Mari sau mici, colorate sau monocrome, vazele chinezesti pot fi adaptate la orice schema de culori, stil, cultura sau perioada de timp.
Ceramica chinezeasca nu s-a demodat niciodata in mii de ani si reprezinta modalitatea perfecta de a da instantaneu viata oricarei incaperi.
Aceste vaze atemporale sunt, fara indoiala, una dintre cele mai faimoase contributii ale Chinei la lumea designului interior. Cu toate acestea, atunci cand vorbim despre vasele chinezesti, nu vorbim doar despre un simplu obiect decorativ; aceste vase sunt adevarate opere de arta. De fapt, vazele chinezesti originale se pot vinde cu milioane de dolari.
Designul elegant al vaselor chinezesti le face sa fie un element decorativ atemporal si versatil. Fie ca sunt clasice sau traditionale, moderne sau minimaliste, ele pot fi integrate cu usurinta in orice stil de interior, indiferent daca acesta are sau nu influente orientale.
Istoria vazei chinezesti
Eleganta subtila si frumusetea vaselor chinezesti inseamna ca acestea au fost capabile sa se adapteze la tendintele in continua schimbare. Arta ceramicii chinezesti este o traditie care dateaza de mii de ani. De fapt, istoria sa a inceput acum mai bine de 8000 de ani, in perioada neolitica.
Metodele sofisticate ale primilor olari au fost pur si simplu uimitoare,producand lucrari celebre precum Armata de teracota. In secolele urmatoare, acestia au dezvoltat nenumarate tehnologii si stiluri noi. Iata doar cateva dintre cele mai importante.
Vase chinezesti: Dinastia Tang (618-907)
Printre cele mai faimoase vase chinezesti se numara ceramica tricolora a dinastiei Tang. Aceste piese se caracterizeaza prin combinatiile lor minunate de galben, verde si alb si se numara printre cele mai cautate piese printre colectionarii de antichitati.
Ceramica din Dinastia Tang are o valoare inestimabila. Din fericire, exista pe piata multe vase inspirate din Dinastia Tang, care sunt semnificativ mai ieftine decat originalele.
Valoarea acestor piese nu a facut decat sa creasca de-a lungul timpului.
Dinastia Song (960-1279)
In timpul dinastiei Song, cresterea in popularitate a portelanului si a ceramicii chinezesti a fost aproape de neoprit. Numeroasele progrese tehnologice din lumea ceramicii au dus la aparitia unor noi stiluri.
Aceste stiluri au variat usor de la o regiune la alta. Cu toate acestea, toate vasele din dinastia Song sunt caracterizate de o munca simpla, dar eleganta de emailare si de forme traditionale. Multe dintre modelele folosite pentru a decora vasele dinastiei Song au fost inspirate din natura si din viata de zi cu zi.
Vase Yuan si Ming: Epoca portelanului albastru si alb (1279-1644)
Vasele din dinastiile Yuan si Ming reprezinta epoca de aur a ceramicii si portelanului chinezesc. Piesele produse in aceasta perioada s-au bucurat rapid de o popularitate mondiala si au fost reproduse chiar si in tari indepartate, precum Franta si Regatul Unit.
Ele se bucura si astazi de o mare admiratie in randul decoratorilor si datorita numarului mare de reproduceri si putem gasi pe piata multe piese frumoase la preturi accesibile .
Vasele chinezesti devin instantaneu un punct de atractie in orice camera.
Vaze din dinastiile Ming si Qing (1644-1911)
De-a lungul acestor dinastii, au aparut noi tehnici, iar lucrarea portelanului a continuat sa se dezvolte. Emailul Famille rose a fost una dintre cele mai populare tehnici care le-a permis olarilor sa incorporeze culori in desenele lor. Marea varietate de culori disponibile le-a permis sa creeze scene florale si pastorale frumoase.
Cum se utilizeaza vasele chinezesti
Dupa cum am mentionat deja, vasele chinezesti sunt piese extrem de valoroase. Daca doriti sa folositi aceste vase in casa dvs., exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont daca doriti cu adevarat sa le valorificati la maximum.
- Vasele chinezesti sunt foarte delicate, asa ca este important sa le asezati intr-un loc sigur, unde nu vor fi in pericol. Puteti amplasa vasele mari in coltul camerei, de exemplu, unde ele formeaza piesa centrala a interiorului dumneavoastra. In schimb, daca ai vaze mai mici, le poti expune pe un bufet din zona de intrare.
- Portelanul chinezesc trebuie curatat cu atentie. Este un material foarte delicat, asa ca trebuie sa evitati schimbarile bruste de temperatura. Cu toate acestea, cel mai sigur mod de a va curata vazele este sa le stergeti cu grija cu o carpa rece si umeda.
Toate sursele citate au fost verificate amanuntit de echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia din acest articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.
- Vainker, J.: Chinese Ceramics and Porcelain: From Prehistory to the Present, Londra, The British Museum Press, 1991.