Design și AmenajareTot ce trebuie să știi despre betonul polisat

Tot ce trebuie sa stii despre betonul polisat

Betonul polisat este un material de constructie modern, durabil si estetic, care se obtine prin slefuirea, lustruirea si tratarea suprafetei de beton cu abrazivi si agenti chimici. Acest proces transforma betonul brut intr-o suprafata neteda, lucioasa si rezistenta la uzura, care poate fi folosita atat in spatii interioare, cat si exterioare. In acest articol, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre betonul polisat: ce este, cum se realizeaza, care sunt avantajele si dezavantajele, unde se poate aplica si cum se intretine.

Ce este betonul polisat?

Betonul polisat este un tip de finisaj pentru pardoseli, pereti sau alte suprafete de beton, care se obtine prin slefuirea mecanica a betonului cu discuri de diamant de diferite granulatii, pana se ajunge la nivelul de luciu dorit.

In timpul slefuirii, se aplica si un agent chimic numit densificator, care patrunde in beton si creeaza o reactie chimica care il intareste si il face mai rezistent la praf si la pete. Betonul polisat este un sistem de pardoseala ecologic si aprobat de LEED1, deoarece nu necesita materiale suplimentare, ci doar prelucrarea betonului existent.

Betonul polisat nu este acelasi lucru cu betonul lustruit, care este un alt tip de finisaj pentru beton, care se realizeaza prin aplicarea unei pelicule subtiri de mortar de ciment cu agregate si apoi lustruirea suprafetei cu o masina rotativa. Aceasta tehnica de lustruire a suprafetei se numeste trowelling2.

Cum se realizeaza betonul polisat?

Tot ce trebuie sa stii despre betonul polisat

Betonul polisat se realizeaza in mai multe etape, in functie de gradul de luciu si de netezime dorit. In general, se considera ca un beton este polisat dupa cel putin patru etape de slefuire, utilizand abrazivi progresiv mai fini. Abrazivii folositi sunt discuri de diamant atasate de o masina de slefuit, care pot fi de tip metalic, hibrid sau rasinos, in functie de duritatea si de starea betonului.

Discurile de diamant au diferite granulatii, exprimate in unitati de masura numite grit. Cu cat gritul este mai mic, cu atat discul este mai aspru si indeparteaza mai mult material de pe suprafata betonului.

Cu cat gritul este mai mare, cu atat discul este mai fin si confera mai mult luciu suprafetei betonului. De exemplu, un disc de 30 de grit este folosit pentru slefuirea grosiera, in timp ce un disc de 3000 de grit este folosit pentru slefuirea fina.

Citește si...
4 Idei de scari interioare. Designuri inovatoare si unice

Procesul de realizare a betonului polisat este urmatorul:

 • Se pregateste suprafata de beton, prin indepartarea oricaror impuritati, cum ar fi vopsea, ceara, ulei, etc. Se repara eventualele fisuri, gauri sau denivelari ale betonului, folosind rasini sau mortar de reparare. Se verifica nivelul de umiditate al betonului, care nu trebuie sa depaseasca 4%.
 • Se incepe slefuirea betonului, folosind un disc de diamant metalic de granulatie mica (de exemplu, 30 de grit), care indeparteaza stratul superficial al betonului si expune agregatele din interior. Aceasta etapa este cea mai importanta, deoarece determina aspectul final al betonului polisat. In functie de preferinte, se poate opta pentru un nivel de expunere a agregatelor de la zero (fara expunere) la plin (expunere totala).
 • Se aplica densificatorul pe suprafata betonului, care este un agent chimic pe baza de silicat, care patrunde in porii betonului si reactioneaza cu calciul din interior, formand un strat dur si impermeabil. Densificatorul ajuta la intarirea betonului, la reducerea porozitatii si la cresterea rezistentei la abraziune, la praf si la pete. Densificatorul se lasa sa actioneze timp de cateva ore, pana se usuca complet.
 • Se continua slefuirea betonului, folosind discuri de diamant de granulatie progresiv mai mare (de exemplu, 80, 200, 400, 800, 1500, 3000 de grit), care confera suprafetei betonului un nivel de luciu de la mat la lucios. In timpul slefuirii, se foloseste si o solutie de apa si detergent, care ajuta la indepartarea prafului si la racirea discurilor. Se verifica constant starea suprafetei betonului, pentru a evita supra-slefuirea sau sub-slefuirea, care pot afecta calitatea finisajului.
 • Se aplica un strat de protectie pe suprafata betonului polisat, care este un agent chimic pe baza de poliuretan, acril sau epoxid, care formeaza o pelicula subtire si transparenta pe suprafata betonului, care ii imbunatateste aspectul, rezistenta la uzura, la pete si la agenti chimici. Stratul de protectie se lasa sa se usuce timp de cateva ore, inainte de a folosi suprafata betonului polisat.

