Design și AmenajareIntrodu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Stilul baroc, caracterizat prin opulență și dramatism, poate părea la prima vedere greu de integrat într-un interior modern. Totuși, dacă știi cum să-l abordezi, poți introduce cu succes accente și piese de mobilier în stil baroc care să confere un aer sofisticat și romantic spațiului tău.

În acest ghid complet despre stilul baroc în designul de interior modern, vei afla tot ce trebuie să știe pentru a-ți decora casa sau biroul într-o manieră elegantă, beneficiind de farmecul și rafinamentul specific epocii baroce.

Ce este stilul baroc în designul de interior?

Stilul baroc în designul de interior s-a dezvoltat în secolele XVII-XVIII în Italia și Franța. Acest stil extravagant includea interioare foarte ornamentate, cu decorațiuni abundente, sculpturi, oglinzi sculptate, tavane pictate elaborat, lustre de cristal, foarte multă poleială etc.

Stilul baroc făcea apel la simțuri pentru a provoca o emoție intensă. Scopul era impresionarea și uimirea privitorului prin opulență și teatralitate.

Printre elementele cheie ale stilului baroc se numără:

 • Folosirea generoasă a „bling”-ului – oglinzi cu rame bogat sculptate, lustre impresionante, piese de mobilier masive, suprafețe aurite
 • Simetrie și eleganță, influențate de clasicismul francez
 • Tavane pictate spectaculos, deseori trompe l’oeil
 • Materiale și tehnici rafinate – lac, lemn marchetat, porțelan
 • Forme curbate și spiralate care creează senzația de mișcare
 • Detalii sculptate ornamentale – frunze, flori, îngerași etc.
Citește si...
Designuri de tavan superbe pentru spațiile de locuit

Istoricul stilului baroc în designul de interior

Mișcarea barocă a început în Italia în jurul anului 1600, răspândindu-se apoi în Franța și în întreaga Europă. Stilul baroc a fost prima expresie vizuală cu impact la nivel mondial.

În Italia, biserica catolică a adoptat stilul baroc pentru a-și etala puterea prin biserici și catedrale extrem de ornamentate.

În Franța, Ludovic al XIV-lea a folosit o variantă de baroc combinată cu clasicismul francez ca formă de reprezentare a puterii monarhiei, materializată în Palatul Versailles.

Spre sfârșitul secolului XVIII s-a dezvoltat stilul rococo, o formă extrem de ornamentată de baroc târziu, ca reacție la rigorile clasicismului francez.

Deși a ieșit din modă la mijlocul secolului XVIII, stilul baroc a fost redescoperit în secolul XIX. În secolul XX, decoratoarea Dorothy Draper a creat un stil numit „baroc modern”, o interpretare îndrăzneață a elementelor clasice ale stilului baroc.

Cum să integrezi stilul baroc în interiorul modern

Chiar dacă la prima vedere pare dificil de armonizat cu un decor modern, stilul baroc poate fi integrat cu succes printr-o abordare minimalistă:

 • Alege o singură piesă statement în stil baroc – oglindă, ramă de pat etc. – care să confere dramatism unei camere cu finisaje neutre
 • Optează pentru piese de mobilier contemporane care reinterpretează elemente baroce, precum faimoasa lampă Bourgie de la Kartell
 • Introdu elemente în stil rococo – fotolii tapițate generos, canapele capitonate
 • Adaugă finisaje aurii ca punct central într-un spațiu altfel modern
 • Folosește materiale asociate cu barocul – marmură, lemn nobil, catifea, mătase
 • Alege tapetul adecvat cu motive florale sau spiralate

Elemente de decor în stil baroc pentru interiorul modern

Iată câteva sugestii concrete de piese de mobilier și decor care pot introduce acea notă de farmec baroc într-un interior modern:

Citește si...
Cum sa-ti amenajezi casa ca sa te simti cu adevarat acasa: 10 pași simpli cu rezultate uimitoare

Oglinzi

Oglinda este un obiect emblematic pentru stilul baroc, adesea bogat ornamentată și uneori chiar înconjurată de candelabre. O singură oglindă stilată cu ramă aurită sau antiquită poate deveni punctul central al unui living sau dormitor modern.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor 6

Lustre

Un lustre impozant din cristal în stil baroc va deveni cu siguranță o atracție vizuală. Lustrele în stil Maria Tereza sau cele cu multe brațe sunt ideale pentru a recrea opulența specifică barocului.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor 7

Sculpturi

Statuete reprezentând figuri umane, îngeri sau alte personaje fantastice erau des întâlnite în interiorul locuințelor baroce. Sculpturi contemporane stilizate din bronz, marmură sau lemn exotice vor aminti de această tradiție.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor 8

Tablouri

Tablourile reprezentând scene biblice, mitologice sau portrete aristocratice erau prezente în interiorul baroc. Astăzi le putem înlocui cu reproduceri ale marilor maeștri sau cu tablouri moderne inspirate din arta barocă.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor 9

Tapet

Un tapet floral sau cu motive geometrice, în culori intense, poate evoca atmosfera unui interior baroc atunci când este folosit strategic pe un singur perete.

Materiale

Catifeaua, mătasea, lemnul nobil și marmura erau utilizate cu generozitate în interiorul locuințelor baroce. Piese de mobilier moderne din aceste materiale vor evoca rafinamentul specific stilului.

Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor 10

Covoare

Covoarele persane sau cele cu imprimeuri florale exuberante vor contribui și ele la stilul baroc al încăperii.

Cum să combini stilul baroc cu alte stiluri

Stilul baroc se poate armoniza bine cu o serie de alte stiluri precum:

 • Modern: alege o singură piesă statement barocă într-un context modern minimalist
 • Bohem: elementeleSale naturale și texturile artizanale contrabalansează opulența barocă
 • Clasic: prin eleganța și echilibrul său, clasicismul temperează excesele stilului baroc
 • Romantic: mixing cele două stiluri crează un interior feminin și visător
 • Industrial: contrastul dintre metal, lemn brut și finisajele aurite ale mobilierului baroc este surprinzător
Citește si...
Noul stil tradițional de decorare interioara

Cheia pentru o combinație reușită este să nu exagerezi cu elementele baroce, ci să le introduci cu măsură pentru a evita un look pretențios.

Concluzie

Stilul baroc, deși extravagant, poate fi integrat armonios în interiorul modern printr-o abordare minimalistă și prin combinarea cu atenție cu alte stiluri. Piese de mobilier statement, oglinzi ornamentate, lustre impresionante, sculpturi, tapet floral sau materiale precum catifeaua și marmura vor introduce acea notă de farmec și dramatism specifică perioadei baroce.

Cu o doză de creativitate și echilibru, poți obține un interior modern plin de personalitate, care emană totuși aura de mister și rafinament a secolelor trecute.

Aștept părerile voastre în comentarii despre cele mai reușite modalități de a integra stilul baroc în interiorul modern. Distracție plăcută la decorat!

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...