Sa transformam o gradina de dimensiuni modeste intr-o oaza plina de viata si culoare! Desi spatiul limitat poate parea o provocare, acest aspect reprezinta, de fapt, o oportunitate unica de a maximiza fiecare centimetru patrat prin alegerea atenta a plantelor si elementelor de design potrivite. Iata cateva idei inspiratoare pentru amenajarea unei gradini mici, pline de flori:
Fie ca doriti sa adaugati un plus de farmec gradinii dumneavoastra existente sau sa creati o gradina cu flori de la zero, aceste sugestii va vor inspira sa dati frau liber creativitatii si pasiunii pentru gradinarit. Veti obtine astfel un colt de rai inflorit, sursa de bucurie pe tot parcursul anului.
Imagini cu aranjamente frumoase de gradini de flori mici
Dimensiunea spatiului nu trebuie sa fie o piedica in calea visului tau de a avea o gradina care sa fie o adevarata oaza de plante si flori, unde sa te poti relaxa.
Aceste imagini cu aranjamente pentru gradini mici, pline de flori, iti vor arata cum poti incadra atat plantele, cat si mobilierul de gradina intr-un spatiu restrans. Cheia unor astfel de amenajari pentru spatii mici este sa iti stabilesti prioritatile referitoare la modul in care doresti sa folosesti gradina. Vrei un colt linistit, plin de verdeata, unde sa te retragi si sa te relaxezi sau preferi un loc primitor, unde sa te intalnesti cu prietenii in weekend?
„In caz contrar, amenajati o gradina in care doriti sa va relaxati, iar alta in care se organizeaza frecvent petreceri sau evenimente.” „Scopul este de a crea un spatiu de atmosfera care sa fie atragator din punct de vedere vizual, dar care sa isi indeplineasca si latura practica”, spune Luminita Nicorici, peisagist la Primitiv Plants, intr-un interviu acordat Lovedeco.
In functie de spatiu, se poate combina perfect atat mobilierul de gradina, cat si o categorie mai diversa de verdeata si plante cu flori. Atunci cand amenajati gradini cu flori mici, trebuie sa aveti in vedere tonurile de culoare ale mobilierului, astfel incat sa se potriveasca cu spatiul inconjurator. „Lemnul, griurile si, in general, culorile neutre creeaza impresia unui spatiu mai mare si mai deschis.” Acest lucru creeaza un efect organic, cu accent pe culorile si verdele plantelor”, spune Luminita.
Alegerea plantelor cu flori pentru o gradina mica poate parea complicata la prima vedere, dar este relativ simpla cand te gandesti la amenajare. „Este necesar sa mentii o anumita estetica pe care o alegi de la inceput.” „Nu va fi un stil anume care sa dea impresia unui spatiu mare, ci un aranjament bine gandit”, sfatuieste Luminita.
Și pentru ca intotdeauna avem nevoie de putina inspiratie atunci cand amenajam o gradina mica (si nu numai), va oferim cateva idei de plante cu flori.
Ce flori poti planta intr-o gradina mica?
Phlox pitic
Phlox subulata, cunoscut si sub numele de phlox tarator sau phlox pitic, este o planta perena de acoperire a solului, apreciata pentru abundenta de flori colorate si pentru frunzisul dens si raspandit. Phlox subulata este relativ usor de ingrijit si va rasplateste an de an cu un spectacol de flori care va taie respiratia.
Plantati Phlox subulata intr-un sol bine drenat si in plin soare pana la umbra partiala. Udati phloxul nou plantat in mod regulat pentru a construi un sistem radicular puternic, apoi reduceti udarea dupa ce se stabileste. Phlox subulata este tolerant la seceta odata stabilit.
Pulsatilla
Pulsatilla, cunoscuta si sub numele de floarea de Paste sau floarea vantului, este o planta perena fermecatoare, apreciata pentru florile sale delicate, in forma de clopot, si pentru frunzele sale asemanatoare ferigilor.
Plantati Pulsatilla intr-un sol bine drenat si intr-o locatie cu soare deplin pana la umbra partiala, deoarece prefera conditiile racoroase si umede. Udati in mod regulat in timpul sezonului de vegetatie si asigurati-va ca solul nu se imbiba cu apa, deoarece Pulsatilla este susceptibila la putrezirea radacinilor.
Antennaria
Antennaria, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de „pussytoes”, este o planta perena cu crestere joasa, apreciata pentru frunzele sale moi si pufoase si pentru florile delicate.
Antennaria necesita un sol bine drenat si o locatie insorita. Evitati udarea excesiva, deoarece antennaria este toleranta la seceta odata stabilita si poate putrezi in solul umed. In general, planta necesita putina ingrijire, dar puteti imbogati solul cu compost sau materie organica bine descompusa inainte de plantare pentru a imbunatati structura si fertilitatea solului.
Plantele Stonecrop
Plantele Stonecrop, care apartin genului Sedum, sunt plante suculente care necesita putina intretinere si sunt apreciate pentru rezistenta lor la iarna si pentru frunzele si florile lor atractive.
Stonecrop se planteaza cel mai bine intr-un sol bine drenat si intr-un loc insorit, deoarece se dezvolta in plin soare pana la umbra partiala. Udati cu moderatie si lasati solul sa se usuce intre udari. Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor. Prin urmare, este mai bine sa le udati mai putin decat sa faceti greseala de a le ineca.
Dianthus
Dianthus, cunoscute in mod obisnuit sub numele de garoafe, sunt indragite pentru florile lor viu colorate si pentru parfumul picant.
Plantati garoafele intr-un sol bine drenat si intr-o pozitie luminoasa si insorita. Udati-le in mod regulat si mentineti solul uniform umed, dar nu imbibat cu apa. Evitati udarea deasupra capului, deoarece frunzele umede pot favoriza aparitia bolilor. Cea mai buna metoda de udare pentru ele este sa udati la baza plantei.
Alte plante mici
O planta cu flori mici, ideala pentru spatii mici, este cimbrul. Nu numai ca va va incanta cu florile sale mici si cu parfumul sau incantator, dar veti avea si o rezerva proaspata de cimbru pentru retete delicioase.
Plantati cimbrul intr-un sol bine drenat si intr-o locatie cu soare. Udati cu moderatie si lasati solul sa se usuce intre udari pentru a preveni putrezirea radacinilor. Taiati cimbrul in mod regulat pentru a incuraja o crestere stufoasa si pentru a preveni ca acesta sa devina lemnos. Cimbrul este relativ rezistent la daunatori si boli, ceea ce il face un accesoriu care necesita putina intretinere in gradina.
Alte plante mici pe care le puteti incorpora in aranjamentele pentru gradinile mici sunt: Nu-ma-uita, levantica, primulele, nuferii si panselutele.