Pentru a crea senzatia de spatiu intr-o casa mica, utilizati elemente functionale si practice. Aranjamentul si mobilarea inteligenta, alaturi de anumite trucuri, va pot ajuta sa mariti vizual spatiul. Iata cateva sfaturi pentru decorarea interioara a unei locuinte mici, explicand ce aspecte sa aveti in vedere pentru un aspect mai spatios.
Amenajarea unei camere mici nu este o provocare daca aplicati trucuri ingenioase care schimba perceptia. Confortul si functionalitatea trebuie sa primeze in designul interior al unei case mici.
Trucurile de design, culorile potrivite si piesele de mobilier practice fac ca amenajarea interiorului unei locuinte mici sa fie o sarcina abordabila.
Trucuri de design pentru case mici
Atunci cand se proiecteaza o casa mica, provocarea este de a combina functionalitatea cu designul. In acest fel, proportiile spatiului disponibil sunt mentinute si toate elementele sunt adaptate la acesta.
Exista o serie de trucuri pe care le puteti folosi pentru a obtine rezultatul dorit intr-o casa mica.
Cum alegi culorile?
Paleta de culori este foarte importanta. Camerele unei case mici pot parea mai mari si mai luminoase daca peretii sunt vopsiti in culori deschise. Alege alb, bej si crem sau combina-le cu culori pastelate.
Aceeasi paleta de culori trebuie sa mentina un echilibru vizual si prin intermediul obiectelor si elementelor de design. Aspectul va fi uniform in ciuda lipsei de spatiu.
Mobilierul perfect pentru casele mici
Oglinzile sunt o necesitate atunci cand mobilati o casa mica. Oglinzile nu sunt doar practice, ci si dubleaza lumina si creeaza senzatia unui spatiu mai mare.
Mobilierul trebuie sa aiba un design minimalist si sa imbine utilul cu functionalul. De exemplu, patul poate avea compartimente de depozitare, iar canapeaua poate fi extensibila. Dulapurile trebuie sa fie concepute pentru utilizare verticala, iar rafturile pentru utilizare verticala. Camera pare organizata si mai putin dezordonata.
Covoarele mari nu ar trebui sa fie asezate intr-o astfel de amenajare. In schimb, alegeti covorase si mochete pentru a delimita zonele din casa.
Asezati rafturi in colturi sau creati spatii de depozitare. Pastrati doar elementele de design importante in amenajare, cum ar fi cateva tablouri sau cateva fotografii de familie. Evitati sa aglomerati amenajarea cu obiecte inutile.
Un truc util pentru a crea o senzatie de spatialitate intr-o casa mica este sa pastrati lucrurile organizate. Asezati lucrurile acolo unde le este locul. In caz contrar, vor exista colturi in care se va simti inghesuiala.
Exemple de design interior pentru case mici
In ciuda dimensiunilor mici ale unei case, fiecare camera trebuie sa-si pastreze scopul functional. Iata ce puteti face pentru fiecare camera:
Amenajati un dormitor mic: Ce nu trebuie sa faci
Mobilierul trebuie sa aiba culori naturale, cum ar fi crem sau maro. Pentru a mari vizual camera, folositi perdele lungi cu dungi verticale si culori calde. Acestea ar trebui sa fie atarnate cat mai aproape de tavan pentru a pune in valoare camera. Un pat cu spatiu de depozitare, rafturi si doua noptiere sunt suficiente piese de mobilier in dormitor. Evitati sa amestecati culorile si stilurile. Pastrati doar elementele esentiale. Daca nu aveti suficient spatiu pentru decoratiuni, puneti tapet, care este o metoda simpla de design interior.
Camera de zi mica: spatiul de depozitare este important
In functie de spatiul disponibil, puteti opta pentru o canapea sau doua fotolii in living. Ambele tipuri de mobilier trebuie sa aiba spatiu de depozitare. Inlocuiti masuta de cafea cu un cufar sau un taburet care ofera si spatiu de depozitare. Iar culorile neutre, cum ar fi crem sau bej, sunt ideale in aceasta camera. Televizorul poate fi montat pe perete, iar in locul unui raft clasic, puteti instala rafturi montate pe verticala. Oglinzile pot fi plasate in designul livingului pentru a mari spatiul.
Bucatarie mica, dar utila
Tonurile puternice de culoare dau impresia unei incaperi mici, asa ca evita-le. Atunci cand amenajati o bucatarie mica, mobilierul trebuie sa fie minimalist, functional si sa aiba suficient spatiu de depozitare. Aparatele electrocasnice trebuie sa fie incorporate pentru un aspect uniform. Puteti adauga un strop de culoare cu gresie sau faianta.
Alb clasic pentru o baie mica
Desi clasic, albul poate fi folosit si intr-o baie mica, deoarece largeste vizual baia. In loc de o cada, instalati un dus walk-in si evitati o chiuveta dubla. Puteti instala rafturi speciale pentru baie pe pereti pentru a le folosi ca spatiu de depozitare. Poti folosi cateva plante rezistente la umiditate si lumanari ca decor.
Pe balconul mic, totul se rezuma la detalii
Daca spatiul va permite, instalati o banca pentru a utiliza spatiul pentru relaxare. De asemenea, puteti folosi perne mari si pufoase. Cateva ghivece cu flori sunt perfecte pentru decorare.
Hol mic: mariti spatiul cu ajutorul oglinzilor
Fiind intrarea in casa, holul trebuie sa fie primitor si util. Integreaza un suport compact pentru pantofi si un cuier pentru haine. Plaseaza oglinzi pentru a reflecta lumina si agata pe pereti cateva tablouri sau imagini de vacanta.