Amenajarea unui dormitor mic intr-un bloc poate fi o provocare, insa nu este o misiune imposibila. Prin combinarea elementelor de design cu solutii practice si putina inspiratie, poti transforma complet aspectul camerei. Dimensiunea redusa a spatiului influenteaza modul in care il poti organiza. Totusi, iata cateva trucuri ingenioase care te vor ajuta sa valorifici la maximum potentialul dormitorului tau mic.
Factori de luat in considerare la amenajarea unui dormitor mic
Dimensiunea mica a unui dormitor vine cu o serie de limitari. De exemplu, nu puteti gazdui un dulap foarte mare. Iar o masuta de toaleta poate umple si mai mult spatiul. La fel si un birou. Cu toate acestea, tipul de mobilier pe care il puteti incorpora, combinatia de lumina naturala si artificiala sau culorile folosite pot crea o senzatie de spatiu si relaxare.
Iata factorii pe care ar trebui sa ii luati in considerare atunci cand proiectati un dormitor mic.
Dimensiunile camerei
Dormitorul este, de obicei, una dintre cele mai spatioase camere din casa. Iar mobilierul si elementele de design compun dimensiunea generoasa a camerei. Cu toate acestea, daca este vorba de un dormitor mic de bloc, trebuie sa recreezi senzatia de confort si functionalitate cu ajutorul altor piese de mobilier.
De aceea, puteti folosi piese compacte, cum ar fi o saltea joasa. Sau o noptiera mai mica. Spatiul poate fi astfel maximizat. De asemenea, puteti integra elemente din sticla si oglinzi in mobilierul dormitorului de bloc mic. Efectul va fi o camera spatioasa.
Mobilier la mana a doua
Indiferent de marimea sa, patul este unul dintre elementele centrale ale dormitorului. Intr-un dormitor mic, mobilierul trebuie ales in functie de dimensiuni. In general, optati pentru mobilierul care are o constructie usoara, forme aerodinamice si care permite mobilitatea in camera fara a ocupa mult spatiu.
Intr-un dormitor mic, patul trebuie sa aiba un cadru cat mai ingust si sa fie tapitat pentru a evita accidentele cu marginile. De asemenea, patul trebuie pozitionat departe de usa si de fereastra.
Daca este plasat in centrul camerei, se creeaza o senzatie de spatiu in lateral si se asigura, de asemenea, simetria.
Rolul luminii
Lumina poate schimba complet perceptia unei camere. Pentru a face acest lucru, aveti nevoie de o sursa de lumina naturala, dar si de o sursa artificiala. De exemplu, o fereastra mare poate da unui dormitor mic o senzatie de caldura si confort. In timp ce o sursa de lumina artificiala poate sublinia elementele de design ale dormitorului.
Efectul comun va fi senzatia de spatialitate, in ciuda dimensiunilor mici.
Compartiment cu sticla
Un perete despartitor glisant din sticla este potrivit pentru un dormitor mic care face parte dintr-un spatiu open space. In loc de peretele despartitor clasic, compartimentul poate fi realizat si cu panouri glisante din sticla.
Senzatia transmisa de acest tip de partitie devine familiara. Pentru ca creeaza o separare in camera si face totul mai deschis si mai luminos. In plus, peretii despartitori cu geamuri glisante pot fi folositi pentru a crea diferite zone de lumina in dormitor.
Culori utilizate
O camera vopsita in intregime in alb nu confera dormitorului confortul sau tipic. O idee buna este de a amesteca nuantele de alb pentru a crea o atmosfera aerisita. Culorile neutre pot mari vizual camera si pot reflecta mai bine lumina. Iar pentru un contrast interesant, puteti adauga culoare in dormitor fie prin vopsea, fie prin tapet sau panouri decorative.
Idei de design pentru dormitoare mici
Avand in vedere aceste idei, iata cateva idei de design care pot fi aplicate unui dormitor mic.
Daca dormitorul este destinat unei singure persoane, un pat mai mic, o noptiera si un dressing pot fi suficiente pentru amenajare. Important aici este ca elementele sa fie functionale, fara a aglomera camera. Pentru decorare puteti folosi plante, oglinzi sau tablouri si corpuri de iluminat.
Intr-un dormitor destinat unui copil, obiectivul principal ar trebui sa fie gasirea unui spatiu de depozitare cat mai mare. In acest fel, camera va fi organizata si aerisita. Alte elemente necesare pe care le puteti include atunci cand amenajati un dormitor mic pentru un copil sunt un patut, un dulap si un covor. De asemenea, puteti delimita o mica zona de joaca si puteti pune desene pe pereti.
Un dormitor mic poate fi si un dormitor matrimonial. In acest caz, mobilierul trebuie sa fie minimalist, intim si primitor. Un dressing spatios trebuie sa fie integrat intr-un astfel de dormitor, chiar daca ocupa spatiu. Elementele decorative, cum ar fi tablourile si luminile, pot caracteriza estetica dormitorului si pot crea o atmosfera matura si relaxata in camera. Oglinzile pot fi integrate pentru a maximiza vizual spatiul.