Casa și Grădina9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți...

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect

Bucătăria este adesea considerată inima unei case. Este locul în care gătim și servim mesele, socializăm cu familia și prietenii și petrecem o mare parte din timpul nostru. Din păcate, bucătăria poate fi și unul dintre cele mai murdare locuri din casă, dacă nu este curățată și dezinfectată în mod corespunzător.

În acest ghid complet vei descoperi care sunt cele mai murdare 9 zone și obiecte din bucătărie pe care le poți uita sau neglija atunci când faci curățenie, precum și recomandări de cum să le cureți și dezinfectezi corect, pentru o igienă optimă.

De ce este important să cureți temeinic bucătăria

Bucătăria este locul în care se pregătesc și se depozitează alimentele, deci menținerea igienei este esențială pentru a preveni contaminarea și transmiterea bolilor. Conform specialiștilor în sănătate publică, bucătăriile pot adăposti peste 500 de tipuri diferite de bacterii, virusuri și fungi.

Citește si...
Îngrijirea pardoselilor laminate - ghid complet și detaliat

Bacteriile periculoase precum Salmonella, E. coli, Listeria sau Campylobacter pot contamina rapid alimentele și suprafețele din bucătărie dacă igiena nu este menținută riguros. Astfel de bacterii pot cauza boli gastrointestinale grave.

Pe lângă bacterii, în bucătărie se mai pot dezvolta și acumula:

  • Mucegai – poate produce alergeni ce pot cauza reacții alergice
  • Drojdii – pot fermenta alimentele și pot cauza inflamații
  • Virusurile – inclusiv cele care provoacă gripa, răceala sau COVID
  • Paraziți – provoacă boli parazitare gastrointestinale

Prin curățenie regulată și dezinfectare corectă putem preveni ca aceste microorganisme să se înmulțească și să contamineze mâncarea sau suprafețele.

Așadar, pentru a proteja sănătatea familiei și a oaspeților, este esențial să știm care sunt cele mai problematice zone din bucătărie și cum să le menținem curate.

Care sunt cele mai murdare locuri din bucătărie

Iată o trecere în revistă a celor mai des neglijate 9 zone și obiecte murdare din bucătărie, de la cele mai evidente la cele mai surprinzătoare:

1. Mânerele și butoanele aparatelor electrocasnice

Mânerele și butoanele de pe aragaz, cuptor, frigider, filtru de cafea, mixer sau alte aparate electrocasnice sunt atinse zilnic, în timpul pregătirii alimentelor.

Prin simpla atingere cu mâinile pot fi transferate pe aceste obiecte diverși microbi, inclusiv cei de pe alimentele crude. De aceea, mânerele trebuie șterse și dezinfectate cel puțin o dată pe săptămână, ideal după fiecare folosire a bucătăriei.

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 8

2. Chiuveta și zona din jurul ei

Deși apa curge prin ea în permanență, chiuveta bucătăriei poate fi un focar de bacterii, în special în jurul gurii de scurgere și în crăpăturile de pe suprafața sa.

Stropii și reziduurile alimentare rămân pe chiuvetă și pe suprafețele din apropiere atunci când spălăm alimente contaminate. De aceea, chiuveta trebuie dezinfectată zilnic, iar blatul și robinetul șterse după fiecare folosire.

Citește si...
Pregătiri pentru o curățenie de Anul Nou reușită
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 9

3. Bureții, perii și prosoapele textile

Majoritatea gospodăriilor folosesc acum bureți ecologici, perii și prosoape textile reutilizabile pentru curățenie și pentru vase. Din păcate, dacă nu sunt bine curățate, acestea adăpostesc cantități mari de bacterii.

Este important ca după fiecare folosire să le speli cu apă fierbinte și săpun și să le usuci complet. Ideal este să le și dezinfectezi cu soluții pe bază de clor sau alcool.

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 10

4. Rafturile și sertarele frigiderului

Chiar dacă frigiderul menține temperaturi scăzute, anumite bacterii periculoase precum Listeria pot supraviețui sau se pot înmulți în interior. Scurgerile, stropii și ambalajele contaminate lasă în urmă bacterii în sertare și pe rafturi.

O dată pe lună, curăța suprafețele frigiderului cu apă caldă și detergent blând și șterge-le între folosiri cu un dezinfectant pentru suprafețe.

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 11

5. Tăvile și plăcile de tăiat din lemn

Plăcile de tăiat din lemn, în special cele pentru carne, acumulează bacterii în porii suprafeței, chiar și după o singură utilizare. Este recomandat să ai separat o tăbliță pentru carne și alta pentru legume.

Spală-le cu apă fierbinte și săpun după fiecare folosire și lasă-le să se usuce complet. Lumină UV sau tratarea câteva minute în cuptorul încins ajută la dezinfectare.

6. Cana de cafea, bolurile mixerului și alte aparate mici

Aparatele mici precum ibricele de cafea, bolurile mixerului sau storcătoarele, dacă nu sunt curățate des, devin un mediu ideal de dezvoltare bacteriană.

Este indicat să le desfacem, să le spălăm cu apă caldă și detergent după fiecare folosire și să le uscăm complet. Părțile demontabile le putem pune și în mașina de spălat vase.

