AnimaleTot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian...

Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog este o rasă de câini originară din Turcia. Este un câine puternic, masiv, folosit inițial pentru paza turmelor. Anatolian Shepherd Dog are un temperament calm, curajos și protector. Această rasă se remarcă prin rezistență, viteză și perseverență.

Scopul acestui articol este de a prezenta caracteristicile ideale ale rasei Anatolian Shepherd Dog conform standardului elaborat de The Kennel Club din Marea Britanie. Vom discuta despre înfățișarea generală, caracterele de temperament, particularitățile capului și ale corpului, tipul de blană și culorile acceptate. De asemenea, vom aborda criteriile de penalizare sau eliminare în expoziții și concursuri.

Cap. 1 Caracteristici generale ale rasei Anatolian Shepherd Dog

Anatolian Shepherd Dog este un câine de talie mare, puternic construit, cu cap lat și blană scurtă, deasă. Are o înălțime la greabăn cuprinsă între 71-81 cm și o greutate care variază între 41-64 kg. Masculii sunt în general mai masivi decât femelele.

Din punct de vedere al temperamentului, Anatolian Shepherd Dog este un câine calm, curajos, fără urmă de agresivitate nejustificată. Este un câine inteligent, independent și mândru. Are un instinct protector foarte puternic. Este un câine de lucru rezistent, capabil să tolereze extreme de căldură sau frig. Anatolian Shepherd Dog are nevoie de exercițiu fizic regulat pentru a-și păstra forma.

Citește si...
Rasa de câine Airedale Terrier. Ghid Complet și Sfaturi de Îngrijire
Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog
Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog 3

Cap. 2 Descrierea detaliată a standardului rasei Anatolian Shepherd Dog

2.1 Capul și craniul

Capul este lat și puternic. Craniul este larg între urechi și ușor bombat. Există o ușoară cută între ochi și un stop moderat. Botul reprezintă aproximativ o treime din lungimea totală a capului. Buzele sunt ușor atârnate, de culoare neagră. Profilul capului este pătrat. Nasul este de culoare neagră.

Ochii sunt relativ mici în raport cu mărimea craniului, plasați larg și adânc. Sunt de culoare auriu până la maro. Pleoapele ochilor sunt negre. Urechile sunt de mărime medie, triunghiulare, purtate lipite de cap și atârnând. Când câinele este alert, urechile se ridică ușor.

Dinții sunt puternici, albi. Mușcătura este foarfecă – dinții superiori se suprapun strâns peste cei inferiori. Buzele sunt negre.

2.2 Trupul

Gâtul este puternic, ușor arcuit, musculos, de lungime moderată. Există o ușoară gulier la gât. Pieptul este adânc până la coate, cu coastele bine arcuite. Spatele este drept, bine musculat, cu o ușoară curbă la nivelul zonei lombare. Abdomenul este bine strâns.

Membrele anterioare sunt drepte, bine osificate, cu articulații puternice. Labele sunt mari, cu degete bine arcuite. Membrele posterioare sunt musculoase, mai fine decât cele anterioare.

Coada este lungă, ajungând cel puțin până la jarret. Este purtată jos cu o ușoară curbură atunci când câinele este relaxat. Se ridică sus, răsucită peste spate când câinele este alert, în special la masculi.

Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog
Tot ce trebuie sa stii despre standardul ideal al rasei ciobanesc Anatolian Shepherd Dog 4

2.3 Mișcarea

Anatolian Shepherd Dog are o mișcare relaxată, echilibrată, cu impresia unei puteri latente. La vedere laterală, se remarcă o linie dreaptă formată de cap, gât și corp, dând impresia de pândă. Are un avânt puternic la alergare.

