Gresia este unul dintre cele mai populare materiale folosite pentru finisajele din bucatarie. Motivele sunt lesne de inteles: este rezistenta, usor de curatat, are un design modern si exista o multitudine de modele si culori disponibile. Totusi, pentru a mentine gresia curata si stralucitoare este nevoie de o ingrijire adecvata si regulata.
In acest articol vom prezenta cele mai bune metode si trucuri pentru curatarea gresiei din bucatarie. Vom acoperi subiecte precum curatarea gresiei de perete, de pardoseala, curatarea rosturilor, produsele recomandate, sfaturile practice de intretinere zilnica. La final veti gasi un ghid complet cu tot ceea ce trebuie sa stiti pentru o gresie impecabila.
Tipuri de gresie folosite in bucatarie
Exista mai multe tipuri de gresie care pot fi folosite cu succes in bucatarie. Este important sa stim despre ce fel de gresie este vorba atunci cand alegem metoda de curatare, pentru a evita deteriorarea suprafetei.
- Gresia ceramica este cea mai raspandita si poate fi curatata intensiv fara probleme. Are o suprafata neteda, fara pori.
- Gresia portelanata este si mai dura si rezistenta decat cea ceramica clasica. Are un aspect lucios si fin.
- Gresia din piatra naturala trebuie tratata mai delicat deoarece este poroasa. Nu suporta acizi sau produse abrazive.
- Gresia antiderapanta are o textura speciala pe suprafata. Necesita perii speciale pentru curatarea profunda a porilor.
Curatarea gresiei de perete din bucatarie
Gresia de pe peretii bucatariei este cea care se murdareste cel mai tare in timpul gatitului din cauza stropilor de ulei si a aburilor grasi. Iata cum putem scapa de pete si sa redam stralucirea initiala:
Otet alb si bicarbonat pentru pete persistente
Otetul si bicarbonatul de sodiu reprezinta cea mai buna combinatie naturala pentru curatarea gresiei de perete. Mod de preparare:
- Intr-un bol, amesteca o jumatate de cana de otet alb cu aproximativ 30 gr de bicarbonat pana obtii o pasta cremoasa.
- Apply paste on tiles with a soft cloth or sponge. Gently scrub stained areas.
- Lasa pasta sa actioneze 15 minute, apoi clateste cu apa curata.
Aceasta metoda ajuta la indepartarea petelor de grasime incapatanate si a depunerilor de calcar de pe gresie. Nu folosi pe piatra naturala!
Curatarea zilnica cu detergent de vase
Pentru o curatare zilnica sau saptamanala, prepara o solutie dintr-o lingura de detergent de vase lichid si 500 ml apa calda. Pulverizeaza pe gresie, sterge cu un burete moale si clateste. Detergentul de vase indeparteaza usor grasimile si murdaria fara sa agreseze gresia.
Curatator special pentru gresie
Daca gresia este foarte murdara, poti folosi un curatator special pentru gresie. Aplica produsul conform instructiunilor de pe ambalaj, lasa sa actioneze, freca usor cu o perie moale si clateste. Curatatorul elimina petele rezistente si graffiti.
Cum se curata gresia de pardoseala din bucatarie
Gresia de pe jos vine in contact zilnic cu resturi de mancare, scurgeri, praf si alta murdarie. Iata cum putem mentine pardoseala impecabila:
Aspirarea zilnica
Primul pas este aspirarea zilnica pentru indepartarea prafului si a resturilor alimentare. Se foloseste un aspirator puternic, cu perii adecvate pentru pardoseala. Nu uitati colturile si zonele greu accesibile.
Ștergerea periodica cu apa si detergent
O data pe saptamana, stergeti pardoseala cu o solutie de apa calda si detergent de vase. Se poate adauga putin otet pentru proprietatile de degresare. Folositi o laveta moale, curata. Clatiti foarte bine gresia dupa stergere.
