Design și AmenajareRenasterea designului retro in decorul contemporan

Renasterea designului retro in decorul contemporan

Stilul retro reprezintă o tendință importantă în designul de interior, caracterizată printr-o întoarcere nostalgică spre elemente de decor din trecut. Perioada de referință principală este mijlocul secolului 20, dar influențe ale art deco, rococo și alte stiluri istorice completează imaginea. Popularitatea recentă în rândul tinerilor se datorează în mare parte accesibilității pieselor la mâna a doua și dorinței de sustenabilitate.

Având origini ce pot fi identificate încă din anii ’60-’70, stilul retro s-a dezvoltat ulterior ca reacție la abordările mai minimaliste din design. Redescoperirea modelelor, texturilor și culorilor îndrăznețe ale epocii aduce un plus de căldură și personalitate spațiilor decorate astfel.

Trăsături definitorii ale stilului retro

Mobilierul este piesa centrală când vine vorba de stilul retro în interior. Piesele tapițate cu forme curbate sau înclinate, adesea din materiale precum lemnul sau metalul cromat, amintesc de epoca modernistă de la mijlocul secolului 20. Canapelele, scaunele și mesele pivotante sunt des întâlnite.

La nivel de culoare, nuanțe îndrăznețe ca roșu vișiniu, portocaliu, verde avocado sau galben muștar se remarcă în decorarea retro. Alături de acestea, materialele textile joacă un rol important, de la clasicul tapet floral, până la covoarele moi, tip shag.

Decorarea inspirată din stilul retro

Pentru a evita artificialul în interior, este indicat să păstrăm un echilibru al elementelor și să nu exagerăm cu piesele în stil retro. Putem alege una sau două piese centrale într-o încăpere, contrabalansându-le cu finisaje sau mobilier de factură modernă.

Citește si...
Renovarea băii: Ghid Complet pentru o Renovare de Sucess

De asemenea, este recomandat să combinăm liber influențe din diverse perioade istorice, fără a ne limita strict la anii ’60-’70. Astfel, vom obține un interior eclectic, cu accent personalizat. Cheia constă în armonizarea stilurilor într-un ansamblu coordonat.

Motivele popularității designului retro în prezent

Un factor important al revenirii în forță a stilului retro îl reprezintă sensibilitatea tinerilor pentru piesele cu valoare sentimentală. Obiectele care au aparținut generatiilor anterioare capătă o aură aparte. Totodată, sustenabilitatea și costurile reduse ale articolelor second-hand încurajează acest trend.

Pe lângă ideea de economie circulară, atenția pentru calitatea lucrurilor de altădată este un alt motiv. Deși bugetul poate fi limitat, dorința pentru piese versatile ce vor rezista în timp este puternică. Iar noile tehnologii au contribuit decisiv la popularizarea stilului prin imagini inspiraționale.

Concluzii

În concluzie, designul retro reprezintă o soluție creativă de decorare, ce aduce un omagiu perioadei moderniste de la mijlocul secolului 20, cu influențe ecletice din diverse epoci. Revitalizarea elementelor vintage este o tendință ce va continua să inspire, datorită sustenabilității și calității pieselor din trecut. Cheia constă în dozarea echilibrată a acestora într-un ansamblu armonios.

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...