Design și AmenajareCum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase

Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase

Locuința ta nu este atât de mare pe cât ți-ai dori, dar ai vrea să creezi acea senzație de spațiu mai mare și luminozitate? Ei bine, există câteva trucuri prin care poți să transformi o cameră mică într-una mai mare și aerisită, iar în acest articol îți vom arăta cum. Următoarele sfaturi se aplică în orice încăpere a locuinței tale.

De ce un spațiu mic poate fi provocator

Un spațiu îngust nu este mereu un dezavantaj, pentru că îl poți privi ca pe unul intim și comod. Provocarea adevărată vine atunci când vrei să ai un spațiu suficient pentru depozitare și totodată pentru relaxare.

Când vorbim de încăpere de dimensiune mică, vorbim și de necesitatea alegerii potrivite a spațiilor de depozitare. De aceea, este indicat să alegi mobilier cu funcționalități multiple.

Iată câteva exemple:

  • Poți opta pentru cutii de depozitare care să fie totodată și scaune pentru copii.
  • Alege un pat cu sertare pe o parte și pe cealaltă unde să asezi diferite obiecte care îți ocupă spațiu și pe care nu le folosești frecvent.
  • În baie, evită să alegi o oglindă simplă în favoarea unui dulap pentru cosmetice cu uși din oglindă. Astfel, vei economisi spațiu în favoarea altor obiecte.
Citește si...
Cum să aranjezi florile ca un profesionist

Acum că înțelegem provocările unui spațiu mic, să vedem care sunt cele mai eficiente trucuri prin care îl putem transforma într-unul generos și confortabil.

Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase
Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase 3

1. Alege culori deschise care să mărească percepția spațiului

Primul truc la care poți apela este alegerea culorilor. Este ideal ca încăperile de mici dimensiuni să prezinte o paletă de culori deschise, în special alb. Astfel, camera va fi percepută mai mare și mai înaltă.

Dacă simți nevoia de a avea o pată de culoare în cameră, atunci alege un singur perete pe care să folosești nuanțe de verde pal, bleu sau gri.

2. Folosește oglinzi pentru iluzia de spațiu

Cel mai cunoscut truc la care apelează designerii de interior este utilizarea oglinzilor.

Oglinda are rolul de a reflecta atât lumina, cât și obiectele din casă. Astfel, automat se va crea impresia de spațiu și luminozitate în încăpere.

Poți folosi oglinzi mari plasate într-un colț sau le poți incorpora în piese de mobilier, de exemplu pe ușile de la dulapuri sau pe pereții de pe hol.

3. Renunță la draperii grele la ferestre

Fereastra este îmbrăcată în draperii? Încearcă să renunți la ele, dacă locuința ta nu prezintă un spațiu generos.

Ferestrele au un rol foarte important în crearea spațiului, așadar este suficient să le amenajezi doar cu perdele albe, simple.

Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase
Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase 4

4. Optează pentru o canapea extensibilă în living

În ceea ce privește livingul, îți sugerăm să alegi o canapea extensibilă și cu spații de depozitare care va arăta excelent atât pe parcursul zilei, când ocupă puțin loc, cât și pe timpul nopții, când tu sau musafirii vă veți putea odihni corespunzător.

Citește si...
Amenajarea Biroului Acasă: Sfaturi pentru O Productivitate Crescută

5. Folosește mobilier cu funcții multiple

Așa cum am menționat la început, spațiul de depozitare este esențial într-o cameră mică. De aceea, mobilierul multifuncțional este soluția ideală.

Iată câteva exemple de mobilier „2 în 1”:

  • Pat cu sertare sau spatii de depozitare integrate
  • Canapea extensibilă cu sertare sau cutii de depozitare
  • Scaune care se transformă în cutii de depozitare
  • Dulapuri cu oglindă încorporată

Alege astfel de piese care îmbină funcționalitatea cu designul și economisesc spațiul.

6. Montează corpuri de iluminat care măresc percepția spațiului

Un alt rol important în crearea spațiului ideal îl au corpurile de iluminat.

Poți opta pentru lustre LED care să scoată în evidență cele mai frumoase lucruri din încăpere. In magazinele de profil găsești lustre cu trei tipuri de lumină – caldă, rece și naturală.

În acest mod poți să reglezi ușor, simplu și rapid intensitatea luminii. De ce este important să ai mai multe tipuri de lumină? Pentru că aceasta diferă în funcție de spațiu și momentul din zi.

Pe timpul zilei vei avea nevoie de o lumină intensă și rece, pe când seara, o lumină caldă te va ajuta să ai un somn mai odihnitor.

Concluzie

Apelează la aceste trucuri ingenioase pentru a crea impresia unui spațiu mai mare în locuința ta, indiferent despre ce încăpere vorbim.

Culorile deschise, oglinzile discreet amplasate, iluminatul adecvat și mobilierul multifuncțional te vor ajuta să comprimi un spațiu mic într-unul practic și confortabil.

Sper că aceste idei ți-au fost de folos și ai primit inspirația de care aveai nevoie pentru a-ți transforma camera. Pentru sfaturi și trucuri utile în amenajarea casei tale, urmărește locuintata.ro și comentează cele mai interesante articole.

Citește si...
Ghidul Tău pentru Alegerea Scaunelor de Living: Confort, Stil și Calitate
Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...