Design și AmenajareBaia minimalista si regulile de design pentru acest stil la moda

Baia minimalista si regulile de design pentru acest stil la moda

Atunci cand proiectezi o baie in stil minimalist, este esential sa te concentrezi pe simplitate, functionalitate si o abordare practica. Regulile acestui stil sunt clare, insa trebuie aplicate corect pentru ca rezultatul final sa fie un succes. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre amenajarea unei bai minimaliste.

Stilul minimalist in design-ul bailor a castigat tot mai multa popularitate in ultima perioada. Simplitatea aranjamentului si accentul pus pe caracterul functional al elementelor integrate sunt aspecte cheie care merita analizate atent in cadrul unui astfel de proiect. Descopera mai jos trasaturile distinctive ale stilului minimalist si cum il poti integra corect.

Proiectarea unei bai minimaliste presupune eliminarea excesului de elemente decorative si concentrarea pe forme simple, linii curate si suprafete lipsite de ornamente. Principiul fundamental este acela de a crea un spatiu ordonat, aerisit si lipsit de aglomerare vizuala, in care fiecare piesa are un rol functional bine definit.

Culorile neutre si paleta cromatica redusa sunt, de asemenea, caracteristici esentiale ale acestui stil. Nuantele de alb, bej, gri si negru sunt preferate, deoarece creeaza o atmosfera linistitoare si eleganta. Este important sa eviti contrastele puternice si sa optezi pentru diferite nuante ale aceleiasi culori pentru a adauga profunzime si interes vizual.

Materialele naturale precum lemnul, piatra si metalul joaca un rol semnificativ in designul minimalist, aducand o nota calda si autentica spatiului. In acelasi timp, suprafetele lucioase cum ar fi sticla si ceramica contribuie la crearea unei atmosfere curate si aerisite.

Principiile de baza ale stilului minimalist

Atunci cand se proiecteaza o baie in stil minimalist, se tine cont de aspectul practic si functional al unui astfel de spatiu. In general, stilul minimalist se potriveste unei bai mici sau unei bai lungi si inguste. Dar aceasta nu este o regula de baza. Stilul poate fi integrat si intr-o baie mai spatioasa, atata timp cat designul interior este acelasi in toata casa.

Citește si...
Art Déco-Stil cele mai importante caracteristici

Acestea nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand proiectati o baie in stil minimalist. Aflati ce mai trebuie sa luati in considerare aici.

Doar obiectele necesare

Una dintre regulile de baza ale stilului minimalist este ca designul camerei trebuie sa includa doar obiectele care sunt absolut necesare. Baia se refera la obiectele sanitare si la mobilierul de baie. Acestea trebuie sa fie potrivite pentru spatiul disponibil si cat mai simple posibil.

Decoratiunile si ornamentele nu se potrivesc cu designul minimalist al baii.

Culori neutre

Culoarea joaca un rol extrem de important in stilul minimalist al baii. Culorile neutre sau albul transmit un sentiment de calm si seninatate. Nuantele de gri, bej, lac sau crem pot fi, de asemenea, folosite din acelasi motiv.

Daca, pe de alta parte, ideea unei singure culori este prea rece pentru tine, poti picta baia in doua culori. In acest caz, schema cromatica trebuie sa contina doua culori contrastante. Tonurile de alb si negru se potrivesc cel mai bine cu stilul de design minimalist.

Lumina este importanta

O camera proiectata in stil minimalist trebuie sa fie luminoasa. In acest sens, lumina naturala este de preferat, mai ales daca baia are ferestre. Daca nu aveti ferestre in baie, senzatia de lumina poate fi imbunatatita prin oglinzi si jaluzele de culoare deschisa pe pereti.

Un spatiu deschis

Baia in stil minimalist trebuie sa transmita o senzatie de libertate si de miscare in incapere, indiferent de marimea acesteia. Baia nu trebuie sa fie aglomerata cu obiecte inutile. Spatiul baii minimaliste trebuie sa fie cat mai liber, fara a crea o senzatie de aglomeratie.

