Aroma placuta a casei este esentiala pentru confortul si armonia spatiului locuit. Desi odorizantele de aer si betisoarele parfumate sunt optiuni populare, acestea pot emana miresme prea puternice si chimice, care pot provoca disconfort si dureri de cap. O alternativa naturala si subtila este utilizarea aromelor delicate, cum ar fi mirosul imbietor al biscuitilor proaspat scosi din cuptor sau aburii citrici eliberati atunci cand rupi o coaja de portocala.
Aceste arome usoare creeaza o atmosfera linistitoare si echilibrata, fara a fi coplesitoare pentru simturi. Prin alegerea unor metode naturale de parfumare a casei, poti bucura de o ambianta armonioasa si un spatiu locuibil plin de prospetime.
Aromele placute, ingrediente care imbogatesc casa
Mirosul unei case contribuie la ambianta generala a spatiului si, pe langa asta, poate afecta si modul in care te simti. De fapt, reactiile pe care le avem la anumite arome au fascinat multi cercetatori. Exista dovezi care arata ca mirosurile pot evoca o serie de emotii si sunt strans legate de memoria emotionala la om. Un studiu intitulat „Efecte ale mirosurilor asupra emotiilor cu implicatii”, realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Anglia, arata ca mirosurile puternice pot influenta functia olfactiva, anumite esente pot ameliora starile de furie, iar altele pot chiar imbunatati starea emotionala generala.
Sa luam, de exemplu, citricele. Oamenii de stiinta au descoperit ca, in unele cazuri, mirosul lor poate avea un efect pozitiv asupra persoanelor care sufera de depresie, atat din punct de vedere mental, cat si fizic, prin imbunatatirea sistemului imunitar. Și toata lumea a auzit ca levantica poate reduce nivelul de anxietate, deoarece este adesea folosita in aromaterapie.
Idei si sfaturi pentru un parfum placut in casa
1. Uleiuri esentiale
Dintre numeroasele sfaturi pentru o casa cu miros placut, preferatele mele sunt cele care folosesc uleiuri esentiale. Acestea sunt naturale si puteti controla intensitatea parfumului pe care il difuzati in casa. Eu folosesc cel mai des uleiuri esentiale de lavanda, eucalipt, salvie si iasomie. Adaug doua sau trei picaturi in apa din rezervorul umidificatorului, astfel incat aroma difuzata in toata casa sa fie placuta si subtila.
Daca nu aveti un umidificator, puteti folosi uleiurile pentru a va crea propriul odorizant de aer. Intr-o sticla cu pulverizator, adaugati apa si cateva picaturi din uleiul dvs. aromatic preferat. Cand simtiti nevoia sa schimbati parfumul din casa, pulverizati pur si simplu in aer de mai multe ori.
2. Lumanari parfumate
Intotdeauna prefer lumanarile parfumate in locul odorizantelor cu spray, pentru ca nu numai ca miros bine, dar creeaza si o atmosfera calda si luminoasa in camera. Trucul este sa gasesti lumanari care miros foarte bine, iar preferata mea este aceasta de la Bath&Body Works, deoarece reuseste sa patrunda in toata casa, indiferent unde o aprind.
3. Detergent pentru podele
Știi acel miros de curatenie pe care il simti in zilele in care ai grija de casa? Nu este nici natural, nici subtil, dar mintea noastra il asociaza cu siguranta cu ideea de curatenie. Asa ca, printre alte sfaturi pentru o casa cu miros dulce, ar trebui sa folosesti intotdeauna un detergent pentru podele cu un parfum care iti place. Detergentii pe baza de clor sunt de negasit.
La curatenie, dupa ce ati dezinfectat suprafetele si ati aspirat, lasati ferestrele deschise cateva minute pentru a aerisi incaperea si apoi spalati doar podelele. Mirosul detergentului va inunda casa si va ramane proaspat timp de cateva ore.
4. Plante de interior
Daca tot vorbim despre sfaturi pentru ca locuinta ta sa miroasa bine in mod natural, nu putem omite de pe lista plantele de interior. Soiuri precum gardenia, lavanda, iasomia, geraniul englezesc sau hoya emana mirosuri florale primitoare, de care te poti bucura de fiecare data cand infloresc.
Plantele aromatice la ghiveci sunt, de asemenea, intens parfumate si pot fi folosite in bucatarie. Busuiocul are un parfum placut si puternic, la fel ca menta si rozmarinul.
De asemenea, puteti cumpara periodic flori pe care sa le puneti intr-o vaza pentru a va parfuma casa – florile de primavara au adesea cel mai puternic parfum. Freziile, jacinturile, liliacul si bujorii sunt doar cateva exemple care sunt sigura ca si-au lasat amprenta in memoria ta olfactiva.
5. DIY: potpourri cu ce ai in casa
O alta metoda naturala este sa creezi un potpourri din ceea ce ai prin casa. Intr-o cratita de marime medie, fierbeti apa cu o varietate de ingrediente aromatice: coji si felii de fructe, betisoare de scortisoara, cuisoare, rozmarin, flori uscate etc. Puteti adauga chiar si doua sau trei picaturi de apa in potpourri. Puteti adauga chiar si doua sau trei picaturi de ulei esential in amestec. Lasati potpourri-ul sa fiarba la foc mic pana cand un abur parfumat se raspandeste in toata casa.
Ingrediente care elimina rapid mirosurile neplacute
Daca strambi din nas de fiecare data cand deschizi frigiderul sau usa dulapului in care ai pus cosul de gunoi, nu este suficient sa apelezi la trucuri pentru un miros placut in casa. Identificati sursa „mirosului” si folositi ingrediente care pot elimina rapid mirosurile neplacute.
Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, este un aliat de nadejde si are multe utilizari. Una dintre ele este neutralizarea mirosurilor: il puteti pune intr-un recipient deschis in frigider si va absorbi rapid aromele neplacute.
Și Marc de café poate fi folosit in acest scop. Il puteti stoarce pe fundul unei pungi de gunoi, iar in acest fel veti evita mirosurile de deseuri menajere.
otetul de vin alb poate fi folosit pentru a neutraliza mirosurile cauzate de urina animalelor, dar si pentru a le invata sa nu mai repete pozna in zona respectiva. Este si mai eficient daca este folosit in combinatie cu bicarbonatul de sodiu.