Casa și GrădinaCum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă

Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă

Chiuvetele cu scurgere înfundată reprezintă o problemă des întâlnită în majoritatea gospodăriilor. Deși poate părea inițial o problemă simplă de remediat, cauzele unei scurgeri lente pot fi multiple și necesită o abordare structurată pentru a identifica soluția optimă. În acest ghid vom discuta pe larg metodele și tehnicile DIY prin care poți rezolva rapid și eficient o scurgere lentă la chiuvetă.

De ce se înfundă chiuvetele și cum putem preveni acest lucru

Înainte de a trece la modalitățile practice de deblocare a chiuvetelor, este important să înțelegem cauzele care duc la formarea înfundărilor. Astfel, vom putea lua măsuri preventive și nu va mai fi nevoie să intervenim în mod repetat pentru deblocarea chiuvetei.

Iată principalele cauze ale scurgerilor lente la chiuvetă:

 • Acumularea de grăsimi, uleiuri și resturi alimentare – Deșeurile provenite din prepararea alimentelor și din spălarea vaselor se adună în conducte și formează depuneri care blochează scurgerea.
 • Păr și fire textile – perierea, pieptănarea sau bărbieritul deasupra chiuvetei duce la acumularea firelor de păr care se încâlcesc și blochează scurgerea.
 • Resturi de săpun, pastă de dinți sau detergenți – bucățile ramase ne dizolvate contribuie la formarea dopurilor.
 • Depuneri de calcar – apele cu duritate crescută formează in timp depuneri de piatră care îngustează conductele.
 • Obiecte blocate în conducte – bijuterii, monede, capac deodorant etc. pot aluneca accidental în chiuvetă și se pot bloca în țevi.
Citește si...
9 Cele mai murdare locuri din bucătărie și cum să le cureți corect

Pentru a preveni formarea înfundărilor putem aplica următoarele obiceiuri:

 • Spălați vaselle cu apă fierbinte pentru a îndepărta grăsimile și resturile alimentare înainte de a le clăti la chiuvetă.
 • Montați site speciale la chiuvetă pentru a prinde firele de păr și resturile textile.
 • Nu aruncați resturi de mâncare sau ulei direct în chiuvetă. Folosiți o sită.
 • Clătiți pasta de dinți și săpunul complet înainte de a le elimina.
 • Curățați periodic sifonul și capcana chiuvetei.
 • Tratați cu produse anti-calcar apele dură.
 • Aveți grijă să nu scăpați obiecte mici și bijuterii în chiuvetă.

Metode și unelte DIY pentru deblocarea chiuvetelor

În pofida măsurilor preventive luate, tot ne putem trezi în situația în care chiuveta se scurge lent. Iată cele mai eficiente modalități DIY de deblocare a scurgerilor, fără să fie nevoie de apelarea la un instalator:

1. Instrumentul Zip-It

Este una dintre cele mai simple și rapide metode de curățare a scurgerilor blocate de păr sau resturi. Zip-It este un instrument flexibil din plastic cu „dinți” care prinde și extrage cu ușurință murdăria din conducte. Se introduce pur și simplu în orificiul chiuvetei și după câteva mișcări de rotație și tragere afară, scurgerea va fi deblocată. Funcționează perfect la scurgeri blocate de păr!

Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 7

2. Demontarea și curățarea pop-up-ului chiuvetei

Dacă scurgerea este încă lentă după utilizarea instrumentului Zip-It, este posibil ca problema să fie la pop-up, partea mobilă care astupă chiuveta. Pop-up-urile adună de obicei cantități mari de păr și murdărie. Demontați pop-up prin deșurubarea piuliței de fixare de sub chiuvetă, curățați-l complet, apoi reasamblați. O metodă eficientă pentru deblocarea pop-up-urilor înfundate.

Citește si...
Diagnosticarea și remedierea scurgerilor de la robinetele din casă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 8

3. Soluție de curățare chiuvetă din oțet și bicarbonat

Bicarbonatul și oțetul formează un amestec acid care dizolvă eficient depunerile de grăsimi și săpun. Turnați 1/2 cană de bicarbonat de sodiu în chiuvetă, urmat de 1/2 cană de oțet alb. Lasati soluția să acționeze timp de câteva minute, apoi turnați apă fierbinte din abundență. Repetați dacă este necesar. O modalitate ecologică și ieftină de a curăța conductele.

Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 9

4. Curățarea deschiderii de preaplin

Deschiderea de preaplin are rolul de a asigura o scurgere rapidă a apei din chiuvetă. Însă ea se poate bloca cu murdărie in timp. Curățarea periodică a preaplinului ajută la menținerea vitezei normale de scurgere. Se poate curăța simplu cu o unealtă de curățat țevi sau perierea interioară cu o perie de sârmă. O metodă de deblocare simplă, rapidă și eficientă.

5. Folosirea unui piston manual

Pistonul sau plungerul este o unealtă simplă, un fel de ventuză de cauciuc montată pe un mâner. Introdusă cu forță în chiuvetă și acționată repetat, ea poate dezlipi înfundăturile și debloca scurgerea. Acoperiți în prealabil preaplinul cu o cârpă umedă pentru a crea etanșare. Metodă salvatatoare pentru deblocări urgente.

Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 10

6. Șarpe de scurgere flexibil

Dacă metodele anterioare eșuează, următorul pas este un șarpe de scurgere, o unealtă flexibilă cu vârf ascuțit care pătrunde adânc în conducte și dezblochează eficient scurgerile. Există modele manuale sau electrice. Se introduc pe rând în chiuvetă și în colțurile curbate ale sifonului. Mișcările de rotație vor disloca dopurile. Instrumentul suprem pentru deblocări severe!

Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 11

7. Demontarea și curățarea sifonului în formă de U

Dacă nici șarpele de scurgere nu rezolvă problema, înseamnă că obstrucția este localizată în capcana în formă de U de sub chiuvetă. Ea trebuie demontată cu chei fixe, curățată temeinic, apoi remontată corect. Este o operație mai dificilă ce necesită răbdare. Odată ce sifonul este curățat, scurgerea va funcționa perfect. Soluția finală pentru deblocarea chiuvetelor foarte înfundate.

Citește si...
Când trebuie să te oprești din udat gazonul toamna pentru a-l proteja de îngheț
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă
Cum să remediem o scurgere înfundată la chiuvetă 12

Concluzie

O chiuvetă cu scurgere lentă poate fi o problema aparent simplă, dar cauzele ei sunt diverse, de la acumularea de păr și resturi până la blocaje severe în sifon. Am acoperit în acest ghid exhaustiv metodele DIY, de la cele mai simple, cu instrumente precum Zip-It, până la cele mai complexe, ce necesită demontarea sifonului.

Prin abordarea structurată, pas cu pas a soluțiilor prezentate vei reuși să deblochezi cu succes orice chiuvetă și să previi apariția pe viitor a înfundărilor. Economisești astfel costurile apelării unui instalator.

Încearcă soluțiile prezentate și scrie-ne în comentarii despre experiența ta în deblocarea chiuvetelor! Împărtășește acest ghid prietenilor care se confruntă cu astfel de probleme. Le poate fi de mare folos!

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiuhttps://www.epardoseli.ro
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...