Citește si...
Cum să reglezi ușile dulapurilor pentru o închidere perfectă
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 12

7. Cutii și sticle reutilizabile

Cutiile pentru mâncare, sacoșele ecologice reutilizabile sau sticlele de apă pot fi vectori ai contaminării încrucișate cu bacterii, dacă nu le speli corect după fiecare utilizare.

Este recomandat să le speli în mașina de spălat vase sau manual cu apă caldă și detergent și să le usuci complet înainte de reutilizare.

8. Blaturile de lucru

Blaturile sunt suprafețe pe care tăiem și pregătim alimente, dar și zone unde se pot transfera bacterii prin intermediul sacoșelor, poșetei sau altor obiecte aduse din exterior.

Blaturile trebuie șterse și dezinfectate înaintea pregătirii alimentelor și cel puțin o dată pe zi cu lavete dezinfectante. Săptămânal curățăm și colțurile și muchiile.

9. Vasul de sare și pipernița

Condimentele precum sarea și piperul sunt atinse și răspândite peste mâncare în timpul gătitului, de aceea este important ca vasul în care se păstrează să fie bine igienizat.

Se recomandă ștergerea cu o lavetă dezinfectantă a vaselor de sare și piper după fiecare masă preparată și spălarea lor o dată pe săptămână.

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 13

Cum să cureți și să dezinfectezi corect zonele problema din bucătărie

Pentru o igienă optimă și combaterea răspândirii bacteriilor, este important să știm cum să curățăm și să dezinfectăm în mod corect zonele problematice din bucătărie. Iată câteva sfaturi:

Folosește produse speciale de curățare și dezinfectare

Există anumite detergenți, dezinfectanți și lavete speciale destinate curățeniei bucătăriei. Acestea elimină eficient bacteriile. Evită bureții obișnuiți, cârpele vechi sau lavetele textile care pot transfera microbi.

Dezinfectanții pe bază de clor, alcool izopropilic sau amoniu cuaternar sunt cei mai indicați pentru suprafețele de contact cu alimentele.

Citește si...
Spălarea vaselor eficient și corect - Sfaturi pentru o curățenie reușită

Curăță temeinic după prepararea cărnii sau manipularea alimentelor crude

Este important să cureți foarte bine toate suprafețele și ustensilele după ce ai manipulat sau tăiat carne crudă, pește, ouă sau legume crude. Acestea pot fi purtătoare de bacterii periculoase precum salmonella sau E.coli.

Folosește întâi apă caldă cu săpun, clătește, apoi dezinfectează cu un produs pe bază de clor pentru a elimina microbi.

Spală des chiuveta cu produs special

Curăță chiuveta cel puțin o dată pe zi cu un detergent special pentru chiuvete care conține și un dezinfectant. Acestea ajută la îndepărtarea petelor, grăsimilor și a bacteriilor.

De asemenea, dezinfectează săptămânal gura de scurgere cu o soluție pe bază de clor. Astfel previi acumularea bacteriilor în țevării.

Igienizează săptămânal frigiderul

O dată pe săptămână, golește frigiderul complet și folosește apă caldă, oțet și bicarbonat de sodiu pentru a curăța interiorul.

Clătește cu grijă cu apă curată și șterge cu un prosop curat. Apoi dezinfectează suprafețele cu o lavetă îmbibată într-un dezinfectat pe bază de alcool.

Dezinfectează des rafturile și sertarele

Șterge săptămânal rafturile și sertarele frigiderului cu o lavetă îmbibată într-un dezinfectant ca să preveniți acumularea bacteriilor.

Folosește un dezinfectant destinat suprafețelor care vin în contact cu alimente, pe bază de clor, alcool sau amoniu cuaternar.

9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect 14

Sterilizează aparatele mici

Pentru aparatele mici ca ibricul de cafea, bolurile mixerului, storcătorul sau robotul de bucătărie este indicat să faci o sterilizare lunară.

Fierbe piesele demontabile timp de 2-3 minute pentru a elimina complet microbi. Apoi spală cu apă și săpun, clătește și usucă bine înainte de a le monta la loc.

Spală des ustensilele de bucătărie

Toate ustensilele care intră în contact cu alimentele, precum cuțitele, topoarele de bucătărie, lingurile de servit sau de amestecat, spatulele etc. trebuie spălate frecvent, ideal după fiecare utilizare.

Spală-le cu detergent, apoi clătește cu apă fierbinte pentru a elimina complet bacteriile.

Concluzii

Menținerea igienei în bucătărie este esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu boli gastrointestinale sau infecții alimentare. Cele mai problematice zone sunt mânerele, chiuveta, bureții, aparatele, blaturile și suprafețele de pregătire a alimentelor.

Cel mai important este să ștergi și să dezinfectezi corect aceste suprafețe după fiecare utilizare, folosind lavete și produse speciale pentru bucătărie, pe bază de clor, alcool sau amoniu cuaternar.

O dată pe săptămână este indicat să faci o curățenie aprofundată și o dezinfecție completă. Astfel vei elimina orice bacterii periculoase care s-ar putea înmulți în bucătăria ta.

Aplicând aceste sfaturi practice vei putea menține zona de gătit igienizată și vei preveni îmbolnăvirile. Împărtășește aceste recomandări și încurajează-ți familia și prietenii să aibă o bucătărie curată!

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiuhttps://www.epardoseli.ro
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...