Curatarea profunda periodica
Din cand in cand este necesara o curatare aprofundata a gresiei de pardoseala. Se poate folosi un amestec de soda cristalizata si apa pentru a freca puternic petele persistente. Sau se poate aplica un detergent special pentru curatarea gresiei, lasand solutia sa actioneze conform instructiunilor.
Lustruirea gresiei portelanate
Gresia portelanata poate fi lustruita dupa curatare pentru un aspect impecabil. Se foloseste un lustruitor de gresie portelanata, aplicat conform indicatiilor producatorului. Astfel, suprafata devine extrem de lucioasa si straluceste ca noua.
Cum se curata rosturile dintre placi
Rosturile dintre placi aduna cel mai multa murdarie si bacterii, de aceea trebuie curatate cel putin o data pe luna. Iata cele mai bune metode:
Periaj cu periuta de dinti
Cel mai eficient mod de a indeparta mizeria din rosturi este periajul cu o periuta de dinti veche. Se fac spume cu detergent sau bicarbonat, se periaza temeinic, insistand la colturi, apoi se clateste.
Otet si bicarbonat
Se poate prepara un amestec din otet alb si bicarbonat, se aplica pe rosturi si se lasa 15 minute sa actioneze, dupa care se clateste bine cu apa. Combinatia dintre cele doua ingrediente naturale are un puternic efect de curatare si dezinfectare.
Solutie de clor
In cazul unor rosturi foarte unsuroase, se poate folosi o solutie de clor diluata 1:10 pentru degresare puternica. Se aplica, se lasa 10 minute si se clateste. Este necesara o ventilatie buna. Nu se foloseste pe piatra naturala!
Produse recomandate pentru curatarea gresiei
Pentru o experienta de curatare usoara si eficienta, iata care sunt cele mai recomandate produse:
- Detergent de vase lichid, ecologic, pentru curatare zilnica
- Otet alb pentru degresare si igienizare
- Bicarbonat de sodiu ca ingredient de baza pentru majoritatea retetelor de curatare a gresiei
- Bureti din microfibre moi, pentru a nu zgaria suprafata
- Perii cu peri moale pentru curatarea rosturilor
- Aspirator performant cu accesorii potrivite pentru pardoseala
- Solutie speciala pentru curatat gresia pentru curatari intense, periodice
- Lustruitor de gresie portelanata pentru aspect impecabil
Sfaturi practice pentru intretinerea zilnica a gresiei
Pentru a eficientiza curatarea gresiei si a o pastra mereu impecabila, iata cateva sfaturi practice:
- Ștergeti imediat orice urma de ulei, apa sau mancare care ajunge pe gresie
- Nu utilizati produse de curatare abrazive, ci numai materiale moi, bureti sau lavete
- Curatati gresia de perete cel putin o data pe saptamana, mai ales in zonele unde se gateste
- Periati rosturile o data pe luna pentru indepartarea murdariei si prevenirea mucegaiului
- Maturati si aspirati zilnic gresia de pe jos pentru a indeparta praful si resturile alimentare
- Ștergeti pardoseala saptamanal cu o solutie de apa calda si detergent de vase
- Nu lasati urme de apa pe gresie dupa curatare pentru a preveni depunerile de calcar
- Chemati periodic un profesionist pentru o curatare in profunzime a gresiei
Concluzie
Gresia este un material extrem de practic si estetic pentru bucatarie, ce merita ingrijit corespunzator. Speram ca ghidul nostru complet v-a fost de folos si v-a oferit sfaturi utile despre cele mai bune metode de curatare a gresiei de perete, de pardoseala si a rosturilor.
Produse precum detergentii de vase, otetul, bicarbonatul sau periuta de dinti va pot ajuta sa obtineti rezultate excelente. Completati cu o intretinere regulata, zilnica si veti putea admira mult timp de acum incolo o gresie impecabila, stralucitoare si igienica.
Va invitam sa impartasiti si experienta dumneavoastra in curatarea gresiei. Ce metode ati descoperit ca functioneaza cel mai bine? Asteptam comentariile voastre!