Garajul TăuCum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de...

Cum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de selecție

Iarna aduce cu ea zăpadă, gheață și frig extrem, ceea ce face ca șofatul cu anvelope de vară să fie riscant. Anvelopele de iarnă sunt făcute pentru a vă menține mașina în siguranță și eficientă în condiții de iarnă. Important: Pentru a alege anvelopele potrivite, trebuie să țineți cont de tipul benzii de rulare, dimensiunea și marcajele. În acest articol, vom analiza aspectele cheie ale alegerii anvelopelor de iarnă.

Tipuri de benzi de rulare

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru deplasarea în siguranță pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață. Pentru a alege anvelopele potrivite, este important să înțelegem diferitele tipuri de benzi de rulare disponibile.

Anvelopele cu lamelă sunt populare în zonele cu ierni foarte reci și cu multă zăpadă. Lamelele sunt niște tăieturi subțiri și adânci în banda de rulare. Acestea prind zăpada și gheața, oferind o aderență foarte bună. Lamelele permit evacuarea zăpezii de sub anvelopă, ceea ce previne alunecarea. Sunt recomandate pentru drumurile necurățate.

Anvelopele cu crampoane metalice încastrate în banda de rulare oferă cea mai bună tracțiune pe gheață. Crampoanele pătrund în gheață, agățându-se de suprafața drumului. Totuși, în unele țări crampoanele sunt interzise din cauza deteriorărilor aduse carosabilului.

Citește si...
Cum să pregătești mașina pentru iarnă - Ghid complet

În aceste cazuri, se folosesc anvelopele fără crampoane. Acestea conțin compuși speciali de cauciuc și un desen al benzii de rulare care asigură aderență bună pe zăpadă și gheață. Sunt indicate pentru regiuni cu ierni mai blânde, fără zăpadă foarte abundentă.

Cum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de selecție
Cum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de selecție 3

Dimensionarea

Alegerea dimensiunii potrivite pentru anvelopele de iarnă este esențială. Dimensiunea trebuie să respecte recomandările producătorului mașinii, menționate în manualul de utilizare. De asemenea, puteți verifica dimensiunea curentă a anvelopelor pe marcajul de pe peretele lateral al acestora.

Este important să păstrați aceeași dimensiune pentru toate cele patru anvelope, pentru performanțe optime de condus. Diferențele de dimensiuni pot afecta manevrabilitatea, frânarea și stabilitatea mașinii.

La achiziționarea anvelopelor noi, asigurați-vă că respectați întocmai specificațiile producătorului cu privire la dimensiunea jantei și lățimea, înălțimea și diametrul secțiunii anvelopei. Abaterea de la aceste recomandări poate compromite siguranța și valida echiparea corespunzătoare a mașinii.

Alegeți dimensiunea potrivită, pe baza indicațiilor din manualul de utilizare. Astfel, vă asigurați că noile anvelope de iarnă se comportă optim, oferind tracțiune bună, stabilitate și manevrabilitate adecvată pe drumurile alunecoase.

Ce înseamnă marcajele de pe anvelope

Fiecare anvelopă are imprimat pe peretele lateral un marcaj care conține informații esențiale despre dimensiuni, caracteristici și limitele de utilizare. Înțelegerea semnificației acestor marcaje ne ajută să alegem corect anvelopele potrivite vehiculului nostru.

Prima cifră din marcaj reprezintă lățimea anvelopei, măsurată în milimetri. De exemplu, 225 mm. Cu cât anvelopa este mai lată, cu atât contactul cu solul este mai bun, însă manevrabilitatea scade.

A doua cifră indică înălțimea secțiunii transversale a anvelopei, exprimată ca procentaj din lățime. De exemplu, 60 înseamnă că înălțimea este 60% din lățime. Anvelopele cu secțiune joasă oferă stabilitate, în timp ce cele înalte absorb mai bine denivelările.

Citește si...
Pregătirea Mașinii pentru Fiecare Sezon: Sfaturi Esențiale de Întreținere

A treia cifră specifică diametrul jantei pentru care este fabricată anvelopa. De exemplu, R16 înseamnă că anvelopa se montează pe o jantă de 16 inchi. Este esențial ca anvelopa să se potrivească jantei.

Indicele de viteză indică viteza maximă sigură de utilizare. De exemplu, un indice 91H înseamnă că anvelopa poate rula până la 210 km/h. Depășirea limitei compromite siguranța.

