Busuiocul este una dintre cele mai populare si versatile plante aromatice folosite in bucataria romaneasca. Originar din regiunile calde ale Asiei, busuiocul se adapteaza foarte bine la climatul din Romania si poate fi cultivat cu usurinta atat in gradina, cat si in ghivece. Cu putina grija si atentie, vei putea obtine o recolta abundenta de busuioc proaspat pentru a-ti imbunatati mancarea preferata.
De ce sa cultivi busuioc in Romania
Exista multe motive pentru care merita sa cultivi busuioc in gradina sau in balconul tau:
- Aroma puternica. Busuiocul are un gust si miros caracteristic, recognoscibil. Frunzele proaspete sau uscate pot potenta aroma preparatelor culinare.
- Adaptare la clima. Busuiocul se dezvolta bine in regiunile calde, precum sudul Romaniei, dar poate fi cultivat in toata tara. Prefera verile calduroase.
- Recolte abundente. O data ce este plantat, busuiocul va continua sa produca frunze proaspete pe tot parcursul verii. Recoltele pot fi generoase.
- Utilizari multiple. Poti folosi frunzele proaspete sau uscate de busuioc in nenumarate feluri: mancaruri, sosuri, salate, etc. Are si scop medicinal.
- Usor de cultivat. Nu are cerinte mari. Se multumeste cu putina lumina solara si udari regulate. Ideal pentru gradinari incepatori.
Deci daca vrei sa prepari mancaruri delicioase cu un ingredient proaspat si aromatic, busuiocul este alegerea perfecta pentru gradinarit in Romania.
Tipuri de busuioc cultivate
Exista mai multe soiuri de busuioc care se preteaza la cultivarea in tara noastra:
- Busuioc mare (Sweet Basil). Are frunze mari, cu un pronuntat gust de busuioc. Este tipul cel mai des folosit in bucatarie.
- Busuioc de toamna (Lettuce Leaf). Varietate cu frunze mari, fragede. Are o productivitate mare.
- Busuioc grecesc (Greek Basil). Frunze mici, aroma intensa. Rezistent la frig, creste repede.
- Busuioc cu frunze de menta (Lemon Basil). Are un usor gust citric, de lamaie. Bun pentru salate si bauturi.
- Busuioc sacru (Holy Basil). Soi cu rol decorativ si valoare medicinala. Nu este comestibil.
Alege un soi care se potriveste preferintelor tale culinare si conditiilor de cultivare. Busuiocul mare este cea mai populara varietate pentru uz casnic.
Cum sa plantezi busuiocul in gradina
Pentru a te bucura de o recolta abundenta de busuioc proaspat, trebuie sa-l plantezi corect in gradina:
- Perioada de plantare este primavara, dupa ce a trecut riscul ingheturilor. Busuiocul are nevoie de temperaturi de peste 15 grade Celsius pentru a creste.
- Alege un loc luminos, insorit, ferit de umbra, ideal ar fi minim 6 ore de soare pe zi. Busuiocul iubeste lumina.
- Solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in substante nutritive. Poti imbunatati solul cu compost organic inainte de plantare.
- Pastreaza 30 cm distanta intre plante pentru a le oferi spatiu suficient de dezvoltare. Planteaza randuri la 50 cm unul de altul.
- Adancimea de plantare este de 2-3 cm pentru seminte, putin mai adanc pentru rasaduri. Acopera cu pamant si tasarea usor.
- Uda generos dupa plantare si in primele saptamani pentru stabilirea plantelor. Dupa aceea doar cand solul se usuca la suprafata.
Ingrijirea busuiocului in timpul verii
Pentru o dezvoltare sanatoasa a plantelor de busuioc vei avea nevoie de o ingrijire adecvata:
- Udatul se va face la 1-2 zile, mai des in vreme secetoasa. Solul trebuie sa fie umed, dar nu inmuiat. Evita udarea excesiva.
- Fertilizarea cu un ingrasamant lichid pentru plante verzi o data la 3-4 saptamani va stimula cresterea.
