Design și AmenajareIntrodu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Stilul baroc, caracterizat prin opulenta si dramatism, poate parea la prima vedere greu de integrat intr-un interior modern. Totusi, daca stii cum sa-l abordezi, poti introduce cu succes accente si piese de mobilier in stil baroc care sa confere un aer sofisticat si romantic spatiului tau.

In acest ghid complet despre stilul baroc in designul de interior modern, vei afla tot ce trebuie sa stie pentru a-ti decora casa sau biroul intr-o maniera eleganta, beneficiind de farmecul si rafinamentul specific epocii baroce.

Ce este stilul baroc in designul de interior?

Stilul baroc in designul de interior s-a dezvoltat in secolele XVII-XVIII in Italia si Franta. Acest stil extravagant includea interioare foarte ornamentate, cu decoratiuni abundente, sculpturi, oglinzi sculptate, tavane pictate elaborat, lustre de cristal, foarte multa poleiala etc.

Stilul baroc facea apel la simturi pentru a provoca o emotie intensa. Scopul era impresionarea si uimirea privitorului prin opulenta si teatralitate.

Printre elementele cheie ale stilului baroc se numara:

 • Folosirea generoasa a „bling”-ului – oglinzi cu rame bogat sculptate, lustre impresionante, piese de mobilier masive, suprafete aurite
 • Simetrie si eleganta, influentate de clasicismul francez
 • Tavane pictate spectaculos, deseori trompe l’oeil
 • Materiale si tehnici rafinate – lac, lemn marchetat, portelan
 • Forme curbate si spiralate care creeaza senzatia de miscare
 • Detalii sculptate ornamentale – frunze, flori, ingerasi etc.

Istoricul stilului baroc in designul de interior

Miscarea baroca a inceput in Italia in jurul anului 1600, raspandindu-se apoi in Franta si in intreaga Europa. Stilul baroc a fost prima expresie vizuala cu impact la nivel mondial.

In Italia, biserica catolica a adoptat stilul baroc pentru a-si etala puterea prin biserici si catedrale extrem de ornamentate.

Citește si...
Ce tonuri de culoare va ajuta sa dormiti bine?

In Franta, Ludovic al XIV-lea a folosit o varianta de baroc combinata cu clasicismul francez ca forma de reprezentare a puterii monarhiei, materializata in Palatul Versailles.

Spre sfarsitul secolului XVIII s-a dezvoltat stilul rococo, o forma extrem de ornamentata de baroc tarziu, ca reactie la rigorile clasicismului francez.

Desi a iesit din moda la mijlocul secolului XVIII, stilul baroc a fost redescoperit in secolul XIX. In secolul XX, decoratoarea Dorothy Draper a creat un stil numit „baroc modern”, o interpretare indrazneata a elementelor clasice ale stilului baroc.

Cum sa integrezi stilul baroc in interiorul modern

Chiar daca la prima vedere pare dificil de armonizat cu un decor modern, stilul baroc poate fi integrat cu succes printr-o abordare minimalista:

 • Alege o singura piesa statement in stil baroc – oglinda, rama de pat etc. – care sa confere dramatism unei camere cu finisaje neutre
 • Opteaza pentru piese de mobilier contemporane care reinterpreteaza elemente baroce, precum faimoasa lampa Bourgie de la Kartell
 • Introdu elemente in stil rococo – fotolii tapitate generos, canapele capitonate
 • Adauga finisaje aurii ca punct central intr-un spatiu altfel modern
 • Foloseste materiale asociate cu barocul – marmura, lemn nobil, catifea, matase
 • Alege tapetul adecvat cu motive florale sau spiralate

Elemente de decor in stil baroc pentru interiorul modern

Iata cateva sugestii concrete de piese de mobilier si decor care pot introduce acea nota de farmec baroc intr-un interior modern:

Oglinzi

Oglinda este un obiect emblematic pentru stilul baroc, adesea bogat ornamentata si uneori chiar inconjurata de candelabre. O singura oglinda stilata cu rama aurita sau antiquita poate deveni punctul central al unui living sau dormitor modern.

Citește si...
Diferența dintre o canapea și sofa și pe care ar trebui să o alegeți
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Lustre

Un lustre impozant din cristal in stil baroc va deveni cu siguranta o atractie vizuala. Lustrele in stil Maria Tereza sau cele cu multe brate sunt ideale pentru a recrea opulenta specifica barocului.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Sculpturi

Statuete reprezentand figuri umane, ingeri sau alte personaje fantastice erau des intalnite in interiorul locuintelor baroce. Sculpturi contemporane stilizate din bronz, marmura sau lemn exotice vor aminti de aceasta traditie.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Tablouri

Tablourile reprezentand scene biblice, mitologice sau portrete aristocratice erau prezente in interiorul baroc. Astazi le putem inlocui cu reproduceri ale marilor maestri sau cu tablouri moderne inspirate din arta baroca.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Tapet

Un tapet floral sau cu motive geometrice, in culori intense, poate evoca atmosfera unui interior baroc atunci cand este folosit strategic pe un singur perete.

Materiale

Catifeaua, matasea, lemnul nobil si marmura erau utilizate cu generozitate in interiorul locuintelor baroce. Piese de mobilier moderne din aceste materiale vor evoca rafinamentul specific stilului.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Covoare

Covoarele persane sau cele cu imprimeuri florale exuberante vor contribui si ele la stilul baroc al incaperii.

Cum sa combini stilul baroc cu alte stiluri

Stilul baroc se poate armoniza bine cu o serie de alte stiluri precum:

 • Modern: alege o singura piesa statement baroca intr-un context modern minimalist
 • Bohem: elementeleSale naturale si texturile artizanale contrabalanseaza opulenta baroca
 • Clasic: prin eleganta si echilibrul sau, clasicismul tempereaza excesele stilului baroc
 • Romantic: mixing cele doua stiluri creaza un interior feminin si visator
 • Industrial: contrastul dintre metal, lemn brut si finisajele aurite ale mobilierului baroc este surprinzator

Cheia pentru o combinatie reusita este sa nu exagerezi cu elementele baroce, ci sa le introduci cu masura pentru a evita un look pretentios.

Citește si...
Cum sa-ti amenajezi casa ca sa te simti cu adevarat acasa: 10 pași simpli cu rezultate uimitoare

Concluzie

Stilul baroc, desi extravagant, poate fi integrat armonios in interiorul modern printr-o abordare minimalista si prin combinarea cu atentie cu alte stiluri. Piese de mobilier statement, oglinzi ornamentate, lustre impresionante, sculpturi, tapet floral sau materiale precum catifeaua si marmura vor introduce acea nota de farmec si dramatism specifica perioadei baroce.

Cu o doza de creativitate si echilibru, poti obtine un interior modern plin de personalitate, care emana totusi aura de mister si rafinament a secolelor trecute.

Astept parerile voastre in comentarii despre cele mai reusite modalitati de a integra stilul baroc in interiorul modern. Distractie placuta la decorat!

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...