AnimaleRasa de caine ciobanesc belgian malinois - tot ce trebuie sa stii despre...

Rasa de caine ciobanesc belgian malinois – tot ce trebuie sa stii despre el.

Ciobănescul belgian malinois este o rasă canină puternică și versatilă, cu utilizare atât ca câine de turmă, cât și ca câine de serviciu în poliție și armată. Originile sale datează din Evul Mediu în Belgia, unde a fost folosit pentru paza turmelor. Astăzi însă, malinois-ul și-a dovedit inteligența și adaptabilitatea la o varietate largă de sarcini.

Istoric și origini

Ciobănescul belgian provine din grupa câinilor ciobănești și este o rasă autohtonă a Belgiei. Există 4 varietăți de ciobănesc belgian – Groenendael, Laekenois, Malinois și Tervueren – clasificate doar în funcție de tipul și lungimea blănii și nu după alte trăsături fizice.

Denumirea acestor rase derivă din regiunile Valonia și Flandra din Belgia de unde provin. De exemplu, malinois-ul își trage numele de la orașul Malines din nordul Belgiei.

Primele mențiuni despre aceste câini de turmă robuste și vigilente datează încă din secolul al XV-lea. Standardul rasei malinois a fost stabilit în 1892 la prima expoziție de câini organizată în Belgia.

Particularitățile fizice și comportamentale fac din rasa malinois un câine ciobănesc excelent:

 • este agerrapid și ușor construit
 • are reflexe foarte bune
 • este un câine de pază și protecție foarte bun
 • se adaptează cu ușurință la diferite medii și situații
 • are un instinct puternic de muncă și dorință de a primi comenzi
Citește si...
Sterilizarea animalelor de companie - Beneficiile, riscurile și cele mai bune practici

Aspect exterior al rasei malinois

Rasa de caine ciobanescul belgian malinois are un corp zvelt, mușchiulos și elegant, optim pentru alergare și mișcare. Capul este bine proporționat, ușor alungit, cu botul ascuțit. Are urechi dreptunghiulare, de mărime medie, purtate drepte. Ochii sunt de mărime medie, de culoare maro închis.

Blana are o textură densă, puțin ondulată, de lungime medie. Este foarte scurtă pe față și urechi. Culoarea poate varia de la roșcat deschis, aurii închise sau cărămizii până la gri închis sau maro, uneori cu tușe de alb sau negru. Are o mască neagră distinctă la nivelul botului și ochi.

Înălțimea la greabăn este cuprinsă între 60-66 cm la masculi și 56-62 cm la femele. Greutatea este de aproximativ 25-30 kg, proporțional distribuită.

Blajul mediu, dens și hidrofob îl face pe malinois perfect adaptat la condiții meteo diverse, de la geruri până la călduri caniculare.

Standard oficial al rasei ciobănesc belgian malinois

Clasificarea oficială a rasei în standardul Federatia Chinologica Internationala (FCI) este:

 • Grupa 1: Câini ciobănești și de pază (cu excepția ciobăneștilor elvețieni)
 • Secțiunea 1: câini ciobănești (fără câinii ciobănești suizași și câinii de turmă)
 • Standardul FCI nr. 15 din 15/10/2021

Caracteristicile principale din standardul rasei malinois sunt:

 • aspect general de câine viguros, alert, elegant și musculos, de talie medie
 • capul lung, cu botul ascuțit și urechi drepte, de mărime medie
 • ochii migdalați, de culoare maro închis
 • corp zvelt, elegant și bine proporționat
 • membre drepte și musculoase
 • coada lungă, atingând aproape solul în repaus
 • blana deasă, de lungime medie, impermeabilă
 • culoare de bază de la roșcat, auriu închis la gri închis, adesea cu tușe de negru
 • Standardul rasei oferă un îndrumar pentru prăsitori și crescători în selectarea exemplarelor de malinois cu confromație optimă din punct de vedere fizic și comportamental.
Citește si...
Rasa de câine Bearded Collie - ghid complet de selecție, îngrijire și sănătate

Conform cu standardul, malinois este descris ca un câine robust, foarte activ, vigilent, curajos și docil.

Particularități comportamentale și de caracter

Rasa de caine ciobanescul belgian malinois este un câine foarte inteligent și ușor de dresat. Își folosește instinctele naturale de pază, apărare și protecție a turmei în situații cotidiene.

Are nevoie de multă mișcare zilnică și activități mentale pentru a-și consuma energia în exces. Fără acestea, se poate manifestă distructiv în casă din plictiseală și frustrare.

Este atașat și protectiv cu stăpânul său. Poate fi rezervat și vigilent cu străinii până când îi identifică drept prieteni. Se înțelege foarte bine cu copiii din familie, fiind blând și tolerant.

Malinois sunt câini sociabili și se vor atașa de întreaga familie. Tind să fie dominanți cu alți câini, mai ales masculii. De aceea, este indicat să fie socializați și dresați încă de la vârste fragede.

Sănătate și îngrijire

Malinois se numără printre rasele de câini viguroase și sănătoase, cu o durată medie de viață între 12-14 ani. Cele mai frecvente probleme medicale întâlnite sunt:

 • displazia de șold – poate provoca artrită și dureri articulare
 • probleme ortopedice – rupturi de ligamente, entorse, fracturi
 • boli oftalmice – cataractă, distichia, entropion
 • alergii alimentare sau de piele

Pentru prevenirea acestor afecțiuni, este indicat ca puii să fie testați pentru displazie de șold și examinați oftalmologic. De asemenea, un regim alimentar adecvat vârstei și suplimente pot susține sănătatea pe termen lung a malinois-ului.

