Acarienii din praful de casa apar in medii umede si intunecate, in special in saltelele de pat. Desi nu sunt periculosi, acarienii provoaca reactii alergice. Aici puteti afla ce sunt acarienii si cum arata. De asemenea, va explicam ce metode sunt eficiente pentru a scapa de acarieni. Detalii in articol.
Ce sunt acarienii din praful de casa si cum arata?
Acarienii sunt microorganisme care sunt abia vizibile pentru ochiul uman si care traiesc in multe locuri din casa. Dimensiunea lor maxima este de 0,3 milimetri, au opt picioare, ca paianjenii, si apartin familiei arahnidelor.
Desi acarienii pot trai oriunde in casa, ei favorizeaza in special bucataria si dormitorul. Acest lucru se datoreaza faptului ca dormitorul ofera mediul perfect de reproducere si dezvoltare pentru aceste organisme.
Mediul este cald si umed, ceea ce este favorabil acarienilor, iar celulele moarte ale pielii de pe saltea sau perne reprezinta sursa lor de hrana. Ca si in timpul zilei, acarienii eclozeaza si noaptea si se hranesc cu celule moarte ale pielii.
Printre altele, salteaua este mediul ideal pentru dezvoltare. Transpiratia umana si umiditatea ridicata atrag acarienii. De asemenea, acestia prefera temperaturi intre 20 si 25 de grade Celsius si o umiditate intre 60 si 70%.
Acarienii traiesc maximum trei luni, dar se reproduc foarte repede. Femelele pot depune intre 20 si 80 de oua pe parcursul vietii lor, iar fiecare acarian produce fecale de 20 de ori pe zi.
Acestia nu transmit boli, dar provoaca alergii
Chiar daca nu sunt periculosi si nu transmit boli, acarienii sunt periculosi pentru persoanele sensibile. Ramasitele si excrementele lor favorizeaza aparitia alergiilor, deoarece contin o proteina care duce la astfel de reactii.
Simptomele sunt tipice unei raceli, cum ar fi mancarimi la nivelul ochilor, nasului sau gatului, nas infundat, tuse, senzatie de presiune la nivelul fetei, dificultati de respiratie si chiar astm.
Spre deosebire de alergiile sezoniere, aceste reactii induse de acarieni sunt permanente si pot aparea pe tot parcursul anului.
Cum sa scapati rapid si eficient de acarieni
Acarienii vor fi intotdeauna prezenti sau vor reapare in fibrele materialelor. De aceea, curatenia si igiena saptamanala a casei trebuie sa devina o rutina. Pe langa acest obicei, pentru a evita proliferarea lor, iata care sunt metodele care va vor ajuta.
1. Aspira salteaua
Salteaua patului sau canapeaua reprezinta mediul ideal de reproducere. Aceste locuri sunt umede, intunecate si au multe straturi de fibre in care se pot ascunde. Noaptea, acarienii migreaza in partea superioara a saltelelor pentru a se hrani.
Aspirati salteaua cu un aspirator normal si, daca este posibil, spalati-o pe partea de sus. Apoi lasati-o sa se usuce. Acest lucru poate duce la disparitia acarienilor care nu sunt familiarizati cu mediile uscate.
Daca rezultatele nu corespund asteptarilor dumneavoastra, folositi un aspirator profesional de injectie-extractie care spala, igienizeaza si elimina acarienii.
Daca reapar acarienii, inlocuiti salteaua cu una noua.
2. Spalati lenjeria de pat
Acarienii nu tolereaza temperaturile ridicate. Prin urmare, se recomanda sa spalati lenjeria de pat la temperaturi de peste 40 de grade si sa folositi detergenti profesionisti pentru un rezultat corespunzator. In plus, lenjeria de pat trebuie schimbata o data pe saptamana pentru a preveni raspandirea nedorita a acarienilor.
In cazul in care lenjeria de pat nu poate fi spalata la temperaturi ridicate, folositi aburul de la fierul de calcat pentru a o curata. Temperatura ridicata ucide majoritatea acarienilor.
Pe de alta parte, temperaturile extrem de scazute au acelasi efect. Dupa spalare, rufele pot fi introduse in congelator timp de cateva ore pentru a ucide acarienii.
3. Ștergeti praful si spalati accesoriile
Ștergerea regulata a prafului de pe suprafetele casei nu atrage acarienii si nu duce la proliferarea lor. In plus, perdelele sau pernele trebuie aspirate si sterse de praf pentru a distruge terenul de reproducere a acarienilor.
4. Aerisire
Un obicei atat de mic, dar cu un efect atat de mare si semnificativ. Aerisiti cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara. 15 minute per aerisire ajuta la mentinerea aerului din casa curat si fara praf. Ceea ce nu duce la aparitia acarienilor.
5. Țineti cont de umiditate
Umiditatea excesiva din casa atrage intotdeauna acarieni. Combate proliferarea lor prin mentinerea unui nivel optim de umiditate in interior. Un dezumidificator poate fi o alegere excelenta in acest sens.
6. Aveti grija de animalul dvs. de companie
Blana de caine sau de pisica este o hrana buna pentru acarieni. Acestia nu se aseaza pe animalul de companie, ci se hranesc cu firele de par cazute. Tocmai din acest motiv, este esential sa va ingrijiti animalul de companie. Toaletarea si spalarea animalului de companie ar trebui sa se faca de mai multe ori pe luna. Animalele cu blana lunga pot fi, de asemenea, pieptanate zilnic.
7. Aveti grija de jucarii
Jucariile moi sunt un magnet pentru acarieni. Acestea trebuie spalate cu detergent si uscate la aer, astfel incat interiorul sa nu ramana umed.
Ce altceva puteti face pentru a scapa de acarieni?
In final, va explicam alte metode care va pot ajuta sa scapati de acarieni:
- Folositi o husa antiacarieni: acestea sunt din plastic si tin acarienii afara. Ele sunt foarte eficiente impotriva infestarilor;
- Administrati cu spray-uri speciale: Exista spray-uri speciale antiacarieni disponibile in magazine pe care le puteti pulveriza pe suprafetele textile;
- Otet: Acidul acetic din otet omoara acarienii. Acest lucru creeaza un mediu mult prea acid pentru ei si duce la disparitia lor. Adaugati otet in detergent atunci cand spalati lenjeria de pat. Pentru a fi eficient, otetul trebuie sa aiba o concentratie cuprinsa intre 4 si 10 %.