Casa și GrădinaElimină mirosul de fum de țigară de pe haine și din casă...

Elimina mirosul de fum de tigara de pe haine si din casa cu 7 trucuri eficiente

Mirosul de tutun poate fi extrem de persistent si dificil de eliminat de pe haine, din casa sau de pe obiecte. Fumatul activ sau pasiv lasa in urma un miros neplacut de tutun care poate fi detectat cu usurinta. Din fericire, exista mai multe metode si trucuri eficiente pentru a scapa de acest miros suparator.

De ce mirosul de tutun este atat de persistent

Mirosul de tutun este atat de persistent din cauza componentei chimice complexe a fumului de tigara. Acesta contine peste 7000 de substante chimice, dintre care sute sunt toxice. Unele dintre aceste substante precum nicotina, acetona, amoniac, formaldehida, benzopiren se impregneaza si se absorb in tesaturi.

Odata ce mirosul de tutun a patruns in fibre, este greu de indepartat. Particulele microscopice de fum se lipesc de suprafete, haine, perdele, covoare. Chiar si o camera aerisita poate pastra mirosul de tutun saptamani sau luni dupa ce s-a fumat ultima tigara.

Metode de indepartare a mirosului de tutun de pe haine

Elimina mirosul de fum de tigara de pe haine si din casa cu 7 trucuri eficiente

Exista numeroase metode care pot ajuta la eliminarea mirosului de pe articolele vestimentare:

  • Spalarea frecventa a hainelor – ideal dupa fiecare purtare pentru a preveni impregnarea mirosului. Folositi detergent lichid si balsam de rufe.
  • Otet alb – inmuiati hainele peste noapte in otet diluat 1:3 cu apa. Clatiti si spalati normal a doua zi. Otetul dizolva particulele de fum.
  • Bicarbonat de sodiu – presarati bicarbonat pe hainele uscate si lasati peste noapte, apoi scuturati surplusul. Poate fi combinat cu otet pentru rezultate mai bune.
  • Soda de rufe – dizolvata in apa, ajuta la indepartarea petelor si mirosurilor. Inmuiati hainele in solutie timp de 30 minute inainte de a le spala.
  • Amoniac – adaugati 1-2 linguri la un lighean cu apa si inmuiati articolele peste noapte. Clatiti bine inainte de spalare.
  • Buretele cu sapun – frecati zonele problematice cu un burete inmuiat in apa cu sapun. Clatiti si spalati normal.
  • Lamaie – stoarceti sucul de lamaie peste haine, lasati la actionat 30 minute, apoi clatiti si spalati. Acidul citric indeparteaza mirosul.
Citește si...
Trucuri si solutii pentru curatarea cuptoarelor electrice cu lamaie care elimina grasimea si mirosurile

Cum scapi de mirosul de tutun din diverse materiale textile

Mirosul de tutun poate fi mai dificil de indepartat in functie de material. Iata cele mai bune metode pentru diferite textile:

Bumbac

Articolele din bumbac se pot trata cu otet alb, soda de rufe, bicarbonat sau prin fierbere. Fierbeti hainele din bumbac in apa cu otet sau bicarbonat timp de 15 minute. Lasati sa se raceasca in solutie inainte de a le clati si spala.

Lana

Pentru lana folositi metoda cu gheata carbonica. Puneti hainele intr-o punga de plastic impreuna cu gheata carbonica, agitati energic si lasati la aerisit 24 de ore. Carbonul absoarbe mirosurile.

Matase

Matasea se trateaza cel mai bine cu o solutie de apa cu otet alb in proportie de 2:1 aplicata local cu un burete. Nu inmuiati toata haina.

Blana si piele

Produsele din blana si piele nu suporta tratarea chimica, ci doar aerisirea prelungita si eventual curatare uscata. Folositi creta sau talc pentru a absorbi umezeala si mirosul.

Metode de indepartare a mirosului de tigara din casa

Elimina mirosul de fum de tigara de pe haine si din casa cu 7 trucuri eficiente

Pentru a scapa de mirosul persistent din incaperi:

  • Aerisiti frecvent, minim o ora pe zi, indiferent de anotimp – deschideti geamurile pentru a permite circulatia aerului.
  • Folositi purificatoare de aer si umidificatoare care absorb mirosurile si hidrateaza aerul.
  • Coji de portocale sau lamai puse in boluri prin camera absorb mirosul datorita uleiurilor eterice.
  • Plante precum nu-ma-uita sau muscate ajuta la neutralizarea mirosurilor persistente.
  • Otet – pulverizati o solutie diluata de otet pe pereti, draperii, covoare si lasati sa se usuce. Repetati saptamanal.
  • Apa cu bicarbonat pulverizata pe mobilier, covoare si perdele indeparteaza mirosul in timp.
  • Folositi produse de curatare multiactionale ce contin enzime pentru aerisirea si igienizarea suprafetelor.
  • Vopsiti sau tapetati pentru a acoperi mirosul persistent din tencuiala si din materiale poroase greu de curatat.
Citește si...
Cum să previi oxidarea bijuteriilor tale de aur și argint

Concluzie

In concluzie, scaparea de mirosul persistent de tutun necesita rabdare si perseverenta, dar poate fi realizata prin metode naturale, solutii de curatare sau spalare frecventa. Aveti grija sa nu supraincarcati hainele cu produse chimice. Alternativa cea mai buna pe termen lung ramane renuntarea definitiva la fumat pentru a preveni impregnarea cu miros de tutun.

Distribuiti acest ghid prietenilor care se confrunta cu aceeasi problema pentru a-i ajuta sa scape de mirosul persistent de tigara. Asteptam feedback-ul si sugestiile voastre in comentarii.

Referinte:

Echipa Locuinta Ta foloseste numai surse de inalta calitate, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Neacsu Sergiu
Neacsu Sergiu
După o lunga cariera ca si consilier de vânzări la Leroy Merlin Spania, si-a descoperit pasiunea pentru subiecte DIY si Home Garden. S-a reinventat ca jurnalist si are o experiență de peste 15 ani în scrierea de articole din domeniu. Sergiu știe cum să prezinte informații complexe într-un mod ușor de înțeles care acoperă o gamă largă de subiecte, de la curățenie și organizare casnică la sfaturi de bricolaj. Sergiu scrie regulat pentru siteuri de specialitate și organizează ateliere de organizare casnică. Articolele sale sunt apreciate pentru claritate și abordarea inovativă. Colaborează cu succes cu siteuri precum epardoseli.ro, lotusdecor.ro, tdf.ro, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...