Beagle este o rasa de caini de talie mica, robusta si vesela, originara din Marea Britanie. Datorita temperamentului prietenos, a taliei reduse si a blanii scurte, usor de intretinut, Beagle a devenit extrem de populara ca animal de companie. Dar aceasta rasa are nevoi specifice si necesita ingrijire adecvata.
In acest articol, vom discuta pe larg despre tot ce trebuie sa stii inainte de a-ti lua un pui de Beagle – de la alegerea unui crescator responsabil, pana la hranirea, ingrijirea, dresajul si mentinerea sanatatii pe termen lung a cainelui tau.
Origini si istoric
Rasa de caine Beagle este mentionata inca din secolul al XVI-lea in Anglia. Se presupune ca stramosii Beagle-ului modern au fost adusi in Britania de catre romani odata cu cainii de vanatoare celti. Ulterior, prin incrucisari cu alte rase de talie mica, precum Harrier si Foxhound, s-a ajuns la tipul actual de Beagle.
Initial Rasa de caine Beagle era folosit pentru vanatoarea de iepuri si vulpi, fiind specializati in „vinatul la panda”, adica pana ce prada era gasita de caine si fortata sa iasa din ascunzatoare. Calitatile deosebite de simt al mirosului si tenacitate ale Beagle-ului au fost intens exploatate de vanatori.
Astazi, desi inca se mai folosesc pentru vanatoare, majoritatea cainilor Beagle sunt in special animale de companie iubite pentru caracterul lor vesel si inteligenta vivace.
Conform standardului rasei, un Beagle trebuie sa fie compact, robust, cu o constitutie puternica. Capul este lat, botul patrat, urechile lungi, ochii mari, expresivi, blana scurta, deasa.
Aspect fizic – standardul rasei
Culoarea predominanta este alb cu maro sau negru, uneori si tricolor. Blana trebuie sa fie neteda, lucioasa.
Inaltimea la greaban este intre 33-38 cm in cazul masculilor si pentru femele intre 33-36 cm. Greutatea ideala este 10-11 kg.
Orice abatere de la aspectul descris in standardul rasei este considerata defectuoasa si descalificanta la concursurile de frumusete.
Temperament si personalitate
Un Beagle are un temperament vesel, prietenos cu oamenii, jucaus si activ. Le place compania, nu sunt potriviti sa stea singuri mult timp.
Sunt inteligenti, curiosi si incapatanati uneori. Au un instinct puternic de vanatori, motiv pentru care necesita dresaj si socializare adecvate inca de la varste fragede.
Datorita curiozitatii lor innascute si a instinctului puternic de urmarire a mirosurilor, Beagle-ii au tendinta de a fugi dupa orice miros interesant daca nu sunt supravegheati cu atentie. De aceea, este important ca ei sa poarte intotdeauna zgarda, lesa si placute de identificare.
Alegerea unui pui Beagle
Daca v-ati hotarat sa va luati un pui Beagle ca animal de companie, este foarte important de unde il achizitionati. Cei mai buni crescatori sunt membri ai unor cluburi oficiale precum Kennel Club din Marea Britanie.
Cand cumparati un pui de la un astfel de crescator, veti primi o copie a actului de origine al cainelui care certifica „pedigree”-ul. De asemenea, cainii crescuti de membrii cluburilor cinologice trec prin diverse teste de sanatate.
La alegerea unui pui, verificati daca parintii au trecut testele pentru MLS (Musladin-Lueke syndrome), FVIID, IGS, NCCD, sunt lipsiti de probleme genetice severe.
De asemenea, coeficientul de consangvinizare trebuie sa fie cat mai scazut, sub 6,25% din cate se poate, pentru a evita eventauale probleme la puii rezultati.
Un pui sanatos din punct de vedere fizic si comportamental va fi jucaus, curios, fara urme vizibile de rani sau boli pe piele, ochi limpezi si stralucitori.
Ingrijire si nutritie
Ca orice rasa energica activa, Beagle are nevoie de o dieta echilibrata, bogata in proteine, grasimi, vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a musculaturii, a scheletului si a capacitatilor cognitive.
Pentru adulti se recomanda 2-3 mese pe zi cu hrana uscata premium sau mancare gatita cu carne, orez brun, legume fierte, ulei de peste. Fructele proaspete, nucile, semintele contribuie si ele la starea de bine.
Apa proaspata trebuie sa fie disponibila non-stop. Sarea in exces poate provoca probleme la Beagle, deci mesele vor fi condimentate cu moderatie.
Blana scurta a Beagle-ului nu necesita o intretinere laborioasa zilnica, dar periodic trebuie periata cu o perie speciala pentru caini si tunsa la un groomer profesionist.
Urechile mari si pliurile faciale trebuie inspectate si curatate saptamanal pentru prevenirea infectiilor.
Clipeste-le ochii ocazional cu un servetel umed pentru a indeparta murdaria. Pastreaza unghiile taiate scurt pentru confortul si sanatatea labutelor.
