Design și AmenajareRenasterea designului retro in decorul contemporan

Renasterea designului retro in decorul contemporan

Stilul retro reprezinta o tendinta importanta in designul de interior, caracterizata printr-o intoarcere nostalgica spre elemente de decor din trecut. Perioada de referinta principala este mijlocul secolului 20, dar influente ale art deco, rococo si alte stiluri istorice completeaza imaginea. Popularitatea recenta in randul tinerilor se datoreaza in mare parte accesibilitatii pieselor la mana a doua si dorintei de sustenabilitate.

Avand origini ce pot fi identificate inca din anii ’60-’70, stilul retro s-a dezvoltat ulterior ca reactie la abordarile mai minimaliste din design. Redescoperirea modelelor, texturilor si culorilor indraznete ale epocii aduce un plus de caldura si personalitate spatiilor decorate astfel.

Trasaturi definitorii ale stilului retro

Mobilierul este piesa centrala cand vine vorba de stilul retro in interior. Piesele tapitate cu forme curbate sau inclinate, adesea din materiale precum lemnul sau metalul cromat, amintesc de epoca modernista de la mijlocul secolului 20. Canapelele, scaunele si mesele pivotante sunt des intalnite.

La nivel de culoare, nuante indraznete ca rosu visiniu, portocaliu, verde avocado sau galben mustar se remarca in decorarea retro. Alaturi de acestea, materialele textile joaca un rol important, de la clasicul tapet floral, pana la covoarele moi, tip shag.

Decorarea inspirata din stilul retro

Pentru a evita artificialul in interior, este indicat sa pastram un echilibru al elementelor si sa nu exageram cu piesele in stil retro. Putem alege una sau doua piese centrale intr-o incapere, contrabalansandu-le cu finisaje sau mobilier de factura moderna.

De asemenea, este recomandat sa combinam liber influente din diverse perioade istorice, fara a ne limita strict la anii ’60-’70. Astfel, vom obtine un interior eclectic, cu accent personalizat. Cheia consta in armonizarea stilurilor intr-un ansamblu coordonat.

Citește si...
Tendinte de Iluminat pentru Living in 2024 - Idei si Sfaturi

Motivele popularitatii designului retro in prezent

Un factor important al revenirii in forta a stilului retro il reprezinta sensibilitatea tinerilor pentru piesele cu valoare sentimentala. Obiectele care au apartinut generatiilor anterioare capata o aura aparte. Totodata, sustenabilitatea si costurile reduse ale articolelor second-hand incurajeaza acest trend.

Pe langa ideea de economie circulara, atentia pentru calitatea lucrurilor de altadata este un alt motiv. Desi bugetul poate fi limitat, dorinta pentru piese versatile ce vor rezista in timp este puternica. Iar noile tehnologii au contribuit decisiv la popularizarea stilului prin imagini inspirationale.

Concluzii

In concluzie, designul retro reprezinta o solutie creativa de decorare, ce aduce un omagiu perioadei moderniste de la mijlocul secolului 20, cu influente ecletice din diverse epoci. Revitalizarea elementelor vintage este o tendinta ce va continua sa inspire, datorita sustenabilitatii si calitatii pieselor din trecut. Cheia consta in dozarea echilibrata a acestora intr-un ansamblu armonios.

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...