Bunăstare in casaTradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou

Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou

Vascul este o plantă cu multe semnificații în folclorul și tradițiile românești. În noaptea de Revelion, vascul este nelipsit din casele românilor, fiind considerat un simbol al belșugului și norocului. Dar ce reprezintă mai exact această plantă și care sunt tradițiile legate de ea în luna decembrie?

Ce este vascul și care îi este importanța în folclorul românesc

Vascul (Viscum album), cunoscut și sub denumirea de iesc, este o plantă parazită care crește pe crengile copacilor. Se hrănește cu seva acestora, fără să ducă însă la distrugerea gazdei. Are frunze persistente, flori albicioase și fructe albe, lipicioase.

În folclorul românesc, vascul este considerat un simbol al vitalității și tinereții veșnice datorită frunzelor sale verzi tot timpul anului. De asemenea, este un simbol al belșugului și prosperității.

Romanii consideră că prezența vascului în casă în preajma Anului Nou aduce noroc, sănătate și prosperitate. De aceea, în noaptea dintre ani, este absolut necesar să existe măcar o ramură de vasc în fiecare gospodărie.

Tradiții și obiceiuri românești legate de vasc în luna decembrie

Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou
Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou 3

Există o serie de tradiții și ritualuri legate de vasc înainte de Anul Nou:

Sarutul sub vasc aduce dragoste și armonie

Cei căsătoriți, dar și perechile nemăritate care se vor căsători în anul ce urmează, trebuie să se sărute sub o ramură de vasc în noaptea de Revelion pentru a avea parte de dragoste, înțelegere și armonie.

Citește si...
10 Moduri de a organiza oale și tigăi care vă vor mări spațiul de depozitare în bucătărie.

Se spune că această tradiție îi va feri de certuri și neînțelegeri.

Vasc sub pernă pentru a-și visa ursitul

În magica noapte care desparte ani, fetele singure își așază cu speranță sub pernă o ramură de vasc binecuvântată, ca în vis să-și întâlnească viitorul partener de viață.

Acest ritual străvechi, plin de mister, este calea prin care dragostea și speranța își unesc forțele, ghidându-le în căutarea sufletului pereche în anul ce urmează.

Refuzul sărutului sub vasc aduce ghinion

Odată, se credea că fetele care refuză să se sărute cu un flăcău sub o crenguță de vasc în noaptea de Revelion vor avea ghinion în dragoste în anul următor.

Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou
Tradiții și obiceiuri românești cu vasc de Anul Nou 4

Arderea vascului prezice viitorul căsniciei

În noaptea de Anul Nou, cuplurile care s-au căsătorit în anul care se încheie au un obicei special: ard un buchet de vasc. Se crede că felul în care arde vascul poate spune multe despre viitorul căsniciei lor. Dacă arde încet și uniform, e semn bun, sugerând o căsnicie fericită și prosperă. În schimb, dacă vascul arde repede și cu scântei, s-ar putea să prevestească certuri și neînțelegeri. Așa că mulți urmăresc cu atenție flacăra vascului în această noapte specială.

Unde se pune vascul ca să aducă noroc și belșug în casă

Vascul trebuie așezat strategic în casă pentru a-i potența proprietățile magice benefice. Iată cele mai importante locuri:

  • Sub tocul ușii de la intrare – pentru a aduce norocul în casă tot anul.
  • În vaze, fără apă – pentru prosperitate.
  • De lustre sau draperii – dacă nu se poate pune la ușă.

Important: Vascul este o plantă otrăvitoare, deci nu se pune la îndemâna copiilor și animalelor de casă.

Concluzie

Obiceiurile și ritualurile legate de vasc respectate în preajma Anului Nou au semnificații adânci în folclorul românesc.

Citește si...
Temperatura ideală în casă iarna - Ghid complet

Vascul este un simbol pagan al vitalității și belșugului care trebuie să intre în fiecare casă pentru a aduce noroc, iubire și prosperitate în anul care vine.

Așadar, dacă vreți să începeți anul sub cele mai bune auspicii, nu uitați să respectați tradițiile și să aveți cel puțin o ramură de vasc în casă de Revelion!

Distribuie acest articol dacă ți s-a părut util și lasă un comentariu cu experiența ta despre tradițiile de Anul Nou cu vasc.

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiuhttps://www.epardoseli.ro
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...