Citește si...
Rasa de caine Azawakh - grațiosul vânător african

Cap. 3 Blana și culorile

Blana este scurtă, deasă, cu un substrat gros. Este așezată lipit de corp, fără a fi moale sau ondulată. Este puțin mai lungă și mai groasă la gât, umeri și coadă, fără franjuri pe urechi sau membre. Sunt acceptate toate culorile de blană, cu excepția merle, cu sau fără mască neagră și urechi negre.

Cap. 4 Defecte și eliminări

Orice abatere de la caracteristicile standardului este considerată defect și penalizată proporțional cu gravitatea acesteia. Defectele care afectează sănătatea și bunăstarea câinelui sunt motive de eliminare. Printre defectele grave de eliminare se numără problemele ortopedice, lipsa dinților, mușcătura incorectă, timiditatea excesivă etc.

Cap. 5 Mărime și greutate

Înălțimea la greabăn este de 74-81 cm la masculi și 71-79 cm la femele. Greutatea ideală este de 50-64 kg la masculi și 41-59 kg la femele.

Intrebări și răspunsuri FAQ

Care este dimensiunea ideală a unui Anatolian Shepherd Dog?

Anatolian Shepherd Dog este o rasă de talie mare, cu o înălțime la greabăn cuprinsă între 71-81 cm la masculi și 71-79 cm la femele. Greutatea ideală conform standardului este de 50-64 kg la masculi și 41-59 kg la femele. Aceste dimensiuni se referă la exemplarele adulte, dezvoltate complet din punct de vedere fizic. La naștere, puii au în jur de 450 grame.

Ce tip de blană are Anatolian Shepherd Dog?

Blana este scurtă, densă, cu un substrat gros, lipită de corp. Nu este moale sau ondulată. Este puțin mai lungă la gât, umeri și coadă, fără franjuri. Nu necesită o îngrijire specială, fiind auto-curățitoare. Blana protejează eficient împotriva frigului sau căldurii. Sunt acceptate toate culorile, cu excepția merle.

Citește si...
Cele mai frecvente probleme ale ochilor la pisici - Simptome, cauze și tratament

Care sunt principalele caracteristici de temperament?

Anatolian Shepherd Dog are un temperament calm, curajos și protector. Este inteligent, independent și mândru. Nu manifestă agresivitate nejustificată. Are un instinct protector foarte puternic, fiind folosit inițial pentru paza turmelor. Este rezistent la efort și poate tolera condiții extreme de vreme.

Care sunt problemele medicale frecvente la această rasă?

Problemele medicale întâlnite cel mai des includ displazia de șold, problemele cardiace, torsiunea gastrică și problemele oculare precum entropionul sau ectropionul. Starea de sănătate este influențată și de alimentație, igienă și activitate fizică adecvată. Se recomandă controale veterinare periodice.

Care sunt cerințele de exercitiu zilnic?

Anatolian Shepherd Dog are nevoie zilnic de minim 60 de minute de activitate fizică moderată. Plimbările zilnice sunt esențiale pentru sănătatea fizică și psihică. De asemenea, joaca, alergarea liberă într-un spațiu sigur contribuie la menținerea formei. Exercițiile mentale sunt la fel de importante.

Concluzie

Standardul rasei Anatolian Shepherd Dog pune accent pe un câine echilibrat, robust, rezistent la efort, cu un temperament calm și curajos. Respectarea caracteristicilor ideale descrise în acest standard este esențială pentru menținerea sănătății și bunăstării rasei. Creșterea selectivă a exemplarelor care se apropie cât mai mult de descrierea standardului ajută la păstrarea trăsăturilor unice ale rasei Anatolian Shepherd Dog.

Referinte:

Alice Ivanov
Alice Ivanov
Un certificat postuniversitar în medicina animalelor mici în 2019, un certificat în comportamentul felin în 2018. Calificat ca medic veterinar la University College Dublin în 2015. A lucrat într-o varietate de spitale pentru animale mici din Irlanda și Marea Britanie, inclusiv într-un spital veterinar destinat exclusiv pisicilor in București, unde lucrează în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...