Design și AmenajareTipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi

Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi

Există multe tipuri de pături, unele ideale pentru a te înveli complet în căldură, iar altele doar pentru a oferi o atingere ușoară. În plus față de a fi accesorii utile în dormitoarele și sufrageriile noastre, păturile ne oferă un sentiment de confort.

Păturile vin într-o gamă largă de dimensiuni, design-uri, culori și materiale pentru a satisface orice nevoie. Fie că preferi siguranța unei pături grele sau atingerea moale a unei pături de bumbac, există o pătură care se potrivește preferințelor tale.

Investighează nuanțele care alcătuiesc aceste distincții, astfel încât să poți folosi păturile mai eficient în casa ta.

Tipuri de pături

Există mai multe tipuri de pături care variază în meșteșug și design, fiecare creată pentru a îndeplini funcții distincte pe pat și în toată casa.

Cuverturi

Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi
Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi 5

Cuverturile sunt unul dintre cele mai vechi tipuri de pături, combinând arta cu funcționalitatea. Cuverturile se disting prin construcția lor din trei straturi: un strat decorativ superior, un strat intermediar de vatelină și un spate.

Stratul decorativ superior al unei cuverturi prezintă adesea o dispunere intricată de forme de țesătură asamblate pentru a demonstra creativitatea și abilitatea celui care confecționează cuvertura. Stratul de mijloc este format din vatelină, care poate fi din bumbac, lână sau fibre sintetice. Greutatea și căldura cuverturii sunt determinate de dimensiunea și tipul stratului. Spatele închide și acoperă vata, oferind cuverturii o finisare decorativă. Stratul superior și cel inferior al majorității cuverturilor sunt confecționate din bumbac, dar unele sunt realizate din poliester sau un amestec de țesături.

Cuverturile sunt disponibile în greutăți ușoare, medii și grele, făcându-le ideale pentru stratificarea pe paturi, utilizarea ca pături de aruncat sau depozitarea în mașină pentru picnicuri rapide. Cuverturile cu fețe din bumbac în loc de materiale sintetice se vor uza mai bine în timp și vor fi mai respirante.

Citește si...
Idei creative pentru un living colorat fără să investești mulți bani

Avantaje: Cuverturile sunt versatile, frumoase și unice datorită construcției lor variabile.

Dezavantaje: Cuverturile sunt scumpe dacă sunt confecționate de un meșteșugar priceput. În funcție de material, cuverturile pot necesita spălare atentă și pot adăposti alergeni.

Pleduri

Un pled este un sac moale, plat care conține pene sau alte materiale. Pledurile nu sunt de obicei folosite singure, ci împreună cu o față decorativă demontabilă și lavabilă. În Statele Unite, pledurile și cuverturile groase sunt adesea folosite în mod interschimbabil, dar există o distincție mai largă între aceste tipuri de pături în întreaga lume. Spre deosebire de cuverturile, pledurile au fost tradițional făcute fără cusături pentru a separa umplutura de-a lungul păturii.

Pledurile pot fi umplute cu o varietate de materiale, inclusiv puf, fibre sintetice, fibre de lână sau o combinație a acestora. Pentru cei care sunt sensibili la alergenii din pleduri, sunt disponibile opțiuni de umplutură hipoalergenică. Greutatea unui pled este determinată de tipul și cantitatea de umplutură folosită. Există pleduri ușoare, medii și grele pentru fiecare anotimp.

Fețele de pled sunt disponibile într-o varietate de culori, materiale și dimensiuni pentru a se potrivi cu diferitele dimensiuni de pleduri. Benzi elasticizate și legături pe pleduri și fețe de pled ajută la menținerea pledului în interiorul feței. Pledurile funcționează cel mai bine ca acoperitoare de pat și se potrivesc paturilor standard de dimensiuni între twin și king size.

Avantaje: Pledurile și fețele de pled permit o gamă largă de opțiuni de culoare și stil pentru lenjerie.

Dezavantaje: Pledurile de calitate au un cost inițial ridicat. Pledurile se deplasează în interiorul fețelor, fiind dificil să le menții pe loc.

Pături

Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi
Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi 6

Păturile groase sunt pături căptușite groase care sunt umplute cu materiale care le conferă greutate și căldură. Spre deosebire de pleduri, păturile au linii cusute peste suprafața păturii care mențin umplutura separată și distribuită uniform.

Citește si...
Pardoseala de duș din lemn de teak: transformă-ți baia într-un spațiu exotic

Bumbac, in, microfibra de poliester, mătase, flanelă și jerseu sunt doar câteva dintre materialele utilizate pentru a face pături. Materialele de umplere pot varia și includ pene, bumbac, lână, poliester, mătase și fibre de bambus. Umplerea determină greutatea, căldura și costul păturii finite. Fibrele sintetice, cum ar fi poliesterul, asigură umplerea cea mai rentabilă și fac aceste pături mai ușor de spălat. Opțiunile cu fibre naturale sunt mai scumpe, dar par mai luxoase. Păturile umplute cu lână sau pene sunt ideale pentru climatul rece. Umplerea cu mătase este ideală pentru păturile de vară.

Deoarece păturile nu au o husă demontabilă, ele sunt puțin mai dificil de întreținut și mai puțin versatile decât pledurile. Multe pături pot fi spălate la mașină, dar acest lucru depinde de materialele utilizate pentru husă și umplutură. Păturile sunt cele mai utile ca acoperitoare de pat superioară.

Avantaje: Construcția all-in-one este convenabilă. Există pături pentru fiecare gust, climă și buget datorită varietății de opțiuni de umplere disponibile.

Dezavantaje: În comparație cu pledurile cu huse demontabile, păturile sunt mai dificil de curățat.