În sfârșit, indicele de sarcină arată greutatea maximă pe care o poate susține anvelopa. Un indice 615 înseamnă o capacitate de 615 kg. Suprasolicitarea duce la uzură prematură.

Cum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de selecție
Cum să alegeți corect anvelopele de iarnă: luați în considerare parametrii de selecție 4

Denumirea sezonieră

La achiziționarea de anvelope de iarnă, verificați prezența marcajului „M+S” (Mud and Snow) sau a simbolului fulgului de zăpadă pe munte pe peretele lateral al anvelopei.

Aceste elemente indică faptul că anvelopa este destinată utilizării în condiții de iarnă – pe zăpadă, noroi sau gheață. Marcajul „M+S” sau pictograma specifică sunt obligatorii pentru ca o anvelopă să fie omologată pentru sezonul rece.

Exista și anvelope marcate „All Seasons”, însă acestea nu oferă performanțe comparabile cu o anvelopă special concepută pentru iarnă în condiții meteo dificile.

Asigurați-vă ca toate anvelopele au marcajul de iarnă pentru performanțe optime pe drumuri alunecoase. Anvelopele fără aceste marcaje nu sunt recomandate pentru condusul în sezonul rece, deoarece prezintă risc crescut de acvaplanare și pierdere a controlului vehiculului.

Alegeți încrezător anvelopele cu inscripția „M+S” sau simbolul specific de zăpadă. Sunt garanția unui plus de siguranță în traficul hibernal!

Urmăriți îndeaproape starea anvelopelor dvs

Odată ce anvelopele au fost montate, păstrați-le în stare bună. Verificați regulat presiunea și uzura benzii de rulare. Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați anvelopele sigure și eficiente în condiții de iarnă.

Citește si...
Top 10 camionete pick-up cele mai rezistente si puternice de pe piața americană

Alegerea anvelopelor de iarnă potrivite este un pas important pentru a rămâne în siguranță pe șosele în timpul sezonului rece. Țineți cont de toți acești parametri în timp ce le cumpărați. Alegeți anvelopele cu înțelepciune, astfel încât mașina dumneavoastră să rămână fiabilă.

Site-ul autodoc.ru oferă o gamă largă de anvelope. Un formular de căutare convenabil vă permite să setați parametrii necesari, cum ar fi lățimea, profilul, diametrul și sezonalitatea. Este posibilă selectarea anvelopelor în funcție de marca și modelul mașinii, de codul vin. Dacă este necesar, un manager personal vă va ajuta să faceți o alegere.

Și ce anvelope sunt instalate pe mașina dumneavoastră – spuneți-ne în comentarii.

Întrebări frecvente

Cum aleg dimensiunea potrivită pentru jantele mașinii mele?

Dimensiunea recomandată pentru anvelope este menționată în manualul mașinii sau pe o etichetă amplasată în portiera șoferului. De asemenea, puteți verifica dimensiunea actuală a anvelopelor de pe marcajul de pe peretele lateral al acestora. Este important să păstrați aceeași dimensiune pentru toate cele 4 anvelope.

Cum știu dacă anvelopele mele curente sunt de iarnă?

Anvelopele de iarnă au pe peretele lateral marcajul “M+S” (mud and snow) sau simbolul cu fulg de zăpadă. Dacă nu găsiți aceste elemente, înseamnă că aveți anvelope all seasons, care nu sunt la fel de performante pe timp de iarnă.

Ce adâncime minimă a benzii de rulare este recomandată?

Specialiștii recomandă o adâncime minimă de 4 mm pentru deplasarea în siguranță pe timp de iarnă. Sub această valoare, anvelopele nu mai asigură tracțiunea necesară.

Cât timp trebuie păstrate anvelopele de vară/iarnă până la reutilizare?

Anvelopele trebuie depozitate în loc uscat și răcoros, ferite de lumina directă a soarelui. Se recomandă schimbarea lor o dată la 2-3 ani, indiferent de gradul de uzură, deoarece cauciucul își pierde calitățile în timp.

Citește si...
Pregătirea Mașinii pentru Fiecare Sezon: Sfaturi Esențiale de Întreținere
Locuința ta
Locuința tahttps://epardoseli.ro
Locuinta ta.ro abordează o gamă largă de subiecte care vizează confortul și frumusețea casei tale. De la sfaturi practice până la inspirație creativă, acoperim subiecte precum designul interior, grădinărit, bricolaj, sănătate, welness, rețete culinare și îngrijirea animalelor de companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Conținut exclusiv

Citește si ...