Casa și GrădinaDiagnosticarea și remedierea scurgerilor de la robinetele din casă

Diagnosticarea si remedierea scurgerilor de la robinetele din casa

Robinetele sunt unele dintre cele mai folosite obiecte din orice casa. Din pacate, dupa ani de utilizare zilnica, robinetele se pot uza si pot incepe sa prezinte scurgeri. Aceste scurgeri, chiar si cele mici, reprezinta o risipa constanta de apa care se poate transforma intr-o factura uriasa la sfarsitul lunii.

Dar nu trebuie sa va faceti griji. Majoritatea scurgerilor de la robinet pot fi remediate destul de usor, fara sa fie nevoie sa apelati la un instalator. Cel mai important pas este sa identificati sursa scurgerii. Odata depistata, puteti lua masurile necesare pentru a o remedia.

In acest articol, vom discuta despre cele mai frecvente trei locuri in care apar scurgerile la robinetele din casa. Vom explica cum sa depistati scurgerea in fiecare caz si cum sa o remediati astfel incat robinetul sa nu mai risipeasca apa.

Cele trei locuri comune in care apar scurgeri la robinete

Robinetele pot prezenta scurgeri in urmatoarele trei zone:

1. Scurgeri din gura de scurgere

Acestea sunt cele mai frecvente si evidente scurgeri. Apa picura constant din gura de scurgere a robinetului, chiar si atunci cand robineul este inchis complet.

Uneori scurgerea este continuu vizibila, alteori este doar intermitenta si poate fi depistata doar cu ajutorul unui prosop de hartie asezat sub robinet. O picatura constanta poate parea nesemnificativa, dar se poate transforma intr-o risipa uriasa de apa pe termen lung.

2. Scurgeri in jurul bazei robinetului

Aceste scurgeri sunt mai greu de observat deoarece apa care tasneste din robinet ajunge frecvent pe suprafata de langa chiuveta. Dar daca observati frecvent apa stagnanta in jurul bazei robinetului, atunci probabil aveti o scurgere.

De obicei apa se scurge doar atunci cand robinetul este deschis. Ea se poate scurge de-a lungul corpului robinetului si iese pe la baza acestuia.

Citește si...
5 sfaturi vitale pentru a evita izbucnirea unui incendiu în locuință

3. Scurgeri sub chiuveta

Acestea sunt printre cele mai periculoase scurgeri deoarece apa se scurge direct pe pardoseala, putand cauza daune costisitoare daca nu sunt remediate la timp.

De cele mai multe ori, scurgerile de sub chiuveta provin fie de la conexiunile de alimentare cu apa slabite, fie de la conexiunile de evacuare slabite de la sifonul chivetei.

Diagnosticarea si remedierea scurgerilor de la robinetele din casa

Cum sa depistati scurgerile in fiecare din cele trei locuri

Pentru a remedia o scurgere, trebuie mai intai sa o identificati cu exactitate. Iata cum sa procedati pentru fiecare din cele trei locuri:

Depistarea scurgerilor din gura de scurgere

Pentru a verifica daca robinetul prezinta scurgeri evidente din gura de scurgere, procedati astfel:

 • Uscati bine chiuveta dupa ce ati folosit robinetul.
 • Puneti un prosop de hartie uscat sub robinet, peste gaura de scurgere.
 • Asteptati 10-15 minute si verificati daca prosopul s-a umezit. Daca da, inseamna ca robinetul picura.
 • Ca alternativa, puteti folosi un pahar sau un bol mic pus strategic sub robinet.
 • Daca nu observati imediat scurgeri, repetati testul de mai multe ori in decursul unei zile. Unele scurgeri sunt intermitente.

Depistarea scurgerilor in jurul bazei robinetului

Pentru scurgerile in jurul bazei robinetului, procedati astfel:

 • Ștergeti bine apa stagnanta de pe chiuveta in jurul robinetului.
 • Deschideti robinetul (ambele manere la robinetele cu 2 manere).
 • Observati cu atentie daca apare apa care se scurge in jurul bazei robinetului.
 • Daca da, atunci aveti o scurgere in aceasta zona.

Depistarea scurgerilor de sub chiuveta

Pentru a detecta scurgerile de sub chiuveta:

 • Goliti dulapiorul de sub chiuveta.
 • Uscati bine zona.
 • Lasati sa curga putina apa din robinet ca sa vedeti de unde apare scurgerea.
 • Daca nu observati imediat, puneti prosop de hartie pe pardoseala si verificati a doua zi daca s-a umezit.
 • Sursa poate fi fie racordurile de alimentare, fie cele de evacuare slabite.
Citește si...
Cum să reglezi ușile dulapurilor pentru o închidere perfectă
Diagnosticarea si remedierea scurgerilor de la robinetele din casa

Cum sa remediati scurgerile in functie de locul depistat

Dupa ce ati identificat sursa scurgerii, puteti trece la remedierea problemei. Iata solutiile pentru fiecare caz:

Remedierea scurgerilor din gura de scurgere

 • Daca robinetul are filet, inlocuiti saiba sau saibele de la capatul tijei.
 • La robinetele moderne, inlocuiti cartusul uzat cu unul nou de tip compresie sau ceramic.
 • In cazuri extreme, poate fi nevoie sa inlocuiti intreg robinetul.

Remedierea scurgerilor in jurul bazei

 • Inlocuiti inelul O interior uzat sau crapat cu unul nou pentru etansare.
 • Daca inelul O nu rezolva, inlocuiti cartusul valvelor.

