AnimaleRasa de caine Basset Griffon Vendéen - tenacele companion cu picioare scurte

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen – tenacele companion cu picioare scurte

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen, cunoscut și ca Petit Basset Griffon Vendéen, aparține grupului „basset”, adică raselor de câini cu picioare scurte dezvoltate în Franța. Are un temperament puternic și independent, fiind un partener minunat pentru activitățile în aer liber.

Cu toate că este o rasă veche, utilizată inițial pentru vânătoare, Basset Griffon Vendéen este astăzi îndrăgit mai degrabă pentru calitățile sale de companion familial.

Se remarcă printr-o blană deasă, aspră, ondulată, rezistentă la intemperii și printr-un aspect general rustic. Talia medie și picioarele scurte îi conferă un mers legănat, specific rasei „bassets”.

Este un câine sociabil, vesel și energic. Se înțelege bine cu copiii, este tolerant și blând. Are însă și o fire independentă, încăpățânată, deci necesită antrenament ferm pentru stabilirea limitelor.

Originile și istoria rasei de caine Basset Griffon Vendéen

Numele provine de la zona de origine Le Vendée, din Franța. Se presupune că strămoșii săi au fost câinii medievali de vânătoare, folosiți pentru urmărirea prin păduri a animalelor sălbatice.

Blana groasă gri-cenușie îi oferea camuflajul ideal, iar rezistența la efort îi permitea să alerge kilometri întregi după prada stăpânilor. Avea și un miros excelent care îl ajuta în depistarea vânatului.

Citește si...
Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Nenumărate încrucișări ulterioare au dus la stabilirea standardului actual al rasei, prin selecție riguroasă. Bassetul griffon și-a păstrat însă calitățile unui vânător iscusit.

Aspectul exterior mediu-mic, dar robust

Rasa de caine Petit Basset Griffon Vendéen are o înălțime de 30 – 42 cm și o greutate medie de aproximativ 12-15 kilograme. Proporțiile corpului sunt armonioase. Botul este în formă de pătrat, cu ochi mari, expresivi.

Urechile sunt lungi, acoperite cu păr moale, mătăsos. Coada este purtată sus și curb, ajutând la menținerea echilibrului la alergare.

Membrele sunt viguroase, musculoase, cu articulațiile bine definite. Labele mari, în formă de iedera oferă tracțiune pe teren accidentat.

Blana este una dintre trăsăturile definitorii ale rasei, fiind de culoare gri închis cu nuanțe roșcate („fauve”) și pete albastre deschise, asemănătoare culorii tavanului. Este aspră, deasă, răsucită, fără strat subpăros.

Rasa de caine Basset Griffon Vendéen - tenacele companion cu picioare scurte
Rasa de caine Basset Griffon Vendéen - tenacele companion cu picioare scurte 2

Un temperament puternic, dar vesel

Rasa de Caine Basset Griffon Vendéen are în sânge un vânător înnăscut. Este curajos, independent și curios, explorând cu plăcere noi teritorii.

Este energic și adoră provocările. Iubește mișcarea, se descurcă excelent la concursuri canine precum agility. Are nevoie de antrenamente zilnice pentru consumarea surplusului de energie.

Este prietenos cu oamenii, se atașează profund de familie. Devine rapid posesiv și protectiv cu apropiații săi. Se împacă bine cu copiii, manifestându-se tolerant și blând.

Socializarea timpurie este importantă pentru a-l învăța să accepte alte animale domestice din gospodărie.

Îngrijirea blănii și exercițiile zilnice

Blana groasă a bassetului griffon trebuie periată cel puțin o dată pe săptămână, folosind o perie cu dinți lungi. Băile și verificările periodice ale urechilor și pliurilor cutanate sunt necesare.

Citește si...
Asemănările fascinante dintre pisicile domestice și felinele mari sălbatice

Necesită minimum 1-2 ore de mișcare zilnic – plimbări lungi, alergare liberă prin parcuri sau păduri ori activități sportive care să-i epuizeze energia debordantă.

Poate fi crescut atât la curte cât și într-un apartament, dacă primește suficient exercițiu. Adoră compania familiei. Hrana trebuie să fie una calitativă, pe bază proteică.

Concluzie

Rasa de Caine Petit Basset Griffon Vendéen surprinde prin contrastul dintre aspectul său amuzant, „jucăuș” și temperamentul puternic, independent. Este un partener ideal pentru activitățile în natură sau competiții canine solicitante.

Este însă în același timp un companion extrem de loial și afectuos, care se atașează profund de proprietari. Dacă sunteți în căutarea unui prieten pe viață inteligent, amuzant și cutezător, această rasă cu origini franceze vechi merită luată în calcul!

Întrebări frecvente

La ce vârstă este indicată castrarea la un basset griffon?

Specialiștii recomandă ca u003cstrongu003ecastrarea să se efectueze după vârsta de 12-18 luniu003c/strongu003e, atunci când scheletul și musculatura câinelui sunt complet dezvoltate. Intervenția prea devreme poate crește riscul unor probleme orthopedice ulterioare ori tulburări comportamentale din cauza nivelurilor hormonale neobișnuite.

Care sunt semnele unei posibile îmbolnăviri la rasa de caine basset griffon?

Printre u003cstrongu003esimptomele alarmante de boalău003c/strongu003e la un basset griffon se numără letargia neobișnuită, refuzul mâncării, vărsăturile și diareea, dureri observabile, probleme de mers, modificări bruște de comportament, convulsii. Dacă observați asemenea semne, mergeți urgent la medicul veterinar.

Este blana bassetului griffon hipoalergenică?

Nu, spre deosebire de cum cred mulți, această rasă nu este considerată hipoalergenică. Blana aspră, deasă, încârlionțată poate cauza reacții alergice la persoanele sensibile, prin atragerea și emanarea unor alergeni din aer. Produce mai puține scuame decât alte rase, dar tot poate declanșa alergii.

Citește si...
Bichon Frise: Particularități rasă și Îngrijire Detaliată

La ce temperaturi suportă bassetul griffon frigul cel mai bine

Datorită blănii groase, rezistente la intemperii, această rasă poate rezista ușor la temperaturi de până la -15 grade C, fără probleme medicale. Desigur, nu este recomandat să fie ținuți mult timp afară la asemenea frig. Dar pot supraviețui în caz de nevoie. Blana îi protejează eficient.

Unde pot adopta un basset griffon abandonat în România?

Există câteva fundații și asociații care se ocupă de salvarea și adopția câinilor fără stăpân în România. Printre acestea se numără FREE Dogs, Kola Kariola, Viața Fără Lega, RePatriot sau adopta-ma.ro. Majoritatea au secțiuni dedicate rasei basset griffon vendéen.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...