Care sunt avantajele si dezavantajele betonului polisat?

Tot ce trebuie sa stii despre betonul polisat

Betonul polisat are o serie de avantaje si dezavantaje, pe care trebuie sa le cunosti inainte de a alege acest material pentru proiectul tau. Iata care sunt cele mai importante:

Citește si...
Introdu eleganta stilului baroc in living sau dormitor

Avantaje

 • Betonul polisat este un material durabil, care rezista bine la trafic intens, la socuri mecanice, la variatii de temperatura si la actiunea apei. Betonul polisat are o durata de viata de peste 20 de ani, daca este intretinut corespunzator.
 • Betonul polisat este un material estetic, care are un aspect modern, elegant si versatil. Betonul polisat poate avea diferite culori, modele si texturi, in functie de tipul de agregate, de pigmenti si de tehnici de slefuire folosite. Betonul polisat poate imita aspectul altor materiale, cum ar fi marmura, granitul sau lemnul.
 • Betonul polisat este un material ecologic, deoarece nu necesita materiale suplimentare, ci doar prelucrarea betonului existent. Betonul polisat nu emite substante toxice, nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor sau a mucegaiului si nu atrage praful sau alergenii. Betonul polisat contribuie si la economisirea energiei, deoarece reflecta lumina naturala si reduce nevoia de iluminat artificial.
 • Betonul polisat este un material economic, deoarece are un cost redus de instalare, de intretinere si de reparatie, comparativ cu alte tipuri de pardoseli. Betonul polisat nu necesita aplicarea de covoare, placi, parchet sau alte materiale, care pot fi scumpe si greu de montat. Betonul polisat nu necesita nici produse speciale de curatare, ci doar apa si sapun. Betonul polisat nu se deterioreaza usor, ci doar se matuieste in timp, ceea ce poate fi remediat prin slefuirea periodica a suprafetei.

Dezavantaje

 • Betonul polisat este un material rece, care nu retine caldura si nu ofera un confort termic ridicat. Betonul polisat poate fi inconfortabil pentru picioare, mai ales in sezonul rece. Betonul polisat poate fi imbunatatit din acest punct de vedere prin instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, care insa implica un cost suplimentar.
 • Betonul polisat este un material zgomotos, care amplifica sunetele si nu are proprietati de izolare fonica. Betonul polisat poate crea un mediu sonor neplacut, mai ales in spatiile aglomerate sau cu multe surse de zgomot. Betonul polisat poate fi atenuat din acest punct de vedere prin folosirea unor covoare, draperii, perne sau alte elemente decorative, care absorb sunetele si creeaza o atmosfera mai intima.
 • Betonul polisat este un material alunecos, care poate prezenta un risc de accidentare, mai ales daca este ud sau murdar. Betonul polisat poate fi periculos pentru copii, batrani sau persoane cu dizabilitati, care se pot impiedica sau aluneca usor pe suprafata lui. Betonul polisat poate fi imbunatatit din acest punct de vedere prin aplicarea unor solutii antiderapante, care cresc aderenta suprafetei si reduc riscul de alunecare.
Citește si...
Poți aplica tapet peste gresie? Reguli, idei și recomandări

Unde se poate aplica betonul polisat?

Tot ce trebuie sa stii despre betonul polisat

Betonul polisat se poate aplica pe orice suprafata de beton, atat in spatii interioare, cat si exterioare. Betonul polisat este potrivit pentru o gama variata de domenii si stiluri arhitecturale, de la cele industriale si comerciale, la cele rezidentiale si publice. Iata cateva exemple de locuri unde se poate folosi betonul polisat:

 • Spatii industriale si comerciale: hale de productie, depozite, ateliere, showroom-uri, magazine, restaurante, hoteluri, birouri, etc. Betonul polisat este ideal pentru aceste spatii, deoarece rezista bine la trafic intens, la uzura, la socuri mecanice, la variatii de temperatura si la actiunea apei. Betonul polisat confera si un aspect modern, curat si profesional acestor spatii, care atrage clientii si partenerii de afaceri.
 • Spatii rezidentiale: living, bucatarie, baie, dormitor, hol, terasa, gradina, etc. Betonul polisat este o optiune interesanta pentru aceste spatii, deoarece ofera un design unic, elegant si versatil, care se potriveste cu orice stil de amenajare. Betonul polisat creeaza si un contrast frumos cu alte materiale, cum ar fi lemnul, metalul, sticla sau piatra. Betonul polisat este si usor de curatat si de intretinut, ceea ce este un avantaj pentru gospodarii.
 • Spatii publice: parcuri, piete, trotuare, scari, poduri, monumente, etc. Betonul polisat este o solutie practica si estetica pentru aceste spatii, deoarece se integreaza bine in peisajul urban, fiind un material natural si ecologic. Betonul polisat are si un efect de iluminare, deoarece reflecta lumina naturala si artificiala, ceea ce contribuie la crearea unui mediu sigur si placut pentru cetateni.

Cum se intretine betonul polisat?

Betonul polisat este un material care nu necesita o intretinere complexa sau costisitoare, ci doar cateva masuri simple si periodice, care ii prelungesc durata de viata si aspectul. Iata care sunt aceste masuri:

 • Curatarea regulata a suprafetei de beton polisat, cu ajutorul unei maturi, a unui aspirator sau a unei lavete umede, care indeparteaza praful, murdaria, parul, firimiturile sau alte resturi. Se recomanda sa se evite folosirea unor produse de curatare agresive, care pot deteriora stratul de protectie al betonului polisat, cum ar fi clorul, amoniacul, acizii sau solventii. Se recomanda sa se foloseasca doar apa si sapun neutru sau alte produse speciale pentru beton polisat, care nu lasa urme sau pete pe suprafata.
 • Șlefuirea periodica a suprafetei de beton polisat, cu ajutorul unei masini de slefuit, care indeparteaza stratul mat si zgariat al betonului si ii reda luciul si netezimea initiala. Se recomanda sa se faca aceasta operatiune la un interval de timp de 2-5 ani, in functie de gradul de uzura al betonului polisat. Se recomanda sa se foloseasca discuri de diamant de granulatie mare (de exemplu, 800, 1500, 3000 de grit), care confera un nivel de luciu ridicat suprafetei betonului polisat.
 • Aplicarea unui nou strat de protectie pe suprafata de beton polisat, dupa slefuirea acesteia, care este un agent chimic pe baza de poliuretan, acril sau epoxid, care formeaza o pelicula subtire si transparenta pe suprafata betonului, care ii imbunatateste aspectul, rezistenta la uzura, la pete si la agenti chimici. Se recomanda sa se faca aceasta operatiune la un interval de timp de 2-5 ani, in functie de gradul de uzura al betonului polisat. Se recomanda sa se foloseasca produse de calitate, care nu se decoloreaza sau nu se crapeaza in timp.
Citește si...
Indepartarea petelor de ulei de motor. Idei simple si practice

Concluzie

Betonul polisat este un material de constructie modern, durabil si estetic, care se obtine prin slefuirea, lustruirea si tratarea suprafetei de beton cu abrazivi si agenti chimici. Betonul polisat are o serie de avantaje, cum ar fi rezistenta, versatilitatea, ecologia si economia, dar si cateva dezavantaje, cum ar fi receala, zgomotul si alunecarea. Betonul polisat se poate aplica pe orice suprafata de beton, atat in spatii interioare, cat si exterioare, fiind potrivit pentru o gama variata de domenii si stiluri arhitecturale. Betonul polisat nu necesita o intretinere complexa sau costisitoare, ci doar cateva masuri simple si periodice, care ii prelungesc durata de viata si aspectul.

Roxana ID
Roxana IDhttps://roxanaid.ro/
Roxana, fondatoarea RoxanaID.ro, este designer de interior și scriitoare pasionată de articole de design interior. După ce a studiat economia la Universitatea George Bacovia din Bacău și după o carieră de 5 ani în domeniul economic, și-a descoperit o nouă pasiune și s-a îndreptat către designul de interior. Pe site-ul ei, roxanaID.ro, publică articole informative despre design interior, abordând subiecte precum tendințe și tehnici de design, stiluri de amenajare și sfaturi pentru decorarea diferitelor spații. Articolele ei sunt variate și detaliate, adresându-se celor pasionați de design interior. Colaborează cu succes cu epardoseli.ro și cu arhitecți și designeri de renume din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...