Remedierea scurgerilor de sub chiuveta

 • Verificati si strangeti bine toate racordurile de alimentare si evacuare.
 • Inlocuiti piesele uzate precum furtunul flexibil sau sifonul.
 • Daca robinetul e foarte vechi, poate necesita inlocuirea intregului corp.
Diagnosticarea si remedierea scurgerilor de la robinetele din casa

Sfaturi pentru prevenirea scurgerilor la robinete

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa preveniti aparitia scurgerilor la robinetele din locuinta:

Pentru a preveni aparitia scurgerilor si pentru a avea robinete functionale pe termen lung, este important sa respectati cateva reguli esentiale de utilizare si intretinere corecta a acestora.

In primul rand, manevrati manerul robinetului cu grija, fara a-l forta sau tranti. O manevrare brutala poate duce in timp la deteriorarea interioara a mecanismului. Aplicati doar forta necesara pentru a deschide si inchide fluxul de apa.

Verificati periodic starea robinetelor, in special daca observati semne de uzura sau functionare defectuoasa. Chiar si o scurgere aparent nesemnificativa trebuie remediata de urgenta pentru a evita risipa de apa.

Inlocuiti periodic garniturile si componentele uzate ale robinetului. Cartusul, saibele, inelele de etansare si alte piese trebuie schimbate imediat ce prezinta urme de uzura pentru a mentine robinetul perfect etans.

Citește si...
Spălarea vaselor eficient și corect - Sfaturi pentru o curățenie reușită

La robinetele mai vechi, se recomanda inlocuirea completa cu unele noi moderne, mai rezistente. Protejati robinetele de inghet pe timp de iarna pentru a evita craparea componentelor.

Utilizati doar scule adecvate pentru demontarea, curatarea si strangerea robinetelor. Sculele gresite pot cauza deteriorari ascunse.

Apelati periodic la serviciile unui instalator autorizat pentru verificarea si intretinerea corespunzatoare a intregii instalatii sanitare din locuinta.

Prin utilizarea corecta si intretinerea periodica a robinetelor veti prelungi durata lor de viata si veti evita risipa de apa si facturi neasteptat de mari din cauza scurgerilor.

Intrebari si raspunsuri FAQ :

Care sunt cauzele frecvente ale scurgerilor de la robinete?

Printre cele mai frecvente cauze ale scurgerilor de la robinete se numara uzura garniturilor si inelelor de etansare, defectarea cartusului, slabirea racordurilor, coroziunea, depunerile de calcar si folosirea incorecta care duce la deteriorarea pieselor interne. De asemenea, temperaturile scazute pot cauza fisurarea componentelor din cauza inghetului.

Cum se poate preveni aparitia scurgerilor la robinete pe termen lung?

Pentru a preveni scurgerile, este important sa folositi corect robinetul fara a-l forta, sa inlocuiti periodic garniturile si piesele uzate, sa curatati depunerile de calcar, sa folositi protectie anti-inghet iarna si sa apelati la verificari periodice de catre instalatori autorizati. De asemenea, alegerea unor robinete de calitate la instalare ajuta la prevenirea problemelor.

De ce nu dispar unele scurgeri chiar daca strang suruburile de fixare?

Daca scurgerea persista chiar si dupa strangerea suruburilor, cauza o constituie de obicei uzura garniturilor sau inelelor O de etansare. In astfel de cazuri va fi nevoie de inlocuirea acestor componente pentru a reface etanseitatea. Doar strangerea suruburilor nu rezolva problema daca garniturile sunt deteriorate.

Citește si...
Cum sa-ti depozitezi paturile astfel incat sa se integreze in design

Cat de des ar trebui inlocuite garniturile de etansare de la robinete?

Garniturile de etansare ar trebui verificate cel putin o data pe an si inlocuite imediat ce se constata uzuri sau deteriorari. In conditii de utilizare intensa, garniturile pot necesita inlocuire si la fiecare 6 luni. Utilizarea apei cu depuneri abundente de calcar poate duce la necesitatea inlocuirii mai frecvente a garniturilor.

Ce semnaleaza aparitia scurgerilor de sub chiuveta si ce solutii exista?

Scurgerile de sub chiuveta indica de obicei probleme la racordurile de alimentare cu apa sau cele de evacuare. Solutiile constau in verificarea si strangerea racordurilor, inlocuirea furtunurilor flexibile vechi, schimbarea sifonului deteriorat sau inlocuirea robinetilor invechiti cu defecte ascunse care permit infiltratii. Identificarea exacta a sursei este esentiala.

Concluzie

Diagnosticarea si remedierea scurgerilor de la robinet nu trebuie sa fie operatiuni complicate sau costisitoare. Daca stiti unde sa cautati si cum sa depistati scurgerea, o puteti remedia de cele mai multe ori singuri, fara ajutor de specialitate.

Este important sa interveniti rapid pentru a nu risipi cantitati mari de apa. Verificati periodic robinetele, inlocuiti piesele uzate la timp si veti putea preveni aparitia scurgerilor care va pot umfla factura.

Speram ca informatiile prezentate in acest articol va vor ajuta sa depistati si sa remediati eficient scurgerile de la robinetele din locuinta. Nu ezitati sa ne transmiteti opinia in sectiunea de comentarii de mai jos.

Referinte externe (surse):

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiu
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...