Punctul forte al baii, dusul de tip sant are un design minimalist si se potriveste in orice spatiu existent. Usurinta in utilizare si sistemul simplu de drenaj il fac un element de dorit in orice baie. Iata ce inseamna sa ai un astfel de dus, care sunt avantajele lui si cum se instaleaza si se construieste. Toate detaliile in articol.
Principalul avantaj al dusului de tip sant este ca e modular si poate fi amplasat oriunde in spatiul disponibil din baie. Astfel, proiectul de amenajare a baii poate fi deja finalizat. Iar dusul de tip sant se poate construi acolo unde spatiul permite.
Singurele modificari notabile sunt turnarea sapei pentru sant si adaptarea instalatiilor pentru a putea primi acest tip de dus.
Dusul de tip sant: ce este
Dusul de tip sant se scurge direct pe podea. Șantul, care permite acest drenaj, are o panta vizual imperceptibila, podeaua fiind usor inclinata pentru ca apa sa se scurga eficient.
Acest tip de dus nu necesita cada sau alte elemente prefabricate de montat si instalat. Dusul poate fi introdus, de exemplu, intre doi pereti deja existenti, poate avea pereti din sticla si poate fi construit din caramida, placi de gips-carton sau gresie.
Cabina de dus poate avea sau nu intrare, iar pe podeaua de drenaj, de regula, se asaza placi cu sant si sifon de dus.
Dusul de tip sant: importanta hidroizolarii
Avand in vedere ca drenajul se face direct in podea, este important ca hidroizolarea sa fie realizata corect. Pentru hidroizolatie se folosesc urmatoarele materiale: folie hidroizolanta, adezivi hidroizolati pentru placi ceramice sau piatra si masticuri speciale pentru rosturi.
Cu ajutorul lor se evita aparitia infiltratiilor in podea sau acumularea si stagnarea apei in colturile cabinei.
Ideal ar fi ca hidroizolatia sa se realizeze in doua straturi, iar corpul santului sa fie, de asemenea, etansat.
Dusul de tip sant: etapele de realizare
Initial trebuie delimitat spatiul in care doriti sa instalati dusul de tip sant. Se construieste un prag sau bordura care sa nu lase apa sa curga afara si sa delimiteze zona. Mai tarziu pe aceasta bordura se poate monta o usa de sticla, daca doriti un dus tip Walk-in.
Daca, de exemplu, dusul de tip sant trebuie instalat intr-un spatiu fara pereti, se pot construi pereti din gips-carton. Care vor fi acoperiti cu gresie, placi sau piatra naturala si vor face birou de elemente de delimitare.
Șantul de dus se achizitioneaza abia dupa ce ati consultat in prealabil un responsabil de lucrari. Veti avea nevoie si de un set de dus compus din para, baterie si bara.
Dusul de tip sant: panta si egalizarea
Instalatia sanitara deja existenta trebuie modificata pentru ca sistemul de canalizare sa raspunda noilor cerinte. Un drenaj bun se realizeaza daca sapa este turnata cu o panta minima de 2% fata de drenul propriu-zis. Altfel spus, va exista o diferenta de nivel de 2 cm la fiecare metru patrat de suprafata a podelei.
Șantul se racordeaza direct la teava de evacuare. Muchia sa superioara trebuie sa ramana la nivelul placilor ce vor fi montate ulterior. Betonul se toarna pana la nivelul bratarii de hidroizolatie si spatiul dintre placi si dren se umple cu chit elastic.
O operatiune importanta in acest proces este turnarea sapei de egalizare. Aceasta se toarna avand in vedere si celelalte straturi de materiale. Trebuie ca prin aceasta turnare, sapa sa nu fie la un nivel superior santului in sine.
Dusul de tip sant: si alte avantaje
In final, iata si alte cateva avantaje pe care le poate avea un dus de tip sant fata de o cada-dus clasica:
- spatiu castigat in baie, pentru ca se construieste adaptandu-se limitarilor deja existente;
- poate fi un punct de atractie al baii, un element unic de decor interior;
- forma dusului de tip sant poate fi dreptunghiulara, patrata, semicirculara sau chiar nedefinita;
- datorita pantei de drenaj, dusul de tip sant se curata mai usor decat cabina unui dus clasic;
- durata de viata mai mare; sunt putine elemente ale dusului de tip sant care trebuie inlocuite, deci creste durata de utilizare;
- costurile initiale de instalare si constructie sunt putin mai mari, dar costurile ulterioare de intretinere scad.