Casa și GrădinaCum să izolezi corect casa pentru un mediu interior plăcut și costuri...

Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici

Izolatia termica a unei locuinte este esentiala pentru confortul termic, dar si pentru reducerea costurilor cu energia electrica si termica. De aceea, instalarea corecta a izolatiei este o investitie importanta atat pentru confortul locativ cat si pentru bugetul lunar.

In acest ghid vei gasi informatii detaliate despre cele mai bune practici de instalare a izolatiei termice in diferite zone ale casei. Vei afla care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de materiale izolatoare, cum sa alegi grosimea necesara in functie de suprafata, dar si sfaturi practice pentru o instalare de calitate.

1. De ce este importanta izolarea termica a unei locuinte

Izolarea termica a unei case este cruciala atat pentru confortul termic interior, cat si pentru eficienta energetica. Iata principalele beneficii:

 • Mentine temperatura constanta in interior. Materialele izolatoare impiedica transferul de caldura intre interior si exterior, astfel incat temperatura ramane constanta.
 • Reduce costurile cu incalzirea si racirea. Prin izolare se reduce drastic pierderea de caldura iarna si patrunderea caldurii vara, deci consumul de energie scade.
 • Previne aparitia condensului si mucegaiului. Izolatia corecta elimina puntile termice unde se formeaza condens care produce mucegai.
 • Creste valoarea proprietatii. O casa bine izolata este mult mai valoroasa datorita confortului sporit.
 • Reduce amprenta de carbon. Consumul redus de energie inseamna si mai putine emisii de CO2 datorita incalzirii/racirii.

Prin urmare, investitia intr-o izolare eficienta a casei este absolut necesara si se amortizeaza in timp prin costuri mai mici la facturile de utilitati.

Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici

2. Cele mai importante zone de izolat termic intr-o casa

Pentru o eficienta maxima, izolatia trebuie aplicata in toate zonele prin care se pierde caldura din locuinta:

 • Acoperis/pod. Zona cu cel mai mare potential de pierderi de caldura. Izolarea corecta a podului poate reduce pierderile cu pana la 30%.
 • Pereti exteriori. Reprezinta a doua zona ca importanta pentru izolare, in special cei expusi vanturilor dominante.
 • Pardoseala peste sol/subsol. Blocarea transferului de caldura prin pardoseala are un impact semnificativ.
 • Ferestre si usi. Acestea sunt puncte slabe prin care iese multa caldura, de aceea izolarea lor corecta e esentiala.
 • Spatiul tehnic si conductele. Izolatia conductelor de incalzire/racire si a spatiului tehnic imbunatateste eficienta sistemului.
 • Peretii interiori dintre incaperi cu temperaturi diferite. De exemplu, izolatia dintre camera de zi si dormitor.

Astfel, pentru un randament maxim, izolatia trebuie aplicata integral in toate zonele enumerate.

3. Tipuri de materiale izolatoare: avantaje si dezavantaje

Exista o varietate de materiale izolatoare, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Iata o comparatie a celor mai populare:

Vata minerala

 • Avantaje: pret mediu, rezistenta mare in timp, protectie fonica, instalare usoara.
 • Dezavantaje: iritanta pentru piele si plamani, absoarbe umezeala.

Vata minerala este o optiune excelenta pentru izolarea termica si fonica a unei locuinte. Are un pret mediu, accesibil, in comparatie cu alte materiale izolatoare. Avantajul major este rezistenta mare in timp, pastrandu-si calitatile izolatoare pentru zeci de ani.

Instalarea este relativ usoara si nu necesita echipamente speciale. Placile de vata minerala se taie usor la dimensiunea dorita si se fixeaza intre structuri sau pe pereti. De asemenea, asigura o buna izolare fonica, reducand zgomotul din exterior.

Citește si...
Cum să păstrezi corect ceapa până la următoarea recoltă
Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici
Vata minerala este o optiune excelenta pentru izolarea termica si fonica a unei locuinte

Exista totusi si dezavantaje. Fibrele fine din compozitie pot fi iritante pentru piele si pentru sistemul respirator daca se inhaleaza praful rezultat la taiere. De aceea este indicata purtarea echipamentului de protectie corespunzator. Un alt dezavantaj este absorbtia umiditatii, care poate reduce in timp performanta de izolare termica.

