Bunăstare in casaModul corect de a gestiona bârfele din familie de Sărbători, potrivit psihologilor

Modul corect de a gestiona barfele din familie de Sarbatori, potrivit psihologilor

Singurul lucru mai bun decat placinta de cartofi dulci a matusii mele in timpul sarbatorilor este ceaiul fierbinte de familie care o insoteste. In fiecare Craciun, ne adunam in jurul mesei din bucatarie pentru a schimba marturii despre cei dragi noua. Eu aflu toate barfele: Aflu daca verisoara mea din sud a terminat facultatea dupa ce a devenit mama, daca unchiul meu s-a casatorit in sfarsit cu „prietena lui” de 20 de ani, daca matusa mea chiar s-a convertit la budism (ea spune ca nu, dar speculatiile raman mari printre rudele mele) si multe altele.

A discuta despre cei dragi este la fel de inevitabil ca si impachetarea cadourilor in ultimul moment. Daca credeti ca sunteti mai presus de barfa, datele spun ca nu este asa. O persoana medie barfeste timp de aproximativ 52 de minute pe zi, potrivit unui studiu din 2019 in revista Social Psychological and Personality Science. Dar nu este vorba numai de barfe.

Cercetatorii au ascultat conversatiile a 467 de persoane timp de mai multe zile – capturate de dispozitive de inregistrare – si au aflat ca majoritatea barfelor au fost neutre, mai degraba decat negative sau pozitive. (Daca va intrebati: Participantii stiau ca sunt inregistrati, dar pentru ca studiul a durat atat de mult timp, oamenii nu s-au putut abtine sa nu-si arate adevarata lor personalitate)

Se pare ca nevoia de a discuta despre dramele familiei poate fi de fapt utila si este foarte naturala.

Modul corect de a gestiona barfele din familie de Sarbatori, potrivit psihologilor

Ce se ascunde in spatele nevoii noastre naturale de a barfi?

Motivul pentru care oamenii barfesc este simplu: „Nu ne putem abtine”, spune Frank McAndrew, PhD, profesor de psihologie la Knox College, care cerceteaza evolutia si psihologia barfei. „Este un fel de a ne fi conectat ca fiinte umane sa fim interesati de ceea ce se intampla in vietile oamenilor care sunt importanti din punct de vedere social pentru noi”

Citește si...
8 Moduri dovedite de a reaprinde flacăra în relație

Și, in ciuda credintei populare, a vorbi despre persoane care nu sunt prezente nu este in mod inerent rau intentionat. „De obicei, oamenii definesc barfa ca fiind ceva rau”, spune McAndrew. „Dar daca stai cu familia ta si incepi sa vorbesti despre un var care urmeaza sa fie promovat la un post important, ei bine, asta este barfa.”


Oamenii mei cu siguranta nu au intentii rele – sarbatorim adesea victorii, cum ar fi faptul ca varul meu mai mic a obtinut o bursa completa la un colegiu istoric de culoare. Suntem mai inclinati sa vorbim despre lucrurile pozitive pe care le fac rudele noastre, pentru ca ne pot face sa ne simtim bine si ne-ar putea afecta personal.

Informatiile ar putea chiar sa ne fie de folos. (Nu numai ca colegiile si universitatile istoric negre sunt distinse si cunoscute pentru ca au campusuri bogate din punct de vedere cultural, dar il putem vedea si pe varul meu jucand fotbal in toata tara)!

McAndrew spune ca obtinerea de informatii despre cei din jurul nostru a fost practicata inca de la inceputurile societatii. „Trebuia sa stii ce pun la cale ceilalti oameni – cine avea prieteni puternici si cine nu, cine era un trisor, pe cine te puteai baza pentru a coopera”, spune el.

Desi este mai putin probabil sa spalam rufele murdare ale familiei noastre cu o cunostinta ocazionala, observa McAndrew (la urma urmei, reputatia clanului tau se poate reflecta si asupra ta), divulgarea anumitor secrete de familie in cadrul grupului poate fi importanta pentru supravietuire: „Daca cineva risipeste banii familiei, vrem sa stim acest lucru” Și s-ar putea sa fiti motivat sa va faceti un control medical dupa ce ati aflat ca o ruda are o afectiune cardiaca ereditara.

