Vascul este o planta cu multe semnificatii in folclorul si traditiile romanesti. In noaptea de Revelion, vascul este nelipsit din casele romanilor, fiind considerat un simbol al belsugului si norocului. Dar ce reprezinta mai exact aceasta planta si care sunt traditiile legate de ea in luna decembrie?
Ce este vascul si care ii este importanta in folclorul romanesc
Vascul (Viscum album), cunoscut si sub denumirea de iesc, este o planta parazita care creste pe crengile copacilor. Se hraneste cu seva acestora, fara sa duca insa la distrugerea gazdei. Are frunze persistente, flori albicioase si fructe albe, lipicioase.
In folclorul romanesc, vascul este considerat un simbol al vitalitatii si tineretii vesnice datorita frunzelor sale verzi tot timpul anului. De asemenea, este un simbol al belsugului si prosperitatii.
Romanii considera ca prezenta vascului in casa in preajma Anului Nou aduce noroc, sanatate si prosperitate. De aceea, in noaptea dintre ani, este absolut necesar sa existe macar o ramura de vasc in fiecare gospodarie.
Traditii si obiceiuri romanesti legate de vasc in luna decembrie
Exista o serie de traditii si ritualuri legate de vasc inainte de Anul Nou:
Sarutul sub vasc aduce dragoste si armonie
Cei casatoriti, dar si perechile nemaritate care se vor casatori in anul ce urmeaza, trebuie sa se sarute sub o ramura de vasc in noaptea de Revelion pentru a avea parte de dragoste, intelegere si armonie.
Se spune ca aceasta traditie ii va feri de certuri si neintelegeri.
Vasc sub perna pentru a-si visa ursitul
In magica noapte care desparte ani, fetele singure isi asaza cu speranta sub perna o ramura de vasc binecuvantata, ca in vis sa-si intalneasca viitorul partener de viata.
Acest ritual stravechi, plin de mister, este calea prin care dragostea si speranta isi unesc fortele, ghidandu-le in cautarea sufletului pereche in anul ce urmeaza.
Refuzul sarutului sub vasc aduce ghinion
Odata, se credea ca fetele care refuza sa se sarute cu un flacau sub o crenguta de vasc in noaptea de Revelion vor avea ghinion in dragoste in anul urmator.
Arderea vascului prezice viitorul casniciei
In noaptea de Anul Nou, cuplurile care s-au casatorit in anul care se incheie au un obicei special: ard un buchet de vasc. Se crede ca felul in care arde vascul poate spune multe despre viitorul casniciei lor. Daca arde incet si uniform, e semn bun, sugerand o casnicie fericita si prospera. In schimb, daca vascul arde repede si cu scantei, s-ar putea sa prevesteasca certuri si neintelegeri. Asa ca multi urmaresc cu atentie flacara vascului in aceasta noapte speciala.
Unde se pune vascul ca sa aduca noroc si belsug in casa
Vascul trebuie asezat strategic in casa pentru a-i potenta proprietatile magice benefice. Iata cele mai importante locuri:
- Sub tocul usii de la intrare – pentru a aduce norocul in casa tot anul.
- In vaze, fara apa – pentru prosperitate.
- De lustre sau draperii – daca nu se poate pune la usa.
Important: Vascul este o planta otravitoare, deci nu se pune la indemana copiilor si animalelor de casa.
Concluzie
Obiceiurile si ritualurile legate de vasc respectate in preajma Anului Nou au semnificatii adanci in folclorul romanesc.
Vascul este un simbol pagan al vitalitatii si belsugului care trebuie sa intre in fiecare casa pentru a aduce noroc, iubire si prosperitate in anul care vine.
Asadar, daca vreti sa incepeti anul sub cele mai bune auspicii, nu uitati sa respectati traditiile si sa aveti cel putin o ramura de vasc in casa de Revelion!
Distribuie acest articol daca ti s-a parut util si lasa un comentariu cu experienta ta despre traditiile de Anul Nou cu vasc.