat de basset fauve in Romania?

Pentru a va asigura ca viitorul pui are un trecut genetic sanatos, apelati la Asociatia Chinologica Romana pentru datele de contact ale crescatorilor care inregistreaza oficial nasteri la rasa basset fauve de Bretagne in Romania. Acestia ofera si garantii, sfaturi pentru crestere si ingrijire

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Citește si...
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica
Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...