Design și AmenajareTipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi...

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage – cum să decorezi cu eleganță casa

Dacă vrei să-ți mobilezi casa cu stil și subtilitate, scaunele din lemn în stil vintage sunt o alegere excelentă. Acestea aduc o notă distinsă de altădată în decorul modern, fără a face încăperea să pară învechită.

În acest articol vom explora diferite tipuri de scaune din lemn vintage și cum pot fi integrate cu succes în diverse zone ale casei, pentru un plus de farmec și eleganță atemporale.

De ce să alegi scaune din lemn vintage pentru decorul casei

Scaunele din lemn în stil vintage prezintă numeroase avantaje atunci când vine vorba de decorarea interioarelor:

 • Aduc un plus de căldură și farmec încăperii prin texturi naturale, lemn aparent și finisaje artizanale
 • Oferă un contrast interesant cu piesele de mobilier modern, creând echilibru între vechi și nou
 • Sunt versatie și rezistente în timp, putând fi transmise generațiilor viitoare
 • Prețuri accesibile comparativ cu mobilierul modern din lemn masiv
 • Simplitatea design-ului se potrivește cu ușurință în orice stil de decor, de la modern la boem sau rustic

Prin integrarea cu succes a scaunelor vintage într-un interior modern, se creează un decor armonios, cald și personalizat. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de scaune din lemn în stil vintage și cum le poți utiliza.

Scaune de dining în stil vintage

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa 6

Zona de dining este locul perfect pentru a integra câteva scaune vintage din lemn, aducând un plus de eleganță discrete mesei.

Citește si...
14 Idei de camere de oaspeți care le vor face șederea mai confortabilă

Scaunele de sufragerie în stil vintage au de obicei un design simplu, cu spătar rotunjit sau dreptunghiular și picioare din lemn vizibile. Majoritatea modelelor au șezutul și spătarul din lemn, eventual tapitate cu piele sau textile naturale precum inul.

Culorile variază de la natur până la nuanțe închise precum wenge, mahon sau nuc. Finisajul este de obicei mat pentru un aspect cât mai natural.

Aceste scaune se vor integra cu ușurință la o masă de dining modernă din lemn, sticlă sau marmură, constituind un contrast interesant de texturi și forme.

De asemenea, scaunele vintage de dining pot fi combinate cu ușurință și la mese extensibile sau rotunde. Cheia este să păstrezi finisajele în aceleași nuanțe naturale și să eviți supraîncărcarea decorului cu prea multe modele și culori.

Scaune vintage cu bare verticale

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa 7

Un tip iconic de scaun vintage este modelul cu bare verticale dispuse paralel în spătar. Este un stil des întâlnit la mobilierul vintage din prima jumătate a secolului 20.

Aceste scaune se remarcă prin confortul oferit de spătarul solid din lemn, precum și prin aspectul grafic al barelor verticale perfect aliniate. Designul este unul simplu, funcțional, cu șezut tapițat sau din scandură de lemn și picioare vizibile, fie rotunde fie dreptunghiulare.

Scaunele cu spătar vertical se integrează ideal în livinguri, săli de lectură sau birouri, dar pot fi folosite cu succes și ca scaune de dining. Combină armonios cu mese de lemn masiv sau sticlă și se vor remarca prin contrast.

De asemenea, spătarul din bare verticale poate constitui un punct de interes vizual și o piesă decorativă chiar și atunci când scaunul este poziționat ca piesă singulară într-un colț de cameră.

Citește si...
Tipuri de pături: stiluri și materiale pe care le vei iubi

Scaune din rattan sau bambus

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa 8

Scaunele vintage din rattan sau bambus aduc în decor o notă exotică, cu texturi naturale și fluiditate în forme. Sunt delicat modelate, uneori împletite manual extrem de elaborat.

Acestea erau folosite cu precădere în zonele tropicale, având proprietăți termoizolante. Astăzi s-au răspândit în toată lumea ca piese statement în interior design datorită farmecului natural pe care îl emană.

