AnimaleTot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian...

Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog este o rasa de caini originara din Turcia. Este un caine puternic, masiv, folosit initial pentru paza turmelor. Anatolian Shepherd Dog are un temperament calm, curajos si protector. Aceasta rasa se remarca prin rezistenta, viteza si perseverenta.

Scopul acestui articol este de a prezenta caracteristicile ideale ale rasei Anatolian Shepherd Dog conform standardului elaborat de The Kennel Club din Marea Britanie. Vom discuta despre infatisarea generala, caracterele de temperament, particularitatile capului si ale corpului, tipul de blana si culorile acceptate. De asemenea, vom aborda criteriile de penalizare sau eliminare in expozitii si concursuri.

Cap. 1 Caracteristici generale ale rasei Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog este un caine de talie mare, puternic construit, cu cap lat si blana scurta, deasa. Are o inaltime la greaban cuprinsa intre 71-81 cm si o greutate care variaza intre 41-64 kg. Masculii sunt in general mai masivi decat femelele.

Din punct de vedere al temperamentului, Anatolian Shepherd Dog este un caine calm, curajos, fara urma de agresivitate nejustificata. Este un caine inteligent, independent si mandru. Are un instinct protector foarte puternic. Este un caine de lucru rezistent, capabil sa tolereze extreme de caldura sau frig. Anatolian Shepherd Dog are nevoie de exercitiu fizic regulat pentru a-si pastra forma.

Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog

Cap. 2 Descrierea detaliata a standardului rasei Anatolian Shepherd Dog

2.1 Capul si craniul

Capul este lat si puternic. Craniul este larg intre urechi si usor bombat. Exista o usoara cuta intre ochi si un stop moderat. Botul reprezinta aproximativ o treime din lungimea totala a capului. Buzele sunt usor atarnate, de culoare neagra. Profilul capului este patrat. Nasul este de culoare neagra.

Citește si...
Abcesele la pisici: cauze, simptome, tratament și prevenire

Ochii sunt relativ mici in raport cu marimea craniului, plasati larg si adanc. Sunt de culoare auriu pana la maro. Pleoapele ochilor sunt negre. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare, purtate lipite de cap si atarnand. Cand cainele este alert, urechile se ridica usor.

Dintii sunt puternici, albi. Muscatura este foarfeca – dintii superiori se suprapun strans peste cei inferiori. Buzele sunt negre.

2.2 Trupul

Gatul este puternic, usor arcuit, musculos, de lungime moderata. Exista o usoara gulier la gat. Pieptul este adanc pana la coate, cu coastele bine arcuite. Spatele este drept, bine musculat, cu o usoara curba la nivelul zonei lombare. Abdomenul este bine strans.

Membrele anterioare sunt drepte, bine osificate, cu articulatii puternice. Labele sunt mari, cu degete bine arcuite. Membrele posterioare sunt musculoase, mai fine decat cele anterioare.

Coada este lunga, ajungand cel putin pana la jarret. Este purtata jos cu o usoara curbura atunci cand cainele este relaxat. Se ridica sus, rasucita peste spate cand cainele este alert, in special la masculi.

Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog

2.3 Miscarea

Anatolian Shepherd Dog are o miscare relaxata, echilibrata, cu impresia unei puteri latente. La vedere laterala, se remarca o linie dreapta formata de cap, gat si corp, dand impresia de panda. Are un avant puternic la alergare.

Cap. 3 Blana si culorile

Blana este scurta, deasa, cu un substrat gros. Este asezata lipit de corp, fara a fi moale sau ondulata. Este putin mai lunga si mai groasa la gat, umeri si coada, fara franjuri pe urechi sau membre. Sunt acceptate toate culorile de blana, cu exceptia merle, cu sau fara masca neagra si urechi negre.

Citește si...
Rasa Alaskan Malamute, cel mai rezistent câine de sanie din Arctica

Cap. 4 Defecte si eliminari

Orice abatere de la caracteristicile standardului este considerata defect si penalizata proportional cu gravitatea acesteia. Defectele care afecteaza sanatatea si bunastarea cainelui sunt motive de eliminare. Printre defectele grave de eliminare se numara problemele ortopedice, lipsa dintilor, muscatura incorecta, timiditatea excesiva etc.

Cap. 5 Marime si greutate

Inaltimea la greaban este de 74-81 cm la masculi si 71-79 cm la femele. Greutatea ideala este de 50-64 kg la masculi si 41-59 kg la femele.

Intrebari si raspunsuri FAQ

Care este dimensiunea ideala a unui Anatolian Shepherd Dog?

Anatolian Shepherd Dog este o rasa de talie mare, cu o inaltime la greaban cuprinsa intre 71-81 cm la masculi si 71-79 cm la femele. Greutatea ideala conform standardului este de 50-64 kg la masculi si 41-59 kg la femele. Aceste dimensiuni se refera la exemplarele adulte, dezvoltate complet din punct de vedere fizic. La nastere, puii au in jur de 450 grame.

Ce tip de blana are Anatolian Shepherd Dog?

Blana este scurta, densa, cu un substrat gros, lipita de corp. Nu este moale sau ondulata. Este putin mai lunga la gat, umeri si coada, fara franjuri. Nu necesita o ingrijire speciala, fiind auto-curatitoare. Blana protejeaza eficient impotriva frigului sau caldurii. Sunt acceptate toate culorile, cu exceptia merle.

Care sunt principalele caracteristici de temperament?

Anatolian Shepherd Dog are un temperament calm, curajos si protector. Este inteligent, independent si mandru. Nu manifesta agresivitate nejustificata. Are un instinct protector foarte puternic, fiind folosit initial pentru paza turmelor. Este rezistent la efort si poate tolera conditii extreme de vreme.

Citește si...
Rasa de caine Basenji, cainele care nu latra

Care sunt problemele medicale frecvente la aceasta rasa?

Problemele medicale intalnite cel mai des includ displazia de sold, problemele cardiace, torsiunea gastrica si problemele oculare precum entropionul sau ectropionul. Starea de sanatate este influentata si de alimentatie, igiena si activitate fizica adecvata. Se recomanda controale veterinare periodice.

Care sunt cerintele de exercitiu zilnic?

Anatolian Shepherd Dog are nevoie zilnic de minim 60 de minute de activitate fizica moderata. Plimbarile zilnice sunt esentiale pentru sanatatea fizica si psihica. De asemenea, joaca, alergarea libera intr-un spatiu sigur contribuie la mentinerea formei. Exercitiile mentale sunt la fel de importante.

Concluzie

Standardul rasei Anatolian Shepherd Dog pune accent pe un caine echilibrat, robust, rezistent la efort, cu un temperament calm si curajos. Respectarea caracteristicilor ideale descrise in acest standard este esentiala pentru mentinerea sanatatii si bunastarii rasei. Cresterea selectiva a exemplarelor care se apropie cat mai mult de descrierea standardului ajuta la pastrarea trasaturilor unice ale rasei Anatolian Shepherd Dog.

Referinte:

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...