Anul Nou este o sarbatoare plina de bucurie si speranta, momentul perfect pentru a lasa in urma vechiul an si a intampina noul intr-un mediu curat si placut. De multe ori insa, agitatia specifica acestei perioade ne impiedica sa ne organizam cum trebuie curatenia de sarbatori.
Iata cateva sfaturi practice pentru o curatenie de Anul Nou eficienta, care sa nu ne consume prea mult timp si energie.
Sortarea si aruncarea lucrurilor nefolositoare
Inainte de a incepe curatenia propriu-zisa, este indicat sa facem ordine prin toate camerele si sa eliminam tot ce nu ne mai este de folos. Hainele, jucariile sau obiectele stricate pot fi sortate in functie de starea lor si donate, vandute sau aruncate. Astfel, scapam de lucrurile inutile care ne aglomereaza spatiul si putem curata mult mai usor.
Achizitionarea instrumentelor si produselor necesare
Pentru o curatenie cat mai temeinica, avem nevoie de produse speciale de curatat pentru diferite suprafete – podele, mobilier, baie etc. De asemenea, nu uitati de manusi, bureti abrazivi, lavete, perii sau aspirator. Cu cat vom fi mai bine pregatiti din punct de vedere al echipamentului, cu atat curatenia va decurge mai rapid.
Realizarea unui plan in functie de camere si prioritati
Cheia unei curatenii reusite este organizarea. Intocmiti o lista cu toate spatiile care necesita curatare, impartiti sarcinile pe zile si stabiliti o ierarhie a importantei fiecarei camere. De exemplu, bucataria si baia au nevoie de atentie sporita, in timp ce holul poate fi lasat pentru final.
Curatarea temeinica a bucatariei pentru mese festive reusite
Bucataria este inima casei si spatiul in care vom petrece cel mai mult timp de sarbatori, gatind si servind masa alaturi de cei dragi. Din acest motiv, trebuie sa acordam o atentie deosebita curateniei din bucatarie.
Curatarea mobilierului, electrocasnicelor si accesoriilor
Incepeti prin a goli, curata si dezinfecta dulapurile, sertarele si rafturile. Continuati cu aragazul, cuptorul, frigiderul, masina de spalat vase si alte electrocasnice – nu uitati de filtre, condensatoare sau partile din spatele acestora. Ștergeti temeinic masa, scaunele si mobilierul.
Spalarea intensa a peretilor, geamurilor si corpuri de iluminat
Peretii bucatariei aduna in timp tot felul de pete si murdarie de la gatit sau din aer. Pentru un aspect impecabil, spalati bine toti peretii cu un detergent puternic, apoi clatiti. Nu uitati nici de geamuri, usi sau corpurile de iluminat.
Covoarele, draperiile si textilele – la curatat sau inlocuit
Indepartati si spalati bine toate textilele care acopera mobilierul. Treceti aspiratorul pe covorul din bucatarie, iar daca este prea murdar, inlocuiti-l cu unul nou. La fel si in cazul draperiilor – daca nu mai pot fi salvate, cumparati altele proaspete.
Transformarea baii intr-un adevarat sanctuar de relaxare
Baia este un loc intim, in care ne retragem pentru momente de relaxare sau ingrijire personala. Prin urmare, trebuie amenajata intr-un mod cat mai confortabil si placut. Iata cum putem realiza acest lucru prin curatenie.
Indepartarea petelor, calcarului si murdariei persistente
Eliminati urmele de sapun, pasta de dinti sau alte pete inestetice de pe oglinzi, robinete ori placi. Curatati si lustruiti bine toate suprafetele din sticla sau inox. Tratati zonele cu calcar utilizand o solutie anti-calcar. Frecati bine si dezinfectati vasele sanitare.
Montarea unor draperii sau accesorii noi, proaspete
Inlocuiti perdelele, covoarele si accesoriile textile vechi cu unele noi, preferabil in culori deschise, calmante – alb, bej, crem. Decorati spatiul cu plante, picturi sau rafturi pentru prosoape si produse cosmetice, pentru un sentiment de confort sporit.
Arome relaxante si lumanari parfumate
Finalizati amenajarea baii cu lumanari parfumate, difuzoare pentru uleiuri esentiale sau betisoare parfumate. Alegeti arome calmante precum lavanda, vanilie, iasomie sau sandal. Bucurati-va de o baie revigoranta ori de cate ori doriti!
Cum mentinem curatenia pentru mult timp dupa Anul Nou
Chiar daca initial pare un efort istovitor, o curatenie generala in preajma Anului Nou aduce multe beneficii pe termen lung. Iata ce putem face pentru a ne bucura de un mediu curat cat mai mult timp posibil.
Stabilirea unui program riguros de curatenie saptamanala
Cheia consta in a curata regulat si eficient, nu superficial si haotic. Impartiti sarcinile pe zile – de exemplu, lunea aspiratul, martea baia, miercurea bucataria etc. Respectand constant programul, mentinerea curateniei va deveni o rutina.
Utilizarea unor produse calitative, prietenoase cu mediul
Alegeti instrumente si solutii de curatare de calitate, eventual eco, pe baza de ingrediente naturale. Vor fi la fel de eficiente si nu vor dauna mediului inconjurator sau sanatatii familiei.
Recompensarea efortului cu momente de relaxare
Curatenia poate parea uneori o corvoada. Pentru a va motiva, recompensati-va dupa fiecare sesiune intensa de curatenie cu o baie relaxanta, o carte buna, filmul preferat sau timp petrecut in natura. Veti anticipa mult mai bine urmatoarea tura!
Concluzii:
O curatenie generala inaintea sarbatorilor de iarna poate parea intimidanta, insa organizandu-ne eficient, rezultatele vor fi pe masura. Eliminarea acareturilor, realizarea unui plan pe camere, dedicarea timpului necesar fiecarui spatiu si stabilirea unui program constant de intretinere sunt pasii cheie pentru a ne bucura de un mediu curat, placut si sanatos.
Urmati sfaturile de mai sus pentru o experienta de sarbatori lipsita de griji si pentru un nou an intampinat intr-o casa ca scoasa din cutie!
Sper ca articolul redactat va este de folos si raspunde asteptarilor. Am inclus cat mai multe solutii practice si detalii despre fiecare camera in parte, pentru a va ajuta pe cat posibil in demersul curateniei de iarna. Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi!