Temperatura camerei este foarte importanta pentru somnul tau. Chiar si un grad in plus sau in minus poate provoca disconfort si un somn agitat. Iata care este temperatura optima in camera pentru un somn odihnitor. Am si cateva sfaturi care iti pot imbunatati somnul.
Calitatea somnului este influentata de o serie de factori importanti. Printre acestia se numara tipul de saltea pe care dormi, ritualurile tale de culcare sau imbracamintea pe care o alegi sa o porti.
Temperatura din camera este la fel de importanta. Aceasta influenteaza pozitiv sau negativ modul in care corpul tau se odihneşte. Prin urmare, este important sa cunosti temperatura optima din camera pentru un somn odihnitor.
Temperatura optima in camera: recomandarea OMS

In timpul somnului, corpul isi regleaza temperatura corporal in functie de temperatura mediului inconjurator. Orice grad in plus sau in minus poate insemna disconfort si un somn agitat. Pentru a evita un somn agitat, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indica faptul ca temperatura optima in camera, in timpul somnului, trebuie sa fie maximum de 20 pana la 22 grade Celsius.
Totusi, confortul termic variaza de la o persoana la alta. Daca temperatura din camera este prea ridicata, corpul nu se va putea adapta mediului si somnul va fi agitat si greu. Pe de alta parte, temperaturi intre 12 si 16 grade Celsius pot creste riscul de imbolnaviri respiratorii.
Temperatura optima in camera: ia in considerare si umiditatea
In mod ideal, o temperatura mai scazuta in camera favorizeaza un somn mai odihnitor. Temperatura ideala pentru somn, in cazul unui adult, este considerata a fi de 18 grade Celsius. Temperaturile peste 24 de grade Celsius sunt considerate prea ridicate pentru un somn odihnitor.
Pentru copii, 21 de grade este temperatura optima pentru somn. Nou-nascutii trebuie expusi la o temperatura cuprinsa intre 22 si 23 de grade Celsius.
Pentru a avea o temperatura optima in camera, trebuie sa iei in considerare si nivelul de umiditate din incapere. Aerul umed retine mai eficient caldura decat aerul uscat. Ceva ce poate influenta calitatea generala a somnului tau. Se recomanda ca umiditatea interioara sa fie intre 30 si 60%.
Temperatura optima in camera: sfaturi de aplicat

Cel mai eficient mod de a mentine o temperatura optima in camera este sa conectezi sistemul de incalzire la un termostat de ambient. Cu ajutorul acestui dispozitiv, poti regla temperatura camerei in functie de nevoi sau de ora din zi.
Un obicei pe care il poti adopta inainte de culcare este sa aerisesti camera timp de cinci minute. Scopul este sa aduci aer proaspat din exterior pentru un somn odihnitor si sa eviti uscarea aerului din camera.
In paralel, poti decora camera cu plante care purifica aerul si regleaza temperatura interioara.
Poarta imbracamintea potrivita noaptea. Hainele din bumbac favorizeaza un confort sporit pe piele. Foloseste de asemenea plapuma, patura sau jucaria de plus in functie de nevoile tale.
Vara, poti lasa draperiile trase in camera pentru a ramane la racoare. Iar iarna, poti purta sosete pentru a-ti mentine extremitatile calde si pentru ca caldura sa se raspandeasca uniform in tot corpul.