Per total insa, avand in vedere raportul calitate/pret si durabilitatea in timp, vata minerala este o alegere excelenta pentru izolarea termica si fonica a unei case sau apartament. Cu o instalare corecta si protejarea impotriva umiditatii, asigura un real beneficiu pe termen lung.

Polistiren expandat

 • Avantaje: pret redus, instalare rapida, durata lunga.
 • Dezavantaje: inflamabil, nu rezista la umezeala.

Polistirenul expandat este o optiune economica si practica pentru izolarea termica a unei cladiri. Are un pret foarte accesibil, fiind unul dintre cele mai ieftine materiale termoizolante. Montarea sa este rapida si simpa, placile de polistiren taindu-se si lipindu-se usor pe suprafete. Durata de viata este indelungata, pastrandu-si proprietatile izolatoare multi ani de zile.

Exista insa si dezavantaje care trebuie luate in considerare. Polistirenul este usor inflamabil, deci comporta un anumit risc de incendiu daca este expus la flacara sau scantei. De asemenea, nu rezista bine la umiditate, absorbtia de apa reducandu-i capacitatea de izolare termica.

Pentru a compensa aceste neajunsuri, la montare trebuie avuta grija ca polistirenul sa fie protejat cu un strat de tencuiala sau vopsea. De preferat sa fie folosit in straturi subtiri si sa se evite expunerea la umiditate.

Chiar si asa, polistirenul expandat ramane o solutie viabila pentru izolarea caselor, garajelor sau altor structuri simplu de montat si cu costuri reduse. Atata timp cat sunt respectate masurile de siguranta la foc si umiditate, polistirenul poate asigura o buna izolare termica pe termen lung.

Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici

Spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica este o optiune foarte buna pentru izolarea termica a casei. Are cel mai bun coeficient de izolare termica dintre toate materialele de izolare, reducand semnificativ pierderile de caldura. Se aplica sub forma de spray, umpland perfect toate golurile si crapaturile. Astfel, nu raman spatii neizolate prin care sa se piarda caldura.

Un alt avantaj major este faptul ca spuma poliuretanica nu lasa loc de infiltratii de apa sau umiditate. Etaneza perfect structura, protejand-o de deteriorare.

Desigur, exista si dezavantaje. Pretul ei este mai mare comparativ cu alte materiale izolatoare, deci investitia initiala este mai mare. In plus, in procesul de fabricare se folosesc unele substante cu potential toxic, care pot elibera compusi volatili.

Cu toate acestea, avand in vedere performanta termica foarte buna si durabilitatea in timp, spuma poliuretanica merita efortul investitional. Pe termen lung, economiile la facturile de incalzire vor compensa costul initial mai mare. Asadar, pentru o izolare eficienta si de durata, spuma poliuretanica ramane cea mai buna alegere.

Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici
Vata de sticla este o solutie potrivita pentru izolarea termica si fonica a unei case

Vata de sticla

 • Avantaje: pret mediu, coeficient bun de izolare fonica si termica.
 • Dezavantaje: se tas easa, iritanta pentru piele.
Citește si...
Vopselele pentru lemn de exterior - Ghid complet și sfaturi Eficiente

Vata de sticla este o solutie potrivita pentru izolarea termica si fonica a unei case. Are un cost rezonabil, comparativ cu alte materiale izolatoare. Asigura o izolare buna atat termica cat si fonica, micsorand pierderile de caldura si zgomotul din mediul inconjurator.

Amplasarea este relativ simpla, placile de vata de sticla putand fi taiate comod la dimensiunile dorite. Se pot fixa intre pereti, pe podea sau tavane. Un neajuns este ca devine moale si se comprima in timp, fiind un material poros. Astfel, randamentul de izolare termica poate scadea usor dupa cativa ani.

O alta problema este iritarea pielii sau a cailor respiratorii din pricina fibrelor subtiri din compozitie. La montare este indicat sa porti echipamentul de protectie. In plus, la taiere se degaja un praf iritant pentru ochi.

Chiar si asa, per total vata de sticla este o varianta buna pentru izolarea locuintelor, avand un raport calitate/pret favorabil. Daca este montata cum trebuie si protejata de umezeala, isi mentine proprietatile izolatoare multi ani. Merita luata in considerare pentru casele care au nevoie de o izolare termica si fonica eficienta.

Fibre naturale (celuloza, canepa)

 • Avantaje: sustenabile, pret mediu, rezistenta mare in timp.
 • Dezavantaje: pot atrage rozatoare, absorb umezeala.

