AnimaleRasa de caine Basset Griffon Vendéen, Vânător și Prieten

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen, Vânător și Prieten

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen, cunoscut și ca Grand Basset Griffon Vendéen, este una dintre rasele din grupul „basseților” – câini cu picioare scurte dezvoltați în Franța. Are un temperament prietenos și felin în același timp, fiind îndrăgit deopotrivă pentru calitățile sale de vânător, cât și companion.

Basset griffon vendéen se distinge prin silueta sa lungă și subțire, specifică rasei, dar și prin blana aspră, rezistentă la vreme, de culoare gri-roșcat închis. Este un descendent direct al vânătorilor de iepuri folosiți în Evul Mediu de nobilimea franceză.

Astăzi, deși își păstrează instinctele puternice de urmărire a mirosurilor și este încă folosit la vânătoare, bassetul griffon este mai ales un companion inteligent și vesel.

Este însă și încăpățânat, având nevoie de un stăpân consecvent care să-i impună limite clare. Odată stabilită autoritatea, devine un prieten extrem de loial și devotat.

Vei afla în acest articol care sunt particularitățile de îngrijire ale unui Basset Griffon Vendéen și ce problematici de sănătate pot apărea.

Origine și dezvoltare pentru rasa de caine Basset Griffon Vendéen

Numele acestei rase provine din provincia franceză Le Vendée, unde a fost dezvoltată din câinii de vânătoare medievali ce goneau prin pădurile dese după vânatul mare.

Citește si...
Rasa de caine Basset Hound - 5 informatii esentiale

Cu blana sa aspră și rezistentă la frig, dar și datorită rezistenței la efort, bassetul griffon putea alerga ore întregi după prada stăpânilor săi. Avea și un miros fin, care îl avantaja în găsirea animalelor.

Rasa a cunoscut diferite evoluții, specializându-se pentru vânătoarea de iepuri și vulpi. Mai târziu a fost încrucișat cu alte rase bassets pentru diminuarea taliei până la standardul actual. Totuși, și-a păstrat constitutia viguroasă și firea puternică.

După cel de-al Doilea Război Mondial era aproape să dispară, numărul de exemplare scăzând alarmant. A fost revitalizată în Anglia datorită pasiunii chinologilor pentru această rasă atât de veche, rustică și frumoasă.

Aspect exterior lungilineu, dar viguros

Rasa de caine Basset Griffon are și o structură fizică pe măsură. Totuși, picioarele scurte specific rasei alterează proporțiile conferind o alură legănată.

Este un câine mediu spre mare, cu greutatea cuprinsă între 20 și 35 kg, și o înălțime de 34 până la 44 de cm. Sunt ceva mai mari masculii decât femelele.

Capul este bine proporționat, cu fruntea lată, stopul bine definit și botul lung, pătrat. Ochii sunt mari, rotunzi și de obicei întunecați. Urechile sunt lungi, moi, papilion (tip fluture).

Rasa de caine Basset Griffon are un corp lung și elastic. Pieptul este adânc, cu membre drepte, musculoase. Labele sunt ovale, mari. Coada este lungă, subțire, purtată sus în forma de sabie.

Cea mai recognoscibilă trăsătură este blana – aspră, densă și tare, de culoare roșcat-cenușie cu nuanțe de albastru deschis (gri metalizat).

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen, Vânător și Prieten
Rasa de caine Basset Griffon Vendéen, Vânător și Prieten 2

Temperament încăpățânat, dar sociabil

Cu toate că este un câine vânător cu instincte puternice și independență accentuată, rasa de caine Basset Griffon are un temperament prietenos și tolerant.

Citește si...
Pisica American Wirehair - Temperament iubitor, blana unica, alegere perfecta pentru familie

Se atașează foarte mult de stăpân și familie, este sociabil și prietenos cu toți membrii gospodăriei. Se înțelege bine și cu copiii, este blând și afectuos.

