La prima vedere, proiectarea unei bucatarii mici poate parea o provocare. Cu o planificare atenta si putina inspiratie, decorarea unei bucatarii mici poate fi un proiect practic, functional si atragator din punct de vedere vizual. Va explicam ce aspecte trebuie sa luati in considerare si ce sfaturi puteti folosi.
Sfaturi pentru decorarea unei bucatarii mici
Spatiul limitat al unei bucatarii mici necesita o abordare strategica pentru a maximiza fiecare centimetru patrat disponibil. Intr-o astfel de amenajare, nevoia de a crea impresia de spatialitate si de a mentine functia practica a incaperii sunt doua puncte de luat in considerare. In continuare, cateva idei si sfaturi care sa va ajute la organizarea unei bucatarii mici.
Optimizarea unitatilor de depozitare
Dintre toate elementele dintr-o bucatarie mica, dulapurile pot crea o senzatie de aglomeratie. Mai ales acele piese de mobilier care sunt folosite pentru a depozita vesela sau diverse produse alimentare.
Pentru a evita supraaglomerarea, unitatile de depozitare trebuie sa utilizeze cat mai mult din spatiul vertical disponibil. De exemplu, puteti instala rafturi sau dulapuri care ajung pana la tavan. Aceste dulapuri pot fi, de asemenea, dotate cu sertare extractabile. Acest tip de sertar face accesul mai usor si mai practic. Pentru o organizare eficienta, cutiile de depozitare sunt o solutie excelenta pentru gestionarea interiorului dulapurilor.
Alegerea mobilierului
Spatiul mic al bucatariei necesita utilizarea de mobilier multifunctional. Mobilierul cu linii simple si un aspect curat transmite, de asemenea, o senzatie de spatialitate.
Un tip de mobilier care serveste mai multor scopuri este ideal pentru o bucatarie mica. De exemplu, puteti integra o masa extensibila sau scaune pliabile in amenajarea unei bucatarii mici. Sau masa de lucru poate fi folosita si ca zona de servire. Acestea ajuta la o buna gestionare a spatiului atunci cand bucataria este folosita.
Culori si texturi pentru spatii mici
Pe langa senzatia de spatiu care se creeaza, culoarea mobilierului dintr-o bucatarie mica o face si mai luminoasa. Folositi culori deschise, cum ar fi alb, crem sau nuante pastelate. Acestea reflecta lumina si adauga dimensiune unei incaperi. Pentru a sparge monotonia unei singure culori si pentru a crea un interes estetic si vizual, puteti, de asemenea, sa adaugati accente de culoare prin intermediul mobilierului sau al anumitor accesorii.
In ceea ce priveste textura, mobilierul cu un finisaj lucios deschide considerabil spatiul. Acest tip de mobilier este pus in evidenta de un iluminat potrivit.
Trucuri care fac bucataria sa para mai mare
Pentru a face ca spatiul mic al bucatariei sa para mai mare, trebuie sa folositi cateva trucuri creative. Iata ce puteti face:
- Folositi oglinzi: cInclusivdaca bucataria nu este conectata la aceste obiecte, oglinzile plasate in puncte strategice vor reflecta lumina si vor da senzatia de spatiu suplimentar.
- Iluminat adecvat : Iluminatul ambiental pentru a accentua anumite zone din bucatarie creeaza o atmosfera placuta si face ca incaperea sa para mai larga;
- Indepartati elementele inutile: Suprafetele de lucru trebuie sa fie curate si cat mai ordonate. Tacamurile si vesela trebuie depozitate in sertare, iar obiectele care nu apartin bucatariei trebuie depozitate separat.
Imagini de bucatarii mobilate corespunzator
In final, v-am pregatit cateva idei de bucatarii mici mobilate corespunzator pentru a va inspira. Fiecare proiect are avantajele si dezavantajele sale. Cu toate acestea, este important sa tineti cont de forma bucatariei si de spatiul disponibil si sa adaptati totul la aceste elemente.
Bucatarie mica moderna: Folositi culori deschise pentru o senzatie de spatiu deschis. Piesele de mobilier lucioase sunt perfecte pentru acest tip de amenajare.
Bucatarie mica minimalista: Ideea de baza a acestei amenajari este de a avea putine piese de mobilier, dar mult spatiu de depozitare. Elementele decorative reprezentative sunt la fel de importante ca si culorile deschise. Mai presus de toate, o astfel de bucatarie trebuie sa fie practica.
Bucatarie mica mobilata in stil rustic: Culorile calde fac trimitere la ideea de natura, la fel ca si obiectele folosite, precum lemnul si sticla. Folosirea plantelor si a culorilor de accent invita la relaxare.