Fibrele organice precum celuloza si canepa constituie variante durabile si eficiente de izolare termica a unei case. Acestea provin din resurse regenerabile si biodegradabile, avand un impact pozitiv asupra mediului inconjurator.

Pretul lor este moderat, putand concura cu materialele sintetice. Aplicarea este simpla, fibrele fiind suflate ca fulgi in spatiul dintre pereti, pod sau mansarda. Astfel se obtine o etanseizare buna a spatiilor, fara goluri care sa cauzeze pierderi de caldura.

Celuloza si canepa au o viata indelungata, pastrandu-si calitatile de izolare termica timp de zeci de ani. Rezista la mucegai si la atacul insectelor daunatoare. In plus, au capacitatea de a absorbi si elibera umiditatea din aer, generand un climat interior optim.

Desigur, pot crea anumite inconveniente la instalare, producand un praf fin ce poate irita. Dar utilizand echipamente de protectie potrivite, acest dezavantaj poate fi gestionat cu usurinta.

In concluzie, fibrele organice reprezinta o solutie ecologica, trainica si economica pentru izolarea casei. Merita luate in calcul atunci cand dorim un material nepoluant, prietenos mediului.

Cum sa izolezi corect casa pentru un mediu interior placut si costuri mici
Fibrele organice precum celuloza si canepa constituie variante durabile si eficiente de izolare termica

Alegerea materialului potrivit depinde de buget, zona de izolat si preferinte. Un specialist poate recomanda varianta optima pentru fiecare zona.

4. Cum alegi grosimea materialului izolator in functie de suprafata

Grosimea necesara a materialului izolator depinde de suprafata de izolat si tipul materialului. Se masoara in centimetri.

Izolarea podului necesita de obicei intre 20 si 40 cm. Pentru peretii exteriori sunt suficiente 5-10 cm, in timp ce pentru pardoseala 8-15 cm. Conductele necesita in jur de 3-5 cm.

De asemenea, trebuie aleasa o grosime care sa asigure un anumit coeficient de transfer termic. Pentru pod, perete si pardoseala se recomanda un coeficient sub 0.3 W/mpK.

Citește si...
Cum poti curata sticla cuptorului fara a o zgaria?

Este important sa nu se exagereze grosimea izolatiei, deoarece eficienta creste nesemnificativ, iar costurile cresc disproportionat. Un specialist va calcula grosimea necesara pentru fiecare zona.

5. Pasii de instalare pentru fiecare zona

Instalarea corecta a izolatiei este esentiala pentru eficienta maxima. Iata pasii de urmat:

Acoperis/pod

 • Curata podul de obiecte si murdarie.
 • Aplica o bariera de vapori pe intreaga suprafata.
 • Instaleaza un strat de izolatie intre sipci, cu grosimea calculata.
 • Fixeaza stratul de izolatie cu cuie sau holsuruburi.
 • Acopera izolatia cu un strat protector pentru a o feri de intemperii.

Pereti exteriori

 • Indeparteaza placile existente de pe perete.
 • Monteaza un schelet metalic de sustinere pe perete.
 • Introdu fulgii de izolatie intre elementele scheletului.
 • Fixeaza placi rigide de izolatie peste schelet.
 • Acopera cu un strat de finisaj exterior (tencuiala, polistiren etc).

Pardoseala peste sol

 • Indeparteaza pardoseala veche si curata bine suprafata.
 • Aplica o folie de polietilena ca bariera de vapori.
 • Asaza un strat de izolatie din polistiren extrudat.
 • Acopera cu un strat protector pentru a preveni deteriorarea.
 • Monteaza noua pardoseala peste stratul izolator.

Ferestre si usi

 • Inlocuieste ferestrele vechi cu unele moderne, termoizolante.
 • Instaleaza tocuri de ferestre cu inserturi de spuma poliuretanica.
 • Aplica banda izolatoare termoexpandabila pe jur imprejurul tocurilor.
 • Pentru praguri, foloseste un material izolator (polistiren).
 • La usi, monteaza inclusiv izolatie fonica.

