Design și AmenajareDecorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic

Decorare interioară stil boho – Idei practice pentru un design interior unic

Stilul boho este unul dintre cele mai populare și îndrăgite stiluri de design interior în ultimii ani. Acest stil, inspirat puternic din mișcările hippie și boema din anii 1960 și 1970, pune accent pe naturalețe, texturi naturale, piese vintage și unicitate. Deși are rădăcini adânci în trecut, stilul boho este și astăzi foarte actual, reinventându-se în forme noi și îndrăznețe.

Dacă vrei să-ți amenajezi casa într-un stil boho chic, există câteva elemente esențiale de care trebuie să ții cont. În acest articol vom trece în revistă istoria stilului boho, trăsăturile sale definitorii și vom oferi o serie de idei practice pentru decorarea caselor în stil boho, fie că vorbim despre living, dormitor sau chiar curte.

Scurt istoric al stilului boho

Conform Wikipedia, termenul „bohemian” vine de la cuvântul francez „bohémien”, care la rândul său era o denumire peiorativă pentru romii imigranți din regiunea Bohemia (în Cehia de astăzi). Începând cu secolul al XIX-lea, termenul a început să fie asociat cu artiștii – scriitori, pictori, muzicieni – care duceau un stil de viață neconvențional.

Citește si...
TOP 8 moduri de a-ți iubi casa și de a o face mai confortabilă

Cultura boemă s-a dezvoltat odată cu apariția unor noi idei care promovau individualitatea, emoția și imaginația. Artiștii boemi îmbrățișau aceste idei atât în arta lor, cât și în alegerile vestimentare, adoptând culori vii în contrast cu stilurile populare ale vremii.

Mișcarea boemă a câștigat un nou avânt în anii 1960 odată cu apariția contraculturii și a mișcării hippie. Și aceste grupări respingeau valorile mainstream și își celebrau individualitatea. Stilul boho a continuat să evolueze și în secolul XX, fiind îmbrățișat de cei care preferă un stil unic și personal.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 11

Caracteristicile definitorii ale stilului boho

Stilul boho își trage inspirația din materiale naturale, fiind puternic asociat cu călătoriile, cultura și activitățile artistice. Acest stil amestecă texturi naturale precum pielea, bumbacul și iarba de mare cu imprimeuri colorate și „obiecte găsite” eclectice. Iată care sunt trăsăturile cheie ale designului boho:

Paleta de culori bogată

Stilul boho acceptă o gamă largă de culori, dar paleta de bază se concentrează pe nuanțe pământii precum portocaliu închis, verde, albastru și maro. Acestea pot fi accentuate cu nuanțe de bijuterii ca smarald și roșu aprins. Detaliile metalice auriu, argintiu sau de alamă aduc un contrast luxos.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 12

Modele și imprimeuri globale

Alege piese care afișează motive din întreaga lume, precum covoare din Turcia sau imprimeuri realizate manual din India. Poți folosi o combinație de imprimeuri marocane, indiene și în stilul triburilor sud-americane. Aplică-le pe covoare, draperii, tapițerii și perne.

Amestec de texturi

Contrastul dintre diverse texturi naturale este definitoriu pentru stilul boho. Poți obține acest efect prin combinarea de perne din lână pufoasă cu unele din piele, de exemplu. Covoare plușate, perne brodate, decoruri din macrame și pleduri din lână oferă varietate texturală.

Citește si...
Diferența dintre o canapea și sofa și pe care ar trebui să o alegeți

Materiale naturale

Folosirea materialelor naturale ajută să păstrezi spiritul organic al camerei. Alege mobilier și decorațiuni din lemn, iută, sisal și bambus. Acestea aduc căldură și textură.

Plante și elemente vegetale

Plantele de interior joacă un rol important, echilibrând nuanțele pământii calde cu verdele viu. Plantele mari cu frunze desenate artistic precum ficusul benjamin conferă spirit boho. Plantele mici ca iedera, feriga sau crăsițele adaugă textură fină.

Mobilier ecletic

Pentru autenticitate boho, combină mobilier din epoci și stiluri diferite. Caută la târguri de vechituri sau magazine vintage – de multe ori găsești piese la prețuri mult mai bune decât mobilierul nou. Nu-ți face griji dacă nu se potrivesc perfect.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 13

Decorațiuni culturale și vintage

Obiectele vechi sau aduse din călătorii conferă profunzime unui interior boho. Ia-ți timpul necesar pentru a le colecționa, fără să cumperi totul deodată. Astfel spațiul va căpăta autenticitate organică.

Mobilier joas pentru relaxare

Pernele pe podea, măsuțele joase, tabureții și canapelele joase încurajează odihna și socializarea informală. Acestea oferă și un aer exotic, specific stilului boho.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 14

Amenajări de perete artistice

Afișarea de tablouri, draperii și decoruri textile pe pereți, într-o manieră asimetrică, potențează spiritul boho eclectic. Operele personale sau aduse din călătorii dau farmec și caracter unic.