Este însă și un încăpățânat priceput în a testa limitele, deci are nevoie de un stăpân ferm și consecvent. Tinde să devină posesiv cu mâncarea, jucăriile sau spațiul său, dacă nu este dresat corect din fragedă pruncie.

Activitățile preferate pentru un Basset Griffon

Un Basset Griffon Vendéen este un câine extrem de energic care adoră mișcarea, joaca și competițiile sportive.

Are nevoie de cel puțin 2-3 ore de exerciții zilnice – plimbări lungi, jogging, drumeții, înot sau diferite jocuri în aer liber. Îi plac în mod deosebit activitățile canine de agility, flyball sau coursing.

Stimularea mentală pentru rasa de caine Basset Griffon este la fel de importantă. Antrenamentele de dresaj, nosework, puzzle-uri sau jocuri precum găsirea obiectului ascuns îl vor ține activ și îi vor epuiza energia.

Îngrijire și aspecte de sănătate specifice

Blana bassetului griffon necesită periat regulat cu o perie specială pentru eliminarea firelor moarte. Piatra ponce și băile ocazionale sunt alte cerințe. Trebuie verificate periodic urechile și pliurile de piele.

Pe latura sănătății caineii din rasa de caine Basset Griffon sunt relativ robusti. Totuși, pot dezvolta uneori probleme ortopedice, displazii ale șoldului sau tulburări neurologice.

Ca și în cazul oricărei rase, este importantă testarea genetică a părinților înainte de reproducere pentru evitarea bolilor ereditare.

Concluzie

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen îmbină aspectul baroc al „basseților” cu măiestria unor vânători de elită.

Este o rasă rustică cu origini vechi și talie medie-mare, deosebit de sociabilă și prietenoasă, dar care are nevoie de multe activități în aer liber și dresaj ferm.

Citește si...
Rasa de caine Ciobănesc Belgian Groenendael -temperament și îngrijire

Dacă sunteți în căutarea unui companion inteligent și vesel, care în aceeași măsură este un partener excelent pentru vânătoare și medii natural dificile, atunci bassetul griffon vendéen merita luat în considerare!

Pentru mai multe detalii legate de achiziția unui astfel de pui, vă invităm să consultați site-ul nostru.

Întrebări frecvente

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate la bassetul griffon?

Printre afecțiunile întâlnite la bassetul griffon se numără displazia de șold, problemele oftalmologice, tulburările neurologice, boli autoimune, alergii sau dermatite. Pentru diminuarea riscurilor, este important screening-ul genetic al părinților înainte de reproducere și calculul riguros al coeficientului de consangvinizare.

Este bassetul griffon o rasă “zgârâitoare”?

Da, acești câini au tendința de a roadă diferite obiecte din plictiseală atunci când sunt lăsați singuri mai mult timp ori sunt privati de activitate fizică. Trebuie supravegheați în casă și asigurați că primesc suficiente exerciții zilnice.

Se adaptează un basset griffon la viața de apartament?

Constituția robustă și nevoia mare de mișcare face ca această rasă să nu fie adaptată traiului într-un apartament. Au nevoie de spațiu suficient, de preferat o curte împrejmuită sau acces la parcuri, unde să-și consume energia în aer liber.

Cum este blana bassetului griffon și cum se îngrijește?

Blana este una dintre caracteristicile definitorii – lungă, aspră, de culoare gri-roșcat închis cu nuanțe “albăstrui”. Are nevoie de periat regulat, minim o dată pe săptămână. Băile și tratamentul periodic cu piatră ponce sunt necesare pentru o hidratare corespunzătoare și eliminarea firelor moarte.

Unde pot găsi un crescător verificat de basseți griffoni în România?

Pentru a găsi crescători care înregistrează oficial nașterile la rasa basset griffon vendéen și care respectă standardele, vă recomandăm să luați legătura cu Asociația Chinologică Română. Veți primi o listă actualizată de crescători Kennel Club care garantează trăsăturile rasei și sănătatea genetică.

Citește si...
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...