Mobilierul alb de gradina este o alegere populara pentru curtile si terasele din Romania, datorita designului sau curat, luminos si primitor. Indiferent ca este vorba de scaune, mese, sezlonguri sau umerase, aceste piese de mobilier contribuie la crearea unei atmosfere de vacanta chiar in propria curte.
Insa, pentru a pastra farmecul si stralucirea initiala a mobilierului alb, este esential sa stii cum sa-l cureti si sa-l intretii corespunzator. Mobilierul alb este expus factorilor de mediu – soare, ploaie, praf etc. – care pot duce in timp la ingalbenire, patare sau chiar mucegaire daca nu este bine intretinut.
Iata cateva sfaturi esentiale pentru curatarea si intretinerea corecta a mobilierului alb de gradina, pentru o stralucire de vara:
1. Alege materialul potrivit
In primul rand, atunci cand achizitionezi mobilier de gradina alb, asigura-te ca alegi un material rezistent la factorii de mediu precum razele UV, ploaia si frigul. Cele mai recomandate sunt:
- Rasina – un material plastic foarte durabil, care nu se degradeaza usor sub actiunea soarelui sau a apei
- Aluminiul – rezistent la coroziune si rugina, dar se poate incalzi excesiv la soare
- Ratánul sintetic – imita aspectul natural al ratanului, dar este mult mai durabil si usor de curatat
- Fibra de sticla – solida si rezistenta, dar poate fi mai greu de curatat daca se murdareste
Evita materialele delicate precum ratanul natural, care se deterioreaza mult mai repede.
2. Acopera mobilierul cand nu este folosit
Cea mai buna modalitate de a-ti proteja mobilierul alb este sa-l acoperi atunci cand nu este folosit, in special iarna. Poti utiliza huse de protectie, folii sau prelate.
Astfel, limitezi expunerea la soare, ploaie, zapada sau alti factori care pot cauza decolorarea sau deteriorarea. De asemenea, previi acumularea de praf sau murdarie care pot fi greu de indepartat.
3. Curata mobilierul regulat
Cheia pentru a mentine stralucirea initiala a mobilierului alb este curatarea sa frecventa si regulata. Ideal, mobilierul ar trebui curatat saptamanal in timpul verii, pentru a indeparta praful, polenul si alte murdarii.
Foloseste o laveta moale umezita cu apa calda si sapun neutru pentru a sterge toate suprafetele. Ai grija sa clatesti si sa stergi bine dupa curatare, pentru a indeparta complet reziduurile de sapun.
Daca observi pete mai dificile, poti folosi solutii speciale de curatare a mobilierului de gradina, disponibile in magazinele de specialitate.
4. Indeparteaza petele cat mai curand posibil
Daca totusi apar pete pe mobilier, ideal este sa le tratezi imediat, inainte sa se usuce si sa se fixeze in material.
Pentru pete de grasime sau ulei, aplica talc sau bicarbonat de sodiu, lasa sa actioneze 10 minute, apoi curata zona cu o laveta umezita in apa cu sapun.
Pentru petele de vin sau sucuri de fructe, toarna sare, lamaie sau otet direct pe pata, freaca usor, clateste cu apa si sterge cu o laveta curata.
5. Foloseste bicarbonat de sodiu pentru curatare aprofundata
Pentru o curatare mai intensa, o data pe luna poti folosi o solutie de bicarbonat de sodiu. Dizolva 3-4 linguri de bicarbonat in 4 litri de apa calda, inmuiata o laveta in solutie si sterge toate suprafetele mobilierului.
Bicarbonatul are proprietati usor abrazive care ajuta la indepartarea petelor, dar este suficient de bland pentru majoritatea materialelor. Clateste bine dupa curatare.
6. Tratament anti-mucegai
Daca observi urme de mucegai pe mobilierul alb, este important sa actionezi rapid. Amesteca o parte otet alb cu doua parti apa si pulverizeaza pe zonele afectate.
Lasa sa actioneze timp de o ora, apoi clateste cu jet puternic de apa. Mucegaiul ar trebui sa dispara, iar mobilierul sa arate ca nou.
7. Renoveaza stralucirea cu inalbitor
Pentru a readuce stralucirea mobilierului ingalbenit sau decolorat de soare, prepara o solutie de inalbitor diluat (1 parte inalbitor la 4 parti apa) si pulverizeaza pe toata suprafata.
Lasa sa actioneze 15 minute, clateste bine, usuca la soare si mobilierul va arata ca si cum ar fi nou-nout. Atentie insa, inalbitorul poate decolora unele materiale, asa ca testeaza intai pe o zona ascunsa.
8. Produse speciale de intretinere
Exista o gama larga de produse dedicate special pentru curatarea si protejarea mobilierului de gradina alb. Spre exemplu, produse impermeabilizante care creeaza un strat protector impotriva petelor.
Acestea ajuta la pastrarea culorii si aspectuluiinitial pentru mai mult timp. Consulta un magazin de specialitate pentru recomandari.
9. Evita materiale si produse abrazive
Atunci cand cureti mobilierul alb de gradina, evita materialele prea dure, precum perii cu peri aspri sau bureti abrazivi. De asemenea, nu folosi produse puternice, acidice sau corozive.
Acestea pot zgaria sau deteriora finisajul mobilierului, cauzand desprinderea vopselei sau decolorari. Opteaza pentru materiale moi si solutii de curatare blande.
10. Asigura intretinerea periodica la un specialist
Pentru o intretinere completa si rezultate profesionale, cel mai bine este sa apelezi periodic la serviciile unui specialist in curatarea si protejarea mobilierului de gradina.
Acesta poate efectua curatari in profunzime, poate aplica ceara protectoare, solutii impermeabilizante sau poate efectua reparatii, daca este cazul. Astfel, vei prelungi considerabil viata mobilierului tau.
Intretinerea corecta este esentiala pentru a te bucura de frumusetea mobilierului alb de gradina pentru multe sezoane. Prin curatare regulata, tratament prompt al petelor si utilizarea unor solutii speciale de intretinere, vei putea pastra mereu aspectul imaculat si stralucirea de vara. Respectand sfaturile de mai sus, iti vei putea relaxa in voie in fiecare seara pe sezlongurile tale albe, fara grija deteriorarii.