Pături grele

Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi
Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi 7

Păturile grele și-au câștigat popularitate în ultimii ani datorită capacității lor de a oferi un sentiment de confort și securitate. Păturile grele sunt pături umplute cu materiale precum bile de sticlă sau granule de plastic. Acestea sunt distribuite uniform în toată pătura. Pătura exterioară este confecționată dintr-o serie de materiale, inclusiv bumbac, microfibra de poliester și pluș, toate contribuind la confortul păturii. Păturile grele variază în greutate de la 5 la 30 de livre. Regula generală este să alegi o pătură grea care este aproximativ 10% din greutatea corpului tău, deși unii oameni preferă pături mai ușoare sau mai grele.

Presiunea de la păturile grele se crede că are o influență liniștitoare asupra sistemului nervos. Aceasta poate ajuta la reducerea anxietății și la promovarea relaxării. De asemenea, se crede că ajută la reglarea producerii de serotonina și melatonină, contribuind la un somn mai odihnitor.

Citește si...
Amenajarea Biroului Acasă: Sfaturi pentru O Productivitate Crescută

Păturile grele sunt benefice pentru unii, dar nu pentru toți. Unora nu le place senzația de a fi împovărați în timp ce dorm. Persoanele cu sensibilități la temperatură și cele cu anumite afecțiuni medicale ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a dormi cu o pătură grea.

Păturile grele au de obicei huse demontabile care le fac simple de curățat și de întreținut. Stratul interior nu poate fi spălat la mașină. Îndepărtează orice pete sau decolorări cu o lavetă umedă.

Avantaje: Mulți oameni beneficiază de efectele terapeutice ale păturilor grele.

Dezavantaje: Păturile grele pot fi scumpe. La selectarea și utilizarea unei pături grele, manifestă precauție.

Pături decorative

Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi
Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi 8

O pătură decorativă este o pătură ușoară și decorativă care este proiectată pentru a acoperi un pat, dar nu adaugă căldura sau greutatea unui pled sau a unei pături. Păturile decorative au un strat superior și unul inferior cu puțină sau deloc vatelină între ele. Acest tip de pătură este util ca acoperire decorativă de vară pe un pat atunci când dorești un strat peste cearșaful de sus. Păturile decorative sunt proiectate pentru a acoperi salteaua și arcurile, nu întreaga ramă a patului.

Păturile decorative sunt extrem de versatile în culoare și stil. Sunt confecționate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv bumbac, in, mătase și fibre sintetice. Pot avea un cusături decorative, creând texte distincte și texturi. Păturile decorative sunt de asemenea utile ca element de stratificare, combinate cu o pătură mai grea, precum o pătură sau pliate la capătul patului.

Avantaje: Păturile decorative sporesc atractivitatea și interesul paturilor. Păturile decorative vin într-o varietate de opțiuni de design și material.

Dezavantaje: Singure, păturile decorative sunt folositoare doar pentru anotimpul cel mai cald. Păturile decorative sunt mai mici decât alte pături standard.

Diferențe de materiale pentru tipurile de pături

Tipul de material pentru pătură pe care îl alegi vă va influența durabilitatea, căldura, senzația și funcția păturii tale. Iată o trecere în revistă a materialelor populare pentru pături și motivele pentru a lua în considerare fiecare.

Citește si...
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa

Bumbac

Bumbacul este unul dintre cele mai populare materiale pentru pături, cunoscut pentru accesibilitatea, respirabilitatea și confortul său.

 • Potrivit pentru diverse clime
 • Ușor de spălat și de întreținut
 • Natural și hipoalergenic
 • Predispus la șifonare
 • Nu oferă atât de multă căldură precum materialele mai grele

Lână

Păturile din lână sunt populare pentru căldura lor și pentru proprietățile lor de eliminare a umidității.

 • Oferă căldură și izolare
 • Menține umiditatea departe de piele
 • Rezistent și de lungă durată
 • Scoat
 • Poate necesita îngrijire specială, cum ar fi curățare chimică

Textile sintetice

Materialele sintetice pentru pături precum microfibra și polarul sunt realizate din fibre de poliester sau acrilice.

 • Ieftine
 • Pot fi ușor de spălat, deși unele fibre sintetice pot avea cerințe specifice
 • Stiluri versatile
 • Nu sunt rezistente în timp
 • Nu sunt produse sustenabil

Bambus

Păturile din bambus sunt moi, mătăsoase și produse sustenabil.

 • Moi și luxoase la atingere
 • Foarte respirante
 • Resursă regenerabilă
 • Pot fi scumpe
 • Pot necesita spălare atentă

Cașmir

Cașmirul este un material premium pentru lenjerie, obținut din straturile inferioare ale caprelor cașmir.

 • Moiune excepțională
 • Excelentă izolare în pofida greutății ușoare
 • Rezistent
 • Foarte scump
 • Necessită spălare manuală sau curățare chimică

Concluzie

Există o varietate de tipuri de pături disponibile, fiecare cu propriile caracteristici unice în ceea ce privește stilul, materialul, greutatea și scopul. De la pături versatile precum bumbacul până la opțiuni indulgente precum cașmirul, poți găsi pătura care se potrivește perfect preferințelor și bugetului tău. Alege înțelept ținând cont de unde și cum vei folosi pătura, pentru a profita la maxim de beneficiile fiecărui tip de pătură. Indiferent ce alegi, o pătură bună poate îmbunătăți confortul și stilul casei tale.

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine opțiunile disponibile și să găsești pătura perfectă pentru tine. Nu ezita să împărtășești acest articol și să lași un comentariu dacă ai mai multe întrebări despre tipurile de pături!

Referințe:

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...