Iluminat variat

Combină mai multe surse de lumină pentru o atmosferă caldă. Lămpile decorative din ratan, lut sau piatră naturală completează iluminatul ambiental. Ghirlandele cu beculețe difuzează o lumină moale. Lumanările, în candelabre sau simpli pari, creează intimitate.

Detalii personale

În stilul boho, expresia individuală este esențială. Introdu obiecte cu valoare sentimentală sau artistică specială pentru tine. Piesele cu poveste întregesc perfect spiritul boem.

Citește si...
Cum amenajezi un living mic - Ghid complet 2023
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 15

Idei practice de decorare în stil boho

Iată câteva exemple de livinguri, dormitoare și alte camere decorate cu succes în stil boho chic:

Sufragerie boho modernă

Această sufragerie boho expune o explozie de texte și culori, emanând un spirit liber. Remarcăm mai întâi baza designului – nuanțele calde de lemn acoperite cu un covor kilim patchwork care dă tonul întregii camere.

Culorile vii ale mobilierului și pernelor contrastază placut. Mobilierul cu uzură intentională conferă farmec lipsit în spațiile cu piese noi.

Dormitor colorat în stil boho

Paleta cromatică a acestui dormitor modern boho juxtapune nuanțe pământii cu accente strălucitoare pentru un efect dramatic. Stilul imperfect al camerei emană o căldură și un farmec natural.

Draperii în stil boho

Pentru un element de decor boho original, folosește rochii, cămăși sau eșarfe vintage drept draperii. Aici, pernele roz aprinse contrastează plăcut pe fundalul unor nuanțe pastelate liniștitoare.

Stil rustic boho

Acest living imbină elemente de mobilier tradițional cu decorațiuni boho. Baza rustică din lemn este îmblânzită de culori, texturi și modele specifice stilului bohem. Contrastul dă personalitate unică spațiului.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 16

Living sofisticat boho

Acest living boho are un aer elevat prin arta abstractă de pe perete care dictează stilul modern. Canapeaua vintage roz și masa de cafea capitonată maro aduc căldură și contrast. Modelele sunt unite armonios de nuanța de chocolate.

Dormitor boho pentru copii

Stilul boho creează o atmosferă comfortabilă și cochetă ideală pentru camera unui copil. Amestecă liniștit culori și tipare pentru textură și interes vizual sporit.

Nu uita un pat cu baldachin vintage pictat vesel și o măsuță de toaletă asortată.

Citește si...
Cum transformi o încăpere mică într-una spațioasă prin 6 trucuri ingenioase
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 17

Dormitor boho ecletic

Nu orice spațiu boho trebuie să fie o explozie de culori. Acest dormitor are o bază neutră îmbogățită cu elemente cheie: o pătură colorată, un colaj de rame, o baldachină vintage fixată de un candelabru. O banchetă cu pled conferă intimitate.

Sufragerie rafinată

Această sufragerie boho are o paletă cromatică redusă, dar integrează clasicele candelabru și un colaj de tablouri pe perete. Pentru acest efect, alege o bază naturală ca un covor din sisal. Adaugă o piesă mobilier maro pentru contrast.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 18

Boho chic modern

Acest exemplu etalează un stil boho rafinat. Nuanțele pământii și fibrele naturale oferă textură, combinate cu piese de mobilier moderne, linii curate. Camera este caldă și primitoare fără a fi coplesitoare.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 19

Expresie personală în stil boho

Camerele trebuie să reflecte locuitorul, nu doar un anumit stil. Spațiile boho încurajează exprimarea de sine, întruchipând individualitatea. Decorează cu obiecte care-ți trezesc bucurie și entuziasm.

Stil eclectic

Acest dormitor combină mobilier tradițional cu elemente boho pentru un effect unic. Podeaua și ramele ferestrelor denotă un stil clasic, însă baldachinul și covorul aduc spiritul boem caracteristic.

Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic
Decorare interioară stil boho - Idei practice pentru un design interior unic 20

Detalii subtile boho

Cel mai simplu mod de a obține un aer boho este să decorezi pereții cu fotografii eclectice și să așterni un covor kilim și perne colorate. Nu trebuie să încarci spațiul pentru un efect reușit.

Boho în aer liber

Dacă ești nesigur cum să integrezi stilul boho în interior, începe de la curte sau grădină. Adaugă mobilier colorat, perne moi cu imprimeuri și covoare. Draperiile romantice și lămpișoarele colorate finalizează.

Concluzie

Stilul boho este perfect pentru cei care vor să-și infuzeze personalitatea în propriul cămin într-un mod relaxat și autentic. Prin integrarea treptată a elementelor prezentate mai sus, vei putea crea o oază boho fără efort.

Cheia este să nu te grăbești și să lași spațiul să se dezvolte organic, achiziționând decorurile încetul cu încetul. Astfel, casa va emană un farmec unic și o căldură imposibil de copiat. Sper ca ideile prezentate să te inspire în crearea propriului tău colț boho!

Referințe:

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...