Casa și GrădinaElimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă...

Elimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă cu 7 trucuri eficiente

Mirosul de tutun poate fi extrem de persistent și dificil de eliminat de pe haine, din casă sau de pe obiecte. Fumatul activ sau pasiv lasă în urmă un miros neplăcut de tutun care poate fi detectat cu ușurință. Din fericire, există mai multe metode și trucuri eficiente pentru a scăpa de acest miros supărător.

De ce mirosul de tutun este atât de persistent

Mirosul de tutun este atât de persistent din cauza componenței chimice complexe a fumului de țigară. Acesta conține peste 7000 de substanțe chimice, dintre care sute sunt toxice. Unele dintre aceste substanțe precum nicotina, acetonă, amoniac, formaldehidă, benzopiren se impregnează și se absorb în țesături.

Odată ce mirosul de tutun a pătruns în fibre, este greu de îndepărtat. Particulele microscopice de fum se lipesc de suprafețe, haine, perdele, covoare. Chiar și o cameră aerisită poate păstra mirosul de tutun săptămâni sau luni după ce s-a fumat ultima țigară.

Metode de îndepărtare a mirosului de tutun de pe haine

Elimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă cu 7 trucuri eficiente
Elimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă cu 7 trucuri eficiente 3

Există numeroase metode care pot ajuta la eliminarea mirosului de pe articolele vestimentare:

 • Spălarea frecventă a hainelor – ideal după fiecare purtare pentru a preveni impregnarea mirosului. Folosiți detergent lichid și balsam de rufe.
 • Oțet alb – înmuiați hainele peste noapte în oțet diluat 1:3 cu apă. Clătiți și spălați normal a doua zi. Oțetul dizolvă particulele de fum.
 • Bicarbonat de sodiu – presărați bicarbonat pe hainele uscate și lăsați peste noapte, apoi scuturați surplusul. Poate fi combinat cu oțet pentru rezultate mai bune.
 • Soda de rufe – dizolvată în apă, ajută la îndepărtarea petelor și mirosurilor. Înmuiați hainele în soluție timp de 30 minute înainte de a le spăla.
 • Amoniac – adăugați 1-2 linguri la un lighean cu apă și înmuiați articolele peste noapte. Clătiți bine înainte de spălare.
 • Buretele cu săpun – frecați zonele problematice cu un burete înmuiat în apă cu săpun. Clătiți și spălați normal.
 • Lămâie – stoarceți sucul de lămâie peste haine, lăsați la acționat 30 minute, apoi clătiți și spălați. Acidul citric îndepărtează mirosul.
Citește si...
Cum scăpăm de mirosurile neplăcute din mașina de tocat resturi menajere

Cum scapi de mirosul de tutun din diverse materiale textile

Mirosul de tutun poate fi mai dificil de îndepărtat în funcție de material. Iată cele mai bune metode pentru diferite textile:

Bumbac

Articolele din bumbac se pot trata cu oțet alb, sodă de rufe, bicarbonat sau prin fierbere. Fierbeți hainele din bumbac în apă cu oțet sau bicarbonat timp de 15 minute. Lăsați să se răcească în soluție înainte de a le clăti și spăla.

Lână

Pentru lână folosiți metoda cu gheață carbonică. Puneți hainele într-o pungă de plastic împreună cu gheață carbonică, agitați energic și lăsați la aerisit 24 de ore. Carbonul absoarbe mirosurile.

Mătase

Mătasea se tratează cel mai bine cu o soluție de apă cu oțet alb în proporție de 2:1 aplicată local cu un burete. Nu înmuiati toată haina.

Blană și piele

Produsele din blană și piele nu suportă tratarea chimică, ci doar aerisirea prelungită și eventual curățare uscată. Folosiți cretă sau talc pentru a absorbi umezeala și mirosul.

Metode de îndepărtare a mirosului de țigară din casa

Elimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă cu 7 trucuri eficiente
Elimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă cu 7 trucuri eficiente 4

Pentru a scăpa de mirosul persistent din încăperi:

 • Aerisiți frecvent, minim o oră pe zi, indiferent de anotimp – deschideți geamurile pentru a permite circulația aerului.
 • Folosiți purificatoare de aer și umidificatoare care absorb mirosurile și hidratează aerul.
 • Coji de portocale sau lămâi puse în boluri prin cameră absorb mirosul datorită uleiurilor eterice.
 • Plante precum nu-mă-uita sau mușcate ajută la neutralizarea mirosurilor persistente.
 • Oțet – pulverizați o soluție diluată de oțet pe pereți, draperii, covoare și lăsați să se usuce. Repetați săptămânal.
 • Apa cu bicarbonat pulverizată pe mobilier, covoare și perdele îndepărtează mirosul în timp.
 • Folosiți produse de curățare multiactionale ce conțin enzime pentru aerisirea și igienizarea suprafețelor.
 • Vopsiți sau tapetați pentru a acoperi mirosul persistent din tencuială și din materiale poroase greu de curățat.
Citește si...
Baie ordonată: 8 pași simpli pentru organizarea eficientă chiar și în spații mici

Concluzie

În concluzie, scăparea de mirosul persistent de tutun necesită răbdare și perseverență, dar poate fi realizată prin metode naturale, soluții de curățare sau spălare frecventă. Aveți grijă să nu supraîncărcați hainele cu produse chimice. Alternativa cea mai bună pe termen lung rămâne renunțarea definitivă la fumat pentru a preveni impregnarea cu miros de tutun.

Distribuiți acest ghid prietenilor care se confruntă cu aceeași problemă pentru a-i ajuta să scape de mirosul persistent de țigară. Așteptăm feedback-ul și sugestiile voastre în comentarii.

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiuhttps://www.epardoseli.ro
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...