Din punct de vedere al îngrijirii, blana scurtă nu necesită periaj regulat. Este suficientă o perie periodică pentru eliminarea firelor de blană moarte. Unghiile trebuie tăiate o dată pe lună.

Pe lângă exercițiile zilnice și o dietă echilibrată, malinois trebuie dresat și implicat în activități care îi folosesc instinctele native: agility, flyball, nosework, tracking etc. Are nevoie de multă interacțiune și stimulare mentală.

Citește si...
Descoperă rasa de câine Basset Fauve: Companionul Perfect
Rasa de caine ciobanesc belgian malinois - tot ce trebuie sa stii despre el.
Rasa de caine ciobanesc belgian malinois - tot ce trebuie sa stii despre el. 2

Malinois ca câine utilitar și de serviciu

Ca rasă ciobănească, malinois posedă calități naturale excelente de lucru: vigilență, spirit protector, adaptabilitate, inteligență practică.

De aceea, este utilizat pe scară largă în mai multe domenii:

 • paza și securitatea proprietăților – este extrem de eficient în patrulare și descurajare intruși
 • căutare și salvare – cu ajutorul mirosului sensibil poate găsi oameni sau obiecte dispărute
 • supraveghere și investigație – polițiștii îl folosesc pentru găsirea drogurilor, explozibililor etc
 • intervenție militară și misiuni speciale – pentru patrulare, descoperirea dispozitivelor explozive etc

Instruit corespunzător, malinois poate deveni un câine polițist sau militar de elită, implicat în misiuni dificile și periculoase.

Calitățile sale de bază precum rezistență fizică, curaj, loialitate și obediență îl recomandă pentru astfel de activități solicitante.

Selectarea unui pui de malinois

Persoanele care doresc să achiziționeze un pui malinois trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

 • sănătatea și bunăstarea cățeilor din crescătorie: teste aplicate părinților, condiții de viață și îngrijire oferite
 • originea certificată a câinilor reproducători din crescătorie, cu urmărirea arborelui genealogic pe câteva generații
 • legitimitatea crescătoriei și asigurarea de sănătate obligatorie a puilor
 • socializare precoce a puilor cu oameni, alți câini, medii diferite – crucială pentru temperament echilibrat
 • înțelegerea rasei: caracteristici, nevoi specifice, posibile probleme de sănătate
 • capacitatea și resursele de a oferi îngrijire responsabilă: exercițiu fizic și mental adecvat, dresaj, timp petrecut împreună etc

Un malinois nu este recomandat ca prim câine de companie, fiind o rasă avansată care necesită experiență și angajament considerabil din partea proprietarilor.

Concluzie

Ciobănescul belgian malinois demonstrează calități remarcabile atât ca câine utilitar, cât și companie devotată. Deși originile sale sunt de câine păstor și paznic de turmă, rasa și-a dovedit versatilitatea, curajul și inteligența în misiuni diverse alături de om.

Citește si...
Rasa de caine Beagle - tot ce trebuie sa stii despre el

Cu toate acestea, malinois-ul nu este o alegere potrivită pentru orice familie. Are nevoie de activitate intensă zilnică, dresaj consecvent și implicarea unui proprietar experimentat. În schimb, oferă loialitate și afecțiune nelimitată.

Pentru iubitorii de câini inteligenți, energetici și puternic atașați de stăpân, malinois este o alegere excelentă care va aduce satisfacții și bucurii pe termen lung.

Întrebări frecvente

Care sunt originea și istoricul rasei ciobănesc belgian malinois?

Ciobănescul belgian malinois își are originile în Belgia medievală, fiind folosit inițial ca u003cstrongu003ecâine de pază pentru turmeu003c/strongu003e. Există 4 varietăți de ciobănesc belgian, dintre care malinois este cea cu blana scurtă și aspră. Prima standardizare a rasei a avut loc în 1892. Denumirea sa derivă de la orașul Malines din Belgia.

Care sunt principalele caracteristici fizice ale unui malinois?

Malinois are un corp zvelt și musculos, capul alungit cu bot ascuțit, urechi drepte de mărime medie, ochii migdalați de culoare închisă. Blana este deasă, ușor ondulată, de lungime medie, hidrofobă. Are o mască facială neagră distinctivă. Talia este de 60-66 cm la masculi și 56-62 cm la femele.

Ce temperament și personalitate are un malinois?

Malinois este extrem de u003cstrongu003einteligentu003c/strongu003e, u003cstrongu003eenergicu003c/strongu003e, u003cstrongu003evigilentu003c/strongu003e și ușor de dresat. Are un instinct puternic de muncă și protecție. Este afectuos și protectiv cu familia, dar poate fi rezervat cu străinii. Are nevoie zilnic de multă mișcare și activități mentale.

Care sunt cele mai frecvente probleme medicale ale malinois?

Principalele afecțiuni întâlnite sunt u003cstrongu003edisplazia de șoldu003c/strongu003e, probleme ortopedice, boli oftalmice și alergii. Se recomandă testarea părinților și screeningul periodic al puilor pentru depistarea din timp a acestor probleme.

De ce este potrivit malinois pentru muncă utilitară?

Datorită calităților excelente de u003cstrongu003ecâine ciobănescu003c/strongu003e – vigilență, spirit protector, adaptabilitate, inteligență – malinois este des utilizat în u003cstrongu003edomeniul utilitaru003c/strongu003e: pază și securitate, căutare și salvare, poliție, armată. Cu pregătire adecvată, devine un câine de elită în misiuni dificile.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...