6. Greseli frecvente la instalarea izolatiei

Pentru a beneficia de izolarea corespunzatoare, trebuie evitate unele greseli des intalnite:

 • Neglijarea barierei de vapori, care duce la igrasie.
 • Lasarea de spatii goale in stratul de izolatie, unde se pierde caldura.
 • Izolarea insuficienta a podului, cea mai vulnerabila zona.
 • Folosirea unui material izolator de calitate proasta, ineficient.
 • Grosime insuficienta a materialului izolator pentru suprafata respectiva.
 • Montarea defectuoasa a izolatiei, cu desprinderi de pe suport.
 • Izolarea doar partiala a cladirii in loc de completa.
 • Nerespectarea standardelor si normativelor in vigoare privind izolatiile.
 • Alegerea unor firme neautorizate, fara experienta, care pot face lucrarea necorespunzator.

7. Costuri si recuperarea investitiei in izolatie

Costul izolatiei unei case depinde de dimensiunea suprafetelor si tipul materialelor. Ca referinta, izolarea completa a unei case obisnuite poate costa intre 5000 si 15000 lei.

Investitia se recupereaza in timp prin reducerea facturilor la energie. Daca in prezent platiti o factura medie de 700 lei pe luna iarna pentru incalzire, prin izolare suma poate scadea la 400 lei, deci veti economisi 300 lei lunar.

Astfel, investitia in izolatie s-ar amortiza in 15.000 / 300 = 50 de luni, adica aprox 4 ani. Dupa aceea, veti beneficia in continuare de economii la costurile de incalzire/racire.

Intrebari si raspunsuri FAQ

Care sunt cele mai bune materiale de izolatie pentru casa din lemn?

Pentru casele din lemn, cele mai recomandate materiale izolatoare sunt vata minerala sau fibrele naturale precum celuloza si canepa. Ambele optiuni au capacitatea de a regla umiditatea, astfel incat lemnul casei sa nu se usuce excesiv sau sa se degradeze din cauza umezelii. Vata minerala are un pret mediu si o durata mare de viata, in timp ce fibrele naturale sunt sustenabile si biodegradabile. Materialele sintetice precum polistirenul nu sunt indicate pentru casele din lemn deoarece pot cauza deteriorarea structurala.

Citește si...
De ce să-ți verifici constant centrala termică pe gaz și cum să o întreții corect

Cat de des trebuie inlocuita izolatia termica?

Izolarea fonica a unei case obisnuite poate costa intre 2000 si 5000 lei in functie de dimensiune si complexitate. Costurile includ atat materialele insonorizante (precum vata minerala sau vata de sticla), cat si manopera. Pentru un apartament de 2 camere pretul este in jur de 2000-3000 lei. Pentru o casa cu mai multe niveluri, 5000 lei poate fi un buget rezonabil. Factorii care influenteaza costul sunt suprafata, numarul de camere, materialele alese si numarul de pereti interiori care necesita izolare fonica.

Cat de grea este izolarea termica a unei case?

Izolarea termica a unei case necesita un efort mediu spre ridicat in functie de suprafata si complexitate. Etapa cea mai solicitanta este demontarea placajelor vechi de pe pereti sau indepartarea sipezilor de la pod. Aplicarea propriu-zisa a materialelor izolatoare nu este foarte dificila. Totusi, este recomandat sa apelati la o echipa specializata, deoarece presupune utilizarea uneltelor specifice si respectarea standardelor. Ca referinta, izolarea completa a unei case obisnuite poate dura intre 2 saptamani si 1 luna.

Ce trebuie izolat intai intr-o casa, acoperisul sau peretii?

Specialistii recomanda ca intai sa fie izolat acoperisul, deoarece reprezinta zona cu cel mai mare potential de pierderi de caldura, pana la 30%. Abia dupa aceea este indicat sa se treaca la izolarea peretilor si a celorlalte elemente. Un acoperis prost izolat va determina pierderi mari de caldura chiar daca peretii sunt bine izolati. Deci pentru maxima eficienta, prima prioritate trebuie sa fie izolarea podului sau sarpantei.

Concluzii

Izolarea termica a unei locuinte este o investitie rentabila atat pentru confort cat si financiar pe termen mediu si lung. Este recomandata izolarea completa a acoperisului, peretilor, pardoselei, ferestrelor si usilor folosind materiale de calitate.

Alege grosimea izolatiei in functie de suprafata si urmeaza intocmai pasii de instalare. Evita greselile frecvente si apeleaza la o firma autorizata. In aproximativ 4 ani vei recupera investitia prin reducerea semnificativa a facturilor.

O casa izolata termic este o alegere inteleapta care aduce confort sporit si economii financiare pe termen lung. Profita acum de subventiile disponibile pentru izolatii si investeste intr-un viitor mai sustenabil!

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiu
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...