AnimaleRasa de caine Ciobănesc Belgian Groenendael -temperament și îngrijire

Rasa de caine Ciobanesc Belgian Groenendael -temperament si ingrijire

Ciobanescul Belgian Groenendael este o rasa versatila de caini utilitari originara din Belgia. Este renumit pentru blana sa neagra lucioasa si pentru calitatile sale native de caine de turma si de serviciu – politie, salvare, paza.

Dar pentru a te bucura de compania sa trebuie sa intelegi temperamentul specific intens, nevoile sale zilnice de activitate fizica si mentala extinsa. In acest ghid vom discuta pe larg cum iti alegi si ingrijesti corespunzator un pui Belgian Groenendael.

Scurt istoric al rasei

Ciobanestii belgieni de tipul Groenendael dateaza de la cainii de paza ai turmelor din Evul Mediu. Au fost selectionati pentru rezistenta fizica, echilibru, rezistenta la intemperii avand in vedere climatul umed belgian.

In 1891 s-a infiintat primul club al rasei iar reputatul cinolog Adolphe Reul a clasificat cei 4 tipuri existente – Groenendael, Tervueren, Malinois si Laekenois – in functie de zona si caracteristici.

Astazi majoritatea cainilor din rasa Ciobanesc Belgian activeaza in unitati de interventie ale politiei si armatei, dar este preferat si ca animal de companie pentru familiile active.

Standardul oficial al rasei

Conform standardului, un Ciobanesc Belgian Groenendael trebuie sa aiba o constitutie zvelta, armonioasa, elastica, inconjurata de o blana abundenta, dreapta, lucioasa, de culoare neagra intensa.

Capul este proportionat, cu urechi drepte, aproape triunghiulare. Corpul este bine construit, musculos, cu piept adanc. Membrele sunt drepte, puternice pentru alergare indelungata.

Orice abatere de la standardul descris este considerata defectuoasa si penalizata la competitii.

Temperament alert, energic, curajos

Datorita originii si selectiei istorice, Ciobanescul Beligan Groenendael are un temperament in alerta permanenta, dornic de activitate fizica si mentala.

Citește si...
Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate

Este inteligent, usor de dresat, curajos si protector. Are nevoie zilnic de interactiune cu proprietarul, antrenamente, exercitarea extensiva. Altfel poate deveni distructiv sau explica frustrari prin latrat.

Socializarea de mic este esentiala pentru dezvoltarea increderii si a unui comportament sigur in prezenta necunoscutilor si a altor animale.

Rasa de caine Ciobanesc Belgian Groenendael -temperament si ingrijire

Selectarea unui pui sanatos de Ciobanesc Belgian Groenendael

Cand alegi un pui, verifica pedigree-ul parintilor, certificarile medicale. Ambii parinti trebuie testati pentru displazie de sold si anomalii oculare specifice rasei.

Coeficientul de consangvinizate acceptabil este sub 6,25%. Un pui vigoros va fi jucaus, vesel, fara urme de rani, blana uniforma, stralucitoare.

Hranire corecta si activitate zilnica sustinuta

Ofera 2-3 mese moderate pe zi cu hrana premium pentru caini activi, bogata in proteine animale, grasimi, vitamine, minerale esentiale.

Ciobanesc Belgian Groenendael necesita minimum 2 ore zilnice de alergare libera, jocuri care sa-i stimuleze fizic si mental pentru a-si consuma energia native.

Blana necesita periat saptamanal cu o pere speciala, pieptanat pentru a preveni formarea de noduri. Verifica urechile, dintii, ghearele periodic.

Eventuale probleme de sanatate

Desi robust, Belgian Groenendael poate dezvolta:

  • Displazie de sold/cot
  • Probleme oculare
  • Tulburari gastrointestinale
  • Dermatita de contact, alergii

Pentru preventie si depistare precoce sunt indicate analize regulare, screening specific.

Concluzie

Ciobanescul Beligan Groenendael este o rasa versatila dedicata celor activi. Are nevoie de efort sustinut zilnic dar rasplateste prin atasamentul si devotamentul manifestat.

Socializarea corecta este cheia unui adult echilibrat. Selecteaza un exemplar sanatos de la un crescator care testeaza genetic. Ofera-i conditii optime de crestere si vei obtine un companion pe viata!

Impartaseste in comentarii experienta ta cu aceasta rasa dedicata muncii si familiei!

Citește si...
Cele mai bune 15 rase de câini pentru copii și familie - Ghid complet

Intrebari frecvente

Rasa de caine Ciobanesc Belgian -temperament si ingrijire

Datorita temperamentului sau energic innascut, Belgian Shepherd (Groenendael) necesita zilnic minimum 2 ore de alergare intensa, plus antrenamente mentale precum dresaj sau nose work pentru a-si consuma energia acumulata. Este o rasa care se plictiseste si devine distructiva daca nu este suficient stimulata.

Ce probleme de sanatate trebuie testate la parintii unui pui Ciobanesc Belgian?

Pentru selectia reproducatorilor si prevenirea transmiterii afectiunilor ereditare, ambii parinti ai unui pui Belgian Shepherd (Groenendael) trebuie obligatoriu testati pentru displazie de sold si anomalii oculare. Testarea genetica devine din ce in ce mai importanta.

La ce varsta este recomandat sa iei un pui Ciobanesc Belgian ?

Specialistii recomanda ca un pui Belgian Shepherd Groenendael sa fie luat la noua familie intre 8 si maximum 12 saptamani. Este momentul optim pentru inceperea socializarii si dresajului in perioada senzitiva, proces esential pentru un adult echilibrat.

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...