Verifica zilnic daca Beagle-ul tau prezinta semne de mancarimi, rani deschise, umflaturi sau roseata si consulta veterinarul pentru tratament precoce. O examinare medicala anuala este recomandata pentru preventie.
Sfaturi de dresaj si socializare
Datorita temperamentului independent si curiositatii lor innascute, Beagle-ii pot fi dificil de stapanit si educat uneori. Dar cu rabdare, consecventa si tehnici de dresaj pozitive, se pot obtine rezultate excelente.
Incepe dresajul de timpuriu, pe principiul recompensei cu gustari preferate pentru comportamentul dorit. Numeste-l pe nume intotdeauna cand vrei atentia lui.
Socializeaza-l cu alti caini, oameni, copii, animale inca de cand este pusti pentru a-i forma increderea in sine.
Ia-l in lesa la plimbari zilnice de 30-60 de minute pentru a-i consuma energia si a-i stimula mintea cu noi mirosuri. Oboseala fizica si mentala va reduce comportamentele problematice precum roaderea obiectelor, sapatul, latratul excesiv.
Recompenseaza dorinta lui de a explora cu jocuri olfactive – ascunde gustari in locuri diverse pentru ca el sa le caute. Acest antrenament ii va pastra creierul activ.
Beagle si sanatatea pe termen lung
Beagle este in general o rasa robusta si sanatoasa daca i se asigura conditii de trai adecvate. Totusi pot dezvolta anumite probleme genetice sau dobandite, precum:
- Probleme oculare – cataracta, glaucom
- Tulburari digestive
- Epilepsie
- Displazie de sold sau cot
- Probleme de tiroida
- Alergii cutanate
Pentru depistarea din timp a acestor afectiuni, viziteaza veterinarul regulat, efectueaza analize de sange si screening RMN.
Unele probleme genetice grave precum sindromul Musladin-Leuke pot fi evitate daca alegi un pui de la parinti testati si certificati.
Prin vaccinare corecta, deparazitari, analize medicale periodice, dieta si exercitii adecvate, Beagle poate trai fericit alaturi de familia sa 12-15 ani.
Concluzie
Beagle este o rasa minunata de caini de companie datorita temperamentului vesel, taliei reduse si blanii usor de intretinut. Dar are nevoi specifice de ingrijire, nutritie, dresaj.
Cu putin efort din partea proprietarilor, Beagle va rasplati dragostea acordata cu ani buni de prietenie fidela.
Alege un crescator responsabil care testeaza genetic parintii pentru afectiuni severe. Astfel, puii vor fi sanatosi si vei economisi pe viitor costurile tratamentelor.
Hraneste-l corect, socializeaza-l si dreseaza-l pozitiv inca de mic. Ia-l la plimbari zilnice si jocuri mentale pentru echilibru fizic si emotional.
Ține legatura cu veterinarul pentru monitorizarea proactiva a sanatatii si previi afectiunile. Cu putina atentie din partea ta, Beagle iti va ramane cel mai bun prieten pe viata!
Distreaza-te alaturi de Beagle-ul tau si impartaseste experienta cu alti iubitori de animale in comentarii!
Intrebari frecvente
La ce varsta este indicat sa incep dresajul unui pui Beagle?
Datorita temperamentului independent, instinctului de vanator puternic si curiozitatii lor innascute, este esential sa incepi dresajul unui pui Beagle de la 8-12 saptamani. Cu cat este mai devreme cu atat este mai bine. Foloseste tehnici de dresaj pozitiv, recompense gustoase, socializare timpurie cu persoane, animale, zgomote. Astfel se formeaza ascultarea si se evita comportamentele problematice ulterior.
Care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate la Beagle?
Aceasta rasa este in general robusta, dar pot dezvolta afectiuni precum: epilepsie, probleme tiroidiene, displazie de sold/cot, tulburari digestive, boli oculare, alergii cutanate. Unele boli genetice severe (sindromul Musladin-Lueke) pot fi evitate testand genetic parintii inainte de reproducere. Verifica periodic sanatatea cu medicul veterinar.
Cat de des are nevoie un Beagle de miscare zilnica?
Beagle fiind o rasa energetica si jucausa are nevoie de minimum 30-60 minute de activitate zilnica – plimbari in lesa, alergare libera intr-un spatiu sigur, jocuri interactive. Asigura-i suficienta miscare fizica si stimulare mentala zilnic pentru un echilibru optim emotional-comportamental.
Ce trebuie sa stiu despre blana si ingrijrea unui Beagle?
Blana unui Beagle necesita intretinere relativ redusa – periat periodic, tuns la un groomer profesionist. Important este sa verifici si cureti urechile mari, cutele faciale saptamanal, sa-i tai unghiile regulat si sa-l examinezi pentru eventuale probleme cutanate care necesita interventia medicului veterinar.
Referinte:
Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.