Citește si...
La ce temperatura te odihneşti corect

Mai mult, impartasirea de informatii poate fi un act de vulnerabilitate si un mod in care construim incredere si ne legam de ceilalti. Barfa este o abilitate sociala, iar in istoria oamenilor, daca nu ati batut in cuie abilitatile sociale, ati putea fi lasat in urma, spune McAndrew.

Asa ca, daca traiesti pentru ultima drama de familie, nu fi prea dur cu tine insuti. Barfa are un scop si, atata timp cat schimbi povestile in mod corect (da, exista reguli!), probabil ca esti in regula sa vorbesti.

Modul corect de a gestiona barfele din familie de Sarbatori, potrivit psihologilor

Diferenta dintre barfa buna si cea rea

Discretia.

Sa stii cand sa-ti vezi de treaba si sa taci este esential, spune McAndrew. Barfitorii negativi raspandesc informatii pentru a-i face pe altii sa arate rau si pentru a se pune pe un piedestal. Barfitorii neglijenti spun lucruri fara sa se gandeasca la daunele pe care le pot provoca conversatiile lor. Vreti sa fiti un bun barfitor – cineva care este discret cu informatiile sensibile – astfel incat membrii familiei sa se simta confortabil sa le impartaseasca cu dumneavoastra.

Bunatate.

Inainte de a relata povestea altcuiva, faceti o verificare rapida a instinctului pentru a va asigura ca nu sunteti un nesimtit. Incercati sa va faceti sa pareti mai bine? Ar fi rau daca persoana despre care discutati ar afla despre conversatia dumneavoastra? „Barfa devine nesanatoasa atunci cand este rautacioasa sau cand adaugam detalii care nu exista”, spune terapeutul Nedra Glover Tawwab, autoarea cartii Set Boundaries, Find Peace: Un ghid pentru a te recuceri pe tine insuti.

Limitele.

Daca cineva vorbeste urat despre tine si nu-ti convine, cea mai buna solutie este sa comunici direct. Spune-le „Știi, nu vreau sa discut despre asta”. De asemenea, poti raspunde simplu „Nu am nimic de comentat” sau „Nu este treaba mea”, apoi schimba subiectul. Lasa persoana sa-si termine gandul, apoi indreapta conversatia catre un serial amuzant pe care l-ai vazut recent sau vorbeste despre cum devii parinte de plante. Sau pur si simplu scuza-te si iesi din conversatie.

Citește si...
Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou

Sa presupunem ca un var se enerveaza pentru ca refuzi sa te implici. Aminteste-ti ca faci ceea ce consideri corect. Daca esti ingrijorat ca pari nepoliticos, nu ar trebui sa fii. Respectarea propriilor limite si refuzul de a participa la barfa nu inseamna lipsa de politete, ci doar ca ai integritate.

Constientizare.

Iata o versiune imbunatatita a textului original:

Un ultim sfat: Gandeste-te de doua ori inainte de a te destainui cuiva care barfeste in mod frecvent. Daca o cumnata vorbeste mereu de rau despre altii, probabil va face la fel si despre tine, asa ca fii atent ce secrete impartasesti.

Esti pregatit pentru sarbatorile de anul acesta? Inainte de a participa la barfeli, opreste-te si intreaba-te daca merita sa impartasesti ceea ce stii. Poti sa te alaturi conversatiei, sa schimbi subiectul („Cine vrea sa vada poze cu noul meu catel?”) sau pur si simplu sa pleci.

In ceea ce ma priveste, voi cauta pe Facebook detalii despre nunta secreta a unchiului si voi anunta familia.

Am incercat sa structurez ideile intr-o maniera mai concisa si coerenta. Am eliminat unele detalii irelevante si am folosit un limbaj mai simplu pentru o lectura mai cursiva. Daca mai sunt portiuni care ar putea fi imbunatatite, te rog sa ma anunti.

Locuința ta
Locuința ta
Locuinta ta.ro abordează o gamă largă de subiecte care vizează confortul și frumusețea casei tale. De la sfaturi practice până la inspirație creativă, acoperim subiecte precum designul interior, grădinărit, bricolaj, sănătate, welness, rețete culinare și îngrijirea animalelor de companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...