Daca intentionezi sa-ti renovezi baia, atunci trebuie sa te asiguri de un buget adecvat. Costurile includ renovarea propriu-zisa, operatiunile de demolare sau accesoriile. Am facut un calcul pentru a afla cat costa renovarea unei bai. Am descoperit care este partea cea mai costisitoare a proiectului si ce aspecte trebuie luate in considerare.
Renovarea baii este, fara exceptie, un proiect destul de costisitor, ale carui calcule variaza in functie de diferiti factori. Aceasta include, de exemplu, dimensiunea baii, materialele pe care le alegi si complexitatea muncii. In cele ce urmeaza, incercam sa schitam un tablou realist al costurilor de renovare a unei bai.
Cat costa renovarea baii: costuri si demolare

Renovarea baii are loc atunci cand materialele existente se degradeaza sau cand corpurile de iluminat se deterioreaza si trebuie inlocuite. Costurile, in general, fluctueaza daca nu iti planifici proiectul si nu iei in considerare eventualele eventualitati.
De exemplu, forta de munca pentru renovarea unei bai este o parte importanta si costisitoare. Orice munca efectuata defectuos poate prelungi etapa lucrarilor si poate duce la costuri suplimentare.
Inainte de renovarea propriu-zisa, baia trebuie sa fie curatata de vechile materiale si echipamente. Molozul trebuie transportat cu ajutorul unei companii autorizate. In caz contrar, risti sa primesti amenzi. In functie de dimensiunea baii, costul transportului deseurilor poate ajunge la 3.000 de lei. Vei trebui sa prevezi saci de deseuri, prelate pentru a proteja restul mobilierului si carton pentru a proteja invelisul pardoselii din restul casei.
Materialele de renovare a baii, adica faianta si gresie, au preturi variabile. In functie de calitate si design, aceste materiale pot costa intre 100 si 500 de lei pe metru patrat. Accesoriile si elementele de baza implica si alte costuri. O cabina de dus standard poate costa intre 2.000 si 3.000 de lei. Vasul de toaleta, chiuveta si armaturile pot costa pana la 3.000 de lei.
Cat costa renovarea baii: forta de munca, o componenta costisitoare

Costul fortei de munca reprezinta cea mai importanta parte a bugetului de renovare a unei bai. Tarifele de renovare difera in functie de experienta mestesugarilor si de regiune. In medie, lucrarile de renovare a unei bai acopera intre 30 si 50% din buget.
In ceea ce priveste durata de executie, renovarea unei bai dureaza intre doua si patru saptamani.
Un cost realist de la care iti poti planifica bugetul de renovare a baii incepe de la 2.000 de lei/metru patrat. Aceasta include inlocuirea placilor ceramice si a echipamentelor sanitare. Daca renovarea include, de asemenea, de exemplu, mutarea conductelor si a instalatiilor sau instalarea incalzirii prin pardoseala, costurile cresc exponential. Pot ajunge la un minim de 20.000 de lei.
Cat costa renovarea baii: rezerva bugetara
Pretul renovarii unei bai creste liniar. Aceasta inseamna ca o baie mica costa mai mult pe metru patrat decat una mai mare.
De aceea, pentru a evita neplacerile si a avea intotdeauna o rezerva in caz de erori sau depasiri de buget, proiectul de renovare a baii trebuie sa aiba un buget de rezerva de 10-15% din costul total estimat.