- Lucrarea solului periodic, pentru aerisire si limitarea buruienilor nedorite.
- Taierea florilor pe masura ce apar, pentru a incuraja productia de frunze si a preveni raspandirea necontrolata a plantelor.
- Recoltarea frunzelor se face pe masura ce sunt necesare in bucatarie, prin taierea tulpinilor de la varf. Nu rupe frunzele individual.
- Verifica periodic pentru eventuali daunatori sau boli si aplica tratamente organice daca este cazul.
Cum sa cultivi busuioc in ghivece
Daca nu ai acces la o gradina, busuiocul se poate cultiva cu succes in ghivece, pe balcon:
- Foloseste ghivece de minim 30 cm diametru, cu gauri de drenaj. Umple cu un amestec de pamant de flori si compost.
- Amplasarea ideala este la o fereastra insorita sau pe balcon. Busuiocul are nevoie de lumina directa a soarelui.
- Uda frecvent astfel incat solul sa fie mereu umed, fara exces de apa. Verifica zilnic si uda la nevoie.
- Fertilizeaza o data la 2-3 saptamani cu ingrasaminte lichide diluate pentru a stimula cresterea.
- Recolteaza frunzele mature pe masura ce ai nevoie, taind tulpinile de sus in jos. Inlocuieste planta cand devine prea lemnificata.
- Iarna muta ghivecele intr-un spatiu luminos, ferit de inghet. Reduce udarile si evita curentii de aer rece.
Recoltarea si conservarea busuiocului
Pentru a pastra aroma si gustul de busuioc pentru preparatele tale pe termen lung, trebuie sa stii cum sa-l recoltezi si conservezi corect:
- Recolteaza frunzele mature, taind tulpina cu foarfeca. Ideal dimineata, dupa ce roua s-a evaporat.
- Pentru uscare, atarna legaturi de tulpini intregi, cu inflorescente in jos intr-un spatiu umbrit si bine ventilat.
- Cand s-au uscat, detaseaza frunzele si pastreaza-le in borcane inchise etans, la intuneric.
- Congelarea este o alta optiune. Asaza frunzele in pungi de plastic, elimina aerul si pastreaza la -18 grade Celsius pana la un an.
- Pentru ulei esential, poti macera frunze proaspete in ulei de masline timp de 2-3 saptamani intr-un loc intunecat.
- Evita pastrarea frunzelor proaspete mai mult de cateva zile in frigider, isi vor pierde aroma.
Probleme intalnite la cultivarea busuiocului
Chiar si cu ingrijire adecvata, busuiocul poate prezenta uneori probleme. Iata cele mai intalnite cauze si solutii:
- Frunze galbene – indica lipsa azotului. Administreaza un fertilizant echilibrat cu azot.
- Frunze cafenii, punctate – atac de fungi. Tratamente cu fungicide organice.
- Frunze cu pete albe – atac de acarieni. Stropire cu insecticide organice.
- Tulpini subtiri, slabe – prea multa umbra. Muta plantele intr-un loc mai luminos.
- Frunze uscate – uscaciune excesiva a solului. Uda mai frecvent si generos.
- Putregai cenusiu – exces de umiditate in sol. Reduce udarile, asigura drenaj bun.
Concluzii
Cultivarea busuiocului in Romania poate fi o experienta placuta si satisfacatoare. Cu putin efort vei putea obtine o recolta abundenta de busuioc aromat, proaspat, care iti va transforma mancarea preferata. Respectand cateva reguli simple privind amplasarea, plantarea si intretinerea plantelor, vei putea bucura pentru mult timp de parfumul si gustul inconfundabil de busuioc romanesc.
Spor la gradinarit si nu uita sa impartasesti cu noi experientele tale!
Referinte:
Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.
- https://extension.usu.edu/yardandgarden/research/basil-in-the-garden
- https://bonnieplants.com/blogs/how-to-grow/growing-basil
- https://savvygardening.com/growing-great-basil/
- https://gilmour.com/growing-basil
- https://www.almanac.com/plant/basil
- https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/basil/growing-basil-plants.htm