Design și AmenajareCum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023

Cum amenajezi un living mic – Ghid complet 2023

Spațiile mici pot părea provocatoare atunci când vine vorba de amenajarea interioară. Cu toate acestea, un living mic poate deveni extrem de confortabil și funcțional dacă știi cum să-l decorezi. Există multe trucuri și tehnici care te pot ajuta să maximizezi spațiul și să creezi o zonă de relaxare frumoasă.

În acest ghid vei găsi sfaturi complete despre cum să amenajezi cu succes un living mic în 2023. Vom acoperi aspecte precum alegerea culorilor potrivite, selecția mobilierului, iluminatul și alte idei ingenioase care îți vor transforma livingul într-un spațiu practic și plăcut.

Alege culori deschise care măresc spațiul vizual

Culorile joacă un rol extrem de important în percepția spațiului. Tonurile deschise și luminoase sunt ideale pentru livinguri mici deoarece creează iluzia unui spațiu mai mare.

Albul este cea mai bună alegere pentru un living compact. Poți vopsi pereții în alb pentru un efect curat și luminos. De asemenea, poți opta pentru nuanțe delicate precum bej, crem sau gri deschis.

Evită culorile închise cum ar fi negrul, maro închis sau verdele închis. Acestea vor face camera să pară mult mai mică. Totuși, dacă vrei să introduci accente într-o culoare închisă, folosește-le cu moderație.

Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023 6

Montează oglinzi pentru a mări spațiul

Oglinda este unul dintre cele mai simple trucuri care mărește vizual un living mic.Montând o oglindă mare pe un perete vei crea iluzia unui spațiu dublu.

Citește si...
Idei Renovare Bucătărie: Planificare și Design 2024

Plasează oglinzile astfel încât să reflecte lumina naturală din cameră. De asemenea, poți folosi mai multe oglinzi de dimensiuni diferite pentru un efect și mai puternic.

Oglinzile funcționează excelent și pe tavan, reflectând lumina în toate colțurile camerei.

Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023 7

Alege mobilier multifuncțional

Mobilierul multifuncțional este esențial pentru un living compact deoarece îndeplinește mai multe scopuri în același timp.

De exemplu, un dulap poate include și o zonă bar sau un birou încorporat. O măsuță poate fi folosită ca masă de cafea dar și ca suprafață de lucru. Canapelele extensibile sau paturile rabatabile sunt și ele ideale.

Caută piese convertibile, cum ar fi canapele care se transformă în paturi. Astfel, vei maximiza utilizarea fiecărui centimetru din living.

Folosește rafturi și mobilier pe înălțime

Un mod excelent de a câștiga spațiu suplimentar într-un living mic este să folosești verticalitatea. Montând rafturi, biblioteci și mobilier suspendat vei crea mult spațiu de depozitare fără să ocupi suprafața utilă a camerei.

Agață rafturi deasupra zonelor precum canapeaua, patul sau biroul. De asemenea, folosește pereții pentru a monta rafturi care să susțină cărți, decoruri sau alte obiecte.

Nu uita nici de spațiul de dedesubtul mobilei. Poți adăuga sertare sau rafturi care să utilizeze fiecare centimetru disponibil.

Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023 8

Amplasează corect sursele de lumină

Iluminatul este foarte important într-un living mic deoarece lumina contribuie la senzația de spațiu. Asigură-te că ai suficiente surse de lumină amplasate strategic în cameră.

Lustrele mari sunt ideale deoarece distribuie lumina uniform în toate colțurile. Amplasează lampadare versatile pe care le poți muta ușor pentru a direcționa lumina unde ai nevoie.

Folosește becuri cu lumină naturală și evită lumina galbenă care va face spațiul să pară și mai mic. Lămpile de perete sau cele de podea sunt excelente pentru a ilumina zonele întunecate.

Asigură-te că ai suficientă lumină naturală intrând pe ferestre ziua. Trage draperiile pentru a lăsa lumina să pătrundă în cameră.

Renunță la decorațiuni în exces

Deși poate părea tentant, evită să supraaglomerezi un living mic cu prea multe decorațiuni și accesorii. Un spațiu încărcat vizual va părea și mai mic.

În schimb, păstrează decorul simplu și minimalist. Alege doar câteva piese statement, precum o pictură mare, o plantă impresionantă sau un candelabru interesant.