Citește si...
Idei pentru decorarea si remodelarea casei sau a biroului de lucru in 2024

Cum se proiecteaza o baie minimalista

Baia minimalista si regulile de design pentru acest stil la moda
Pentru a castiga spatiu suplimentar, instalatiile sanitare trebuie sa fie proiectate intr-un stil suspendat

Odata ce cunoasteti regulile de baza pentru proiectarea unei bai minimaliste, trebuie sa treceti la pasul urmator. Adica, la amenajarea propriu-zisa. Pentru a sti ce solutii ai pentru un astfel de proiect, iti explicam cum sa amenajezi o baie minimalista.

  • Adaugati mobilier multifunctional de dimensiuni mici . Mobilierul compact, multifunctional, ocupa putin spatiu si ofera o varietate de utilizari si solutii de depozitare. Acest tip de mobilier este cel mai potrivit pentru a respecta regulile de baza ale stilului de design interior minimalist.
  • De exemplu, oglinda poate fi montata direct pe usa unui dulap, pe care il puteti amplasa deasupra chiuvetei. In acest fel, aveti elemente utile pentru utilizare si depozitare intr-un singur loc, creand un spatiu util.
  • Suspendarea obiectelor sanitare. Obiectele sanitare ocupa, de obicei, mult spatiu in baie. Modelele clasice de lavoare sau vase de toaleta cu picioare pot fi inlocuite cu modele suspendate. Astfel, se elibereaza spatiu pe care il puteti folosi in alte scopuri.
  • Cabina de dus in loc de cada. Intr-o baie minimalista, cabina de dus este mai potrivita decat clasica cada. Ocupa mai putin spatiu si indeplineste acelasi scop. Designul cabinei trebuie sa fie simplu si modern, iar instalatia de dus nu trebuie sa iasa in evidenta. Acelasi principiu se aplica si in cazul accesoriilor de baie.
  • Un singur tip de gresie si faianta. Placile de pardoseala si de perete trebuie sa fie de acelasi stil si tip. Astfel se va evita aglomerarea vizuala a camerei. Modelul ales trebuie sa fie simplu si sa aiba o suprafata neteda.
Citește si...
Cum să aranjezi florile ca un profesionist

Idei de design minimalist pentru baie

Baia minimalista si regulile de design pentru acest stil la moda
Rafturile sunt utile pentru depozitarea obiectelor si a florilor

In cele din urma, va oferim o serie de idei si sugestii pentru designul minimalist al baii.

Renuntati la dulapul de baie solid si inlocuiti-l cu un dulap de perete. Puteti organiza spatiul de depozitare din acest dulap cu ajutorul rafturilor. Daca instalati o chiuveta suspendata, puteti utiliza si spatiul ramas pentru depozitare. O idee practica este sa instalati rafturi suspendate pentru depozitarea produselor cosmetice, a rechizitelor sau a prosoapelor.

Chiar daca nu exista loc pentru elemente decorative in designul minimalist, puteti amplasa cateva ghivece cu plante decorative pentru un plus de personalitate.

Plantele improspateaza aerul si reduc umiditatea. Puteti planta plante rezistente la umiditate, cum ar fi aloe vera, filodendron, ficus, bambus plat si bromelia. Ghivecele pot fi asezate in colturile baii sau pe rafturi suspendate. Puteti amplasa maxim 2-3 ghivece pentru a nu supraincarca spatiul.

Locuința ta
Locuința ta
Locuinta ta.ro abordează o gamă largă de subiecte care vizează confortul și frumusețea casei tale. De la sfaturi practice până la inspirație creativă, acoperim subiecte precum designul interior, grădinărit, bricolaj, sănătate, welness, rețete culinare și îngrijirea animalelor de companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...