Casa și GrădinaCum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru...

Cum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru o strălucire de vară

Mobilierul alb de grădină este o alegere populară pentru curțile și terasele din România, datorită designului său curat, luminos și primitor. Indiferent că este vorba de scaune, mese, șezlonguri sau umerașe, aceste piese de mobilier contribuie la crearea unei atmosfere de vacanță chiar în propria curte.

Însă, pentru a păstra farmecul și strălucirea inițială a mobilierului alb, este esențial să știi cum să-l cureți și să-l întreții corespunzător. Mobilierul alb este expus factorilor de mediu – soare, ploaie, praf etc. – care pot duce în timp la îngălbenire, pătare sau chiar mucegăire dacă nu este bine întreținut.

Iată câteva sfaturi esențiale pentru curățarea și întreținerea corectă a mobilierului alb de grădină, pentru o strălucire de vară:

1. Alege materialul potrivit

În primul rând, atunci când achiziționezi mobilier de grădină alb, asigură-te că alegi un material rezistent la factorii de mediu precum razele UV, ploaia și frigul. Cele mai recomandate sunt:

  • Rășina – un material plastic foarte durabil, care nu se degradează ușor sub acțiunea soarelui sau a apei
  • Aluminiul – rezistent la coroziune și rugină, dar se poate încălzi excesiv la soare
  • Ratánul sintetic – imită aspectul natural al ratanului, dar este mult mai durabil și ușor de curățat
  • Fibra de sticlă – solidă și rezistentă, dar poate fi mai greu de curățat dacă se murdărește
Citește si...
Miros urât la haine după spălare? Iată 7 soluții naturale ca să scapi definitiv

Evită materialele delicate precum ratanul natural, care se deteriorează mult mai repede.

2. Acoperă mobilierul când nu este folosit

Cea mai bună modalitate de a-ți proteja mobilierul alb este să-l acoperi atunci când nu este folosit, în special iarna. Poți utiliza huse de protecție, folii sau prelate.

Astfel, limitezi expunerea la soare, ploaie, zăpadă sau alți factori care pot cauza decolorarea sau deteriorarea. De asemenea, previi acumularea de praf sau murdărie care pot fi greu de îndepărtat.

3. Curăță mobilierul regulat

Cheia pentru a menține strălucirea inițială a mobilierului alb este curățarea sa frecventă și regulată. Ideal, mobilierul ar trebui curățat săptămânal în timpul verii, pentru a îndepărta praful, polenul și alte murdării.

Folosește o lavetă moale umezită cu apă caldă și săpun neutru pentru a șterge toate suprafețele. Ai grijă să clătești și să ștergi bine după curățare, pentru a îndepărta complet reziduurile de săpun.

Dacă observi pete mai dificile, poți folosi soluții speciale de curățare a mobilierului de grădină, disponibile în magazinele de specialitate.

Cum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru o strălucire de vară
Cum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru o strălucire de vară 3

4. Îndepărtează petele cât mai curând posibil

Dacă totuși apar pete pe mobilier, ideal este să le tratezi imediat, înainte să se usuce și să se fixeze în material.

Pentru pete de grasime sau ulei, aplică talc sau bicarbonat de sodiu, lasă să acționeze 10 minute, apoi curăță zona cu o lavetă umezită în apă cu săpun.

Pentru petele de vin sau sucuri de fructe, toarnă sare, lămâie sau oțet direct pe pată, freacă ușor, clătește cu apă și șterge cu o lavetă curată.

5. Folosește bicarbonat de sodiu pentru curățare aprofundată

Pentru o curățare mai intensă, o dată pe lună poți folosi o soluție de bicarbonat de sodiu. Dizolvă 3-4 linguri de bicarbonat în 4 litri de apă caldă, înmuiată o lavetă în soluție și șterge toate suprafețele mobilierului.

Citește si...
Cum să păstrezi locuința răcoroasă fără un consum prea mare de energie

Bicarbonatul are proprietăți ușor abrazive care ajută la îndepărtarea petelor, dar este suficient de blând pentru majoritatea materialelor. Clătește bine după curățare.

6. Tratament anti-mucegai

Dacă observi urme de mucegai pe mobilierul alb, este important să acționezi rapid. Amestecă o parte oțet alb cu două părți apă și pulverizează pe zonele afectate.

Lăsă să acționeze timp de o oră, apoi clătește cu jet puternic de apă. Mucegaiul ar trebui să dispară, iar mobilierul să arate ca nou.

7. Renovează strălucirea cu înălbitor

Pentru a readuce strălucirea mobilierului îngălbenit sau decolorat de soare, prepară o soluție de înălbitor diluat (1 parte înălbitor la 4 părți apă) și pulverizează pe toată suprafața.

Lăsă să acționeze 15 minute, clătește bine, usucă la soare și mobilierul va arăta ca și cum ar fi nou-nouț. Atenție însă, înălbitorul poate decolora unele materiale, așa că testează întâi pe o zonă ascunsă.

Cum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru o strălucire de vară
Cum să cureți și să întreții corect mobilierul alb de grădină pentru o strălucire de vară 4

8. Produse speciale de întreținere

Există o gamă largă de produse dedicate special pentru curățarea și protejarea mobilierului de grădină alb. Spre exemplu, produse impermeabilizante care creează un strat protector împotriva petelor.

Acestea ajută la păstrarea culorii și aspectuluiinitial pentru mai mult timp. Consultă un magazin de specialitate pentru recomandări.

9. Evită materiale și produse abrazive

Atunci când cureți mobilierul alb de grădină, evită materialele prea dure, precum perii cu peri aspri sau bureți abrazivi. De asemenea, nu folosi produse puternice, acidice sau corozive.

Acestea pot zgâria sau deteriora finisajul mobilierului, cauzând desprinderea vopselei sau decolorări. Optează pentru materiale moi și soluții de curățare blânde.

10. Asigură întreținerea periodică la un specialist

Pentru o întreținere completă și rezultate profesionale, cel mai bine este să apelezi periodic la serviciile unui specialist în curățarea și protejarea mobilierului de grădină.

Citește si...
Elimină arsurile de pe talpa fierului de călcat folosind paracetamolul

Acesta poate efectua curățări în profunzime, poate aplica ceară protectoare, soluții impermeabilizante sau poate efectua reparații, dacă este cazul. Astfel, vei prelungi considerabil viața mobilierului tău.

Întreținerea corectă este esențială pentru a te bucura de frumusețea mobilierului alb de grădină pentru multe sezoane. Prin curățare regulată, tratament prompt al petelor și utilizarea unor soluții speciale de întreținere, vei putea păstra mereu aspectul imaculat și strălucirea de vară. Respectând sfaturile de mai sus, îți vei putea relaxa în voie în fiecare seară pe șezlongurile tale albe, fără grija deteriorării.

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiuhttps://www.epardoseli.ro
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...