Citește si...
Alegerea Covorului PVC: Igienă și Design în Stomatologie

De asemenea, limitează numărul de bibelouri și obiecte mici. Doar câteva piese cu semnificație personală amplasate strategic vor fi suficiente.

Folosește culori diferite pentru a separa spațiile

Dacă livingul tău mic trebuie să includă și o zonă de luat masa, birou sau dormitor, atunci folosește culori diferite în aceste zone. De exemplu, peretele din spatele canapelei ar putea fi vopsit într-o nuanță diferită față de zona de luat masa.

Astfel, vei crea mai multe zone separate vizual în aceeași cameră. Tranziția de la o culoare la alta va defini fiecare spațiu în mod clar.

Asigură-te că alegi culori care se potrivesc și creează armonie pentru un efect placut. Evită contrastul puternic.

Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023 9

Menține ordinea și curățenia

Pentru un living mic este foarte important să păstrezi ordinea și curățenia. Haosul vizual dat de obiecte împrăștiate peste tot va face spațiul să pară și mai aglomerat.

Depozitează articolele pe care nu le folosești frecvent în dulapuri, sertare sau cutii decorative. Astfel, vei elibera spațiul și vei crea o atmosferă relaxantă.

Fă curat regulat și aruncă lucrurile de care nu mai ai nevoie. Un living curat și aerisit va părea întotdeauna mai spațios.

Folosește oglinzi pentru a reflecta lumina naturală

Lumina naturală este foarte importantă pentru orice spațiu locuit. Pentru a maximiza lumina naturală într-un living mic, folosește strategie oglinzilor.

Amplasează oglinzi în apropierea ferestrelor pentru a redirecta și reflecta lumina în toate colțurile camerei. Poți agăța mai multe oglinzi de dimensiuni diferite de-a lungul peretelui cu fereastră.

Oglinzile vor ajuta lumina să ajungă în zonele mai întunecate și vor contribui la senzația de spațialitate. De asemenea, vor crea un efect plăcut și interesant în living.

Crează iluzia unui tavan mai înalt

Un tavan jos poate face un living să pară apăsător și mai mic decât este în realitate. Pentru a crea impresia unui tavan mai înalt, folosește culori deschise pe tavan și pereți. Albul sau bejul deschis vor „ridica” înălțimea tavanului.

Evită covoare sau tapet cu model mare care taie verticalitatea. În schimb, tapetul cu dungi verticale subțiri va crea iluzia unui tavan mai înalt.

Nu agăța nimic de tavan pentru că vei atrage atenția în jos. În schimb, montează draperii lungi care ajung până în podea pentru a crește înălțimea percepută a camerei.

Citește si...
Cele mai importante reguli de amenajare a unui dormitor relaxant și armonios

Ascunde cablurile și firele

Un living aglomerat cu fire și cabluri vizibile nu doar arată neîngrijit, dar reduce și din senzația de spațialitate. Pentru un look curat, ascunde toate firele în spatele mobilei sau în canale speciale.

Poți trece cablurile TV prin spatele rafturilor sau în tuburi de plastic lipite de perete. Acoperă prizele nefolosite cu capace.

Dacă ai covor, asigură-te că marginile pot fi prinse la podea astfel încât să acopere complet firele și prelungitoarele. Un living fără fire la vedere va părea mult mai ordonat și spațios.

Montează oglindă în dreptul ferestrei

Dacă livingul tău are o fereastră mare, atunci amplasează o oglindă mare în dreptul ei. Astfel, lumina naturală se va reflecta în întreaga cameră dând un plus de strălucire și luminositate.

Oglinzile sunt un truc excelent pentru spațiile mici deoarece dublează spațiul și lumina. Poți agăța o oglindă pe tot peretele pentru un efect dramatic.

Pentru siguranță, alege o oglindă cu margini neregulate sau aplică un film mat pe anumite porțiuni. Astfel, reflecția nu va părea falsă ci va integra armonios fereastra.

Folosește draperii pentru a defini forme

Draperiile nu doar că adaugă stil și culoare unui living, dar te pot ajuta să sculptezi forme pentru a maximiza spațiul disponibil. De exemplu, poți folosi draperii lungi pentru a defini o zonă de relaxare separată în living.

Draperiile pot ascunde un colț nefolosit și îl pot transforma într-un mic birou sau zonă de citit. Fă experimente cu draperii versatille pe care le poți trage după nevoi pentru a crea formele dorite.

Prinde draperiile cu inele glisante pe un suport pentru a le putea schimba ușor pentru diferite ocazii.