Scaunele din rattan sau bambus pot fi integrate cu succes în zonele de lounge – singure sau în combinații de 2-3 piese – aducând o notă de căldură și intimitate. De asemenea, arată foarte bine și în încăperi precum dormitorul sau dressingul.

Culorile natur ale acestor materiale – de la bej, nisipiu până la maro închis – permit combinații armonioase cu orice nuanțe ale lemnului, textilelor naturale sau vopselelor mate pentru pereți.

Cheia este să păstrezi un echilibru între stilurile și texturile integrate și să lași scaunul din rattan sau bambus să fie piesa centrală în jurul căreia se creează ansamblul decorativ.

Scaune tapitate vintage

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa 9

O varietate des întâlnită în rândurile scaunelor vintage este modelul tapitat, în care șezutul și spătarul sunt capitonate cu spumă, puf sau miez de fibră de cocos și acoperite cu țesături naturale precum in, bumbac sau mătase.

Aceste modele oferă un plus de confort și eleganță discretă. Designul capitonat precum și materialele textile folosite amintesc de epoca de glorie a caselor boierești sau burgheze de altădată.

Scaunele vintage tapitate se pretează de minune la integrarea în zonele de dining sau living, unde vor crea un contrast plăcut cu masa sau canapeaua tapițată din piele, textile moderne sau ratan.

Citește si...
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Culorile pot varia de la natur și până la imprimeuri florale, dâre, carouri în nuanțe discrete, creând o atmosferă caldă, intimă și romantică.

Scaune vintage de birou

Dacă vrei să-ți amenajezi un birou sau o zonă de lucru acasă cu o notă vintage, scaunele de birou stil vechi sunt o alegere inspirată.

Acestea au de obicei un design simplu din lemn, cu șezut și spătar medium tapițate, tetiere reglabile și cotiere funcționale. Sunt confortabile pentru statul pe termen lung la birou.

Scaunele de birou vintage se vor integra perfect într-un interior cu mobilier modern, minimalist, contrastând plăcut și aducând un farmec aparte zonei de lucru.

Poți opta pentru piese care să se potrivească ca stil și culoare cu biroul sau să alegi nuanțe contrastante care să evidențieze fiecare element în parte.

Cheia este să păstrezi un echilibru și să nu supraaglomerezi spațiul, lăsând scaunul vechi de birou să fie piesa centrală în jurul căreia se creează restul ansamblului.

Cum să integrezi cu succes scaunele vintage în decorul modern

Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa
Tipuri de scaune din lemn în stil vintage - cum să decorezi cu eleganță casa 10

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să combini armonios scaunele din lemn vintage cu restul mobilierului și elementelor de decor modern:

 • Alege 2-4 scaune din același model pentru a crea un ansamblu echilibrat, ușor de integrat în restul camerei
 • Menține același limbaj în ceea ce privește materialele și finisajele. De exemplu, dacă scaunele au elemente din piele sau ratan, integrează și alte accesorii din aceste materiale în decor.
 • Evidențiază scaunele ca piese centrale, fie poziționându-le ca elemente solitare fie creând zone de dining sau lounge în jurul lor
 • Contrastul de forme și dimensiuni este cheia. Așază scaunele vintage lângă o masă de dining cu design modern, suplu și minimal sau lângă un canapea cubică tapițată.
 • Adaugă plante, covoare persane și perne decorative pentru a încadra și pune în valoare scaunele ca piese de artă
 • Iluminează strategic zonele în care sunt așezate scaunele vintage cu aplici sau lămpi stil vechi.
Citește si...
TOP 8 moduri de a-ți iubi casa și de a o face mai confortabilă

Concluzie

Scaunele din lemn în stil vintage sunt o modalitate simplă și accesibilă de a aduce un plus de farmec în decorul casei tale. Indiferent că alegi modelul simplu de dining sau extravagantul scaun baroc capitonat, cheia este să le pui în valoare ca piese centrale și să le integrezi armonios cu restul mobilierului modern.

Așadar, nu ezita să mixezi vechiul cu noul și bucură-te de un interior cald, elegant și cu personalitate!

Referințe:

Echipa Locuinta Ta folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...