Înlocuiește ușile solide cu unele din sticlă

Dacă livingul tău comunică cu alte încăperi prin uși, înlocuiește ușile opace cu unele transparente din sticlă. Ușile din sticlă permit luminii să circule liber creând iluzia unui spațiu deschis și aerisit.

De asemenea, ușile glisante salvează spațiu în comparație cu cele clasice care se deschid în interior. Poți găsi uși glisante din sticlă mat care oferă intimitate dar lasă lumina să treacă.

Ușile din sticlă se potrivesc de minune cu decorul modern. Asortează ușile cu restul finisajelor din living pentru un look coerent.

Așază mobilierul pe diagonală

O tehnică frecvent folosită în livingurile mici este să așezi mobilierul pe diagonală în loc de perpendicular pe pereți. Astfel, crești spațiul de trecere și zonele par mai generoase.

Citește si...
Apartamentele de tip studio - sfaturi, beneficii și dezavantaje

De exemplu, poți poziționa canapeaua pe diagonală cu colțul orientat către centrul camerei. Sau poți orienta zona de luat masa tot diagonal pentru un aspect mai aerisit.

Experimentează cu diverse unghiuri până găsești soluția optimă care oferă cea mai bună circulație în livingul tău.

Suspendă mobilierul de tavan

Tavanul este o zonă neglijată adesea în decorare. Totuși, în livingurile mici poți folosi creativ tavanul pentru a suspenda mobilier sau accesorii și a elibera spațiul de jos.

Agață lampadare stilatecare să coboare elegat deasupra zonelor de interes. Instalează rafturi suspendate pentru cărți sau plante. Sau suspendă scaune pliante cu cârlige estetice când nu sunt folosite.

Asigură-te că structura tavanului poate susține greutatea și instalează cârlige speciale. Un living cu mobilier suspendat va părea mult mai aerisit.

Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023 10

Întrebări și răspunsuri FAQ

Care sunt cele mai bune culori pentru un living mic?

Pentru un living compact, cele mai bune culori sunt tonurile deschise și neutre precum alb, bej, crem sau grideschis. Acestea oferă senzația unui spațiu luminos și aerisit. De asemenea, albul reflectă cel mai bine lumina, mărind spațiul vizual. Poți folosi aceste culori pe pereți, mobilier și accesorii. Pentru accente de culoare, alege nuanțe calde precum galben, portocaliu sau turcoaz.

Ce tipuri de mobilier sunt recomandate pentru un living mic?

Pentru un living de dimensiuni reduse, alege piese de mobilier mici, versatile și multifuncționale. Canapele extensibile, mese pliante, scaune rabatabile, dulapuri pe înălțime sunt doar câteva exemple. Verifică dimensiunile înainte de cumpărare pentru a te asigura că se încadrează în spațiu. De asemenea, ține cont de funcționalitate maximă. De exemplu, o masă de cafea cu sertare de depozitare.

Cum pot mări spațiul unui living minuscul vizual?

Pentru a face un living foarte mic să pară mai mare există câteva trucuri vizuale. Oglinzile sunt cea mai simplă soluție – amplasează oglinzi mari pe pereți pentru a dubla spațiul. Încearcă să lași cât mai multă lumină naturală să intre prin ferestre. Folosește culori deschise pe pereți și mobilier. Evită covoare sau draperii grele. Montează rafturi sau mobilier pe înălțime pentru a folosi spațiul vertical.

Cat de des trebuie făcută curățenia într-un living mic?

Într-un living de dimensiuni reduse este esențial să faci ordine și curățenie des. Chiar și mici dezordini vor face camera să pară și mai aglomerată. O regulă bună este să faci curățenie ușoară zilnic, prin ștergerea prafului, aranjarea pernelor sau ascunderea cablurilor. Curățenie generală săptămânal, prin aspirare, ștergerea geamurilor, etc. Igienizare completă lunar.

Ce greșeli trebuie evitate în amenajarea unui living mic?

Printre cele mai frecvente greșeli în decorarea unui living compact se numără: pereți închisi la culoare care îl îngustează, mobilier masiv care blochează spațiul, covoare sau draperii grele, decorațiuni în exces, dezordine și lipsa de curățenie, puțină lumină naturală, culori nearmonizate între zone diferite, contrast puternic între culori, TV sau mobilier amplasat prea sus.

Link-uri web care vorbesc despre cum să decorezi o cameră de zi mică:

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...